גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

NSO בשירות המשטרה: מי ידע, מי אישר ומי מעדיף לשתוק?

מתי החלה המשטרה להשתמש במערכת של חברת הסייבר, מה ניתן ללמוד מהסכום ששולם עבורה, וכמה קל "להלבין" שימוש במערכת ● שר הבט"פ הכחיש אבל מיהר להורות על בדיקת הפרטים שנחשפו ב"כלכליסט", בכירי המשטרה נמנעים מלהתייחס, ועדיין לא ברור מיהם "הגורמים החוץ-ארגוניים" שהמשטרה התייעצה איתם

בניין NSO בהרצליה / צילום: Associated Press, Daniella Cheslow
בניין NSO בהרצליה / צילום: Associated Press, Daniella Cheslow

בשנים האחרונות נחשפנו ללא מעט פרסומים וביקורת שליוו את פעילותה של חברת הריגול ההתקפי הישראלית NSO, נגד פעילי זכויות אדם ומתנגדי משטר, בתוכנה שהמציאה. אלא שכעת, בכתבה שפורסמה על-ידי תומר גנון ב"כלכליסט", מתברר כי בשנים האחרונות גם מדינת ישראל באמצעות המשטרה עושה שימוש בתוכנת הריגול של NSO - נגד אזרחים ישראלים. חלק מהפעילות נעשה, כך לפי הכתבה, כדי לפרוץ לטלפונים של מפגינים (מפגיני מחאת "הדגלים השחורים") וראשי רשויות מקומיות.

ממתי משתמשת המשטרה במערכת של NSO, מה ניתן ללמוד מהסכום שעל-פי הערכות שילמה עבור התוכנה, ומהי הפרקטיקה החוקית הנדרשת להפעלת כלים כאלה נגד אזרחים?

המשטרה ממתינה לבג"ץ

הפרסום מגיע בזמן שבית המשפט העליון מבקר בחריפות את הפגיעה בפרטיות על-ידי רשויות החוק, והשימוש בתוכנה שובר שיאים. המשטרה מכחישה כי נעשה שימוש במערכת ללא צווי בית משפט, אך בין אם השימוש "הולבן" בצו ובין אם לא - התופעה מטרידה ביותר בייחוד כשעל-פי הפרסומים, השימוש במערכת נעשה כלפי אזרחים שלא היו חשודים בביצוע עבירות.

רק לפני שבועיים דרש בג"ץ מהמשטרה לנמק מדוע היא אינה מפסיקה שימוש בתוכנת "עין הנץ", המתעדת ומזהה לוחיות זיהוי של אזרחים ושומרת על המידע במאגר. כך שתנועות אזרחים שלא נחשדו בדבר נשמרות, מבלי שקיימת הסמכה בחוק. הליכי החקיקה החלו, אך בינתיים השימוש בתוכנה נמשך.

כאשר המשטרה מבצעת האזנות סתר במסגרת חקירות סמויות, היא מחויבת לפעול לפי צו שופט. המשטרה אוספת מידע בדרכים שונות וחוסה אותו בתעודת חיסיון כאשר מגיע שלב הגשת כתב האישום. בתיקים שהתיק לא הבשיל לכתב אישום - גם לא תוצא תעודת חיסיון. הפרקטיקה של הוצאת תעודת חיסיון קבועה בחוק, והמשטרה היא שמבקשת אישור שלא להעביר את החומרים על-מנת שלא לחשוף את אופן פעולתה. הגורם המאשר הוא השר לביטחון הפנים. האם הוא אמור לדעת?

עמר בר-לב, השר לביטחון הפנים, הגיב לפרסומים, ואמר כי "אין פרקטיקה של האזנות סתר או חדירה למכשירים בידי משטרת ישראל, ללא אישור שופט", והוסיף: "הנחיתי את המפכ"ל על בדיקה שנים אחורה של כל המקרים שבהם בוצע שימוש באמצעים טכנולוגיים, במטרה לוודא שלא היו אירועים כאלה שלא באישור שופט".

רב-ניצב (בדימוס) רוני אלשיך, שבתקופתו הפך השימוש בתוכנה של NSO לפרקטיקה נגד אזרחים, לא הגיב לדברים. רב-ניצב (בדימוס) יוחנן דנינו, מפכ"ל המשטרה לשעבר, אמר לגלובס כי "בכל תקופת שירותי במשטרה בתפקידים השונים, השימוש בכלי כזה או אחר להאזנה לטלפונים נעשה רק על-פי חוק ובעבירות שהוגדרו בחוק של פשע חמור וכיוצא בזה. האירועים שעולים בכתבה אינם מוכרים לי".

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שלפי תגובת המשטרה מפקח על הכלים המופעלים על-ידה - לא הגיב לפנייה.

המחירון של NSO

גופי אכיפה בישראל, כמו המשטרה והשב"כ, עושים כמעט תמיד שימוש בטכנולוגיות אזרחיות ישראליות. מאחר שהם אינם מחזיקים מחלקות פיתוח גדולות, אלא בעיקר אנשי טכנולוגיה המפעלים כלי מעקב, האזנה ויירוט, לצד מומחי סייבר, המשטרה והשב"כ נוטים לרכוש מערכות מן המוכן בחברות אזרחיות ולהטמיע אותן במחלקות הסיגינט, או המודיעין האלקטרוני. כבר זמן מה ידוע כי בכוחות הביטחון עושים שימוש בטכנולוגיות כמו אלה של סלברייט או ורינט הישראליות.

לפי הפרסום ב"כלכליסט", המשטרה הזמינה את מערכת פגסוס מחברת NSO כבר לפני קרוב לעשור, והיא עושה בו שימוש רב, ככל הנראה בעיקר לצורכי יירוט מסרונים והודעות צ’ט. NSO איננה המערכת המודיעינית האזרחית היחידה שגופי הביטחון הישראלים מחזיקים באמתחתם.

על-פי הערכות, המשטרה שילמה ל-NSO מאז 2013 סכום של 10 מיליון שקל. הסכום, כולל את רכישת המערכת ותחזוקתה, ומעיד על דפוסי שימוש נמוכים במערכת או על הנחה משמעותית שניתנה למשטרה, לאור העובדה שהחברה מוכרת מערכות לכוחות משטרה בחו"ל בסכומים של עשרות מיליוני דולרים.

חוזים ותכתובות אימייל שהשיג ה"ניו יורק טיימס" הראו כי החברה גבתה נכון ל-2013, תעריף ראשוני להתקנת המערכת בגובה חצי מיליון דולר. מעבר לתעריף ההתקנה המחיר נקבע על-פי מספר הטלפונים אליהם חדרו הלקוחות. כאמור, עבור חדירה ל-10 מכשירי אייפון למשל, גבתה NSO תעריף של 650 אלף דולר. לאחר מכן המחיר הלך וירד. לסכומים אלה צריך להוסיף 17% של עמלת תחזוקה שנתית שגובה NSO.

סוגיית המחיר עולה לדיון בהשוואה לעסקאות שלא הבשילו. כך למשל, NSO ניסתה במשך שנים לחתום על הסכם עם אחד מגופי אכיפת החוק האמריקאים. אולם על אף מאמצים אינטנסיביים אלה, ככל הידוע אף רשות חוק אמריקאית לא חתמה על הסכם וזאת בשל העלויות הגבוהות שדרשה NSO. מקסיקו, לקוחה לשעבר של NSO, חשפה כי הממשלה שילמה 61 מיליון דולר לחברה הישראלית לאורך יותר מעשור (2006-2018), בטרם הופסקה ההתקשרות.

הלקוחות של המשטרה

חבר הכנסת אבי דיכטר מהליכוד, שהיה השר לביטחון הפנים ב-2006, מתאר בשיחה עם גלובס את עבודת ההקמה של חטיבת הסיגינט במשטרה. "בעוד שאנחנו בשב"כ ובאמ"ן ידענו מה זה סיגינט, במשטרה הפעילו תוכנית מצחיקה בעלות של עשרה מיליון שקל שכללה בעיקר יכולות האזנה קלאסיות לטלפונים. החלטנו להקים אז ועדה שתבדוק את הנושא וחייבתי אותם לקחת יועץ מ-8200 ומהשב"כ, והם בנו תוכנית לרכישת סיגינט בעלות של 300 מיליון שקל על פני שלוש שנים".

NSO, כאמור, היא לא החברה היחידה - כבר שנים שהמשטרה עושה שימוש במערכות טכנולוגיות אזרחיות לניהול המודיעין האיסופי והחקירתי שלה, באמצעות חברות ישראליות ואמריקאיות. חברת סלברייט מפתח תקווה מסייעת למשטרה לפענח פשעים באמצעות שליפת מידע מטלפון, מצלמות או רחפנים באופן חוקי ורק לאחר צו בית משפט, לצורכי חקירות פליליות. בין השאר, היא מסייעת לכוחות הביטחון להצליב את המידע עם פריטי מידע אחרים שנאספו ממקורות אחרים.

בדו"ח מבקר המדינה נחשפה כוונתה של משטרת ישראל להשקיע ארבעה מיליון שקל בניסוי במערכת בינה מלאכותית של חברת המימד החמישי בה היה מעורב בזמנו שר הביטחון בני גנץ. מפכ"ל המשטרה דאז, רוני אלשיך, ביקש לרכוש את המערכת מהחברה בתמורה ל-50 מיליון שקל ללא מכרז.

במשטרת ישראל מכחישים נמרצות וטוענים כי כל פעילות המשטרה בתחום נעשית על-פי דין ועל בסיס צווי בתי משפט ונהלי עבודה מוקפדים. "בתחום זה קיימות מערכות פיקוח ובקרה מוגברות בתוך הארגון ומחוצה לו", נמסר מהמשטרה. המפכ"ל רב-ניצב יעקב שבתאי אמר: "הוריתי על בדיקת כל המקרים שעלו בכתבה ושלכאורה התרחשו לפני מספר שנים. מהבדיקה עלה שחלק מהמקרים אינם נכונים. בכל הנוגע לשימוש באמצעי אכיפה באופן כללי, כאמור, הכול נעשה עם האישורים המשפטיים הנדרשים".

פיקוח הדוק על יצוא

חברות הסייבר ההתקפי, כמו NSO, קוואדרים, פארגון או רייזון, טוענות שהן פועלות לפי חוקי היצוא הישראלי, דבר שהוא ברובו נכון. כל החברות הללו נזקקות לאישור אגף פיקוח יצוא (אפ"י) במשרד הביטחון כדי למכור את המערכות שלהן בחו"ל לפי כללים ברורים. בעקבות חשיפת פרשיות NSO בחודש יולי האחרון והסערה הדיפלומטית מול ממשלות צרפת וארה"ב, משרד הביטחון אף החמיר את כללי השימוש במערכות אלה.

יותר מזה, כאשר המערכת מיועדת ליצוא, מחייב חוק יצוא הנשק את NSO ואת מתחרותיה לחסום מעקב אחר מספרים ישראליים ומספרים אמריקאים. בעקבות סערת המעקב אחר מספר הטלפון האישי של נשיא צרפת עמנואל מקרון, הסכים ראש הממשלה נפתלי בנט להכניס את המספרים הצרפתיים לרשימת האיסור במעקב ביצוא תוכנות המעקב, כך נודע לגלובס.

וזו בדיוק הבעיה של NSO בישראל: אין גוף שיפקח על לקוחותיה, כפי שהדבר קורה מחוץ לארץ. הגופים האמונים על שמירת החוק על-ידי המשטרה, דהיינו המחלקה לחקירות שוטרים, המשרד לביטחון הפנים או היועץ המשפטי לממשלה, לא תמיד ערים לכל פעולת איסוף מודיעיני או חקירה שהמשטרה מבצעת בזירה הדיגיטלית. 

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה