גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה שוברת שיאים בעולם: עד מתי השקל החזק יגן על ישראל?

מדד המחירים לצרכן של בריטניה לחודש דצמבר שבר שיא של 30 שנה, ולונדון לא לבד ● מברלין ועד וושינגטון, האינפלציה במדינות המערב מזנקת לגבהים חדשים ודוחקת את הבנקים המרכזיים להכרעה בשאלת הריבית: בלימת ההתייקרויות עבור משקי הבית עלולה לעלות בהאטת הצמיחה

השוק במנצ'סטר, בריטניה. האינפלציה מזנקת לגבהים חדשים / צילום: Associated Press, Jon Super
השוק במנצ'סטר, בריטניה. האינפלציה מזנקת לגבהים חדשים / צילום: Associated Press, Jon Super

החדשות מבריטניה, שדיווחה ביום רביעי כי שיעור האינפלציה במדינה בחודש דצמבר (5.4%) שבר שיא של שלושה עשורים, רק ממחישות את תמונת המצב ברוב מדינות המערב: מדדי המחירים לצרכן עלו בחודשים האחרונים בחדות, כשהם שוחקים את משכורות העובדים, פוגעים בחסכונות שנצברו במשך עשורים, מציבים משקי בית עניים בסכנה קיומית ומעלים שאלה שהופכת לאקטואלית מאוד עבור נגידי בנקים מרכזיים מלונדון ובריסל ועד לוושינגטון: האם ומתי להעלות את הריבית?

הסיבות דומות: אספקה, אנרגיה ושבבים

לא רק בבריטניה נשברים שיאים. מדד המחירים לצרכן בגוש האירו בדצמבר האחרון עמד על 5% - הגבוה ביותר מאז אימוץ המטבע המשותף לפני שני עשורים. בארה"ב דיווחו הרשויות בדצמבר על מדד של 7%, הגבוה ביותר מזה 39 שנה. בגרמניה, שבה מדד דצמבר עמד על 5.4%, העיתונים מלאים בדיווחים על "הלם-מחירים בסופרמרקט" והאשמות מוטחות ב"מדאם אינפלציה", כפי שאחד מהם מכנה את נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד.

מברלין ועד לונדון, הדינמיקה של עליות המחירים דומה. קשיי האספקה העולמיים, המחסור בחומרי גלם, והשפעות מגפת הקורונה ממלאים כולם תפקיד בהתייקרויות. מכוניות משומשות התייקרו בבריטניה באותה מידה שהתייקרו בגרמניה (וגם בישראל) בגלל המחסור בשבבים לתעשיית הרכב. קשיי אספקה שהחלו בקיץ האחרון עדיין משפיעים על מחירים גבוהים של סחורות, מרהיטים ועד מזון, כפי שמראים הדוחות הסטטיסטיים של המדינות השונות.

אבל דומה שלתחום האנרגיה יש את התרומה הגדולה ביותר לזינוק בהוצאות משקי הבית, בין אם באופן ישיר או בעקיפין דרך העלאת מחירי הייצור. מחירי הגז באירופה זינקו פי ארבעה השנה, מחיר הדלק נמצא בשיא של שבע שנים, והעימות המאיים להתלקח בין רוסיה לאוקראינה מספק אי ודאות רבה שמלבה גם את המחירים. בגוש האירו, למשל, ההוצאה על אנרגיה של משקי הבית עלתה ב-26% בדצמבר האחרון. מגזר האנרגיה לבדו אחראי לעלייה של קרוב למחצית משיעור האינפלציה החודשי (2.2% מתוך 5%) בגוש האירו.

למעשה, ההשפעה אפילו גדולה יותר. ממשלות ברחבי היבשת כבר מסבסדות את הוצאות האנרגיה למשקי הבית. בבריטניה למשל, הממשלה מוציאה 12 מיליארד אירו על "רשת ביטחון" לתושבים, והמומחים חוששים כי כשחלק מהסבסוד יפוג באפריל, האינפלציה תזנק ל-7%.

 

ראשי הבנקים המרכזיים בין הפטיש לסדן

לצד הממשלות וצעדים נקודתיים שנועדו לסייע לחלשים, תשומת הלב מופנית כעת למי שאמורים להוריד את האינפלציה בכלים מוניטריים - הבנקים המרכזיים. עליהם ללכת על חבל דק: מצד אחד גובר הלחץ עליהם להעלות ריבית כדי לצנן את עליות המחירים, לגרום לכסף לחזור לחסכונות ולכיסים. מצד שני, מהלך כזה גורר גם דיכוי של הצמיחה, שהיא היעד הראשון במעלה שלהם אחרי ההתמודדות הראשונית עם מגיפת הקורונה.

לא במקרה הפכו נגידי הבנקים למטרות. בחודשים האחרונים, בעוד האינפלציה הולכת ועולה והתושבים מרגישים את הפגיעה בכיס ובחסכונות, הם התעקשו - בין אם מדובר ביו"ר הפד ג'רום פאוול או בלגארד - לכנות את האינפלציה "חולפת" (Transitory). היקף הבעיה וחומרתה הפתיעו אותם. רק בשנה שעברה האינפלציה עוד עמדה סביב 1%, והיעד היה (ונותר) 2%. כעת, ברמה השנתית, האינפלציה כמעט והוכפלה.

בינתיים, השימוש במונח "אינפלציה חולפת" נעלם מהודעות הסיכום של הבנקים, ומסתמן שינוי כיוון. בנק אנגליה בראשות אנדרו ביילי היה הראשון מבין הבנקים המרכזיים הגדולים להעלות במפתיע את הריבית בדצמבר, ל-0.25%. כעת, על רקע הנתונים החדשים לגבי האינפלציה, הוא שוב עומד בפני לחצים לבצע העלאה נוספת בפברואר.
החשש: העלאות השכר והמחירים יצאו משליטה

זהו גם אינו מקרה שהאינפלציה מתרחשת אחרי שכל אחד מהבנקים הללו שבר שיאים בתוכניות חילוץ שהזרימו כסף לשווקים, וכעת הם עומדים בפני קריאות לצמצם את התוכניות הללו. הפד האמריקאי הודיע על האצת צמצום תוכנית ההרחבה הכמותית שלו, והשוק מעריך כעת יותר העלאות ריבית מצדו, ובאופן תכוף יותר, מאשר לפני חודש. הבנק המרכזי האירופי נחשב עד כה ל"סמן שמאלי" של המדיניות, בעיקר בגלל החשש לפגוע בצמיחה ולהעלות את הריבית שממשלות בגוש האירו משלמות על החוב שלהן, ועדיין מתעקש כי האינפלציה תרד בהדרגה "בטווח הבינוני".

החשש הוא שאפילו מהלכים כאלה כבר לא יספיקו. בעוד המומחים עדיין מסבירים כי האינפלציה נובעת מ"לחצים זמניים" בעקבות מגיפת הקורונה, החשש הוא מכניסה לסחרור של העלאות שכר ומחירים. ככל שההתייקרות תימשך לאורך זמן, כך גובר הסיכון של האינפלציה לגבור ולהישאר. בגרמניה ארגוני העובדים הגדולים כבר דורשים תוספות כדי להתמודד עם עליית המחירים, ובבריטניה עובדי המגזר הציבורי הביעו דרישה דומה בעקבות פרסום הנתונים ביום רביעי. מנכ"ל בנק ההשקעות גולדמן זאקס, דייוויד סולומון, אמר כי הוא רואה "אינפלציה של משכורות בכל מגזר בכלכלה". השכר של עובדים בחברה זינק ב-33% בשנה החולפת.

לחששות האלה יש השלכות בשטח. ביום רביעי עלו, התשואות על אג"ח גרמני לעשר שנים לטריטוריה חיובית, אחרי שהיו שליליות קרוב ל־3 שנים. המשמעות היא שהשווקים מעריכים צמצום קרוב של תוכניות ההרחבה הכמותית, אפילו בגוש האירו, בשל חומרת המצב. בנוסף, מדובר גם בעלייה בעלויות החזר החוב של מדינות השקועות בחוב כמו יוון ואיטליה, מה שהופך את צעדי הבנק המרכזי האירופי בתחום הריבית לדרמטיים.

ה-ECB, וגם בנקים אחרים, מנסים להימנע מלחזור על טעויות עבר שבהן העלאות ריבית גבוהות ותכופות נחשבות למה שגרר מיתון. העובדה כי באירופה האינפלציה שונה משמעותית בין חברות הגוש - מ-10% בליטא ועד ל-3% באיטליה, מציבה את הבנק האירופי בסיטואציה שבה יש ממנו דרישות צולבות. בינתיים, המחירים העולים בחדות, השיאים הנשברים והקולות הנשמעים מכיוון הציבור והתקשורת, רק מגבירים את הלחץ על הבנקים המרכזיים לפעול.

בישראל זה עובד אחרת, לפחות בינתיים | עמירם ברקת, פרשנות

מחירי הדירות מזנקים בשיעור דו-ספרתי, מחירי המזון עולים בחדות ואפילו החשמל מתייקר - ועדיין בנק ישראל מחזיק בהערכה שהאינפלציה ב-2022 לא תעלה על 1.6%.
בזמן שבנקים מרכזיים בעולם נסוגו מההערכות הנחרצות שהאינפלציה זמנית, על מה נשען הביטחון של הכלכלנים הישראלים שהיא תדעך כבר בשבועות הקרובים?

הקונספציה הישראלית נשענת על מספר אדנים. על השקל החזק נאמר כמעט הכל, ובתקופה הקרובה הוא עשוי להתחזק עוד יותר: אם ישראל תיכנס למדדי המניות של MSCI, צפויים זרים לרכוש מניות ישראליות בעוד מיליארדי דולרים. מצד שני, אנליסטים רבים הצביעו בשנה האחרונה על מתאם בין חוזקו של השקל לזרימות ההון לתעשיית ההייטק המקומית ולמדד הנאסד"ק בארה"ב - רצף העלאות הריבית הצפוי בארה"ב מעמיד בסימן שאלה גדול את המשך המגמה החיובית בשני האפיקים האלה.

גורם משמעותי נוסף הוא מחירי האנרגיה בישראל, שבניגוד לאירופה, שומרים על יציבות, בעיקר הודות למחיר היחסית-קבוע שבו נמכר הגז המקומי. בהקשר זה צריך לציין שארה"ב מפיקה בעצמה לא רק את הגז אלא גם את כל הנפט שהיא צורכת - ובכל זאת המחירים שם עולים בקצב של כ-7%.

שני משתנים רבי השפעה נוספים על הלחצים האינפלציוניים הם שכר העבודה והתפקיד שממלאת הרגולציה. לגבי הראשון, יש לשר האוצר, אביגדור ליברמן, סיבה להיות מרוצה מהקפאת השכר במגזר הציבורי (לשנה) שעליה סיכם עם יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, במסגרת עסקת החבילה במשק. אמנם השכר בהייטק מזנק, אך לעת עתה ההשפעה של הזינוק הזה אינה חורגת לענפים נוספים (אם כי היא מביאה לנטישת כוח אדם איכותי למשל מהתעשיות הביטחוניות, כפי שדווח ב"גלובס").

הגורם השני הוא הרגישות הרבה בישראל ליוקר המחיה - שבאה לידי ביטוי בזעם ציבורי שמתעורר בתגובה, למשל, על התייקרויות במרכולים. הלחץ הציבורי דוחק את הדרג הפוליטי ומשפיע על הרגולטורים. הצרכנים אמנם מרגישים היטב את ההתייקרויות בקופות ובמדפים, אבל מצבם היה גרוע יותר אלמלא התגובה הציבורית. עבודות של אנליסטים מראות בבירור שההתייקרויות במחירי הסחורות והמוצרים בעולם גולגלו רק באופן חלקי על הצרכן הישראלי (גם לאחר נטרול הפרשי השער) מה שאומר שהספקים ספגו בעצמם חלק מההתייקרות. גם התעריפים היו יכולים להתייקר יותר, אם הפוליטיקאים והרגולטורים היו יותר אדישים.

על פניו, הסברי הכלכלנים נשמעים משכנעים, ועדיין, יש משתנים יכולים להפוך את התמונה - כמו וריאנטים חדשים למשל. וישנה כמובן השאלה עד כמה מדד המחירים לצרכן הוא אכן השתקפות מדויקת של יוקר המחיה.

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

שינוי במאזן הכוחות: איראן תקבל השבוע מטוסי קרב מדגם סוחוי 35

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים