אביב וולף / צילום: איל יצהר
אחרי כמעט 8 שנים בסיירת מטכ"ל, החליט אביב וולף לזנוח קריירה צבאית מתגמלת, ולחשב מסלול מחדש. הוא פשט את המדים והקים סטארט־אפ בתחום הסייבר, שלא הצליח להתרומם. "עברנו שינוי בממוצע פעמיים ביום", הוא מספר. "כשזה לא הצליח, הבנתי: אני צריך להקים חברה שאני מאמין במטרה שלה. שנלחמת לטובת משהו גדול". וכך, ברגע אחד, נחתה על וולף ההכרה. "בביקור בארה"ב טעמתי את ההמבורגר של אימפוסיבל פודס, חברת תחליפי הבשר. אמרתי לעצמי: 'וואו, החברה הזו הולכת לשנות את העולם, יש לזה ממש טעם של בשר. אני רוצה גם. אני רוצה חברה כזאת, שמביאה בשורה חיובית ואופטימית, דרך המזון'".
וולף חזר לארץ, וב־2019 הקים עם ד"ר אורי כוכבי את רימילק (Remilk) - והשניים החלו לפתח במעבדה מוצרי חלב מחלבוני פרה, ללא שימוש בבעלי חיים. השנה גייסה רימילק 120 מיליון דולר לפי שווי של 325 מיליון דולר לפני הכסף, והיא נחשבת לאחת החברות המבטיחות בזירה, כשהיא מקבלת דחיפה מענקית החלב והבשר תנובה שמשקיעה בה, לצד קרנות כמו OurCrowd Hanaco Ventures, fresh.fund ועוד.
הטכנולוגיה הייחודית של רימילק מבוססת על הליך מוכר: פרמנטציה, או אם תרצו - תסיסה, בדומה להליכי הייצור בענף הבירה והיין. ברימילק 'מלמדים' מיקרואורגניזמים להפיק בתהליכי תסיסה חלבוני חלב זהים לחלוטין לאלו שמייצרות פרות - מבלי לפגוע בכדור הארץ ובבעלי החיים.
"אנחנו לוקחים את ה־DNA של הפרה, מכניסים אותו לשמרים, ומייצרים חלבוני חלב. אין תא שאנחנו לוקחים מהפרה", מספר וולף. "מה שאנחנו עושים היום הוא ניצחון לכדור הארץ. מערכת המזון הנוכחית בזבזנית, מזהמת וגוזלת כמות גדולה של קרקעות. לעומת זאת, ברימילק אנחנו זקוקים ל־1% מהקרקעות, פולטים 4% מהמזהמים, ומשתמשים ב־5% מהמים שנדרשים לייצור ליטר חלב בתעשייה המסורתית. בזמן שהאוכלוסייה העולמית בצמיחה והמשאבים מוגבלים, הבנתי שחייבים למצוא דרך אחרת".
החברה מתמקדת בחומרי גלם לתעשייה
אבל זה לא שנמצא בקרוב מוצרים של רימילק על המדפים. מדובר בחברת חומרי גלם ששואפת לחבור לחברות גדולות ולספק להן חלב פונקציונלי, בדיוק כמו חלב פרה, אותו יוכלו לעבד למוצרים שונים כמו גבינות, גלידות ויוגורטים. "עם רימילק יהיו בדיוק אותו טעם של גבינה רגילה. ההחלטה להתמקד בחומרי גלם לתעשייה מאפשרת לנו לשאוף לשינוי בקנה מידה ענק. אנחנו מדברים על החלפת פסי ייצור קיימים, ועל היקפי ייצור משמעותיים. המטרה היא להעמיד טכנולוגיה יותר טובה, יותר זולה ויותר סביבתית מחלב פרות. אמנם המוצרים טבעוניים, אבל המאפיינים והערכים התזונתיים זהים. זאת הסיבה שאנחנו מעזים לחלום על חזון של להחליף את תעשיית החלב המסורתית, ולא לבנות מותג טבעוני כזה או אחר".
מה לגבי הערכים הבריאותיים? בהרבה מוצרים טבעוניים אנחנו רואים תוספות של מייצבים ושמנים שההפקה שלהם פוגעת ביערות הגשם ובכדור הארץ.
"אין צורך בזה במוצרים שלנו. הלייבל על המוצר יהיה זהה לזה הקיים היום במוצרים החלביים. אין מייצבים, ויש חלבונים עם ערך תזונתי זהה לחלוטין לזה ממקור הפרה - אותם מינרלים ואותו סידן. זו חבילה בריאותית עליונה על חלב רגיל. יש דברים בריאים בחלב: חלבונים וסידן, ואותם יש אצלנו. ויש דברים כמו לקטוז, כולסטרול, הורמונים ואנטיביוטיקות - שאצלנו אין בכלל. הצרכנים הולכים למקום של 'תוויות נקיות'. זה מה שמניע את השוק, ויש לנו את היכולת לייצר את זה".
עד היום חתמה רימילק על הסכמים עם תשעה יצרני חלב בעולם, והיא מתכננת להשיק מוצר ראשון בשנה הקרובה בארה"ב, בשל הליכי הרגולציה הפשוטים יותר מעבר לים. "משרד הבריאות יצאו איתנו בפיילוט כדי לאשר את החלבונים. אופטימיות יש, אבל זה חייב להתבטא בתוצאות. אם אנחנו רוצים להיות מעצמה של ייצור ויצוא פודטק, חובה להוכיח שאנחנו מאפשרים לשוק הזה להתפתח", אומר וולף. "מבחינה עסקית, אין לנו מקום יותר נכון להתחיל למכור בו. יש לנו כאן שותפים ואנחנו אוהבים את המדינה".
איפה תהיו עד סוף העשור?
"ב־2030 רימילק כבר תהיה במליוני בתים ברחבי העולם. השאלה לא תהיה 'איפה רימילק', אלא 'לאן נעלמה תעשיית החלב'. אנחנו נהיה כל כך יותר טובים מחלב רגיל - בטעם, בעלות, במרקם ובוודאי בערכים הסביבתיים. רימילק תעסיק אלפי אנשים מסביב לעולם שיניעו כלכלה חדשה וסביבתית, שתוציא את הפרות לפנסיה מוקדמת".