גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה שוברת שיאים בעולם: עד מתי השקל החזק יגן על ישראל?

מדד המחירים לצרכן של בריטניה לחודש דצמבר שבר שיא של 30 שנה, ולונדון לא לבד ● מברלין ועד וושינגטון, האינפלציה במדינות המערב מזנקת לגבהים חדשים ודוחקת את הבנקים המרכזיים להכרעה בשאלת הריבית: בלימת ההתייקרויות עבור משקי הבית עלולה לעלות בהאטת הצמיחה

השוק במנצ'סטר, בריטניה. האינפלציה מזנקת לגבהים חדשים / צילום: Associated Press, Jon Super
השוק במנצ'סטר, בריטניה. האינפלציה מזנקת לגבהים חדשים / צילום: Associated Press, Jon Super

החדשות מבריטניה, שדיווחה ביום רביעי כי שיעור האינפלציה במדינה בחודש דצמבר (5.4%) שבר שיא של שלושה עשורים, רק ממחישות את תמונת המצב ברוב מדינות המערב: מדדי המחירים לצרכן עלו בחודשים האחרונים בחדות, כשהם שוחקים את משכורות העובדים, פוגעים בחסכונות שנצברו במשך עשורים, מציבים משקי בית עניים בסכנה קיומית ומעלים שאלה שהופכת לאקטואלית מאוד עבור נגידי בנקים מרכזיים מלונדון ובריסל ועד לוושינגטון: האם ומתי להעלות את הריבית?

הסיבות דומות: אספקה, אנרגיה ושבבים

לא רק בבריטניה נשברים שיאים. מדד המחירים לצרכן בגוש האירו בדצמבר האחרון עמד על 5% - הגבוה ביותר מאז אימוץ המטבע המשותף לפני שני עשורים. בארה"ב דיווחו הרשויות בדצמבר על מדד של 7%, הגבוה ביותר מזה 39 שנה. בגרמניה, שבה מדד דצמבר עמד על 5.4%, העיתונים מלאים בדיווחים על "הלם-מחירים בסופרמרקט" והאשמות מוטחות ב"מדאם אינפלציה", כפי שאחד מהם מכנה את נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד.

מברלין ועד לונדון, הדינמיקה של עליות המחירים דומה. קשיי האספקה העולמיים, המחסור בחומרי גלם, והשפעות מגפת הקורונה ממלאים כולם תפקיד בהתייקרויות. מכוניות משומשות התייקרו בבריטניה באותה מידה שהתייקרו בגרמניה (וגם בישראל) בגלל המחסור בשבבים לתעשיית הרכב. קשיי אספקה שהחלו בקיץ האחרון עדיין משפיעים על מחירים גבוהים של סחורות, מרהיטים ועד מזון, כפי שמראים הדוחות הסטטיסטיים של המדינות השונות.

אבל דומה שלתחום האנרגיה יש את התרומה הגדולה ביותר לזינוק בהוצאות משקי הבית, בין אם באופן ישיר או בעקיפין דרך העלאת מחירי הייצור. מחירי הגז באירופה זינקו פי ארבעה השנה, מחיר הדלק נמצא בשיא של שבע שנים, והעימות המאיים להתלקח בין רוסיה לאוקראינה מספק אי ודאות רבה שמלבה גם את המחירים. בגוש האירו, למשל, ההוצאה על אנרגיה של משקי הבית עלתה ב-26% בדצמבר האחרון. מגזר האנרגיה לבדו אחראי לעלייה של קרוב למחצית משיעור האינפלציה החודשי (2.2% מתוך 5%) בגוש האירו.

למעשה, ההשפעה אפילו גדולה יותר. ממשלות ברחבי היבשת כבר מסבסדות את הוצאות האנרגיה למשקי הבית. בבריטניה למשל, הממשלה מוציאה 12 מיליארד אירו על "רשת ביטחון" לתושבים, והמומחים חוששים כי כשחלק מהסבסוד יפוג באפריל, האינפלציה תזנק ל-7%.

 

ראשי הבנקים המרכזיים בין הפטיש לסדן

לצד הממשלות וצעדים נקודתיים שנועדו לסייע לחלשים, תשומת הלב מופנית כעת למי שאמורים להוריד את האינפלציה בכלים מוניטריים - הבנקים המרכזיים. עליהם ללכת על חבל דק: מצד אחד גובר הלחץ עליהם להעלות ריבית כדי לצנן את עליות המחירים, לגרום לכסף לחזור לחסכונות ולכיסים. מצד שני, מהלך כזה גורר גם דיכוי של הצמיחה, שהיא היעד הראשון במעלה שלהם אחרי ההתמודדות הראשונית עם מגיפת הקורונה.

לא במקרה הפכו נגידי הבנקים למטרות. בחודשים האחרונים, בעוד האינפלציה הולכת ועולה והתושבים מרגישים את הפגיעה בכיס ובחסכונות, הם התעקשו - בין אם מדובר ביו"ר הפד ג'רום פאוול או בלגארד - לכנות את האינפלציה "חולפת" (Transitory). היקף הבעיה וחומרתה הפתיעו אותם. רק בשנה שעברה האינפלציה עוד עמדה סביב 1%, והיעד היה (ונותר) 2%. כעת, ברמה השנתית, האינפלציה כמעט והוכפלה.

בינתיים, השימוש במונח "אינפלציה חולפת" נעלם מהודעות הסיכום של הבנקים, ומסתמן שינוי כיוון. בנק אנגליה בראשות אנדרו ביילי היה הראשון מבין הבנקים המרכזיים הגדולים להעלות במפתיע את הריבית בדצמבר, ל-0.25%. כעת, על רקע הנתונים החדשים לגבי האינפלציה, הוא שוב עומד בפני לחצים לבצע העלאה נוספת בפברואר.
החשש: העלאות השכר והמחירים יצאו משליטה

זהו גם אינו מקרה שהאינפלציה מתרחשת אחרי שכל אחד מהבנקים הללו שבר שיאים בתוכניות חילוץ שהזרימו כסף לשווקים, וכעת הם עומדים בפני קריאות לצמצם את התוכניות הללו. הפד האמריקאי הודיע על האצת צמצום תוכנית ההרחבה הכמותית שלו, והשוק מעריך כעת יותר העלאות ריבית מצדו, ובאופן תכוף יותר, מאשר לפני חודש. הבנק המרכזי האירופי נחשב עד כה ל"סמן שמאלי" של המדיניות, בעיקר בגלל החשש לפגוע בצמיחה ולהעלות את הריבית שממשלות בגוש האירו משלמות על החוב שלהן, ועדיין מתעקש כי האינפלציה תרד בהדרגה "בטווח הבינוני".

החשש הוא שאפילו מהלכים כאלה כבר לא יספיקו. בעוד המומחים עדיין מסבירים כי האינפלציה נובעת מ"לחצים זמניים" בעקבות מגיפת הקורונה, החשש הוא מכניסה לסחרור של העלאות שכר ומחירים. ככל שההתייקרות תימשך לאורך זמן, כך גובר הסיכון של האינפלציה לגבור ולהישאר. בגרמניה ארגוני העובדים הגדולים כבר דורשים תוספות כדי להתמודד עם עליית המחירים, ובבריטניה עובדי המגזר הציבורי הביעו דרישה דומה בעקבות פרסום הנתונים ביום רביעי. מנכ"ל בנק ההשקעות גולדמן זאקס, דייוויד סולומון, אמר כי הוא רואה "אינפלציה של משכורות בכל מגזר בכלכלה". השכר של עובדים בחברה זינק ב-33% בשנה החולפת.

לחששות האלה יש השלכות בשטח. ביום רביעי עלו, התשואות על אג"ח גרמני לעשר שנים לטריטוריה חיובית, אחרי שהיו שליליות קרוב ל־3 שנים. המשמעות היא שהשווקים מעריכים צמצום קרוב של תוכניות ההרחבה הכמותית, אפילו בגוש האירו, בשל חומרת המצב. בנוסף, מדובר גם בעלייה בעלויות החזר החוב של מדינות השקועות בחוב כמו יוון ואיטליה, מה שהופך את צעדי הבנק המרכזי האירופי בתחום הריבית לדרמטיים.

ה-ECB, וגם בנקים אחרים, מנסים להימנע מלחזור על טעויות עבר שבהן העלאות ריבית גבוהות ותכופות נחשבות למה שגרר מיתון. העובדה כי באירופה האינפלציה שונה משמעותית בין חברות הגוש - מ-10% בליטא ועד ל-3% באיטליה, מציבה את הבנק האירופי בסיטואציה שבה יש ממנו דרישות צולבות. בינתיים, המחירים העולים בחדות, השיאים הנשברים והקולות הנשמעים מכיוון הציבור והתקשורת, רק מגבירים את הלחץ על הבנקים המרכזיים לפעול.

בישראל זה עובד אחרת, לפחות בינתיים | עמירם ברקת, פרשנות

מחירי הדירות מזנקים בשיעור דו-ספרתי, מחירי המזון עולים בחדות ואפילו החשמל מתייקר - ועדיין בנק ישראל מחזיק בהערכה שהאינפלציה ב-2022 לא תעלה על 1.6%.
בזמן שבנקים מרכזיים בעולם נסוגו מההערכות הנחרצות שהאינפלציה זמנית, על מה נשען הביטחון של הכלכלנים הישראלים שהיא תדעך כבר בשבועות הקרובים?

הקונספציה הישראלית נשענת על מספר אדנים. על השקל החזק נאמר כמעט הכל, ובתקופה הקרובה הוא עשוי להתחזק עוד יותר: אם ישראל תיכנס למדדי המניות של MSCI, צפויים זרים לרכוש מניות ישראליות בעוד מיליארדי דולרים. מצד שני, אנליסטים רבים הצביעו בשנה האחרונה על מתאם בין חוזקו של השקל לזרימות ההון לתעשיית ההייטק המקומית ולמדד הנאסד"ק בארה"ב - רצף העלאות הריבית הצפוי בארה"ב מעמיד בסימן שאלה גדול את המשך המגמה החיובית בשני האפיקים האלה.

גורם משמעותי נוסף הוא מחירי האנרגיה בישראל, שבניגוד לאירופה, שומרים על יציבות, בעיקר הודות למחיר היחסית-קבוע שבו נמכר הגז המקומי. בהקשר זה צריך לציין שארה"ב מפיקה בעצמה לא רק את הגז אלא גם את כל הנפט שהיא צורכת - ובכל זאת המחירים שם עולים בקצב של כ-7%.

שני משתנים רבי השפעה נוספים על הלחצים האינפלציוניים הם שכר העבודה והתפקיד שממלאת הרגולציה. לגבי הראשון, יש לשר האוצר, אביגדור ליברמן, סיבה להיות מרוצה מהקפאת השכר במגזר הציבורי (לשנה) שעליה סיכם עם יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, במסגרת עסקת החבילה במשק. אמנם השכר בהייטק מזנק, אך לעת עתה ההשפעה של הזינוק הזה אינה חורגת לענפים נוספים (אם כי היא מביאה לנטישת כוח אדם איכותי למשל מהתעשיות הביטחוניות, כפי שדווח ב"גלובס").

הגורם השני הוא הרגישות הרבה בישראל ליוקר המחיה - שבאה לידי ביטוי בזעם ציבורי שמתעורר בתגובה, למשל, על התייקרויות במרכולים. הלחץ הציבורי דוחק את הדרג הפוליטי ומשפיע על הרגולטורים. הצרכנים אמנם מרגישים היטב את ההתייקרויות בקופות ובמדפים, אבל מצבם היה גרוע יותר אלמלא התגובה הציבורית. עבודות של אנליסטים מראות בבירור שההתייקרויות במחירי הסחורות והמוצרים בעולם גולגלו רק באופן חלקי על הצרכן הישראלי (גם לאחר נטרול הפרשי השער) מה שאומר שהספקים ספגו בעצמם חלק מההתייקרות. גם התעריפים היו יכולים להתייקר יותר, אם הפוליטיקאים והרגולטורים היו יותר אדישים.

על פניו, הסברי הכלכלנים נשמעים משכנעים, ועדיין, יש משתנים יכולים להפוך את התמונה - כמו וריאנטים חדשים למשל. וישנה כמובן השאלה עד כמה מדד המחירים לצרכן הוא אכן השתקפות מדויקת של יוקר המחיה.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים