גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר בשרשרת האספקה, גרסת ענף הבנייה: חכו חודשים למרצפות ולמזגנים

בסין יש מחסור בעובדים, בנמלים יש עומסים, ובשוק צריכים להסתגל למציאות חדשה: מפזרים הזמנות לכמה ספקים, מאחסנים מלאים באתרי הבנייה ואפילו מוותרים על פרויקטים ● מנכ"ל תרמוקיר: "יש פער גדול בין תוכניות הרגולטור לתכנון 70,000 יח"ד בשנה לבין שרשרת האספקה, שהפסיקה לזרום"

אחסון חומרי גלם באתר בנייה של יורו ישראל / צילום: יורו ישראל
אחסון חומרי גלם באתר בנייה של יורו ישראל / צילום: יורו ישראל

בתחילת החודש פרסם בנק ישראל תחזית מעודכנת ל-2022, ולפיה "הערכת העיכובים בשרשראות האספקה התעדכנה ואלו צפויים כעת להתארך בסבירות גבוהה עד סוף 2022".

איך זה נראה בשטח?

האדריכלית נטע גולדשטיין מ"הצוותיה", שמתמחה בעיקר בעיצוב פנים, מעידה: "יש בעיית אספקה חמורה. אם פעם הייתי יודעת לתמחר פרויקט, היום אני נזהרת מזה כמו מאש. פריטי נגרות שאנחנו מעצבות התייקרו באופן משמעותי. מעבר לכך, אני לא מסוגלת לדבר על זמנים. מספיק שפרזול של מגירה חסר, ואספקת פריט הנגרות מתעכבת בחודשים רבים".

נטע גולדשטיין, אדריכלית במשרד ''הצוותיה'' / צילום: רז רוגובסקי

האדריכלית ג'ול גורביץ' שגב, שותפתה של גולדשטיין, מבהירה כי אי-היציבות שחווים בעלי המקצוע מתגלגלת אל הלקוח: "אנחנו נתקלים במצב שבו הלקוח בוחר במוצר מסוים, והוא פשוט חסר. אנחנו מרגישות חוסר ביטחון. אם פעם לדוגמה, הייתי עושה פרויקט של שינוי דיירים, והייתי בוחרת פרטים סטנדרטיים, או פחות, הייתי יודעת כמה זמן ייקח עד שיסופקו. אני מרגישה שבחצי שנה האחרונה, החברות הספקיות לא מוכנות להתחייב. הלקוח שרוצה חיפוי מסוים מסכים לשלם, אבל נתקע. לנו כאנשי מקצוע קשה להתחייב מול הלקוח שיקבל מה שהוא רוצה".

"לפני שנה יכולת להתמקח עם הספק. היום לא"

עפרה חדד, סמנכ"לית ומבעלי חברת יורו ישראל, חברה יזמית וקבלנית שבונה ברחבי הארץ, מעידה שבעיית אספקת חומרי הגמר משפיעה גם על פעילותה: "בחצי השנה האחרונה אנחנו מרגישים שכל הספקים, גם אלה שצריכים וגם אלה שלא, עלו על הגל ומייקרים. מאחר שרוב הייצור של הכלים הסניטריים והקרמיקות הוא מסין, יש בעיה קשה. הם עברו לשבוע עבודה של ארבעה ימים ויש מחסור. הם לא עומדים בקצב הייצור. לפני שנה היית יכול להתמקח עם הספק. היום לא. בעלי המפעלים בחו"ל הם בעלי הבית. אם פעם הייתי קונה לפי פרויקט, היום אני מזמינה את החומרי הגמר שלושה חודשים מראש. אני מעדיפה שזה ישכב לי באתר, העיקר שלא יחסר לי. המחיר של כל חומרי הגמר, אם זה הקרמיקה, הרובה והמלט, עלו בלפחות 20%".

עפרה חדד, סמנכ''לית ומבעלי יורו ישראל / צילום: כדיה לוי

שמואל דונרשטיין, יו"ר ובעלים קבוצת רב בריח, מספר: "לפני שנה וחצי, במאי 2020, קיבלנו החלטה אסטרטגית בחברה להעלות את רמת המלאים כדי שנוכל לעמוד בהתחייבויות שלנו. היו בעיות באספקה בנמלים וגם ובהובלות של החומרים בגלל הקורונה, ועכשיו המצב התדרדר עוד יותר. החומרים שמגיעים מכל המדינות מעוכבים באופן קבוע. כתוצאה היינו צריכים לפצל את ההזמנות ולחלק אותן לכמה אזורים בשביל שלא נתקע ללא חומרים".

"אחד המפעלים נסגר בזמן שחיכיתי לסחורה"

דונרשטיין מוסיף כי "עד לפני שנתיים היינו מקבלים את ההזמנות תוך חודשיים וחצי מהרגע שנשלחו וזה כלל את זמן הייצור והשינוע. היום זה לוקח חמישה-שמונה חודשים, ומלבד לוחות הזמנים ישנו אלמנט של חוסר ודאות. היה לי מקרה ששלחתי הזמנה ואחד המפעלים בשרשרת נסגר בזמן שהמתנתי לקבל את הסחורות".

דונרשטיין מדגיש: "למרות זאת, המשבר לא צריך לגרום לעליית מחירים. הספקים חייבים להיות יצירתיים בשביל לזרז את ההזמנות, והמזמינים צריכים לעקוב מקרוב אחר שרשרת האספקה".

"נאלצנו לא לקבל עבודות חדשות"

חברת תדהר עבודות גמר מתמחה בעבודות לנדל"ן עסקי, ונהנית מהפריחה בתחום ההייטק ומהמשרדים החדשים. יאיר בן עמי, מנכ"ל החברה: "התחום שאנחנו עוסקים בו חווה כעת את תור הזהב של עבודות הגמר. אנחנו מבצעים כעת עבודות בהיקף של 200 אלף מ"ר בו-זמנית. אנחנו מקבלים ממשרדי עו"ד, הייטק, חברות ביטוח, בנקים, ביקושים בהיקפים שלא היו. לא היו פה אי פעם השקעות כל כך גדולות בעבודות גמר.

יאיר בן עמי, מנכ''ל תדהר עבודות גמר / צילום: רונן אקרמן

"אנחנו חווים כרגע גידול וצמיחה לעומת השנים הקודמות, עד כדי כך שנאלצנו לא לקבל עבודות, וזו בשורה כואבת. זה קשור גם למצוקה שאליה נקלענו בתקופה האחרונה. הכוונה היא לחוסר היכולת לקחת התחייבויות".

איפה הקושי?
בן עמי: "יש חוסר בחומר. כרגע לספקים חסרים חומרים בסיסיים כמו מתכות, אמצעים אלקטרו מכניים כמו יחידות מיזוג אוויר. יש בעיה קשה ואנחנו עושים מניפולציות כדי לעמוד בלוחות זמנים. הנושא השני הוא מחסור עצום בכוח אדם מקצועי. אנחנו נאלצים לסרב לעבודות גדולות ולברור את הפרויקטים שלהם אנחנו יכולים לתת מענה".

בן עמי מחכה להתערבות של הממשלה: "כרגע נבנים באזור הביקוש של תל אביב 1.5 מיליון מ"ר של משרדים. כרגע, אנחנו מתקשים להגיד ללקוחות מה מחיר הבנייה למ"ר כי יש עליית מחירים יומיומית. זה מצב שלא היה אף פעם. דרושה התערבות של גורם ממשלתי".

"פעם היו 50 מחצבות, היום יש 25"

אלי כהן, יו"ר איגוד תעשיות מוצרי צריכה ובנייה ומנכ"ל חברת תרמוקיר, אומר לגלובס: "זיהינו שיש פער גדול מאוד בין תוכניות הרגולטור לתכנון 70,000 יח"ד בשנה לבין שרשרת האספקה, שהפסיקה לזרום".

איפה אתה רואה את זה?
"זה קודם כול בחמצן שלנו, שזה חול וחצץ. בשנת 2000 היו 50 מחצבות במדינת ישראל. נכון להיום יש 25. בלי החמצן הזה אין אפשרות לתעשיית הבנייה להתקדם".

כהן מודע היטב לקשיים שנוצרו בעקבות משבר הקורונה: "יש בעיות חמורות בתובלה הימית. מי שמתעסק בגמרים בבתים מתקשה היום להשיג אפילו את החומרים הפשוטים לריצוף, חדרי אמבטיה. הדברים האלה לא מגיעים בזמן, וכשהם מגיעים, הם מתעכבים בנמל מכל מיני סיבות".
אלי כהן, מנכ''ל תרמוקיר / צילום: תמר מצפי

לדבריו, "פיתוח התשתיות הגדולות, כמו הרכבת הקלה והמטרו, יוצר עומס אדיר. מדובר בשוק בנייה נוסף שנפתח לפני כשש שנים, והוא מתעצם מיום ליום. מדינת ישראל לא ערוכה לתת לו מענה. לא ברמה של אספקת חומרי גלם, ולא ברמה של קבלני ביצוע. כוח האדם במדינת ישראל קטן".

"ההתייקרויות במשק צפויות ללוות אותנו גם במהלך שנת 2022"

אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט, סבורה שהמצב לא ישתפר גם בשנה הקרובה: "D&B עוקבת בדריכות אחר ענף הנדל"ן למגורים בישראל, שרשם בשנה האחרונה שיא במחירי הדיור ובהיקפי המכירות, ובהתאם הוביל לעליות גם בתחומי פעילות משיקים ומשלימים. בין אלו נמצאות חברות מוצרי הבנייה והמוצרים לבית, שנהנות אף הן מעלייה בביקושים ולהערכת D&B מעליית מחירים בשנה החולפת של כ-10%.

"למרות זאת, עליות מחירי חומרי הגלם מאתגרות את החברות בענף, אשר לא תמיד יכולות לגלגל את מלוא הייקור על הלקוחות. בנוסף, למרות הצהרת שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין, כי יבחן שינוי בחישוב נוסחת מדד תשומות הבנייה במטרה למתן את עלייתו בשנת 2022, אנו מעריכים כי מהלך זה לבדו לא צפוי להשפיע ולמתן משמעותית את המשך ההתייקרויות הצפויות בענף הנדל"ן ובענפים הנלווים לנדל"ן במהלך השנה הקרובה.

"לצד זאת, על פי הערכות D&B ההתייקרויות במשק צפויות ללוות אותנו גם עמוק לתוך שנת 2022, כפועל יוצא של ממדי התחלואה בזן האומיקרון אשר יהיו, וההגבלות שיוטלו במשקי הכלכלה ברחבי העולם בהתאם".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר