גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מופע של ניתוק: השופט חנן מלצר הזהיר מדלת מסתובבת בתחום הביטוח. ואז מונה ליו"ר מגדל אחזקות

רגע לפני פרישתו פרסם מלצר פסק דין בתחום הביטוח וטען כי יש להיזהר ממתן כוח עודף לרגולטורים, מחשש ל"דלת מסתובבת" ● השבוע, חצי שנה בלבד אחרי, הוא מונה ליו"ר חברת מגדל אחזקות ● ממגדל אחזקות נמסר: "לאורך כל תקופת פעילותו המקצועית של מלצר הוא פעל בהתאם לחוק, לטובת הצרכנים והמבוטחים" ● דעה

השופט חנן מלצר / צילום: שלומי יוסף
השופט חנן מלצר / צילום: שלומי יוסף

שופט העליון הפורש חנן מלצר הסכים השבוע להצעת שלמה אליהו להתמנות לתפקיד יו"ר מגדל אחזקות, אחת השחקניות החזקות בשוק הביטוח הישראלי.

התנהלותו של מלצר חורגת מן הנורמה המקובלת בקרב שופטי בית המשפט העליון. שישה חודשים בלבד לאחר שסיים 14 שנות כהונה כשופט בבית המשפט, מלצר בן ה-70 כבר ממונה לתפקיד יו"ר מגדל, אותו הוא מתעתד למלא במקביל לכהונתו כנשיא מועצת העיתונות.

מופע של חוסר מודעות עצמית

מלצר פרש מתפקידו באמצע אפריל 2021, ולאחר מכן, על-פי החוק, נותרו לו 3 חודשים להמשיך ולכתוב פסקי דין, אותם הוא ניצל עד השעות האחרונות.

מספר ימים לפני סיום שלושת חודשי הכתיבה, פרסם מלצר פסק דין בתיק שנידון בהרכב של שבעה שופטים בראשותו. פסק הדין עסק בשאלה - "מהו המשקל שיש ליתן לפרשנות המאסדר ביחס להנחיות אשר יצאו תחת ידו?". הצדדים להליך היו מצד אחד חברות הביטוח, ובכללן גם מגדל, ומצד השני התובעים הייצוגים.

מסקנתו של השופט מלצר הייתה כי פרשנות הרגולטור להנחיותיו איננה מחייבת את בית המשפט. על-פי עמדתו, יש לפרש את הנחיותיהן של הרשויות המינהליות, ובכלל זה רשויות מינהליות מאסדרות, בהתאם לכללי הפרשנות הרגילים, שבמסגרתם ההכרעה הפרשנית הסופית מסורה בידי בית המשפט.

השופטת יעל וילנר חלקה על עמדתו של השופט חנן מלצר, אך מדובר במחלוקת לגיטימית. אלא שהנימוקים של השופט מלצר מלמדים על העיוורון של מלצר בנוגע להתנהלותו. "זה המקום להוסיף כי שוק הביטוח, המאופיין בריכוזיות גבוהה, נחשב לענף שבו החשש מכשל רגולטורי הוא גבוה במיוחד. ביטוי נוסף ל'שבי רגולטורי' מצוי ב'תופעת הדלת המסתובבת', שמכוחה נושאי משרה בכירים לשעבר במגזר הציבורי וברשויות הרגולטוריות מתמנים למשרות בגופים פרטיים, אשר עליהם הם פיקחו בעבר".

מלצר, בחוסר מודעות עצמית, כתב כי "תרחיש היציאה מעורר חשש שמא מאסדרים יפעלו באופן אשר מיטיב עם הגופים המפוקחים, מתוך תקווה להותיר עליהם רושם חיובי ובציפייה לעבוד איתם בעתיד, כך שהרגולציה תעוצב למעשה, לטובת המפוקחים".

יש לציין כי מאסדרים לא בהכרח מודעים לכך שהם פועלים באופן מוטה, לטובת הגורם עליו הם מפקחים, והם עשויים לפעול מתוך אמונה שהם משרתים את טובת הציבור.

בהקשר זה יש להדגיש כי תופעת "השבי הרגולטורי" איננה משמיעה כי המאסדר יקבל בהכרח החלטה שאיננה ראויה, אלא שיש שיקולים שעשויים להשפיע על שיקול-דעתו לכיוון מסוים (כאמור אפילו בתת-מודע), ועל כן על בית המשפט לקיים דיון עצמאי ומושכל לפני שהוא מקבל את עמדתו הפרשנית של המאסדר".

כלומר, הנימוק להענקת הבכורה לבית המשפט היא החשש שהרגולטור ייתן חוות-דעת פרשנית שתיטיב עם הגורם הביטוחי המפוקח, ולכן יש להעניק לבית המשפט את הבכורה, כיוון שהוא נקי מאינטרסים זרים.

ניגוד עניינים לא תקף לבית המשפט?

והנה, חצי שנה בלבד לאחר כתיבת פסק הדין שעוסק בסוגיה קריטית עבור חברות הביטוח, השופט חנן מלצר מקבל תפקיד בכיר ביותר בתחום חברות הביטוח - יו"ר חברת מגדל אחזקות.

האם כאשר מלצר כתב את פסק הדין הוא בנה על קריירה בשוק הביטוח? מתי קיבל את ההצעה? האם הכתיבה הושפעה משיקולים זרים? אינני יודע, כי אינני בוחן כליות ולב. אך מלצר נאה דרש אך לא נאה קיים.

ניגוד עניינים, כך מתברר, שייך לרגולטורים, לחברי כנסת, לשרים ולשלל גורמים - אך לא לבני האלים בבית המשפט העליון. הם יכולים להסכים לכהן בתפקיד ציבורי תוך כדי כהונה שיפוטית. הם יכולים לעבור לאחר סיום הכהונה לתפקיד בכיר בחברה במגזר הפרטי בעניינה הוא הכריע לאחרונה. אצל השופט מלצר, כך נראה, אין ניגוד עניינים ואף אין בעיה של מראית-עין או אפילו חשש לשיקולים לא מודעים להחלטות לא ענייניות.

למען הסר ספק - לגיטימי לחלוטין ואף רצוי שאדם מעוניין להמשיך להתפרנס לאחר גיל 70 אם כוחו במותניו, אולם האירוניה צועקות עד כדי כך שקשה להבין איך מלצר הצליח לאטום כה חזק את אוזניו.

במקביל לתפקיד היו"ר, מלצר ימשיך בכהונתו כנשיא מועצת העיתונות. כזכור, מינויו לתפקיד זה נסגר והוסכם במהלך כהונתו כשופט מן המניין בבית המשפט העליון.

סגירת ג'וב עתידי לשופט עליון מכהן היא אירוע שלא זכור כמותו. שמו של מלצר הועלה כמועמד (יחיד), על-ידי מו"ל "הארץ" עמוס שוקן, לתפקיד נשיא מועצת העיתונות עוד באמצע פברואר 2021.

מלצר נתן את הסכמתו העקרונית לכהן בתפקיד, בכפוף לכך ששמו יוצג לצורך בחירה ותחילת כהונה רק במועד סיום שלושת חודשי הכתיבה והשלמת פסקי הדין שלו. השופט מלצר מסר אז לגלובס כי הפנייה אליו הגיעה מהשופטת דליה דורנר, שכיהנה כנשיאת מועצת העיתונות אך פרשה בנסיבות עגומות.

"אכן הייתה פנייה של השופטת בדימוס דורנר בנושא אל המשנה לנשיאה השופט חנן מלצר. המשנה הבהיר כי לא יעמוד לבחירה לפני מועד פרישתו הצפוי ב-12.4.21. לאחר מכן, אם ייבחר, לא ייכנס המשנה לתפקיד לפני שיחלפו שלושת חודשי הכתיבה שלאחר פרישתו".

אגב פסק הדין של השופט מלצר, כדאי לשים לב לנקודה מעניינת: השופט מלצר החליט כי הדיון בסוגיית מעמד הפרשנות של הרגולטור של הנחיותיו יועבר בשידור חי, במסגרת הפיילוט של עשרה שידורי דיונים בשנה בבית המשפט העליון. השופט החליט לשדר את הדיון ללא שהוגשה בקשה מצד כלי התקשורת.

למעשה, לא הוגשה בקשה מאף גורם לשדר את הדיון, ומדובר בהחלטה של השופט מלצר, אשר כיהן גם כיו"ר ועדת ההיגוי לשידור הדיונים בעליון. כאשר החליט מלצר כי הדיון יועבר בשידור חי, כתבנו בגלובס כי לאור המספר הזעום של הדיונים שמותרים לשידור, יש לתמוה על ההחלטה לשדר דווקא דיון זה.

ייתכן מאוד כי תיק זה ישפיע במידה לא מבוטלת על תחום הביטוח והרגולציה, אך לא נראה כי מספר רב של צופים יהיה מרותק למסך. בתגובת הרשות השופטת נטען אז כי אודות הסוגיה התקיים כנס רב-משתתפים באוניברסיטת תל אביב של פורום "עיוני משפט". אולם לדברי גורם הבקי בפרטים, בכנס השתתפו כ-50 משתתפים, כאשר 8 מתוכם הם הנואמים ועוד כ-20 חברי מערכת כתב-העת האוניברסיטאי.

תגובת מגדל אחזקות ופיננסים

ממגדל אחזקות ופיננסים בע"מ נמסר: "במסגרת הסכמתו של השופט בדימוס חנן מלצר להתמנות ליו"ר מגדל אחזקות ופיננסים בע"מ, הוא הודיע כי כל הדינים הרלוונטיים והמימשל התאגידי יהיו נר לרגליו.

"בנוסף, נציין כי לאורך כל תקופת פעילותו המקצועית של מלצר, לרבות בעת כהונתו כשופט, הוא פעל בהתאם לחוק, לטובת הצרכנים והמבוטחים. כניסתו של מלצר צריכה להיחשב כחלק משליחותו הציבורית, והמעבר ראוי וייעשה באופן החוקי והמקצועי".

עוד כתבות

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי מאיים על טראמפ: נושאת מטוסים? נוכל להטביע

וויטקוף וקושנר ייפגשו היום בזנ'ווה עם נציגים איראניים, בניסיון אחרון להגיע להסכם שיימנע מלחמה ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצונחת וגוררת איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נופלות היום בבורסה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; אנלייט מזנקת, מניות חברות האופנה נופלות

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● אלביט מטפסת בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● אחרי טלטלת ה-AI בשבוע שעבר, הבורסה בניו יורק חוזרת מחופשה לשבוע מסחר מקוצר - והחוזים העתידיים אדומים ● המשקיעים יעקבו אחר השיחות בין ארה"ב ואיראן בג'נבה ● וגם: באופנהיימר מאמינים שהתנודתיות בוול סטריט מייצרת הזדמנויות חדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה מזנקת

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז