גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משופרסל ועד מגדל: מה עושה עזיבה של בכירים לארגון ואיך מונעים משבר

עזיבה של מנכ"לים, במיוחד כשהיא נעשית במפתיע, עשויה להגביר את חוסר הוודאות בקרב העובדים ולהוביל לגל של עזיבות נוספות ● משקיפות ועד סימון טאלנטים שצריך לשים לב אליהם - הצעדים הראשונים שארגונים צריכים לעשות כדי למנוע משבר

עזיבה של מנכ”לים / צילום: Shutterstock
עזיבה של מנכ”לים / צילום: Shutterstock

הפרישה המפתיעה של מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן הובילה בתוך שעות ספורות לשטף של הסברים וספקולציות בנוגע לסיבת עזיבתו: חילוקי דעות עם היו"ר יקי ודמני, החקירה של רשות התחרות לגבי תיאום מחירים ברשתות המזון, הפגיעה התדמיתית בחברה בעקבות החשיפה שלפיה החברה מוכרת מוצרים מוזלים לציבור החרדי ו"עריקה" לתפקיד ניהול ברשת מתחרה (ידיעה שפורסמה והוכחשה במהרה). מה אירוע כזה עושה לארגון ולעובדים?

לדברי ד"ר דנה פרג, ראשת התוכנית לתואר שני בהתנהגות ופיתוח ארגונים בבית הספר ברוך איבצ’ר לפסיכולוגיה, אוניברסיטת רייכמן, "כשמנכ"ל או אדם בכיר עוזב, יש לכך השלכות משמעותיות ברמה הקונקרטית, אבל גם ברמה הסימבולית: העובדים תוהים מה יקרה לארגון, מה יקרה למחלקה שלי, מה יקרה לפרויקט החדש שהוצאנו לדרך, מה יקרה להבטחה שקיבלתי להעלאת השכר, וזה יוצר חוסר שקט. כל זה גובר אקספוננציאלית כשהעזיבה היא מפתיעה, כשזה נוחת מהיום למחר".

פרג מזהירה כי אסור לארגון לתת לאירוע כזה להתנהל מעצמו. "ברגע שהוא לא מנוהל, ישר אנשים יעשו השלמה לפערים שיש במידע. פער בידע מזמין פרשנות, ואם ההנהלה והבורד לא יעבירו מסר ברור, הפער יתמלא במסרים אחרים". 

ד''ר דנה פרג / צילום: גלעד קוולרצ'יק

החשיבות של תקשורת שוטפת עם העובדים

ד"ר אלי לניאדו, יו"ר חברת לניאדו-שטראוכלר לתקשורת והנעת עובדים, מסכים שאלמנט ההפתעה מעצים את חוסר הוודאות וחוסר הביטחון של עובדים ומנהלים, ולכן יש לתקשר בדחיפות את הידיעה בתוך הארגון, במיוחד אם הידיעה כבר הגיעה לציבור.

"המטרה של התקשור צריכה להיות קשורה לערכי החברה. דבקות בערך השקיפות תחבר את העובדים למנהלים ותרגיע אותם. צריך לומר לעובדים שאין להם מה לדאוג, שהחברה מקימה ועדת איתור ותמצא את המחליף במהרה".

מה זאת אומרת שקיפות? הרי יש דברים שאי-אפשר להגיד.

"הסתרה של פרטים עלולה להביא למשבר. אנשים מחפשים לדעת מה קרה ועיתונאים חוקרים, ואם יוסתרו פרטים חשובים זה יזיק בסופו של דבר. כשהארגון לא עושה את זה ומשאיר ואקום אינפורמטיבי, השמועות ממלאות אותו, וארגון צריך להימנע מזה. חשוב להדגיש בפני העובדים שהמידע שנמסר הוא האמת שידועה ברגע זה בכפוף למגבלות רגולטוריות. תזכרו שמה שאתם לא מתקשרים ברגע האמת, עובדים אחרים ומנהלים אחרים עלולים לתקשר.

"כדאי להגיד לעובדים, ‘יש להניח ששמעתם הרבה מאוד שמועות וספקולציות לגבי מה שקרה, אבל תתייחסו אליהן כאל שמועות בלבד. אנחנו מתחייבים לדווח לכם את המידע המדויק, בכפוף למגבלות הרגולטוריות כחברה ציבורית. לא נכון ללכת בגישה של להכחיש כל שמועה שמתפרסמת, אלא לשלוט במסרים". 

ד''ר אלי לניאדו, יו

גם פרג מדגישה כי "אנשים בארגון צריכים להבין שהם יקבלו מידע ברגע שהדברים יהיו יותר בהירים. יש לפעמים אילוצים למנהל או להנהלה שמונעים מהם לתקשר דברים. לכן כדאי לעשות תקשור מתמשך".

זהירות מבריחה של בכירים נוספים

לניאדו ממליץ לפשט את המסר. "הכלי היעיל הוא פורמט של שאלות תשובות, שינסה להתמקד בשאלות שהעובדים בשטח שואלים. לבנות צוות שינסה לאתר את השאלות הכי דומיננטיות שעשויות לעלות: למה זה קרה, האם יש אמת בכך שזה קשור לחקירה, האם זה יכול להשפיע עלינו בצורה ישירה וכו’.

"את השאלות האלה יש לתרגם לדף מסרים למנהלים והודעה קצרה יותר לעובדים. דף מסרים יועבר למנהלים בישיבת הנהלה מורחבת שבה תינתן הזדמנות לאנשים לשמוע ולהשמיע, ומשם המסרים יעברו לעובדים בישיבות היומיות והשבועיות. אם אירוע כזה בחברה מנוהל נכון, הוא יכול להסתיים לא במשבר אלא במסיבת פרידה גדולה מהמנכ"ל היוצא וכניסה שקטה של המנכ"ל החדש". 

 

לדברי סיגל שביט, פסיכולוגית ארגונית ומנהלת "מפגשי השולחן העגול למנכ"לים", עזיבת מנכ"ל משפיעה על כל שדרות הארגון, מבעלי המניות ועד העובדים. "יש חברות שבהן ברגע שהמנכ"ל עוזב, עוזבים יחד איתו מנהלים בכירים רבים ויש ‘בריחת מוחות’ החוצה, דבר שהופך את החברה לפגיעה. יו"ר הדירקטוריון צריך לפעול ולשלוח להם מסרים מרגיעים שייתנו תחושה שאף שה’קפטן’ עזב, יש מי שמנווט את הספינה. שיתוף באופן שבו פועלת ועדת האיתור בשקיפות רבה ככל הניתן ייתן תחושה שהדברים בשליטה.

"בקרב הסמנכ"לים, שהיו רגילים לעבוד עם המנכ"ל בצורה ישירה, מתעוררים חששות לגבי המשך תפקידם. האם המנכ"ל החדש יחליף אותם? האם המנכ"ל החדש שיגיע ייתן להם אותו מרחב פעולה שזכו לו בעבר? ייתכן שיש סמנכ"לים שרואים בעזיבת המנכ"ל שעת כושר לקידום אישי ורואים בעצמם מחליפים למנכ"ל. כעת מתחיל המרוץ לכיסא ותחרות בין חברי ההנהלה השונים. חשוב שיו"ר הדירקטוריון ינהל מגעים מול כל אחד מהם.

"לצד התחרות, עדיין נדרשת עבודה משותפת של הפורום המוביל בחיי היום-יום. במקרה של עזיבה מהירה טרם סיום פעולתה של ועדת האיתור, חשוב למנות מנכ"ל ממלא מקום כדי שידאג להמשך תפעולו השוטף של הארגון, המשך סיפוק המוצרים והשירותים ללקוחות, וידאג לעובדים".

שביט מדגישה כי דווקא בתקופה כזאת, שבה יש תחרות על עובדים, יש להקדיש להם תשומת-לב מיוחדת. "חשוב שהארגון יוכל לשמר את הטאלנטים שלו. לכן מומלץ שמנהלת משאבי אנוש תסמן את הטאלנטים המרכזיים ותיתן להם תשומת-לב מיוחדת. ארגונים מקבילים יכולים לנצל את הזמן הזה כדי להעביר אליהם את כוח-האדם".

להתייחס לעזיבה כאל פרויקט

פרג ושביט ממליצות למנהלים שעוזבים לעשות זאת בצורה מסודרת ונעימה.
"בארגון גדול חשוב שהמנכ"ל יעשה סבב ביקורים ביחידות המשנה השונות וייתן משוב למנהלים בדרגי הביניים כפי שהוא רואה את הדברים מהמקום שלו.

"למנכ"ל היוצא זו הזדמנות ליהנות מההישגים שלו ושל היחידה ולהעלות למודעות את החשוב ולא רק את הדחוף", אומרת שביט.

לדברי פרג, "מנהל נפרד כמו שהוא מנהל. מנהל שנתן בחיי כהונתו הרבה תשומת-לב ליחסים אנושיים, ידאג לעשות זאת גם בפרידה. צריך לתקשר את הפרידה לכל בעלי העניין - לא רק לעובדים אלא גם לספקים, כי יש לכך השפעה על המורשת של החברה ועל המותג".

המלצה נוספת היא לסגור קצוות. "מנהל טוב ינהל את העזיבה שלו: מלבד התקשור המתמשך, הוא ידאג לקבוע אילו נושאים הוא סוגר, כמו למשל העלאת שכר שהוא הבטיח, לעומת נושאים אחרים שהוא משאיר למחליפו", אומרת פרג.

"בארגון עצמו צריכים להתייחס לעזיבה בתור פרויקט. האחריות היא של היו"ר והדירקטוריון. זה לא זמן להתגוששויות ולסגירת חשבונות, אלא להבין שצריך לייצר תוכנית מעבר שתיצור תחושת ביטחון לעובדים, לארגון, לספקים ולמותג. ארגון טוב הוא ארגון שגדול מסך מנהליו, ומנהל טוב הוא מנהל שבנה ארגון בצורה כזו שעם הכוונה נכונה יכולה להעביר את המקל הלאה ולעבוד גם בלעדיו".

שביט ממליצה לא לוותר על מסיבת הפרידה. "עזיבת ארגון מלווה בדרך-כלל באקט הסימבולי של מסיבת פרידה. האירוע מאפשר לכלל העובדים להיפרד מהמנכ"ל ולהתכונן נפשית להגעתו של מנכ"ל חדש, והיא חשובה עבורם לא פחות מאשר עבורו".

הזדמנות להתפתחות אישית וארגונית

פרג גם ממליצה למנהלים העוזבים לנצל את ההזדמנות ללמוד משהו על עצמם. "ברמה האנושית, פרידה היא הזדמנות לנהל שיחות של אמת.

"מנהל או מנהלת שישימו את האגו שלהם בצד, יוכלו להרוויח שיחות בארבע עיניים עם אנשים שקרובים אליהם ויוכלו להגיד להם משהו על עצמם ועל מה יוכלו לשפר בתפקיד הבא. להגיד להם, ‘אני אשמח לשמוע איך זה היה בשבילך, מה היה אפשר לעשות אחרת’".

לדברי לניאדו, גם לארגון יש הזדמנות בחילופי מנכ"לים. "במקרה של שופרסל, זו נקודה להתפתחות וצמיחה נוספת. אחרי עשור, שתי קדנציות של מנכ"ל - עם בנאדם שבאמת הוביל את שופרסל להישגים עצומים - אולי הקדנציה של המנהל הבא תביא למהפך נוסף, עם כל החידושים בשוק הדיגיטלי והתחרות המתעצמת".  

עוד כתבות

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

3 סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל"ן

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אזעקות במרכז, בדרום ובאזור ירושלים בעקבות שיגורים מאיראן

צפי לירי נוסף מאיראן - יש להישאר במרחבים המוגנים ● דיווח סעודי: חוסל מוחמד רעד - ראש סיעת חיזבאללה בפרלמנט ● דיווח: הבכיר האיראני לאריג'אני פנה לארה"ב בבקשה לחדש את שיחות הגרעין. לאריג'אני מכחיש ●  טראמפ: המלחמה באיראן עשויה להימשך עד חמישה שבועות ● הרמטכ"ל: חיזבאללה פתח במערכה, כל אויב שיאיים על ביטחוננו ישלם מחיר כבד ● עדכונים שוטפים

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר