גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיבידנדים בת"א הגיעו ל-21 מיליארד שקל בשנה. אלו השיאניות

הבנקים ניצלו את רווחי השיא ואת הסרת המגבלות שהוטלו עליהם בקורונה, וחילקו במצטבר כ– 5.7 מיליארד שקל, עם תשואה ענפית של 4.4% ● עוד בלטו בחלוקה: איי.סי.אל, דלק רכב ודלק קידוחים ● מכלל הדיבידנדים שולמו 58% לבעלי מניות מהציבור, והיתרה לבעלי העניין בחברות

יאיר המבורגר וגיל אגמון / צילום: אביב חופי, איל יצהר
יאיר המבורגר וגיל אגמון / צילום: אביב חופי, איל יצהר

החגיגה הגדולה שנרשמה בשנת 2021 בבורסה בתל אביב התבטאה לא רק בעלייה חדה של מדדי המניות ובהתנפחות שווי החברות הנסחרות בה לכטריליון שקל, אלא גם בחלוקות דיבידנדים בהיקפים חריגים. לאחר הירידה החדה בחלוקות הדיבידנדים, שנרשמה ב-2020, חילקו החברות הציבוריות בשנת 2021 דיבידנדים בהיקף כולל של 21.2 מיליארד שקל. נתוני הבורסה כוללים דיבידנדים במזומן בלבד ואינם כוללים דיבידנדים בעין שחילקו החברות.

לפי יחידת המחקר של הבורסה, סך הדיבידנדים שחולקו ב-2021 גבוה כמעט פי שניים מסך הדיבידנדים שחולקו בשנת 2020. עוד עולה מנתונים שפרסם יובל צוק מיחידת המחקר, כי מספר החברות המחלקות עמד ב-2021 על 211 חברות - שיא מאז שנת 2011.

זאת לאחר שבשנת 2020 ניכרה השפעתה השלילית של התפרצות נגיף הקורונה על הפעילות הכלכלית בחלק מענפי המשק, וכפועל יוצא מכך גם על חלוקת הדיבידנדים של החברות שמניותיהן נסחרות בבורסת ת"א. המשבר השפיע לרעה על עסקיהן ורווחיותן של חברות ציבוריות רבות, וגרם חוסר ודאות בשוק ההון.

כפועל יוצא מכך, העדיפו חברות רבות לשמור עתודות מזומנים בקופתן, על חשבון חלוקת הכספים לבעלי מניותיהן. מצב זה הוביל ב-2020 לירידה חדה במספר המחלקות ובסכומי הדיבידנדים, כאשר 156 חברות שילמו לבעלי מניותיהם כ-10.9 מיליארד שקל.

בשנת 2021 השתנתה כאמור התמונה, על רקע מבצע החיסונים הגדול בישראל ובעולם, ולמרות שמשבר הקורונה טרם הסתיים. יש לציין כי נתוני הדיבידנדים של 2021 גבוהים יותר גם מאלה של 2018 ו-2019 (השנים שלפני התפרצות נגיף הקורונה), שבהן חולקו 18.5 מיליארד שקל ו-19.4 מיליארד שקל, בהתאמה.

 

כ-58% מהדיבידנדים (כ-12.8 מיליארד שקל) שולמו לבעלי מניות מהציבור, והיתרה שולמה לבעלי העניין בחברות. תשואת הדיבידנד הממוצעת של החברות הבורסאיות הסתכמה בשנת 2021 בכ-2.2%, לעומת כ-1.3% בשנת 2020.

אף שסך הדיבידנד שחולק גבוה כאמור מזה שחולק בשנים 2018 ו-2019, תשואת הדיבידנד הממוצעת נמוכה מזו שנרשמה בשנים אלו (כ-2.6% בכל אחת מהשנים), עקב עלייה חדה שנרשמה בשווי השוק של החברות. עוד עולה מנתוני הבורסה, כי 106 חברות מבין 387 החברות שמניותיהן נסחרו בבורסה ברצף במהלך חמש השנים האחרונות, חילקו דיבידנד מדי שנה בכל אחת מהשנים (2017-2021).

 

הבנקים אחראים ליותר מרבע מחלוקת הדיבידנדים

בשנת 2021 בלט לטובה בחלוקת הדיבידנדים חלקם של הבנקים, שרשמו רווחי שיא. הללו היו אחראים ליותר מרבע מהחלוקה הכוללת, עם דיבידנדים בסך מצטבר של כ-5.7 מיליארד שקל, רובו על ידי לאומי, פועלים ומזרחי טפחות. חלוקות עצומות אלו התאפשרו בעקבות הסרת המגבלות שהוטלו על הבנקים בתחילת משבר הקורונה.

במרץ 2020 קבע הפיקוח על הבנקים הוראת שעה, שהביאה לעצירת חלוקת הדיבידנדים על ידי הבנקים. ביולי 2021 אפשר המפקח על הבנקים חלוקה של עד 30% מהרווח הנקי כדיבידנד, ואילו בדצמבר 2021 הודיע המפקח על הבנקים על ביטול ההגבלות באופן מלא.

את ההקלות הללו ניצלו הבנקים היטב, כאשר מאז הקיץ האחרון חילק בנק לאומי  סכום של כ-2 מיליארד שקל לבעלי מניותיו בגין רווחי 2020 ו-2021, ורשם תשואת דיבידנד של כ-4.6%. בנק הפועלים  חילק מאז יולי האחרון דיבידנדים בהיקף כולל של כ-1.5 מיליארד שקל, אשר הניבו תשואת דיבידנד של כ-3.8%, ואילו מזרחי טפחות  חילק באותה התקופה דיבידנדים בסך של כ-1.2 מיליארד שקל.

אליהם הצטרף גם הבנק הבינלאומי , שחילק בשנה שחלפה דיבידנדים בסך של 545 מיליון שקל, והשלים תשואת דיבידנד ענפית של 4.4% - הגבוהה ביותר מבין ענפי הבורסה.

הפניקס מובילה בביטוח - עם 580 מיליון שקל

תשואת הדיבידנד השנייה בגובהה ב-2021 עמדה על 3.7%, והיא שייכת לענף הביטוח. את הדיבידנדים הגבוהים בענף הביטוח - בסכום של 580 מיליון שקל - חילקה ב-2021 חברת הביטוח הפניקס , שבשליטת קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, שהפכה למובילת הענף בביצועים ובשווי. החלוקות שביצעה הפניקס שיקפו תשואת דיבידנד גבוהה של 7.1%.

השנייה ברשימת המחלקות בביטוח היא הראל השקעות  שבשליטת משפחת המבורגר, שחילקה ב-2021 סך של 257 מיליון שקל (תשואת דיבידנד של 3.7%), ואילו השלישית היא איי.די.איי ביטוח  של משפחת שנידמן, שחילקה לבעלי מניותיה 160 מיליון שקל (תשואת דיבידנד של 10.1%).  חברת הביטוח מנורה מבטחים  חילקה השנה דיבידנדים במזומן בהיקף של 100 מיליון שקל.

יש לציין, כי משבר הקורונה הוביל ב-2020 את חברות הביטוח להפסקה כמעט מוחלטת של חלוקת דיבידנדים, ותשואת הדיבידנד הענפית הסתכמה אז ב-0.2% בלבד. עוד עולה מנתוני הבורסה, כי ענף השירותים הפיננסיים רשם תשואת דיבידנד ממוצעת של 3.6%, לאחר ש-18 מתוך 30 חברות הענף שילמו לבעלי מניותיהן סך של כ-800 מיליון שקל.

עם רשימת המחלקות הגדולות (לפי סכומי החלוקה) נמנית גם חברת איי.סי.אל  (לשעבר כימיקלים לישראל) מקבוצת החברה לישראל של עידן עופר, שנהנתה ב-2021 מעלייה חדה במחירי הדשנים, וחילקה לבעלי מניותיה דיבידנדים רבעוניים בסך מצטבר של כ-900 מיליון שקל. לשם השוואה, ב-2020 הסתפקה החברה בחלוקה של כ-400 מיליון שקל בלבד.

דלק רכב , יבואנית המכוניות שבשליטת גיל אגמון, חילקה ב-2021 דיבידנדים בסך של 713 מיליון שקל, בזכות שיפור במכירת כלי הרכב והצלחה בהצעת המכר של הנפקת החברה הבת ורידיס, הפועלת בתחומי התשתיות ואיכות הסביבה. שותפות דלק קידוחים , שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, חילקה ב-2021 כ-634 מיליון שקל מרווחיה, בזכות עלייה בביקוש לגז טבעי ממאגר לוויתן ומכירת ההחזקה במאגר תמר.

 

מדד ת"א-35 אחראי ליותר מחצי מהדיבידנדים

עוד עולה מנתוני מחלקת המחקר, כי 51% מסך הדיבידנדים שחילקו החברות הבורסאיות ב-2021 הגיעו מחברות הנכללות במדד ת"א-35. 23 מהחברות הכלולות במדד חילקו דיבידנדים בסך של כ-10.8 מיליארד שקל, המשקף תשואת דיבידנד של כ-2%.

לשם השוואה, ב-2020 חילקו 21 מחברות המדד סכום כולל של כ-3.6 מיליארד שקל, אשר שיקף תשואת דיבידנד של 0.8% בלבד. תשואות הדיבידנד הבולטות ב-2021 מבין חברות המדד שייכות להפניקס (7%), קבוצת אשטרום  ואמות  (כ-4.75%) והבנקים לאומי (4.6%), הבינלאומי (4.4%) ומזרחי טפחות (4.2%).

58 מבין החברות שמניותיהן היו כלולות במדד ת"א-90 בסוף שנת 2021 חילקו דיבידנדים בסך של כ-6.6 מיליארד שקל (כ-31% מסך הדיבידנדים), לעומת 54 חברות המדד שחילקו כ-4.2 מיליארד שקל בשנת 2020. הסכום שחילקו חברות מדד ת"א-90 בשנת 2021 דומה אף הוא לזה ששילמו חברות המדד בשנת 2019.

תשואת הדיבידנד של מניות מדד ת"א-90 הסתכמה ב-2.4%, גבוהה מזו שבשנת 2020 (1.9%) אך נמוכה מזו שבשנת 2019 (3.8%). תשואות הדיבידנד הגבוהות ביותר מבין חברות המדד ב-2021 שייכות לשותפויות הנפט והגז ישראמקו  של קובי מימון וחיים צוף (19.8%) ודלק קידוחים (11.3%), וליבואניות הרכב דלק רכב (18.9%) וקרסו מוטורס  (10.7%).

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק