גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבידוד בישראל מתקצר ל-5 ימים. ומה קורה בעולם?

ראש הממשלה בנט ושר הבריאות הורוביץ החליטו לקצר את הבידוד למאומתים משבעה ימים לחמישה ● גם בעוד מדינות בעולם מקצרים את הבידוד, בגלל החשש למשק ולמערכות הבריאות

ניצן הורביץ / צילום: אורון בן חקון
ניצן הורביץ / צילום: אורון בן חקון

ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ החליטו על קיצור הבידוד למאומתים משבעה ימים לחמישה. בשעה שלוש וחצי היום (ב') לאחר דיונים פנימיים של גורמי מקצוע במשרד הבריאות, ראש הממשלה קיים דיון בנושא בהשתתפות הורוביץ ומנכ"ל משרדו. 

היציאה מהבידוד ביום החמישי תתרחש אם ביום החמישי והרביעי לא הופיעו סימני תחלואה ואחרי שבוצאו שתי בדיקות אנטיגן עם תוצאה שלילית, אחת בערב היום הרביעי והשנייה בערב החמישי. אם יש תסמינים או שהבדיקה חיובית לא ניתן לצאת מהבידוד, וזאת עד שמגיעים למצב ללא תסמינים ושתי בדיקות רצופות אנטיגן ביתיות שליליות. הקיצור תקף גם למי שנחשך לחולה מאומת גם אם אינו מחוסן/מחלים. 

בתדרוך לציבור, אמר פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא כי "בחנו את סכנת ההדבקה בקרב מבודדים ומאומתים לפני ימים, והחלטנו לקצר את משך הבידוד לחמישה ימים. 80%-85% מההדבקות מתרחשות עד היום החמישי". 

"עלינו לנהוג במשנה זהירות בכל מגע, גם בלי קשר לקיצור הבידוד, וחיסון מקטין את סכנת ההדבקה. חשוב שמי שבסיכון ישמרו על ריחוק פיזי בימים האלה - מי שלא באוכלוסייה זו מתבקשים לשמור על המבוגרים ולא לסכן אותם בהדבקה. אם יש מפגשים בלתי נמנעים, אפשר לבצע בדיקת אנטיגן לפני מפגשים אלה".

פרופ' זרקא התייחס לבדיקות ה-PCR ואמר כי "הנחינו את קופות החולים שלא לבצע PCR לאוכלוסייה שלא בסיכון. אוכלוסייה בסיכון תקבל קדימות בתור וגם במעבדות, ונבטיח שתוך 12 עד 14 שעות לכל המאוחר תהיה תשובה. שאר האוכלוסייה לא תוכל עוד לבצע בדיקת PCR, אלא אנטיגן מוסדי. התוצאות לכלל האוכלוסייה עשויות להתעכב עד 4-5 ימים ולכן נעדיף בדיקות אנטיגן".

"75% מהחולים בגל הזה אינם מחוסנים"

עוד אמר פרופ' זרקא: "התחלואה של האומיקרון בהשוואה לדלתא פחות קשה. 75% מהחולים בגל הזה אינם מחוסנים. הקריטריונים להבחין בין מאושפזים בגלל קורונה ועם קורונה הם מורכבים. בארה"ב מעריכים שקרוב ל-40% מהאושפזים עם קורונה, מאושפזים בגלל סיבה אחרת. אלא שלא קיים מנגנון שמאפשר להגיע להבנה חד ערכית לגבי אם מדובר באבחנה עם קורונה או בגלל קורונה. נדרשנו לנושא הזה ובדקנו את כל המאושפזים ומצאנו כי 78% מהחולים המאושפזים במצב קשה וקריטי או שמונשמים - הם בגלל קורונה ולא עם קורונה. כלומר הקורונה היא שהביאה אותם למצב הקשה".

"כמות ההדבקה יוצרת עומסים גדולים במקומות שונים והצוות ממשיך לתת מענה תחת עומס לא פשוט, במיוחד שחלק מהצוות נדבק ונמצא בבידוד. אנחנו מודעים להשפעת הבידודים על הצוותים הבריאותיים. בוחנים את הנושא הזה ואת האפשרויות לאפשר לעובדים חיוניים ויחודיים במיוחד המשך עבודה בתנאים מסוימים - גם בבריאות וגם במערכות האחרות. אנחנו בתוך גל גבוה ומדבק שמתאגר את כלל ענפי המשק בכדי לאזן בין הצרכים השונים - הבריאותיים והמשך תפקוד המשק. מדובר בתהליך של ניהול סיכונים".

לדברי פרופ' זרקא, "סכנת ההדבקה בהחלט קיימת אחרי חמישה ימים. אני מבקש ממי שיצאו מבידוד שישמרו על עצמם וסביבתם. ההנחה היא שסביבת העבודה עמוסת נגיפים. לכן ביקשנו שתי בדיקות אנטיגן. השיקול הגיע משיקול של עומס נגיפי. קיצור הבידוד יתרחש אחרי שלאדם אין תסמינים במשך יומיים והוא עבר שתי בדיקות אנטיגן רצופות".

"אני לא סבור שכרגע נדרשות הגבלות במשק, ככל שהתחלואה תמשיך לעלות נצטרך לבחון הגבלות", הוסיף. "התייעצנו לפני קיצור הבידוד עם ה-CDC ועם ארגון הבריאות בבריטניה".

"רצינו שמערכת החינוך תהיה ערוכה ללימוד היברידי", אמר. "זה המינון הנדרש, מקווה שמערכת החינוך תוכל בקרוב להגיב לאופציה הזו ללימוד פרונטלי לצד מענה למבודדים. כיתה ירוקה היא מושג שלא רלוונטי לעידן האומיקרון. זה התבסס על כך שהדלתא התנהלה אחרת - הכיתה הירוקה הוא פתרון שמיצה את עצמו".

לדברי פרופ' זרקא, בקרוב יתפרסמו נתונים על החיסון הרביעי: "אנחנו הראשונים בעולם עם חיסון רביעי. אוספים נתונים, כרגע לא נמצא על הפרק לחסן מתחת לגיל 60. לא בוחנים גם מנה מחיסון אחר. בקרוב נפרסם נתונים על היעילות".

סיכון קיים אבל מופחת אחרי 5 ימי בידוד

ההיגיון הרפואי בקיצור ימי הבידוד כרגע הוא ההערכה כי וריאנט האומיקרון מגיע לשיא העומס הוויראלי מהר יותר מאשר הוריאנטים הקודמים, ולכן המחלה גם עשויה לסיים את השלב המדבק מהר יותר, זאת בעיקר כשמדובר בחולים שהתסמינים שלהם קלים. 

הסיכון הזה נשקל מול הרווח, שהוא הפחתת הפגיעה במשק על ידי בידודם של מי שכבר אינם חולים, במצב שבו עשרות אלפי אנשים חולים בבת אחת. רוב הרופאים מאמינים שכרגע זהו הצעד הנכון.

אבל גם בקבלת החלטה כזו, יש משמעות למקרי ביניים. קיצור הבידוד תלוי בשלושה ימים נטולי סימפטומים. אבל ההחלטה מהו סימפטום נתונה לשיקול-דעתם של המבודדים, וצפוי להיות מופעל עליהם גם לחץ מצד המעסיקים שלהם, החווים מחסור בכוח אדם. אם לא תהיה הקפדה על הכלל הזה של שלושה ימים נקיים צפויים לצאת מבידוד לא מעט מאומתים שעדיין מדבקים, ותהליך החלמתם של החולים עלול להיפגע.

חשוב גם שמי שנמצאים בסיכון לא יבינו מתוך ההנחיות כי הם יכולים להיפגש עם מחלימים טריים ללא חשש מיד כאשר יצאו מן הבידוד הרשמי. אחרי היום החמישי, הסכנה מופחתת, אך עדיין קיימת. למשל, בבדיקה לאחר 7 ימים, 6% מהמאומתים ללא תסמינים עדיין היו מדבקים.

מדינות נוספות מקצרות הבידוד לחמישה ימים

רוב מדינות המערב דורשות בידוד של שבעה ימים לפחות מרגע גילוי הדבקה בקורונה, אך כמה מדינות קיצרו את התקופה הדרושה בשבועות האחרונים לחמישה ימים. הרקע למהלך הוא מחסור חמור בעובדים במשק וכן במערכות הבריאות, בשל העובדה כי עובדים רבים נאלצים להישאר בבית בגלל בדיקות חיוביות. עם זאת, המדינות מציבות תנאים כמו בדיקות שליליות לפני היציאה מבידוד, וכן ממליצות לעטות מסכות הגנה בחוץ כדי להגן על הסובבים מפני הדבקה.

בבריטניה, החל מהיום יכולים חולי קורונה לצאת מבידוד ביום החמישי אחרי שבדיקה מצאה כי הם חיוביים, בתנאי שהם מקבלים תוצאות שליליות בבדיקות מהירות ביום החמישי והשישי אחרי ההדבקה. שר הבריאות הבריטי סאג'יד ג'אוויד אמר לפרלמנט היום (ב') כי "בערך שני-שלישים מהחולים אינם מדבקים יותר עד סוף היום החמישי", והסביר כי ניתן לאתר אותם בעזרת הבדיקות השליליות. הממשלה הבריטית מחלקת בדיקות מהירות בחינם לכל דורש. בבריטניה נרשם מחסור חמור בצוותים רפואיים בבתי חולים בצפון המדינה, וכמה עשרות רופאים צבאיים נקראו לסייע בימים האחרונים. מערכת הבריאות הלאומית (NHS) בירכה על הצעד הממשלתי והגדירה אותו כ"פרגמטי".

בארה"ב, המרכז לבקרת ולמניעת מחלות (CDC) קיצר כבר לפני שלושה שבועות את משך הבידוד המומלץ לחמישה ימים בלבד. עם זאת, המרכז הבהיר כי רק מי שאינם מפגינים סימפטומים יכולים לצאת חמישה ימים מלאים אחרי בדיקה חיובית, וכי עליהם לעטות מסכות הגנה במשך חמישה ימים נוספים כדי להגן על הסובבים מפני הדבקה. בניגוד למצב ברוב מדינות אירופה, בתי החולים בארה"ב מתמודדים עם עומס חולים גבוה יחסית לעבר, כולל חולים רבים המאושפזים בטיפול נמרץ.

גם צרפת נקטה צעד יוצא דופן, והרשתה לפני כשבועיים לאנשי צוותים רפואיים להמשיך ולעבוד ולהימנע כלל מבידוד - אפילו אם הם מאובחנים כחולי קורונה. ההחרגה מבידוד היא אופציונלית ולא ברור עד כמה היא מיושמת בשטח, אולם החוקים שאימצה המדינה מאפשרים לאנשי צוות רפואי להימנע מבידוד אם הם נחוצים ואם אין להם תסמינים. צרפת גם קיצרה את הבידוד הדרוש לחולי קורונה שחוסנו באופן מלא לחמישה ימים, בתנאי שהם מציגים בדיקה שלילית ביום האחרון לבידוד.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א; תמר פטרוליום זינקה ב-18%, נכסים ובניין ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● הפסקת הפעילות של אסדת תמר למשך 37 ימים פגעה ברווחי ישראמקו ● ווישור תמזג את ווישור ביטוח לתוך איילון ● בלידר שוקי הון צופים אינפלציה ברמה של 3.2% ומעדיפים אפיקים צמודים בשוק המקומי ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב

שיאן השכר בתקשורת נמצא במגזין אוטו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

2.7 מיליון שקל בשנה: זה כנראה איש התקשורת הכי עשיר בישראל

טל חמו, מנכ"ל מגזין הרכב "אוטו", מחזיק ב-20% ממניות מהמגזין שבשליטת מימון ישיר ● עפ"י תנאי העסקתו הוא זכאי, בין היתר, למענק חתימה של מיליון שקל ולמענק התמדה בסכום כפול ● המגזין הרוויח אשתקד 2.4 מיליון שקל

סניף של סופר פארם / צילום: בר - אל

מכה לסופר פארם: בוועדת הכלכלה מקדמים חקיקה שתחליש את כוחה

לפי הצעת החוק שמקדמת ועדת הכלכלה, בכל קניון חדש שייפתח בחמש השנים הבאות - חנות הפארם הראשונה בו לא תהיה של סופר פארם ● נכון ל-2021, נתח השוק הכספי של הרשת היווה כ-85% עם כ-7.5 מיליארד שקל הכנסות

העסקאות ממשיכות ליפול / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ניומד, ענבל מרמרי, איל יצהר, אלבטרוס, shutterstock,

עסקאות במיליארדים? לאן נעלמה ההבטחה הגדולה של הקשרים עם האמירויות

חברת הנפט של אבו דאבי תכננה לרכוש 50% מניו־מד יחד עם BP, אך הקפיאה את המו"מ בגלל המלחמה ● זו אינה הפעם הראשונה שהשקעה אמירתית לא מבשילה ● מאז הסכמי אברהם, הציפיות לגל עסקאות פגשו רגולציה ושיקולים ביטחוניים ● מנגד, התיירות פורחת והנוכחות האמירתית בקרנות ההון סיכון בעלייה

המדינה שמצטרפת לציר הרשע של חמאס, רוסיה ואיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסיבה לכך שאיחוד האמירויות מובילה השקעת ענק במצרים, דרום אפריקה משקיעה מיליוני דולרים ביצירת קשר עם חמאס ומסתבכת בארה"ב, והאלימות לא עוזרת לקרב את הפלסטינים למדינה ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מיכל רז חיימוביץ', shutterstock

אלו חברות התעופה שהודיעו רשמית על חזרה לישראל. מה הן מציעות?

דלתא ואיזיג'ט הכריזו בשבוע שעבר על חידוש הטיסות לנתב"ג, והן מצטרפות לשורת חברות תעופה נוספות שיחדשו בקרוב את הטיסות ● למרות העלייה בהיצע הטיסות, המחירים נותרו גבוהים, ורוב החברות לא מציעות מבצעים משמעותיים ● מתי כל אחת צפויה לחזור לארץ, ומה כלול במחיר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מחירי הנפט קפצו ב-2%

הנאסד"ק עלה ב-0.8% ● מדד שנגחאי עלה ב-1% ● מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל ● מחר תתפרסם ביפן החלטת הריבית, ובגולדמן זאקס צופים שזו תעלה בפעם הראשונה מזה 17 שנה ● היום נפתחת ועידת ה-GTC השנתית של אנבידיה ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב

מייסדי אליאוס, מימין: אלון יופה, אלון רבינוביץ ודרור זיידה

הפיתוח שפותר את בעיית העומס על מטפלים נפשיים בעקבות המלחמה

הסטארט־אפ Eleos Health פיתח כלי בינה מלאכותית שמייצר סיכום אוטומטי של פגישות רפואיות, שכעת יוטמע בקבוצת "עמל ומעבר" המתמחה בטיפולים פסיכולוגיים ● המייסד אלון יופה: "כמו שצילום רנטגן מסייע לרופא, כך הפתרון שלנו לרפואת הנפש" ● ישראל מתגייסת 

ג׳נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: Reuters, Walid Berrazeg

האירוע שכל התעשייה חיכתה לו: אנבידיה מציגה את הדור הבא של הבינה המלאכותית

הכנס השנתי של החברה הלוהטת בעולם התקיים בסן חוזה וסיפק שורה של בשורות מרכזיות ● מהדור הבא של שבבי הבינה המלאכותית, דרך שיתוף-פעולה עם אפל ועד לחידושים בענף הרכב ● כל הפרטים מהאירוע השנתי של אנבידיה

ערן וולף. פרש מתפקיד מנכ''ל מימון ישיר אחרי 18 שנה / צילום: גבע טלמור

בגלל הריבית והמלחמה: ההפרשות להפסדי אשראי של מימון ישיר הוכפלו

חברת המימון לרכב הגדולה בישראל הפרישה אשתקד כמעט רבע מיליארד שקל להפסדי אשראי, בעיקר בגלל השפעות הריבית הגבוהה ● ברבעון הרביעי גרמה המלחמה להחרפת קשיי הלווים והגבייה, והרווח כמעט נעלם

האוניברסיטה העברית בירושלים / צילום: Shutterstock

האוניברסיטה העברית: הפרופסורית מכחישת הטבח לא תשוב ללמד אם לא תחזור בה

דיקן ביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית הודיע כי פרופ' נדירה שלהוב-קיבורקיאן, שהכחישה את אירועי ה־7 באוקטובר, תפסיק ללמד בו לצמיתות אם לא תחזור בה מדבריה ● בהודעה נכתב: "חופש הביטוי איננו מקנה זכות להיות מעורב בהוראה ובחינוך של מקצוע שלערכיו אדם מתכחש"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה שמשגעת את העולם עומדת לקנות אותם בעסקת ענק: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

מרוואן עיסא / צילום: מתוך הרשתות החברתיות

ארה"ב מאשרת: רמטכ"ל חמאס מרוואן עיסא חוסל

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב מאשר: מרוואן עיסא חוסל בתקיפת צה"ל ברצועה  ● אזעקות בגליל העליון, צה"ל תקף מטרות של חיזבאללה בלבנון • מטרה אווירית חשודה חצתה לשטח ישראל ממרחב ים סוף - ונפלה בשטח פתוח, צפונית לאילת • הותר לפרסום: סמ"ר מתן וינוגרדוב נפל בקרב בצפון הרצועה ● עדכונים שוטפים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

החיים המפנקים שאחרי הפוליטיקה: כמה מרוויחה איילת שקד על 25 שעות עבודה בשבוע?

לפי הדוח שפרסמה היום קרדן נדל"ן, השרה לשעבר הרוויחה בשנה החולפת שכר של 1.53 מיליון שקל ● עפ"י הסכם השכר של שקד, שאושר בשנה שעברה, היא מקבלת שכר חודשי של 70 אלף שקל עבור 25 שעות שבועיות בלבד

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המהפכה המשפטית עדיין פה: המהלך החדש של רוטמן והתגובה של נציב השופטים

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, קיים היום דיון כדי לקדם מינוי נציב תלונות הציבור על שופטים שאינו שופט בית משפט עליון בדימוס, כפי היה ב-20 השנים האחרונות ● הנציב המכהן, שופט העליון בדימוס אורי שהם: "אין פה ניגוד עניינים"

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יוניליוור מפרידה את יחידת הגלידה

הניקיי עלה ב-0.7% ● לראשונה מזה 17 שנה, הבנק המרכזי ביפן העלה את הריבית במדינה ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות ● בנק אוף אמריקה: ייתכן שהשוק מתחיל לפקפק בכך שהפד יבצע הפחתות ריבית של 75 נקודות בסיס בשנת 2024

רכב חשמלי בטעינה. עיוותי מס הופכים אותו לפחות משתלם / צילום: Shutterstock

זכאים לרכב מהעבודה? הבחירה בדגם חשמלי פחות משתלמת בגלל עיוות מס

מס שווי השימוש העתיק, שמכניס למדינה 5 מיליארד שקל בשנה, לא מותאם לעידן הרכב החשמלי: מציע "הטבה" שנשחקת במהירות ומספק מוטיבציה שלילית לעבור לרכב חסכוני וירוק ● בציי הרכב ממשיכים להעדיף רכבי בנזין מזהמים, אבל נראה שהאוצר מעדיף זאת כך

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל חושף: לקוחות איזה בנק הכי מרוצים ומה אכזב את הציבור?

סקר שביעות הרצון של בנק ישראל מגלה כי 20% מהציבור חושב שמגיע לו לקבל יותר על הפלוס בחשבון • העמלות הגבוהות הן עדיין הסיבה העיקרית לתפיסת חוסר ההוגנות • שני הבנקים הגדולים בתחתית בתשובה לשאלה האם תמליצו לחבר או משפחה על הבנק

מרואן עיסא. האם חוסל? / צילום: מתוך הרשתות החברתיות

מספר 3 בחמאס ואחד מאדריכלי ה-7 באוקטובר: מי היה מרוואן עיסא?

תקיפה נרחבת בנוסיראת בשבוע שעבר נועדה לחסל את מרוואן עיסא, סגן מפקד גדודי עז א־דין אל־קסאם וכעת בחמאס בודקים האם הוא אכן חוסל ● זהו ניסיון החיסול השני שלו של עיסא, שהתחנך מגיל צעיר במוסדות שמזוהים עם האחים המוסלמים

צילומים: AP - Ng Han Guan, Jeff Dean, Alexander Zemlianichenko, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קלקולים כלכליים: הסיכונים המרכזיים שמאיימים על הפריחה בשוקי המניות

דווקא כשמדדי מניות בעולם נמצאים בשיאי כל הזמנים, חשוב להתייחס לסיכונים שעלולים להעיב על השווקים ● הסיכונים המיידיים הם התחדשות האינפלציה במדינות רבות או לחלופין האטה כלכלית, ומתיחויות גאו-פוליטיות שיסלימו למלחמות ● כתבה שנייה מתוך שתיים