גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל חברת הייעוץ מקינזי רוצה לשנות את האופן שבו החברה פועלת

בוב סטרנפלס, השותף המנהל החדש של חברת הייעוץ, מדבר על קבלת החלטות מהירה יותר, חשיבה מחדש על הערכות עובדים ומניעת שערוריות עתידיות

בוב סטרנפלס / צילום: MCKINSEY & CO
בוב סטרנפלס / צילום: MCKINSEY & CO

בוב סטרנפלס מונה לשותף המנהל של מקינזי ביולי האחרון, ברגע קשה לענקית הייעוץ. המנהל השותף הקודם, קווין סנידר, לא הצליח להיבחר לתקופת כהונה שנייה, על רקע חוסר שביעות הרצון בחברה מהאופן שבו ניהל שורה של משברים שירש. זו הפעם הראשונה בעשורים האחרונים שמנהל שותף משלים תקופת כהונה אחת בלבד, של שלוש שנים.

גם המוניטין של מקינזי ניצב בפני אתגרים. בפברואר האחרון, הודיעה החברה שהיא הגיעה להסדר של 573 מיליון דולר בפרשת האופיואידים בארה"ב. נגד החברה נטען שהיא ייעצה בעבר ליצרנית האוקסיקונטין פרדו פארמה וליצרני תרופות נוספים לשווק באגרסיביות משככי כאבים אופיואידיים. מקינזי עצמה לא הודתה בשום עוולה. בשנים האחרונות, נעשתה בחברה גם בדיקה בעקבות עבודתה עם ממשלות זרות מסוימות, ובהן זו של ערב הסעודית.

סטרנפלס, בעל ותק של 27 שנה במקינזי, שימש קודם למינוי כ-COO בחברה. הוא אמר שהוא ימשיך את השינויים שסנידר הכניס כדי למנוע שערוריות בעתיד. בחודשים הראשונים בתפקיד, הוא יצא ב"מסע הקשבה", שכלל פגישות עם יותר מ-300 מנכ"לים ושיחות עם עובדי מקינזי ברחבי העולם. החברה מעסיקה יותר מ-30 אלף איש, וסטרנפלס אמר שהוא רוצה לבצע שינויים באופן שבו מקינזי פועלת, להאיץ קבלת החלטות ולבטל את הדגש שהחברה שמה על ותק של עובדים.

המנהל בן ה-52 דיבר עם וול סטריט ג'ורנל על הגישה שלו. לפניכם קטעים ערוכים מהשיחה.

"40% רוצים להחליף עבודה"

מה נמצא בראש סדר העדיפויות שלך בתפקיד?
"שלוש מילים עולות בראשי: אומץ, הכללה ומהירות. כשחושבים על עזרה למנהלים היום, יש כל כך הרבה כוחות שהתכנסו יחד: הטכנולוגיה אומצה בקצב שאף פעם לא ראינו כמוהו; שינויי האקלים הם אתגר של מנהיגות הדור הזה; הגיאופוליטיקה אינה ודאית, כפי שהייתה לא ודאית ב-1946, 1989 - תבחרו איזו תקופה שאתם רוצים; ושוק הטאלנטים לגמרי הפוך. 40% מהאנשים רוצים להחליף עבודה.

"הלקוחות שלנו אומרים שכמנהיגים, הם לא רוצים לפספס את הרגע. אז המטרה שלי היא שיהיה לנו האומץ לעזור להם לעשות משהו שעד כה הם לא עשו.

"עניין ההכללה נוגע אלינו. עשינו דרך ארוכה מבחינת ההרכב של החברה, אבל אני חושב שעדיין רק נגענו בפני השטח.

"לגבי המהירות, העולם לא יאט שוב, והלקוחות שלנו דורשים שננוע מהר יותר מכפי שהם נעים. אז איך אנחנו יוצרים מודל שבאמת יכול לנוע מהר יותר?"

במקינזי, נראה שהשותפים מנהלים את האזורים שלהם באוטונומיה יחסית. אבל אנחנו בעולם שבו לקוחות בניו יורק ובסן פרנסיסקו רוצים לדעת מה אתה עושה במזרח התיכון. האם מודל השותפות יכול לשרוד?
"אני חושב שכן. לקוחות דורשים בכל נושא את התובנה הטובה ביותר באופן אבסולוטי ולא תובנה אזורית. אז במובנים מסוימים מודל שותפות גלובלי, כשהוא נעשה כמו שצריך, מאפשר לייבא את המתודה הכי טובה הידועה לכל מקום בעולם. יש מחלוקות בנוגע לשאלות איזה סוג לקוחות אנחנו צריכים לשרת, באילו מדינות אנחנו צריכים להיות. כדי שמודל השותפות יעבוד, אתה צריך להשקיע בשיתוף דעות ובדיונים כנים, ולערב את כל השותפים בחלק מהדיונים האלה".

פיתוח במקום הערכה

קודמך בתפקיד עזר לפקח על מערכות ותהליכים שנועדו להערכת לקוחות חדשים או הימנעות מלקיחת עבודה מסוימת. אתה חושב שהגישה הזאת עדיין אפקטיבית או שצריך משהו אחר כדי למנוע שערוריות עתידיות?
"אני ניגש לנושא הזה בצניעות: האם אתה יודע בוודאות מה יהיה בעתיד? לא. אבל אני אומר שלא הצטרפתי לחברה אתמול, אני כאן כבר 27 שנה. בתפקידי הקודם, מי היה זה שתכנן ויישם את הפרוטוקולים לניהול סיכונים ולקוחות, יחד עם קווין? אני. כולם יודעים זאת בחברה.

"מודל העבודה יכול להעצים אנשים אם מאמצים אחריותיות ופועלים לפי הכללים. אז עשינו צעדים גדולים בנושא של בחירת לקוחות, ועכשיו אנחנו בוחנים כל דבר דרך מסגרת העבודה שגיבשנו. לצד תהליכי בחירת הלקוחות, אנחנו מצרפים עוד אנשי מקצוע. גייסנו קצין ציות חדש (CCO), אז אנחנו לא הולכים אחורה. האם זה מבטיח שלעולם לא תהיה אצלנו בדיקה נוספת? אני לא יכול לומר זאת, אבל אני מרגיש שהחברה ממשיכה להתפתח".

כשאתה חושב על הקריירה שלך, איזו עצה הייתה הכי מועילה במעברים בין תפקידים?
"הדרך שלי בהחלט לא הייתה לינארית. אני חושב שהדבר המשמעותי מבחינתי הוא השאלה איך אתה הופך מאדם שעסוק בלהוכיח את עצמו לאדם שעסוק בשיפור עצמי. לחשוב פחות על מה שיהיה טוב להערכה שלי או לקידום, ויותר על מה שאני רוצה לעשות כבעל מקצוע.

"התחלתי את הקריירה שלי בחוף המערבי, בתחילתה של פריחת הדוט.קום בשנות ה-90, אבל עברתי במהירות לדרום אפריקה. זו הייתה התנסות נפלאה בשבילי, לעבוד עם אנשים מרקעים שונים. הרוב אמרו לי אז, 'מדוע אתה רוצה לעזוב בעיצומה של תקופת חדשנות בעמק הסיליקון ולעבור לאפריקה?'

"אחד הדברים הגדולים שאנחנו יכולים לעשות בתהליכי פיתוח של טאלנטים הוא לעבור מתרבות שאובססיבית להערכת אנשים לתרבות שמפתחת אנשים. אנחנו עובדים על כמה שינויים בנושא הזה, כדי שעובדים יחזרו לעשות מה שהם רוצים לעשות כבעלי מקצוע, במקום שיעסקו במה יגידו להם בתהליכי הערכה".

ותק לא שווה מקצועיות

האם השינוי הזה יכול להשפיע על המסלול לשותפות במקינזי?
"הוא יכול לשנות הכול. אתן לך דוגמה: יש לנו אפליקציה פנימית שבנינו כדי לבצע חיפושים בחברה. אפשר לחפש קולגות, מומחיות, כל מיני דברים. הנתונים שהופיעו מיד בפרופיל העובד היו שם, תפקיד, ותק. נפטרתי מהוותק. אנשים נזעקו: 'איך אתה יכול לעשות את זה? זה כלי חיפוש מדהים'.

"אחת הסיבות שעשיתי את זה היא שאנחנו עומדים להפסיק להתייחס למספר השנים בחברה ככלי הערכה לכישורים. במקום זאת, נהיה הרבה יותר ספציפיים לגבי הכישורים עצמם. אדם יכול להיות עם 20 שנות ניסיון וותק של חצי שנה בחברה. ותק הוא לא כלי טוב להערכת הכישורים. אם ניקח את זה הלאה, זה אומר הרבה יותר גמישות בתקופה הנדרשת להפוך לשותף, הרבה יותר גמישות בדרכים להפוך לשותף והרבה יותר גמישות בדרכים להשפיע לאורך זמן".

מה מניע אותך לבצע את השינויים האלה?
"השורש של זה היה לקוחות וטאלנטים. העבודה שלנו עם לקוחות באמת השתנתה ב-20 השנים האחרונות. כמו כן, פרופיל האנשים שמצטרפים לחברה נעשה מגוון יותר. לפני שנים, הרוב הגיעו אלינו ישירות מתואר MBA. אין בכך פסול, אבל היום הם רק 19% מהעובדים. הרוב מגיעים ממגוון רחב יותר של מקומות. אנחנו מגייסים מיותר מ-370 אוניברסיטאות היום. אז אם פרופיל העובדים מגוון יותר והשירות שאנחנו נותנים מגוון יותר, מנגנון הערכה הומוגני מבוסס-זמן לא יכול לעבוד יותר. צריך לפלס שבילים רבים יותר להתפתחות".

מה מטריד מנכ"לים

אתה נמצא בקשר עם מנכ"לים רבים. איזה סוג שאלות הם שואלים עכשיו?
"התקופה הזאת אינה דומה לשום תקופה אחרת. הם שואלים שאלות אקזיסטנציאליסטיות כמעט. הם מסתכלים לאחור ושואלים, 'איך קודמי בתפקיד פספס את זה?'. יש שאלה הכרחית, במיוחד למנכ"לים: 'איך אני יכול לצמוח ביציאה מהמגפה?'. שאלה נוספת היא 'האם אני חושב על הכללה?' השאלה הזאת רלוונטית בטווח של נושאים, מ'אני לא מצליח למצוא את הטאלנט שאני צריך כדי לעשות מה שאני צריך לעשות', ל'האם אני חושב באופן כולל על הכשרה מחדש של כוח האדם?'

"דבר נוסף שכולם חושבים עליו הוא האקלים. הם יודעים שזו לא יכולה להיות הבעיה של המנכ"ל הבא. כמעט 75% מהלקוחות שלנו התחייבו להפחתת הפליטות של מזהמים, ואני בטוח שנעלה על הדרך ל-100% בקרוב. אבל מתחת לכל זה, הם שואלים: האם הגישה שלי מעשית מספיק, מהירה מספיק".

בוב סטרנפלס
אישי: בן 52, גדל בלודי, עיירה בצפון קליפורניה, והיום מתגורר בסן פרנסיסקו. נשוי ואב לשלושה
מקצועי: למד באוניברסיטת אוקספורד כלכלה והיסטוריה, והמשיך ללימודי פילוסופיה, פוליטיקה וכלכלה באוקספורד. החל לעבוד במקינזי לפני 27 שנה. ביולי האחרון מונה לשותף מנהל בחברה
עוד משהו: לפני עשר שנים החל להטיס מטוסים בזמנו הפנוי. בראיון לבלוג של חברת מקינזי, אמר שזה "נהדר להפחתת לחץ"

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר