גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט נתניהו: "אי-אפשר ללטף אדם בחדר החקירה על-מנת שייתן גרסה"

ברקע המגעים להסדר טיעון, התחדש היום משפטו של רה"מ לשעבר בנימין נתניהו, ועוה"ד בעז בן-צור וז'ק חן המשיכו בחקירתו של ניר שוורץ, חוקר המשטרה של עד המדינה ניר חפץ ● בין היתר אמר שוורץ בעדותו: "חקירה היא לא דבר נעים. אי אפשר לעשות את זה באמצעות ליטופים וחיבוקים" ● בהמשך עלה להעיד חוקר המשטרה יניב פלג, שחקר גם הוא את חפץ בזמנו

ניר שוורץ מעיד בבית המשפט / צילום: יוסי זמיר
ניר שוורץ מעיד בבית המשפט / צילום: יוסי זמיר

ברקע המגעים להסדר טיעון וההתייעצויות של בנימין נתניהו ובני משפחתו אמש עם עורכי דינו בבית סנגורו, הבוקר (ב') התייצב עו"ד בעז בן-צור בבית המשפט המחוזי בירושלים להמשך המשפט. עו"ד בן-צור, סנגורו של ראש הממשלה לשעבר, המשיך לחקור בחקירה נגדית את מי שחקר את עד המדינה ניר חפץ - חוקר המשטרה מלהב 433, ניר שוורץ. סוגיית הסדר הטיעון שעל הפרק לא עלתה בדיון. בהמשך עלה להעיד חוקר המשטרה יניב פלג, שחקר גם הוא את חפץ בזמנו.

"חקירה היא לא דבר נעים"

עו"ד ז'ק חן, סנגורו של שאול אלוביץ', חקר את שוורץ בנוגע לחקירה של איריס אלוביץ', שנחקרה כשהיא מותשת ועייפה, על מודעותו של שוורץ למצב בו מצויה הנחקרת.

עו"ד חן: "איך אתה תופס את האחריות שלך?".

שוורץ: "האחריות שלי לדעת אם נעשה משהו חריג כשאני יוצא מחדר החקירה, ולא מילה במילה".

עו"ד חן: "האחריות שלך על כל המעטפת של הנחקר, למשל תנאיו בשב"ס, התנהלות של הכפוף שלך יניב פלג".

שוורץ: "לא כל המעטפת, לגבי פלג - נכון".

עו"ד חן הטיח בשוורץ שהוא אחראי על תנאי החקירה ותרגילי החקירה שהופעלו נגד חפץ.

שוורץ השיב: "אי-אפשר ללטף אדם בחדר החקירה על-מנת שייתן גרסה. חקירה היא לא דבר נעים, זה מצריך ממך כאדם שמסתיר משהו להוציא את מה שאתה מסתיר, אי-אפשר לעשות את זה באמצעות ליטופים וחיבוקים.

"חקירה היא לפעמים קשוחה, לפעמים הנחקר מרגיש חוסר נוחות וחוסר נעימות. אם הוא לא רוצה לספר, מנסים לשכנע אותו. זו לא אווירה של סאונה. העצורים מגיעים לחדר החקירות במצב שבו הם נמצאים. החוקרים מבצעים את העבודה שלהם, את התפקיד שלהם, את מה שהם צריכים על-מנת להגיע לחקר האמת, ולהגיע לחקר האמת זו משימה.

"אם יש חשוד שלא משתף פעולה, המאמץ החקירתי הנוסף שנדרש מכל היחידה הוא גם כן הרבה יותר מורכב, כי יש צורך לשנס יותר מותניים ולבצע פעולות נוספות. זה לא יכול לבוא בליטופים ובחיבוקים".

עו"ד חן המשיך והטיח בחוקר שוורץ: "אתה מציג מצג כוזב לבית המשפט. ידעת והיית שותף מלא למהלכים. לוגיסטיקה - אתה לא הראש הקטן שהצגת בחקירה, עשית בכוונת מכוון להטעות את בית המשפט לא לספר על הצעדים החריפים והחריגים לשבור את רוחם של הנחקרים והחשודים כדי להשיג מטרה שסימנת להשיג מראש".

בתגובה השיב שוורץ: "אני מוחה".

"החוקרים השתילו לו זיכרון"

מוקדם יותר חקר עו"ד בן-צור את שוורץ בנוגע ללוח הזמנים שנתן ניר חפץ לפגישות שקיים עם שאול אלוביץ'. חפץ לא זכר מתי התקיימו הפגישות עם אלוביץ', בהן הפגישה החשובה לגביה סיפר כי אלוביץ' ביקש ממנו להעביר מסמך לנתניהו. בחקירת המשטרה הציג החוקר שוורץ לחפץ ציר זמנים של אירועים, שערכה המשטרה, על-מנת לסייע לו להיזכר במועדים. שוורץ הסביר כי ניסו להביא את חפץ לקבע את מועדים של הפגישות. חפץ העיד כי ציין את המועדים לפי ההיגיון ולא מתוך ידיעה.

בחקירה הנגדית טען בן-צור כי לוח הזמנים שהוצג לחפץ היה מניפוליטיבי, ורמז כי הוא נועד להטעות את העד. עו"ד בן-צור הציג את הניסיונות של המשטרה למקם את חפץ במועדים הנוחים לתזה של התביעה.

הפגנות נגד הסדר הטיעון המתגבש של נתניהו, שמתקיימות מחוץ לדיונים במשפטו בירושלים / צילום: יוסי זמיר

במסגרת החקירה הוציאה המשטרה צו לקבלת שמות הנכנסים והיוצאים למעון הרשמי למועדים בהם אלוביץ' הגיע למעון בין אוקטובר לדצמבר 2014. עו"ד בן-צור טען כי החקירה של חפץ הייתה מגמתית, כי החוקרים כיוונו את חפץ בתשובותיו ו"השתילו לו זיכרון", לאחר שלא ידע לומר מי נכח במעון בזמן הפגישה ומתי התקיימה הפגישה. בנוסף טען עו"ד בן-צור כי מהפלט שהוצא עלה כי במעון נכחו פוליטיקאים, אך הם לא נחקרו.

בימי החקירה הקודמים של החוקר שוורץ הוצג לו תיעוד חקירותיו של עד המדינה ניר חפץ ואמירותיו הקשות בבית המשפט לפיהן הופעלו עליו אמצעי לחץ פסולים, בהם צעקות, איומים, שימוש במשפחתו, הבאת אשתו לחקירה ותרגיל המקורבת שחלק מפרטיו נמצאים תחת חיסיון. חפץ תיאר את האמצעים שהופעלו עליו בחקירה כדרקוניים, והעיד כי הועברו לו מסרים מאיימים. בעדותו של חפץ הושמעה הקלטה בה נשמע שוורץ צועק: "איפה אתה חושב שאתה נמצא? 'יש לך משפחה? הם חשובים לך. אל תעשה את זה עבורך אלא עבור משפחתך".

החוקר של ניר חפץ: לא ביקשתי ממנו להחליף עורך דין

בהמשך היום עלה להעיד חוקר המשטרה יניב פלג והתייחס לאמירות שהפנה לנחקר, עד המדינה ניר חפץ. באשר לניסיון להשפיע על חפץ להחליף עורך דין, אמר פלג כי הוא לא ביקש מחפץ להחליף את עורך דינו. "מעולם לא ביקשתי ממנו. אם אתה מתכוון לשיחה של הרופא/חולה, ניר חפץ השווה את עורך דינו לרופא. אני הקבלתי את עצמי לרופא. אמרתי לו שכדאי לו לדבר עם עוד רופא".

השופט משה ברעם העיר: "זה לא מתאים לאנלוגיה". פלג הוסיף: "חד-משמעית זה מה שהתכוונתי. פעם ראשונה ששמעתי על זה היה בתקשורת. מעולם לא התכוונתי שיחליף עורך דין".

יניב פלג / צילום: ניצן שפיר

התדרדרות מצבו הבריאותי של חפץ בחקירה

באשר למצב הבריאותי של חפץ בזמן החקירה, פלג סיפר כי רופא שבדק את חפץ אמר לו: "אני לא מבין למה הוא הגיע למצב הזה". עוד הוסיף פלג: "לא היה רופא קבוע. באחד מימי החקירה הגיע רופא. הוא פגש את חפץ, שבאותו הזמן קיבל תרופות לגירודים ולעקיצות. הרופא אמר לי שהוא כועס על המצב של חפץ, ושלא היה צריך להגיע למצב הזה. שהוא רוצה לדווח לקצין רפואה ראשי".

פלג סיפר כי "חפץ התלונן על עקיצות הפשפשים. אני הלכתי והתקשרתי לחובש כדי לבדוק אותו. לא תמיד החובש נענה לבקשתי, אני לא זוכר את התדירות שהוא ראה את החובש. החובש אמר פעם אחת שזו לא סכנת חיים, ולא הגיע. אני זוכר שמפקד היחידה אמר לי או לניר שוורץ, שנגיד שהוא שלח אותנו, ועדיין החובש לא הסכים. לא היה לי מה לעשות מעבר ללבקש".

בחקירה הנגדית הטיח עו"ד בן-צור בפלג: "אני אומר לך שהרופא ראה את חפץ לאחר 8 ימים במעצר. הרופא ראה הזנחה פושעת במצבו של חפץ".

השופט ברעם הקשה על פלג ואמר: "אמרת שהרופא כעס על מצבו הרפואי של ניר, זה מצביע על משהו לא תקין. האם הדברים של הרופא תועדו? על מה הוא כעס? האם זה קשור לאופן בו החזיקו אותו?". פלג השיב: "הדברים לא תועדו. העקיצות היו עדיין עם שלפוחיות, הרופא ראה אותן ואמר- למה הוא הגיע למצב הזה?".

החוקר פלג גם העיד כי הוא איפשר לחפץ להתגלח ולהתקלח. "מעולם לא מנעתי ממנו צורך בסיסי של אדם. החריג היה שאושר לו להתקלח. היחידה אישרה לו להתקלח, והיה לו סכין גילוח, והשגחתי עליו. לא היה משהו חריג לרעה".

לדבריו, "חפץ התבקש לחתום על טופס בו הוא מוותר על נוכחות בזמן העתקת המדיה הדיגיטלית בביתו. והוא אמר בגלל צנעת הפרט. אני לא אמרתי למה הוא מתכוון. הסברתי שצנעת הפרט תרד ב'בית השימוש של ההיסטוריה', כי זה לא מעניין את המשטרה. כי החיפוש נעשה לפי מילים.

"חפץ מעולם לא נאזק בידיים וברגליים כשהוא ביקש להתפנות, וקיבל שתייה חמה. קיבל אוכל כשביקש. אני מי שהלך להביא לו, זה היה התפקיד שלי. השתדלתי להקל עליו בחקירה. מעולם לא מנעתי ממנו גישה למזון. ידעתי איזה אוכל מועדף עליו ולהביא לו".

"בשעות הקרובות הולכת לנחות עליך פצצה שתזעזע את עולמך"

במהלך החקירה אמר פלג לחפץ כי "בשעות הקרובות הולכת לנחות עליך פצצה שתזעזע את עולמך... עד עכשיו לא שיקרתי לך, הפצצה שאתה עומד לחטוף, תאמין לי שזה יזעזע את עולמך מהיסוד. לא חושב שאתה לוקח בחשבון את הידע שלנו, מה אנחנו מסוגלים לעשות". פלג הסביר בעדותו כי "הפצצה" אליה התכוון היא "התכתבות ושיחות הוואטסאפ עם חשודים שהיו להם בתיק", שכללו את ההתכתבויות על שיבוש החקירה.

פלג נשאל למה הזכיר את משפחתו של חפץ בהקשר זה, והשיב: "אדם עם מוניטין ושם שעלול להישלח למאסר, אז על התא המשפחתי תוטל פצצה. הבן שלו היה לפני גיוס ליחידה מובחרת, ובתו למדה משפטים. זו משפחה נורמטיבית שעלולה להינזק מהמעשים של האבא".

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל-על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה, וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של ווייזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; מניית הבורסה מזנקת בכ-7%

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "רשות מקרקעי ישראל אמורה לחתום כעת על הסכם גג בקריית שמונה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת התריע: "אנחנו מאבדים את הצפון" וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?