גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית ההשקעות אופנהיימר: "מחצית מהחברות הישראליות בוול סטריט ירדו במעל 50% מהשיא"

לדברי סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט אופנהיימר, המעבר ממניות צמיחה למניות ערך פוגע מאוד בחברות הטכנולוגיה מישראל ● "ריבית אפסית תומכת בתמחורים גבוהים יותר לחברות צמיחה, ולכן האמירות על הכוונה להעלות ריבית הן הגורם המרכזי לירידות בהן"

סוחר בבורסת ניו יורק. מניות הטכנולוגיה אינן חביבות כבעבר על המשקיעים / צילום: Associated Press, Richard Drew
סוחר בבורסת ניו יורק. מניות הטכנולוגיה אינן חביבות כבעבר על המשקיעים / צילום: Associated Press, Richard Drew

כבר מספר חודשים שמניות הטכנולוגיה אינן חביבות כבעבר על המשקיעים בוול סטריט, לאחר העדנה לה זכה המגזר בתקופה של תחילת המגפה. מדד נאסד"ק איבד 9.7% מאז השיא שאליו הגיע בחודש נובמבר האחרון ויש לא מעט חברות (בהן גם ישראליות) שאיבדו חלק ניכר משוויין מאז השיאים שרשמו בשנה החולפת.

"בהחלט יש שינוי בטעמי המשקיעים", אומר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל. "בגדול, התהליך התחיל עם האמירות של יו"ר הפד ג'רום פאוול על הכוונה להעלות ריבית, אמירות שהיו קצת יותר אגרסיביות בישיבת הפד האחרונה. היסטורית, יש קשר הפוך בין תשואות האג"ח הארוכות לתמחורי החברות. ריבית אפסית תומכת בתמחורים גבוהים יותר לחברות צמיחה, ולכן האמירות הללו הן הגורם המרכזי לירידות בהן. מבחינת הפעילות של החברות עצמן, יש כאלה שחוו האטה, אבל גם אלה שלא חוו האטה ירדו - התהליך הוא כללי".

תהליך מקביל שהוא מזהה הוא ציפיית המשקיעים להתאוששות כלכלית מהירה יותר לאחר משבר הקורונה. "למרות גל התחלואה בארץ ובעולם, השוק מתנהג כאילו הקורונה כבר נגמרה, בכל אפיקי ההשקעה", אומר וסצ'ונוק.

"אנשים יוצאים מנקדות הנחה שסגר כבר לא יהיה, ולומדים לחיות לצד הקורונה. גם התחלואה היום פחות קטלנית מאשר בגלים הקודמים, העלייה בתמותה מוגבלת, החיסונים עובדים, אז אין השפעה מאקרו-כלכלית. רואים האצה בצמיחה ואינפלציה, אז המשקיעים מחפשים אפיקים של כלכלה ישנה - שהיו מתחת לרדאר בוודאי בשנתיים של הקורונה, אבל גם לפני כן".

 

"המניות המזוהות עם הקורונה יורדות"

לדבריו, שיפור במצב המאקרו-כלכלי ישפיע לטובה יותר על חברות הערך, חברות שקשורות לפעילות המאקרו-כלכלית מתעשיות כמו אנרגיה, בנקאות, חלק מתעשיית הצריכה. "הן פחות קשורות לסיפורי צמיחה ייחודיים של כל חברה", אומר וסצ'ונוק.

"בקורונה זה היה הפוך: הייתה צמיחה שלילית חזקה, והמשקיעים הלכו לאפיקים 'חסיני קורונה', שהצליחו לצמוח גם בתנאי מאקרו קשים. היו כמובן גם חברות שנהנו ישירות מהמצב, כמו זום או מודרנה. המניות שהיו מזוהות עם הקורונה יורדות עכשיו הכי חזק".

בהקשר זה הוא מוסיף כי בשנה האחרונה מחצית מכ-100 חברות ישראליות שנסחרות בוול סטריט (לא רק החדשות) ירדו מעל 50% מאז השיא שאליו הגיעה המניה, ופחות מ-20% ירדו בשיעור חד-ספרתי.

"כבר קרוב לשנה, זום במגמת ירידה. בין הישראליות אלו Wix, פייבר ולייבפרסון. גם אם הן ממשיכות לצמוח, למשקיעים לא כל כך אכפת, אבל ברור שיש פה גם האטה בצמיחה. נתון הצמיחה הגיע לשיא ברבעון השני של 2021 (צמיחה ביחס לרבעון מקביל), ומאז ברוב החברות יש האטה בקצב הצמיחה. הרבעון השני של 2020 היה השפל של הקורונה, ואז החל רכש מסיבי של פתרונות תוכנה, ענן, וידאו, סייבר וכדומה. חלק מהרכש אמור להגיע לנורמליזציה ולרדת ב-2022, אחרי שארגונים עשו רכש של עשור בשנה אחת".

איך המעבר מחברות צמיחה לחברות ערך אמור להשפיע על השוק באופן כללי?
"צריך להסתכל על הנתח של חברות צמיחה בכל מדד. בארה"ב המדד מאוד מוטה טכנולוגיה וחברות צמיחה. זה הנתח הכי גדול במדד S&P 500, כ-30%. אם לוקחים בחשבון את מניות הצמיחה שמעבר לסקטור הטכנולוגיה, כמו אמזון, טסלה, פייסבוק וגוגל שהן בסקטור שירותי התקשורת למשל - יכולים להגיע לקרוב ל-50% מהמדד.

"כלומר, אם נראה עכשיו ירידה ב-50% מהמדד, אנחנו חייבים ששאר המניות יתפקדו יותר טוב, וזה קשה. כרגע השוק הולך למטה כי המשקל של מניות הצמיחה גבוה יותר ממשקל מניות הערך. זה כמובן יכול להשתנות עם הזמן. אגב, הבורסה המקומית היא דוגמה הפוכה - לאפיקי הצמיחה יש נתח לא גבוה יחסית, אז דווקא בחצי השנה האחרונה הבורסה בת"א התחילה לפתוח פער מול המדדים הגלובליים".

 

"זה הזמן לבחור את הסיפורים האיכותיים"

המעבר ממניות צמיחה למניות ערך מזכיר לווסצ'ונוק את המצב אחרי התפוצצות הבועה ב-2000, אך הוא מדגיש שלא מדובר באותם ממדים, והחברות אז לא היו חזקות כמו חברות כיום.

מה המשמעות של המצב הנוכחי בהקשר של חברות הטכנולוגיה הישראליות שהנפיקו ב-2021 בארה"ב?
"כל החברות הישראליות שהונפקו הן חברות צמיחה ולא חברות ערך, לכן המעבר ממניות צמיחה לערך מאוד פוגע בהן. בעיקר במניות החדשות שעוד לא הספיקו לבנות בסיס משקיעים. הרי אם משקיע נכנס בהנפקה באופן אופורטוניסטי, פחות אכפת לו למכור את המניה. זה ייקח זמן, החברות צריכות לבנות בסיס משקיעים, וזה דווקא זמן טוב מאוד להרבה משקיעים להתחיל להסתכל על ההזדמנויות שיש".

לדברי וסצ'נוק, "יש הרבה מאוד הזדמנויות השקעה. נכון שכשיורד גשם כולם נרטבים, אבל זה הזמן לבחור בין סיפורים איכותיים לכאלה שהם פחות. לא כל ההנפקות בשנה האחרונה היו של חברות מאוד איכותיות, גם בארץ וגם בחו"ל, וצריך לראות מי יצליח לשמר צמיחה גבוהה לאורך זמן. אם הצמיחה היא רק בגלל הקורונה - זה פחות מעניין".

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-12%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%

בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין