גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים מצאו פירצה וחילקו אשראי למשקיעי נדל"ן בניגוד להנחיות. ואיך הגיבו בבנק ישראל?

במסגרת המאמץ לצנן את שוק הדיור, הפיקוח על הבנקים הוציא באוקטובר הוראה האוסרת על שיעבוד נכס קיים למשכנתה חדשה ● אלא שבמזרחי טפחות, דיסקונט ובנק ירושלים מצאו פירצה ועקפו את ההנחיות ● לאחרונה נשלחו לבנקים מכתבי הבהרה המחדדים את האיסור

אורי לוין, יאיר אבידן, גיל טופז / צילום: יח''צ, אייל טואג, שריה דאימנט
אורי לוין, יאיר אבידן, גיל טופז / צילום: יח''צ, אייל טואג, שריה דאימנט

בחודש אוקטובר הטיל הפיקוח על הבנקים איסור לשעבד נכס קיים בלקיחת משכנתה. ממידע שהגיע לידי גלובס עולה כי לפחות שלושה בנקים המשיכו להעניק הלוואות ללקוחות בשיטה זו.

כזכור, כחלק מהניסיון לצנן את שוק המשכנתאות הורה הפיקוח על הבנקים להפסיק לשווק משכנתאות אלו, בכדי להצר את צעדיהם של המשקיעים המתוחכמים, שמינפו אחד או יותר מהנכסים שברשותם על מנת לרכוש נכס נוסף. הפיקוח על הבנקים התיר לבנקים להעניק הלוואת גישור בלבד למשפרי דיור במשכון הנכס הקיים, אך הלוואה זו תינתן רק לתקופה של שנתיים במסגרתה יחויב הלווה למכור את הנכס שברשותו.

אולם הוראות לחוד ויישום לחוד. חלק מהבנקים מצאו פירצה בהוראות של בנק ישראל והמשיכו להציע ללקוחותיהם למשכן את הנכס שברשותם על מנת שיוכלו לרכוש דירה חדשה. בדיסקונט, מזרחי טפחות ובנק ירושלים ניצלו את חוסר הבהירות בהוראה של בנק ישראל והמשיכו במתן המשכנתאות הללו.

בפיקוח על הבנקים מאסו בהמשך קיום הנוהל

הפירצה המדוברת היא למעשה אישור שמופיע שחור על גבי לבן בקובץ שאלות ותשובות שפרסם הפיקוח על הבנקים בחודש אוקטובר. בקובץ ישנן שתי שאלות העוסקות בשיעבוד נכסים לטובת משכנתה, כאשר אם הלקוח מבקש לשעבד נכס קיים הוא מופנה לסעיף 2.1 ואילו אם הוא מבקש לשעבד את שני הנכסים, הקיים והנרכש, התשובה ניתנת בסעיף 2.6.

בהוראה שפורסמה באוקטובר שינו בפיקוח את סעיף 2.6 ואסרו על שיעבוד הנכס הקיים בנוסף לנכס החדש, אך סעיף 2.1 לא שונה. וכך, בתשובה לשאלה אם אפשר לשעבד רק את הנכס הקיים, הפנו את הציבור והבנקים לטבלת חישוב בה מוסבר כיצד לחשב את גובה ההלוואה בהתאם לשיעבוד של אחד הנכסים. מכיוון שהבנקים לא מחויבים לבדוק מה בכוונת הלקוח שפנה אליהם לעשות עם הנכס שברשותו, הוא רשאי לקבל עליו משכנתה, כל עוד הוא לא מבקש משכנתה גם בשיעבוד הנכס העתידי.

בפיקוח על הבנקים מאסו בהמשך קיום הנוהל, למרות ההוראה שלהם, ולגלובס נודע כי לפני כשבועיים, ב-5 בינואר, שלח הפיקוח על הבנקים שני מכתבים למנכ"לים של הבנקים. מכתב ראשון נשלח אל דיסקונט ומזרחי טפחות שהמשיכו להציע את המשכנתאות שנאסרו, ומכתב שני ליתר הבנקים. הפעם נאסר הנוהל באופן סופי, למרות שההוראה עצמה לא שונתה.

בפיקוח על הבנקים אמרו לגלובס כי אין שינוי בהוראות. "מבלי להתייחס לבנק כזה או אחר, לאור מידע שנתקבל בפיקוח בדבר אי אחידות בציות להנחיה, נשלחו לבנקים מכתבים שנועדו להבטיח את ציות המערכת הבנקאית להנחיות הקיימות. למיטב ידיעתנו, ההוראה וההנחיות ליישומה הן ברורות לחלוטין, ולכן לא נדרשת הסדרה נוספת. כמו כן, יש לזכור כי ביום פרסום ההנחיות ניתנה הוראת מעבר לעסקאות שהיו בתהליך. על כן, לא מצאנו לנכון להרחיב מעבר לכך".

עוברים לגופי אשראי חוץ בנקאיים

האיסור שהטיל הפיקוח הפנה את הציבור אל גופי האשראי החוץ בנקאיים. אלו אינם מפוקחים על ידי בנק ישראל, אלא על ידי רשות שוק ההון, ולכן הם רשאים להמשיך להציע משכנתאות במשכון נכס קיים. גופים אלו מאפשרים הלוואה גם בהיקף של 90% משווי הנכס הקיים, אך הריביות שהם מציעים גבוהות מהבנקים.

מיכה אבני, יו"ר איגוד חברות האשראי ומנכ"ל חברת פנינסולה, מסביר כי בעשור האחרון שוק האשראי החוץ בנקאי גדל להיקף של 25 מיליארד שקל. "השוק כולל הלוואות פרטיות, מימון רכב, ניכוי צ’קים ועוד. אולם, מתוך העוגה הזו מעט מאוד מגיע ממשכנתאות. החברות התחילו לאחרונה לתת משכנתאות לאנשים פרטיים, וכשהבנקים מתחילים לצמצם את הפעילות בגלל האיסור של הבנק ישראל, זה המקום שהשוק החוץ בנקאי יכול להיכנס".

הערכות בשוק מדברות על כך שתיק המשכנתאות של כל החברות החוץ בנקאיות עומד על 3-4 מיליארד שקל, פחות מאחוז מתיק המשכנתאות של הבנקים העומד על 468 מיליארד שקל, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2021. בחודשים נובמבר ודצמבר שלאחר כניסתה לתוקף של ההוראה הראשונה, הציבור נטל משכנתאות חדשות בהיקף של 11 ו-12.2 מיליארד שקל בהתאמה, כך שהצעד של הפיקוח על הבנקים באשר לשיעבוד נכס קיים עוד לא מורגש.

 

לדברי אבני, מי שחשוף לפגיעה כתוצאה מהאיסור שהוטל על הבנקים משתייך לשני קצוות קשת רוכשי הדירות. "מצד אחד נמצאות האוכלוסיות הקשות. בשל הגאות בשוק והחוסר בכוח אדם, הבנקים בוררים את המשכנתאות ומוותרים על לקוחות פחות אטרקטיביים.

"מצד שני יש את המשקיעים - בעלי מקצועות חופשיים שמרוויחים מספיק ורוצים להשקיע. אם לקוח מייצר רווח עודף כל שנה ורוצה להשקיע בדירות אין סיבה שלא יעשה זאת".

יגאל צמח, מייסד ומנכ"ל משותף בקרן גשרים המעמידה אשראי חוץ בנקאי מגובה נדל"ן, מסביר על יתרונות העולם החוץ הבנקאי. "הגמישות מאפשרת להשיג מימון בלי לוותר על נכס קיים. רוב הפעילות שלנו כיום היא הלוואות נכסים קיימים ביחס חוב אשראי (LTV) של 60%. עם זאת, כשלקוח מבקש אנחנו עולים עד 65% באזורי ביקוש מובהקים כמו גוש דן".

כאן עולה השאלה אם לא מדובר במינוף מסוכן של הנכס, שבמקרה והלווה לא יעמוד בהתחייבויות הוא עלול לאבד את הנכס. "נתתי לאורך השנים עשרות הלוואות כנגד הנכסים ב-80% ואף 90% ובתחום הזה לא הפסדנו. אם היו מאשרים לכל בנק לחלק הלוואות על 80% מהנכס הם לא היו בודקים את יכולת ההחזר אלא מאשרים את ההלוואה, ואולי זה היה יוצר בעיה. אבל בחברות החוץ בנקאיות כמעט כל המנהלים מושקעים בחברה ולכן הם יותר אחראים".

מעבר למינוף, הריביות שגובות החברות החוץ בנקאיות גבוהות באופן משמעותי מאלו שגובות הבנקים. מלבד פנינסולה וקרן גשרים, פועלות בשוק המשכנתאות החוץ בנקאיות חברות נוספות כמו טריא, וויצ’ק וקרדיטו, כשגם חלק מחברות הביטוח, בהובלת כלל, נכנסו לתחום.

בעוד שבבנקים הריבית עומדת על בין 2% ל-3%, בחברות החוץ בנקאיות הריביות בהלוואות לדיור גבוהות יותר. בחברות הביטוח הריבית הממוצעת הינה כ-3.5%, כשחלק מהחברות האשראי החוץ בנקאי אמנם מציעות ריבית דומה אך בחלקן הריבית עומדת גם על 8%. מנגד, הם יותר זריזים באישור המשכנתאות ויכולים להזרים את הכסף תוך שבעה ימים, ובחלק מהחברות אפשר אף לפרוס את לוח הסילוקין ל-40 שנים.

"הבנק תמיד פועל לטובת לקוחותיו"

מבנק מזרחי טפחות נמסר: "לאחר פרסום ההוראה, פנה הבנק, ביוזמתו, לבנק ישראל והפנה את תשומת הלב לעובדה שנוסח ההוראה לא מתייחס לסיטואציה שבה ההלוואה החדשה מועמדת בבנק אחד, וההלוואה כנגד נכס קיים מועמדת בבנק אחר.

"הבנק המליץ לבנק ישראל להבהיר את הדברים, על מנת לוודא שכל הבנקים נוהגים באופן אחיד, בהתאם לכוונת הבנק המרכזי. ואכן, לאחרונה יצאה מבנק ישראל הבהרה בהתאם להמלצת הבנק. למותר לציין שהבנק מקפיד תמיד לפעול בהתאם להוראות הדין והרגולציה".

מבנק ירושלים נמסר: "בנק ירושלים פועל תמיד לטובת לקוחותיו. כמו בנקים נוספים, הבנק העמיד משכנתאות בהתאם ללשון הוראת הפיקוח על הבנקים. לאחר שהתקבלה הבהרה מהפיקוח - הבנק התאים את התנהלותו לאמור בהבהרה. לא ידוע לבנק על לקוחות שנפגעו לאחר המכתב האחרון ששלח בנק ישראל".

מבנק דיסקונט נמסר: "בנק דיסקונט פועל על פי הדין".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו