גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים ענף אטרקטיבי להשקעה? לא תצטרכו לקדוח עמוק מדי

ענף האנרגיה הוא מהנהנים העיקריים מהתאוששות הכלכלה הגלובלית, ובראשו סקטור שירותי הקידוח המספק פתרונות לחברות החיפוש וההפקה ● הצמיחה המחודשת מעלה את הביקוש לנפט ואיתו את מספר הבארות הפעילות, אך זו עדיין רחוקה מאוד מהממוצע - כך שהתעריף היומי לקידוח צפוי להמשיך לעלות ● וכמו בכל צפי אופטימי - גם כאן צריך לזכור את הסיכונים

בארות קידוח באוקלהומה / צילום: Associated Press, Sue Ogrocki
בארות קידוח באוקלהומה / צילום: Associated Press, Sue Ogrocki

אנו סבורים כי מהלך ההתאוששות הרוחבי בכלכלה הגלובלית צפוי להוביל לחלוקה בלתי פרופורציונלית של פירות ההתאוששות בין הסקטורים השונים. בפרט, אנו צופים שענף האנרגיה, על שרשרת הייצור המגוונת שבו, יהיה מהנהנים העיקריים במהלך השנה הקרובה, בדגש על חברות שירותי הקידוח (Drilling services), המספקות מגוון של שירותים הנדסיים עבור חברות החיפוש וההפקה.

חברות שונות בענף האנרגיה פועלות בחלקים השונים של שרשרת החיפוש, ההפקה והייצור, וחברות שירותי הקידוח הן חוליה מרכזית בשלב ההפקה. די במבט חטוף באסדת קידוח כדי להבין שמדובר בעולם מורכב, עתיר מכשור, ידע הנדסי וטכנולוגיה.

מכאן, שיש צורך בהתמחויות ספציפיות הנוגעות למגוון תחומי הפעילות וסוגי הקידוחים השונים - בין שהם מתבצעים ביבשה, במים, בקרבת החוף או בעומק הים - על שלל האתגרים והמורכבויות הגיאולוגיות והטופוגרפיות.

לנוכח המורכבות הטכנולוגית, נשלט הסקטור על ידי החברות האמריקאיות, שביססו התמחות והובלה עולמית בתחום. החברות, בוודאי הגדולות שבהן, דוגמת בייקר יוז (סימול: BKR) ושלומברגר (סימול: SLB) הן שחקניות גלובליות, המספקות שירותים וציוד לקידוחים גם במזרח התיכון, ברוסיה ובמקומות נוספים ברחבי העולם.

כמה עולה לקדוח?

אחד המדדים הבולטים המשקפים את עקומת הביקוש וההיצע לשירותי חברות הקידוח הוא ה-"Rig Rate", המשקף את התעריף היומי לקידוח על פני האסדות השונות. קיימים פרמטרים רבים המשפיעים על התעריף היומי, וביניהם סביבת מחירי הנפט, מספר הבארות הפעילות (rig count) רמת הניצולת (utilization) של כלל האסדות וכן רמת התחרות בין החברות הפועלות בתעשייה.

מתחילת 2021 אנו עדים לעלייה רוחבית בפעילות הכלכלית העולמית במספר מישורים. בין היתר, אנו עדים לגידול משמעותי בביקוש לדלק לכלי רכב בארה"ב, בשל חזרת הנהגים לכבישים, זאת לצד גידול בביקוש לדלק סילוני בעקבות עלייה במספר הטיסות.

לשם המחשה, במהלך חודש דצמבר 2021 עמד מספר הנוסעים הממוצע ליום בנמלי התעופה בארה"ב על למעלה מ-2 מיליון, זאת בהשוואה ל-800 אלף נוסעים ביום בלבד במהלך חודש דצמבר 2020. זהו עדיין מספר נמוך של נוסעים ביחס לתקופה של טרם המשבר (כ-2.5 מיליון בחלק מן הימים), אך הוא בהחלט מעיד על מגמה של שיפור.

לצד העלייה בביקוש לנפט, מספר הבארות הפעילות מצוי אף הוא במגמת עלייה מתמדת בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2021, אך עדיין רחוק מאוד מהממוצע במהלך חמש השנים האחרונות.

לשם המחשה, נכון לסוף ינואר 2022 קיימות 604 בארות פעילות בארה"ב ו-834 בארות פעילות ברחבי העולם. נתונים אלו גבוהים ב-226 וב-169, בהתאמה, בהשוואה למספר הבארות הפעילות בסוף ינואר 2021. יותר בארות פעילות משמע מספר רב יותר של פרויקטים, ושורת הכנסות גבוהה יותר עבור חברות הקידוח בהשוואה לשנים קודמות.

השילוב בין המשך התרחבות הפעילות הכלכלית במהלך 2022 - הצפוי לתמוך בעלייה בביקוש למוצרי אנרגיה - והעלייה ההדרגתית במספר הבארות הפעילות מביא אותנו להאמין כי אנו צפויים לראות עלייה הדרגתית ועקבית בפעילות הקידוח של חברות הפועלות בענף שירותי האנרגיה.

בתוך כך, ובמקביל, מגמת העלייה הרוחבית שנרשמה בשנה החולפת בתעריפי הקידוח היומיים, צפויה, להערכתנו, להימשך, בהתבסס על רמת מחירי נפט גבוהה יחסית, בשילוב עם מספר מצומצם יחסית של אסדות קידוח בעקבות גל של פשיטות רגל בתעשייה בשל משבר הקורונה.

חשיפה דרך מניה

חברת בייקר יוז (סימול: BKR) היא חברת שירותי קידוח מובילה, הנסחרת לפי שווי שוק של כ-28 מיליארד דולר, ופועלת באמצעות ארבע חטיבות - חטיבת שירותי הקידוח (מגוון פתרונות קידוח והערכה לבארות), שמהווה כ-50% מסך הכנסות החברה; חטיבת ציוד קידוח (אספקת ציוד להזרמה של נפט מראש הבאר למפעלי הזיקוק), כ-10% מסך ההכנסות; חטיבת הציוד הטכני (ציוד מותאם לקידוחים מורכבים במיוחד), שמהווה 30% מההכנסות; וחטיבת הפתרונות הדיגיטליים (פתרונות תוכנה וחומרה להטמעה במערכות הלקוח), שמהווה את ה-10% הנותרים.

במהלך 2021 כולה ייצרה בייקר יוז תזרים מזומנים מפעילות בהיקף של כ-2.3 מיליארד דולר, עלייה של 82% בהשוואה לתזרים המזומנים מפעילות עבור 2020. החברה סיימה את הרבעון הרביעי של 2021 עם מזומן ושווה מזומן בהיקף של 3.85 מיליארד דולר. חלק מהתזרים תועל לתגמול בעלי מניות. בפרט, במהלך שנת 2021 השיבה החברה סך של כמיליארד דולר לבעלי מניותיה, מתוכם כ- 600 מיליון דולר באמצעות תשלום דיבידנד, והיתר באמצעות רכישה עצמית של מניות.

במבט קדימה, למרות האי-ודאות הכרוכה בהתפרצות המוטציות השונות של נגיף הקורונה, ציינה הנהלת החברה כי היא עדה לאיתותים מתמשכים להתאוששות כלכלית, הצפויים לבוא לידי ביטוי בביקושים גבוהים למשאבי נפט וגז, זאת לצד מלאים מוגבלים. בפרט, הנהלת החברה צופה כי תנאי השוק המיטביים ששוררים כעת ימשיכו קדימה גם בשנת 2022, אם כי הם צפויים להתמתן מעט מהרמה שחווינו במהלך 2021.

המניה הוסיפה לערכה כ-16% מתחילת השנה, אך היא רחוקה מלהיות יקרה. בפרט, חשוב לזכור את שתי הנקודות הבאות. האחת, למרות העליות שנרשמו במחצית השנייה של 2021, בהסתכלות היסטורית של חמש השנים האחרונות המניה זולה מאוד. לשם המחשה, במהלך 2016 נסחרה מנייתה של בייקר יוז ברמות של 60 דולר, ואף צפונה מכך, ובמונחי תמחור (לא מחיר נומינלי), היא נסחרה במכפיל EBITDA שנתי של 22, זאת בהשוואה למכפיל 9 שנתי בלבד כיום.

הנקודה השנייה היא שאנו צופים כי השילוב בין עלייה ברמת ההכנסות בשנים הקרובות ובין מהלך התייעלות שיושם בחברה, יזניק את שורת ה-EBITDA בקצב גבוה בהרבה מקצב גידול ההכנסות, דבר שיוביל להקטנת מכפיל הרווח העתידי. אנו מעניקים המלצת "קנייה" למניית בייקר יוז בשל הרוח הגבית החיובית מתנאי השוק, התמחור הזול יחסית של מניית החברה ומהלך ההתייעלות של החברה.

 

חשיפה באמצעות מדד

בעולם המדדים, דרך אפשרית להיחשף לסקטור היא באמצעות ה-ETF (קרן הסל) VanEck Vectors Oil Services, שסימולה OIH US. מדובר ב-ETF גדולה וסחירה, העוקבת אחר כ-25 חברות מרכזיות הרשומות בארה"ב, אשר לפחות 50% מהכנסותיהן נובעות מפעילות בתחום השירותים לתעשיית הנפט.

הדגש ששמה ה-ETF על החברות הגדולות (במונחי שווי שוק), מאפשר חשיפה ליתרונות המובנים לגודל המאפיינים את הענף, אך מאידך, גודל החזקה בודדת מוגבל ל-20%, מה שמגביל את הסיכון שבחשיפה למניה הבודדת. היקף הנכסים המנוהלים ב-ETF הוא כ-2.4 מיליארד דולר, היא גובה דמי ניהול של 0.35% ומשלמת דיבידנד אחת לשנה.

הסיכון העיקרי בהשקעה - הן לבייקר יוז והן לענף כולו - הוא ירידה חדה בתעריף הקידוח היומי, בין היתר כפועל יוצא מירידה במחירה של חבית נפט, מעודף היצע של אסדות ביחס לכמות ההפקה, ולחלופין (או במקביל) מהאטה חדה בפעילות הכלכלית העולמית. אלו ישפיעו לשלילה על שורת ההכנסות ועל רווחיות כלל החברות הפועלות בענף שירותי קידוח.

הכותבים הם אנליסט ניירות ערך זרים ואנליסט אסטרטגיית השקעות באגף ייעוץ השקעות ופנסיה של בנק לאומי. לכותבים אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר