גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בשוק מבינים שהגיע בולדוזר": עמוס לוזון הפך 10 מיליון שקל למניות בשווי כ-600 מיליון שקל

בשש השנים שחלפו מאז רכש לוזון את השליטה בקבוצת א. דורי מידי גזית גלוב של חיים כצמן, זינקה מניית קבוצת הנדל"ן והאנרגיה בכמעט 1,500%, על רקע מהלכי השבחה ומיקוד ● לוזון מחזיק כיום במניות הקבוצה ששוויין עולה על זה של החזקות כצמן בגזית גלוב

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר
עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

כשש שנים לאחר שהשלים מהלך מהיר ומפתיע לרכישת מניות השליטה בקבוצת א. דורי ב"נזיד עדשים" מידי ענקית הנדל"ן המניב גזית גלוב, תמורת כ-10 מיליון שקל בלבד - כל הסימנים מראים כי מדובר היה בעסקת חייו של עמוס לוזון.

נזכיר כי המכירה הבהולה של מניות השליטה בקבוצת א. דורי על-ידי גזית גלוב, נעשתה בעקבות הסתבכות החברה הבת דורי בנייה בכאוס פיננסי ובהפסדי ענק שמהם ביקשה גזית גלוב להתרחק. היא נאלצה להפריש להפסד מאות מיליוני שקלים שהזרימה בניסיון לייצב את עסקיה של דורי בנייה, שהפכה ל"כבשה השחורה" בעסקיה.

אלא שמאז אותה עסקה, ותחת ידיו של בעל הבית החדש, התרחש מהפך: מניית קבוצת עמוס לוזון  (לשעבר קבוצת א. דורי) זינקה בשיעור של כמעט 1,500% ושויי החברה האמיר ליותר מ-800 מיליון שקל. כנגזר מכך שווי החזקותיו של לוזון עצמו בחברה (כ-71%) מתקרב ל-600 מיליון שקל.

שווי זה אף גבוה, נכון להיום, משווי החזקותיו של בעל השליטה בחברה המוכרת, חיים כצמן, המחזיק בגזית גלוב באמצעות החברה הזרה נורסטאר, שבה שווי החזקותיו (ישירות ובאמצעות גופים בשליטתו) עומד על פחות מחצי מיליארד שקל. זאת בזמן ששוויה של קבוצת לוזון כבר מגיע לכחמישית מהשווי של גזית גלוב, העומד על כ-4.2 מיליארד שקל לאחר שמניית החברה הניבה תשואה של כ-15% בלבד בשש השנים האחרונות.

 

התחילה עם הפסדים וחוסר ודאות

ההתחלה של לוזון בקבוצת א. דורי לא הייתה קלה. הצרות של דורי בנייה המשיכו ללוות את עסקיה של קבוצת לוזון גם אחרי הרכישה, וגררו אותה לכיוון שלילי, עם הפסדים נמשכים ומשמעותיים שייצרה לקבוצת לוזון, וחוסר וודאות לגבי עתידה.

גם המשקיעים הטילו ספקות לא מעטים לאחר שינוי השליטה ביכולותיו של לוזון לצאת מה"בור" של דורי בנייה, והדבר בא לידי ביטוי בשחיקת ערכה של מניית קבוצת לוזון לאחר שוך ההתלהבות הראשונית מהמשקיע החדש, ובעליית תשואות אג"ח קבוצת לוזון עד לשיעורים דו-ספרתיים משמעותיים.

בהמשך השכיל לוזון, המכהן כמנכ"ל הקבוצה, להסיר מגבה את ה"גיבנת" של דורי בנייה, שענייניה עברו בשנת 2019 להיות מטופלים במישור המשפטי אחרי הגשת בקשת הקפאת הליכים לנוכח תביעות חוב שהוערכו ביותר מ-800 מיליון שקל. באופן זה הפסיקה דורי בנייה, המצויה בהליכי חדלות פירעון בביהמ"ש, להעיב על המצב הפיננסי של קבוצת לוזון.

לצד זאת, נקט לוזון במהלכי ייעול וארגון מחדש של עסקי הקבוצה, פיתוחם ומיקודם. מה גם שעיסוקיה של קבוצת לוזון - בתחומי יזמות הנדל"ן בישראל ובחו"ל, בעיקר בענף המגורים הלוהט, וכן בתחום האנרגיה - נהנים מעדנה כללית בשוק.

כיום לוזון נשמע מסופק מהמהפך החיובי שהצליח להטמיע בקבוצה הנושאת את שמו, אולם מבהיר, כי התהליך נמשך. בשיחה עם גלובס הוא אומר כי "רק במילון הצלחה קודמת לעבודה קשה".

עוד לדבריו, "אני בהחלט שבע רצון, וגם שוק ההון. כשהגעתי לחברה, השוק לא הכיר ולא העריך את מי שהגיע, ואני חושב שהיום אני הרבה יותר מוערך, ושגם בשוק ההון מבינים שהגיע בולדוזר להפוך כל אבן, לעבוד קשה ולהפוך את החברה הזו לאימפריה כמו שהיא אמורה להיות. אבל צריך לזכור שאנחנו רק בתחילת הדרך".

לצד נסיקת המניה לאחר שנים של הפסדים משמעותיים, קבוצת לוזון עברה לרווחיות משנת 2019, ורווחיה הצטברו כמעט ל-120 מיליון שקל תוך פחות משלוש שנים (2019 עד ספטמבר 2021), לצד עלייה בהכנסות והיעלמותן של שלל הערות רואי חשבון שליוו את הדוחות בשנים עברו.

גם השינוי החד בתשואות על שלוש סדרות האג"ח של קבוצת לוזון, בהיקף כולל הקרוב ל-400 מיליון שקל, יכול להעיד על האמון של המשקיעים בעתיד עסקיה. הן מגיעות היום עד לכ-4%, לעומת תשואות שהאמירו בשנים קודמות, טרם שינוי הכיוון בעסקיה, עד לשיעורים דו-ספרתיים - ששיקפו חשש ליכולת החזר החוב של החברה.

מזהה פוטנציאל בעתיד פעילותה של רונסון

קבוצת לוזון ממקדת כיום את פעילויותיה בתחומי יזמות הנדל"ן והאנרגיה הנקייה באמצעות כמה זרועות. הללו כוללות יזמות נדל"ן בישראל, יזמות נדל"ן בפולין באמצעות החברה הבת רונסון, החזקות בתחנת הכוח דוראד העוסקת בייצור חשמל, פעילות של פתרונות גימור ועיצוב לחללים מסחריים באמצעות החברות רום גבס ואינובייט, וכן היא מתכננת בקרוב להיכנס לתחום ההלוואות וההשקעות באמצעות מיזוג חברת טריא לחברה הבת לוזון נדל"ן.

חלק גדול מהפעילויות שיוזמת לוזון ובהן היא מעורבת עלו לכותרות בתקופה האחרונה, נוכח תוכניות הצמיחה והפיתוח שהיא מקדמת, הממשיכה להדגים את צעדי הסידור מחדש, מיקוד הפעילות והצפת הערך עבורם פועל לוזון בקבוצה שבשליטתו.

פרויקט של החברה הבת רונסון בפולין / צילום: אתר החברה

בתרומה לתוצאות קבוצת לוזון בולטת פעילותה של רונסון, שרווחיה התפעוליים (לפי חלוקה מגזרית של לוזון) התקרבו ל-100 מיליון שקל מתחילת שנת 2020 ועד סוף ספטמבר 2021, עם הכנסות שהצטברו לכ-650 מיליון שקל.

לוזון מזהה פוטנציאל בעתיד פעילותה של רונסון, ובימים האחרונים הקבוצה עדכנה על התקדמות עם תוכניותיה למחיקת מניות רונסון מהבורסה בוורשה, עם החזקות שחצו שיעור של 95% מההון.

זאת במקביל לסיכום שגיבשה להקצאת נתח ממניות לוזון לבית ההשקעות מור, קרן ספרה וגוף זר (Galatee Holdings) תמורת כ-35 מיליון שקל (ואפשרות להגדלת הסכום עד 52 מיליון שקל), בכפוף להשקעה של 45 מיליון שקל שיבצעו השלושה ברונסון.

רונסון, הנסחרת בבורסה בוורשה משנת 2007, פועלת בתחום של ייזום, הקמה ומכירת דירות למגורים בפולין. החברה פועלת בעיקר בעיר הבירה ורשה, וכן בערים ורוצלב, צ'צ'ין ופוזנן, מחזיקה בצבר קרקעות ופרויקטים של שכ-5,700 דירות ובונה 13 פרויקטים.

בתשעת החודשים הראשונים של 2021 מסרה החברה כ-630 דירות, לעומת כ-800 בתקופה המקבילה של 2020, ולפי מצגת שפרסמה קבוצת לוזון באחרונה, היעד השנתי שלה הוא הגדלת המכירות לכ-1,000 דירות בשנה.

סכסוך ועיכוב הנפקתה של דוראד

בזרוע פעילות האנרגיה שלה, באמצעות שותפות בתחנת הכוח הפרטית דוראד, לוזון עדכנה באחרונה על דחיית תביעת השותפה, חברת אדלטק, לתשלום של כ-3 מיליון דולר מלוזון, כחלק מהסכסוך הממושך בין בעלי המניות בדוראד.

מצד אחד של הסכסוך ניצבות קבוצת לוזון וחברת האנרגיה הירוקה אלומיי  (שלמה נחמה), באמצעות החברה המשותפת דורי אנרגיה וכן החברה הממשלתית קצא"א, הטוענות לניפוח סכום חוזה ההקמה של תחנת הכוח דוראד על-ידי חברת אדלקום של משפחת אדלסבורג וחברת זורלו הטורקית, השוללות את הטענות ויוצאות נגד התנהלות הצד שכנגד.

סכסוך זה עומד ברקע לקשיים בהנפקתה האפשרית של דוראד, שעלתה על הפרק אשתקד (לפי שווי של כמה מיליארדי שקלים) כשככל הידוע לוזון נמנה עם התומכים במהלך שכזה, ומנגד, על-פי ההערכות משפחת אדלסבורג מסויגת לגבי אפשרות שכזו.

על-פי ההערכות, הבוררות בקשר לסכסוך בין בעלי מניותיה של דוראד עשויה להסתיים עד סוף השנה, אז יוכלו השותפים להיפרד ולהציף לעצמם ערך - בין אם על-ידי מכירת חלקם, על-ידי הנפקה, או באמצעות המשך פיתוח הפעילות השוטפת והרחבתה.

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

תחנת הכוח דוראד ממוקמת לא רחוק מאשקלון ומופעלת בעיקר בגז טבעי, והיא בעלת הספק של כ-850 מגוואט. הקמת התחנה, שהוכרזה כפרויקט תשתית לאומי, הסתיימה באפריל 2014, והיא החלה לפעול כמה שבועות לאחר מכן.

בתשעת החודשים הראשונים של 2021 הכנסות דוראד הסתכמו בכ-1.6 מיליארד שקל - סכום המשקף שחיקה של כ-15% ביחס לתקופה המקבילה ב-2020, "בעיקר נוכח השפעת הפחתת תעריפי החשמל", והרווח הנקי שלה לתקופה זו עמד על קצת יותר מ-40 מיליון שקל, לעומת רווח של קרוב ל-110 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

צפי להתקדמות מיזוג לוזון נדל"ן וטריא

בפיתוח הזרוע הפיננסית, החברה הבת הבורסאית לוזון נדל"ן  עדכנה כבר בסוף שנת 2020 על מיזוג מתוכנן עם חברת טריא, הפועלת כפלטפורמת השקעות ואשראי P2P - הלוואות עמית לעמית, הידועות גם כהלוואות המונים או הלוואות חברתיות, אולם העסקה - שהותנתה בין היתר בקבלת הערכת שווי של 300 מיליון שקל לפחות לטריא - טרם הושלמה. 

טריא הוקמה בשנת 2014 ולפי הנתונים שהציגה בעת ההודעה על המיזוג, מאז הקמתה ועד אותה נקודה ציבור המשקיעים העמיד באמצעותה אשראי בהיקף כולל של כ-4.2 מיליארד שקל בתחומי הנדל"ן, רכב ועסקים קטנים ובינוניים.

בדוחותיה הכספיים האחרונים, שפורסמו בחודש אוקטובר, עדכנה לוזון נדל"ן כי בינתיים, "לאור הימשכות דיונים בין רשות ניירות ערך לבין טריא והחברה ביחס לעסקת המיזוג" נדחה מועד אסיפת בעלי המניות שיתבקשו לאשר את העסקה, הכפופה לכמה תנאים מתלים - במרכזם מכירת הפעילות הקיימת בלוזון נדל"ן, הכוללת בעיקר את פרויקט הבנייה לוגאנו שביהוד. השבוע עדכנה לוזון נדל"ן על מימוש אופציה של שותפתה בפרויקט, כך שלא מן הנמנע, כי גם העסקה למיזוג טריא תוכל לרשום התקדמות בהמשך.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ