גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנים במדבר: המשקיעים מרעיפים מיליונים על הבנקאי הדיגיטלי של פרסונטיקס

פרסונטיקס מסכמת שנה של צמיחה בהכנסות בסדר גודל של 50% ובסך גיוסי הון של 160 מיליון דולר, האחרון שבהם מהקרן שמיזגה את איירון סורס לחברת הספאק, בראבו תומא ● איך הפכה החברה הישראלית שבנקים סירבו לדבר איתה לנכס שגייס השנה יותר ממה שגייס במשך עשור

דוד סוסנה ודוד גוברין (מימין) / צילום: איל יצהר
דוד סוסנה ודוד גוברין (מימין) / צילום: איל יצהר

השנה האחרונה הייתה פנטסטית במיוחד לחברת הפינטק פרסונטיקס. הכנסות החברה, שמספקת לבנקים ישראליים ובינלאומיים מנוע לבנקאות דיגיטלית מותאמת אישית, צמחו בכ-50%, היקף הצמיחה הגבוה אי פעם, מה שהזרים עשרות מיליוני דולרים חדשים לקופת החברה.

ולא בכדי: נראה כי כל הכוכבים הסתדרו עבור המייסדים דוד סוסנה ודוד גוברין: מהפיכת הבנקאות הפתוחה - המאפשרת ללקוחות לדלג מבנק לבנק, עלייתן של חברות הפינטק, ההתאמה האישית של מוצרים ללקוחות, ומהפיכת הבנקאות הדיגיטלית - כל אלה הביאו לביקוש גבוה למוצריה, כמו גם לאלה של המתחרים.

המערכת של פרסונטיקס מותקנת בעשרות בנקים ברחבי העולם, בהם דיסקונט, פועלים ולאומי, וולס פארגו האמריקאי, בנק RBC הקנדי, סנטנדר בבריטניה ו-DBS האסייתי. היא מאפיינת את הלקוחות על פי התנהגותם הפיננסית, מנתחת את דפוסי ההוצאות וההכנסות שלהם ומספקת עצות השקעה מותאמות אישית במטרה למנוע מהם להיכנס למינוס ולאפשר להם לבצע חיסכון חכם ואוטומטי בדרגות סיכון שונות.

אחת התוכניות הפופולריות שלה הוא חסכון אישי במסגרתו התוכנה יודעת כמה כסף להקצות כל חודש לחסכון ובאיזה עיתוי - בהתבסס על דפוסי ההתנהגות של המשתמש.

היום (ד') מודיעה החברה על גיוס הון של 85 מיליון דולר, במה שחותם שנה במסגרתה גייסה סך הכל 160 מיליון דולר. את הגיוס הנוכחי הוביל שם מוכר בזירת ההשקעות הישראלית: חברת ההשקעות תומא בראבו שזכורה כמי שמיזגה אליה את איירון סורס בשנה שעברה, ושספגה בינתיים ירידה של 40% במחיר המנייה.

לשתי החברות - איירון סורס ופרסונטיקס - משקיעה משותפת והיא קרן ויולה, ומשם החיבור. מלבד ספאקים, תומא בראבו גם מבצעת השקעות פרייבט אקוויטי נרחבות ועסקת פרסונטיקס כלולה בקטגוריה הזו.

סך הגיוסים בשנה האחרונה, 160 מיליון דולר, נחשב לחריג עבור החברה שבמשך העשור האחרון גייסה כ-30 מיליון דולר בלבד.

בדרך להנפקה?

האם יש בהשקעה זו רמז לכוונת החברה לצאת להנפקה בקרוב? לאו דווקא. בפרסנוטיקס רואים את המירוץ להנפקה של החברות הישראליות בשווקים ובינתיים לא ממהרים להיפטר מסטטוס החברה הפרטית.

הגיוס האחרון ישמש את החברה בעיקר כדי להרחיב את סניפי המכירות והשירות שלה בעולם - לאחר שנתיים שבה ביצעו עסקאות ותמיכה כמעט אך ורק מרחוק - וכדי לרכוש חברות בתחום ניהול העושר (wealth management) שיאפשרו לחברה להתמקד בתחומים נוספים על לקוחות קמעונאים.

לא הכל הלך חלק לפרסונטיקס (Personetics), חברה שהוקמה לפני יותר מעשור. ״לקח לנו משהו כמו ארבע או חמש שנים לשכנע את הבנקים שהנושא הזה של מעורבות של לקוחות בנעשה בחשבון שלהם הוא עניין חשוב," אמר סוסנה בראיון שנתן לגלובס בשנה שעברה.

"אולי לי ולך זה נשמע היום אבסורד, אבל בנקאי אמריקאי אחד בשנת 2015 שאל אותי: 'מדוע שאתריע בפני לקוח שהוא עומד להיכנס למינוס, אם הוא משלם לי עמלה על המינוס הזה? הלקוח יסגור את המינוס ואני לא אוכל לחייב אותו בעמלה'. אז אני שואל אותו: ומה עם שירות ללקוח? הרי ברגע מסוים הלקוח גם ירצה ליטול הלוואה, לקחת משכנתה או להוציא כרטיס אשראי, אתה הרי רוצה שהלקוח יהיה מרוצה מהשירות שהוא מקבל ויחזור אליך שוב ושוב. והבנקאי אומר לי: 'אין ללקוח אלטרנטיבה, אני היחיד שיכול להנפיק לו אשראי, ולכן זה לא מעניין אותי'.

"זו המציאות של פני שש או שבע שנים, שבה הבנקאים ראו עצמם כאדונים ללא תחרות, כאלה ששולטים בלקוח, אלה שלא התחשבו במחיר. אלה השנים שבהן דיברנו על דברים שאיש לא הבין, שלנו היה ברור שישנה את העולם הבנקאי, ובמובן זה אני יכול לומר שהקדמנו את השוק. ברגע שהעידן הדיגיטלי החל לרוץ, באותו היום קיבלנו בוסט מטורף".

מערכת פרואקטיבית לחסכון

הבנק הקנדי אר.בי.סי היה הראשון בעולם שהסכים ללכת צעד אחד קדימה ולעבוד על מערכת פרואקטיבית לחסכון עם החברה הישראלית, והדבר קרה רק לפני ארבע שנים. התוכנית שהופעלה מאחורי הקלעים על ידי המערכת של פרסונטיקס פעילה עד היום תחת המותג Find & Save, והיא מציע ללקוח בזמן המתאים לו לבצע הפרשה מהחשבון לחיסכון בהתאם לאלגוריתמיקה מיוחדת המזהה את הרגלי ההוצאות והחיסכון של הלקוח ומידת הקרבה למשיכת יתר.

התוכנית, שהחלה עם הפרשה של עד 50 דולר ליום, הפכה להצלחה מסחררת עם מאות אלפי משתמשים. לימים הושק מוצר דומה בבנק דיסקונט בשם חסכון חכם, וכיום מעל למיליון לקוחות בנקים בעולם חוסכים באופן אוטומטי באמצעות פרסונטיקס.

על פי תוכנית החומש של החברה, חיסכון פשוט הוא הצעד הראשון. שם נדרש האלגוריתם החכם לדעת האם הלקוח צריך את הכסף או לאו, ובעתיד היא כבר שוקדת על הגדרת יעדי ומטרות חסכון, כמו טיסה לחו״ל, לימודים, או תשלום שכר דירה, ועל חלוקה פרופורציונלית של החיסכון בין היעדים, כך שהמערכת תדע מתי להפריש את הסכום על מנת שישמר בחסכון ולא ילך להוצאה מיידית.

לאחר מכן, תאפשר התוכנית של פרסונטיקס להפריש עד 10% מהמשכורת לצרכים שונים בהתאם ליעדים המוגדרים ולשיקולי האלגוריתם. ״החזון הוא להיות הטסלה של הבנקאות״, אומר סוסנה. ״שהכל יהיה אוטומטי. הלקוח יגדיר יעדים בצורה כללית, ואנחנו ננהל את כל חלוקות הכסף בין החשבונות שלו והשימוש בבנקאות פתוחה מאפשרת לעשות את זה גם בין בנקים. בנק אליי בנק האמריקאי מאפשר לנו להעביר בין בנקים, אם יש לך פעילויות בבנקים אחרים. יש אנשים שחשבון הצ'קים שלהם נמצאים בבנק אחר. שחשבון יהיה במזרחי אבל את השקעות אתה יכול לעשות במקום אחר״.

לפי הודעת החברה, היא מאפשרת ל-120 מיליון לקוחות בנקאיים להתנהל פיננסית בעזרת ה"טייס האוטומטי" שלה, שצברו עד כה בחסכונותיהם 500 מיליון דולר. ההיכרות האינטימית (אך שאינה אישית- לחברה אסור לאסוף את פרטי המשתמש) עם דפוסי ההתנהגות של הלקוחות, לצד חיבור למוצרי אשראי וחסכון יאפשר לה להציע מוצרים משלימים לבנקים מסורתיים ודיגיטליים ובכך להגדיל את אחיזתה בשוק.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר