גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף הלוגיסטיקה: גם שירותי המחסנים למשפחות בצמיחה

טרנד האחסון העצמי במחסן שכור מקובל מאוד בארצות הברית אבל היה פחות מוכר בישראל ● כעת הוא בצמיחה, בעיקר במרכז הארץ

מחסן של חברת אביה. טווח שכירות ממוצע של חצי שנה / צילום: דור קדמי
מחסן של חברת אביה. טווח שכירות ממוצע של חצי שנה / צילום: דור קדמי

ד’, כבן 50, התגרש לאחרונה. עד שיקבל את המפתח לדירה ששכר, שכר מחסן בחולון, שאליו העביר את כל הרהיטים ומכשירי החשמל שקנה. לאחר שקיבל את המפתח העביר את כל החפצים לדירה החדשה.

שירות האחסנה לטווח קצר, שמציע פתרון למשפחות במעברי דירה, בתקופת שיפוצים או במעבר לחו"ל לתקופה קצובה, נפוץ בארצות הברית, אבל עד לשנים האחרונות היה פחות מוכר בקרב הצרכנים הישראלים.

על פי ממצאים של מכון גיאוקרטוגרפיה, בישראל ישנן כיום 20 חברות המספקות שירותי אחסנה ב-39 אתרים ברחבי הארץ, מהם כ-20 מתחמים בערים פתח תקווה, ראשון לציון, חולון וביישובים הכפריים הממוקמים דרומית מזרחית ללוד ורמלה. "עיקר הביקוש לתאי אחסון הוא באזור שבין חדרה לגדרה", אומר יששכר יששכר, הבעלים של האחים יששכר הובלה ואחסנה, אחת מהחברות הוותיקות בשוק, המחזיקה שלושה אתרי אחסון בראשון לציון, במושב אחיסמך ובצומת כנות שליד גדרה.

מנתוני גיאוקרטוגרפיה עולה עוד כי בשנת 2020 חל גידול המוערך ב-20%-30% במספר החברות המספקות שירותי אחסנה לעומת תחילת 2017. השחקנים החדשים הם לרוב חברות הובלה שמציעות שירותי אחסנה כשירות משלים, ולצד זאת יש התרחבות של השחקנים הוותיקים.

החברה הגדולה ביותר בענף היא אביה אחסנה, שהוקמה בשנת 1996 ומחזיקה היום 12 אתרי אחסנה ברחבי הארץ. לאחרונה פתחה החברה אתר אחסון חדש ברחוב קרליבך בתל אביב, והיא מתכננת לפתוח עוד שניים בשנתיים הקרובות. מיכאל פורז, מנהל השיווק של החברה, מציין כי "השוק הזה נמצא בצמיחה בכל העולם ובארצות הברית הוא מפותח באופן מיוחד, שם 10% ממשקי הבית משתמשים בשירות הזה. באירופה הוא נמצא בשלב התחלתי ביחס לארה"ב, ובישראל השוק התחלתי עוד יותר".

מיכאל פורז, מנהל שיווק, חברת אביה / צילום: אורלי עבו

לדבריו, "השירות במקור היה שוק שנלווה לענף הנדל"ן, הוא תמך בעיקר במעברי דירות, שיפוצים ורילוקיישנים. רוב הלקוחות מאחסנים תכולות של דירות, אבל עם הזמן הוא התפתח לכיוון של סגנון חיים. תרבות הצריכה השתנתה ואנשים צוברים רכוש. לחלק גדול ממנו יש ערך סנטימנטלי, כמו ירושות למשל. לא רוצים להיפטר מהדברים אבל אין איפה לשמור אותם. כאן נכנס עניין האחסנה בשביל לפנות מקום בבית".

הלקוחות: יותר פרטיים, פחות עסקיים

בגיאוקרטוגרפיה מציינים שרוב החברות המציעות שטחי אחסון קטנים פונות גם למגזר העסקי, וחלקן גם לגורמים ממשלתיים (כמו למשל אחסון ארכיונים של עיריות ומשרדי ממשלה).

"אנחנו נותנים מענה לעסקים קטנים, אבל מדובר על נתח קטן מקהל הלקוחות שלנו", אומר פורז. "עסק שגדל עם הזמן, ישתלם לו לשכור מחסן משלו. למסעדות ולברים שיש להם ציוד קיץ למשל, הגיוני לאחסן אצלנו, אבל אם מדובר על ציוד יומיומי, גם אם השירות שלי נמצא במרחק של רבע שעה נסיעה, זה כבר פחות שימושי".

הביקוש לשירות קשור באופן הדוק לתקופת המעברים ובחברות האחסנה מצביעים על התעוררות מוגברת בחודשי הקיץ לעומת תרדמה בחודשי החורף. "בזמן הזה אנשים מסיימים את חוזי השכירות ועושים מעברי דירות, כי הילדים בחופש. לעומת זאת, בחורף אין יותר מדי תנועה, והשוק יחסית רדום", אומר יששכר.

פורז מסכים: "התקופה המבוקשת ביותר היא בקיץ, כי אנשים מכוונים את מעברי הדירות לחופשה".

מה התפוסה אצלכם?
פורז: "בסניפים העירוניים הוותיקים (פתח תקווה, חולון, נתניה וכו’) אנחנו קרובים ל-100% רוב הזמן, ויש רשימת המתנה. בסניפים הפריפריאליים זה מושפע הרבה יותר מעונתיות, בחורף אנחנו יורדים ל-83% תפוסה, ובקיץ עולים ל-98%".

"ענף האחסנה הושפע מסגרי הקורונה אבל נפגע פחות משאר הענפים במשק", מדגיש פורז. "בתקופת הקורונה לא ראינו הרבה אנשים שפינו חדר בבית בשביל לפנות מקום לשולחן עבודה, בארה"ב זה כן קורה".

יששכר מציין כי דווקא בתקופת הקורונה חלה צריכה מוגברת של השירות. "השירות הזה סיפק מענה לצעירים שלא עבדו, עזבו את הדירות השכורות שלהם וחזרו לבית ההורים. הם חיפשו מקום לאחסן את הדברים שלהם עד שימצאו פתרון".

כמה מקום צריך: בערך 24 קוב לדירה שלמה

התשלום על האחסון נעשה בנפח, לפי קוב. הנפח הממוצע הנדרש היום לאחסנת דירה הוא 24 קוב. לגבי טווח הזמן, הספקים מצביעים על טווח רחב מאוד הנע בין חודש לשנתיים.

"המינימום זה חודש, אבל כמעט שלא נתקלנו במישהו ששוכר את התא לחודש. רוב האנשים שוכרים להרבה יותר זמן. בדרך כלל הממוצע הוא כחצי שנה. אנשים יכולים לבקשה אחסנה לתקופה של חודשים ובסוף ישכרו את התא לשנתיים", אומר יששכר.
מנתונים שנמסרו ממכון גיאוקרטוגרפיה עולה כי המחיר לקוב מחסן עומד בטווח שבין 27-45 שקל לקוב. איתי שפרן, מנהל הפיתוח העסקי בגיאוקרטוגרפיה, אומר שנכון לתחילת 2022 כל החברות העלו את המחירים בכ-5%, בעיקר במחוז מרכז ובמחוז תל אביב, ושם נרשמים שיעורי תפוסה גבוהים באתרים.

כצפוי, המחירים בתוך הערים ובאזורי תעשייה גבוהים יותר בהשוואה למחירים ביישובים הכפריים. "קוב אחסנה בקיבוץ הראל יעלה לצרכן 30 שקל, לעומת 45 שקל שיצטרך לשלם במתחם החברה בחולון", אומר פורז מחברת אביה. "יש תוספת של ביטוח בהתאם לצורכי הלקוח", מוסיף יששכר.

כל פריט אפשר לשים אצלכם באחסנה?
פורז: "יש הרבה דברים שאסור לאחסן, כמו חומרים מסוכנים ודברים לא חוקיים וזה רשום בהסכם, חומרים דליקים, אבקות שיכולה לפגוע בסביבה ובשאר הלקוחות שלנו".

המיקום: לולים ישנים ומבנים חקלאיים

"בעבר עסקנו בהסבת מתחמים חקלאיים לאתרי אחסון, כדי לצמצם עלויות ולהקל על הצרכן", אומר פורז. "אבל כיום אנחנו פחות הולכים על הכיוון הזה, בעיקר בגלל עניין הנגישות. עם זאת, יש הבדל של פי 2-3 בדמי הארנונה והשכירות בין אתר ברחוב קרליבך בת"א לבין אזור כפרי שהיה בעבר מפעל או בניין חקלאי".
גורם משמעותי הוא גובה התקרה, "בניין גבוה מדי לא רלוונטי, כנ"ל בניין עם תקרה נמוכה, משום שצריך גובה שיאפשר בין היתר התקנה של מערכות אבטחה", מדגיש פורז.

העתיד: "רמת המודעות לשירות עדיין נמוכה"

עו"ד ערן טל, סמנכ"ל נכסי לוגיסטיקה באשטרום נכסים, מצנן קצת את ההתלהבות מהסגמנט החדש: "אנחנו מנהלים יותר מ-200 אלף מ"ר של אחסנה ולוגיסטיקה. לפני שנתיים עשינו סקרי שוק מעמיקים ובמסגרת הבדיקה ראינו את המגמה המתפתחת של ה-self storage, שהוא סגמנט בתחום הלוגיסטיקה.

ערן טל, סמנכ''ל נכסי לוגיסטיקה, אשטרום נכסים / צילום: אשטרום

"ממצאי מהבדיקה העלו שבישראל ההיצע מוגבל ונמצא בעיקר בשרון ובמרכז. רמת המודעות לשירות עדיין נמוכה, מה שמצריך השקעה רבה בפרסום ושיווק. מדובר אמנם בשוק צומח, אבל קטן ומסוכן בכדי להשקיע בו בצורה חזקה בשל המודל הכלכלי הלא יציב. נוסף לכך, יש חסמי כניסה נמוכים למתחרים חדשים - למעשה כל בעל מחסן יכול להיכנס לענף. ואחרי הכול, למרות מחירי המגורים היקרים בישראל עדיין יותר זול לאחסן בחדר מאשר בתא אחסנה".

למרות ההסתייגויות, טל מספר כי בכוונת החברה לשלב אפשרות לאחסון עצמי בפרויקטים חדשים שהיא מקימה בתחום הלוגיסטיקה. "הרעיון הוא לספק יחידות שיכולת השימוש בהם היא חופשים מסביב לשעון".

"האסטרטגיה שלנו בהקמת מרכזים חדשים, תהיה בקרבת נמלים ובקרבה לערים גדולות, ובתוך המרלו"ג יהיה אפשר להקים משרדים או מטות של חברות, זה יהיה מעין wework של הלוגיסטיקה, ובמסגרת המתחם הזו תהיה אפשרות לספק שירות של self-storage. הכיוון הוא ש-15%-25% מנפח המרכז יוקצה להקמת מחסנים לשימוש אישי. כי הוא יכול להיות שירות תומך לכל הלקוחות שלנו".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"