גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההוצאות גדלו, וגם ההלוואות: מאחורי שנת השיא של חברות כרטיסי האשראי

שלוש חברות כרטיסי האשראי הגדילו את רווחיהן אשתקד ב-134%, הודות למחזורי עסקאות שהסתכמו ביותר מ-400 מיליארד שקל ● בין הפרמטרים הבולטים: הוצאות על מלונות בישראל, שעלו ב-90%, והמסעדות, שזינקו ב-50% ● החברות נהנו גם מצמיחה דו-ספרתית באשראי לציבור ולמגזר העסקי

ההוצאות בקניונים ובמסעדות זינקו / צילום: Shutterstock, Opachevsky Irina
ההוצאות בקניונים ובמסעדות זינקו / צילום: Shutterstock, Opachevsky Irina

אם בכירי ענף כרטיסי האשראי היו נשאלים במהלך שנת 2020 על תחזיותיהם לשנת 2021, ספק אם הם היו מעיזים לדמיין רווח מצרפי של 750 מיליון שקל כמעט. נזכיר כי ברבעון השלישי של 2020, אחרי שהמשק כבר החל לצאת ממשבר הקורונה, נחתך הרווח המצרפי של ישראכרט , מקס וכאל ב-50% אל מול התקופה המקבילה ב-2019.

אלא שמאז חזר הציבור הישראלי לקניונים ולחנויות, ובמקביל הגביר את קצב נטילת ההלוואות, וכך סיימו שלוש חברות כרטיסי האשראי את 2021 עם גידול של 134% ברווח הנקי (בנטרול השפעות חד-פעמיות) לעומת השנה שקדמה לה, ועם שיא בהיקף העסקאות של יותר מ-400 מיליארד שקל.

 

הגידול בהיקף העסקאות של כל החברות התבסס בעיקר על קניות בארץ ועל רכישות באתרי אינטרנט בחו"ל, אך לזכות חברות כרטיסי האשראי עומדת גם חזרה של ישראלים לטוס לחו"ל לאור פתיחת השמיים, לפחות באופן חלקי, במהלך השנה החולפת, בניגוד לשנת הקורונה, אז לא נרשמה כמעט פעילות בכרטיסי אשראי שגוהצו באופן פיזי במדינות אחרות.

הדוחות הכספיים מלמדים כי ישראכרט שומרת על מעמדה כחברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל, הן מבחינת היקף העסקאות והן ברווח הנקי. החברה, שהחליפה במהלך השנה שעברה מנכ"ל, כאשר רן עוז נכנס לתפקיד במקומו של רון וקסלר שעזב אחרי שש שנים, הציגה רווח נקי של 319 מיליון שקל, עלייה של 76% לעומת 2020. מחזור העסקאות של החברה הסתכם ב-186 מיליארד שקל, גידול של 17.3%, המשקף צמיחה של 27.5 מיליארד שקל.

 

כאל, השנייה בגודלה מבחינת היקף העסקאות (128.9 מיליארד שקל), רשמה גידול של 19.4% בפרמטר זה, ורווח נקי של 271 מיליון שקל, פי שלושה מהרווח שנרשם בשנה שלפניה, כך שהיא הגדילה את חלקה בעוגת הרווחים בענף מ-28% ל-36%.

מקס הציגה גידול של 20.6%. היקף העסקאות שלה עמד על 95.8 מיליארד שקל והרווח הנקי שלה עמד על 157 מיליון שקל, זינוק של 234%. 

צמיחה גדולה בכרטיסים החוץ-בנקאיים

התחרות על לבו וכיסו של הצרכן מתבטאת מבחינת חברות האשראי בשאלה באיזה כרטיס יבחר הציבור להשתמש, ולא פחות חשוב, אם הן יצליחו לשכנע אותו להשתמש בכרטיס חוץ-בנקאי, ולא בזה המונפק על ידי הבנק שבו מתנהל החשבון השוטף.

אם הלקוח יבחר בכרטיס אשראי חוץ-בנקאי, חברת כרטיסי האשראי לא תצטרך לחלוק עם הבנק את הרווח שלה מכל עסקה שנעשית בכרטיס, ולכן בחברות כרטיסי האשראי הציבו את הגדלת היקף הכרטיסים החוץ-בנקאיים כמקור צמיחה אסטרטגי.

כאן כאל שונה מישראכרט וממקס, מכיוון שהיא מוחזקת על ידי שני בנקים - 72% על ידי  דיסקונט  ו-28% על ידי הבינלאומי. נוסף על כך, בחלק גדול מהכרטיסים החוץ-בנקאיים חולקת החברה את רווחיה עם מועדון לקוחות שנוגס בתורו בעוגת הרווחים.

כך, כאשר בוחנים את מצבת הכרטיסים של שלוש החברות, מגלים כי כאל מציגה את הגידול הגבוה ביותר במצבת הכרטיסים במהלך שנת 2021 (256 אלף כרטיסים), המביא אותה למצבת כוללת של 3.98 מיליון כרטיסים נכון לסוף שנת 2021.

עם זאת, מבט על הכרטיסים הפעילים, קרי אלה שנעשה בהם שימוש לפחות פעם אחת בשנה האחרונה, מגלה כי הצומחת הגדולה ביותר היא מקס, עם גידול של 234 אלף כרטיסים פעילים (10.5%).

הגידול של מקס מובהק אף יותר במגזר הכרטיסים החוץ-בנקאיים ועמד על 16.4%, ל-917 אלף כרטיסים פעילים, והיא מצמצמת את הפערים מכאל (1.28 מיליארד כרטיסים חוץ-בנקאיים פעילים) ומישראכרט (1.21 מיליארד).

זינוק באשראי לציבור

החזרה של המשק הישראלי לשגרה לא התבטאה רק במחזורי העסקאות בכרטיסי אשראי. שלוש החברות נהנו גם מצמיחה בהלוואות שמבקש הציבור, הן לצריכה פרטית והן לעסקים.

בהיבט הזה נראה כי האסטרטגיה שנקטה מקס, שבה היא מבטיחה ריבית נמוכה יותר מאשר הבנקים, השתלמה לה. החברה המשיכה ב-2021 בהפחתת הריבית, וזו ירדה מ-7.7% בממוצע ללווים פרטיים ל-7.2%, בעוד שלמגזר העסקי הופחתה הריבית מ-5.4% ל-5.2%. כתוצאה מכך הגדילה מקס את תיק האשראי שלה ללווים פרטיים לכ-6.37 מיליארד שקל, גידול של 19.2%, וכן רשמה גידול של 20.5% באשראי לבתי עסק.

כאל, לעומתה, רשמה גידול של 12% בתיק האשראי הצרכני ושל 18.4% באשראי לבתי עסק, ומבחינת הצמיחה בשקלים היא מציגה את הגידול המרשים ביותר באשראי לבתי עסק, בסך של 146 מיליון שקל.

ישראכרט, שעדיין נמצאת מאחורי שתי המתחרות בכל הקשור למתן אשראי, רשמה גידול של 1.1% בלבד באשראי הצרכני, אך עדיין מדובר בשינוי מגמה, והיא מצליחה בחצי השנה השני לייצר מומנטום, שבמבט שנתי ישקף לה צמיחה דו-ספרתית, לראשונה מאז דצמבר 2019.

כ-60% מההוצאות בכרטיסי אשראי - אונליין

אז על מה הוציא הציבור יותר מ-400 מיליארד שקל אשתקד? מנתוני שבא (שירותי בנק אוטומטיים), מנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, עולה כי 53.6 מיליארד שקל נרשמו בכרטיסי אשראי ברשתות קמעונות המזון (סופרים).

מתוך סכום זה, כ-9% נעשה בקניות אונליין. מדובר בנתונים דומים מאוד לשנת 2020, הן מבחינת סך ההוצאה והן מבחינת שיעור השימוש בשירותי האונליין, אך גבוה ב-14% ביחס לשנת 2019, טרום הקורונה.

בסך הכול היוו הרכישות אונליין כ-60% מסך הרכישות בכרטיסי אשראי, לעומת 57% בשנת 2020, ושיעור של 51.5% בלבד בשנת 2019, כלומר, למרות פתיחת הקניונים הציבור הישראלי ממשיך להעדיף קניות ברשת.

הסקטור השני בגודלו מבחינת הוצאות הוא מסעדות ורשתות המזון המהיר, שם נרשמו עסקאות בסך 22.5 מיליארד שקל (גידול של כ-50% לעומת 2020), כאשר 30% מההוצאות נרשמו בהזמנות אונליין.

גידול של כמיליארד שקל נרשם בהוצאות במכולות ובפיצוציות לעומת 2020, לסכום שהגיע אשתקד לכ-13 מיליארד שקל, ונובע בין היתר מכך שהישראלים התרגלו לקנות קרוב לביתם בעקבות סגרי הקורונה.

גידול של 4.5 מיליארד שקל בהוצאות ביגוד והנעלה

את החזרה של המשק לשגרה והפתיחה המחודשת של הקניונים והחנויות הרגישו בעיקר בסקטור הביגוד וההנעלה. בשנת 2021 גדלו ההוצאות בתחום זה בכ-4.5 מיליארד שקל, והן עמדו על 28 מיליארד שקל, ושליש מהקניות בוצעו אונליין.

גם בהוצאות על דלק חזרו הישראלים לשגרה, וההוצאות, בסך של כ-16.6 מיליארד שקל, חזרו לרמתן בשנים שלפני הקורונה, וזאת לעומת הוצאות בסך של 13 מיליארד שקל בשנת 2020.

פתיחת השמיים הכפילה את התשלומים לחברות התעופה ביחס ל-2020, והם הסתכמו בכ-851 מיליון שקל. עם זאת, סכום זה מהווה ירידה של 46% לעומת סך התשלומים לחברות התעופה ב-2019, טרם פרוץ הקורונה לחיינו. העובדה שלציבור בישראל לא נותרה כמעט ברירה אלא לנפוש בישראל, הגדילה את ההוצאות על מלונות וחדרי אירוח בארץ, ואלה זינקו בכ-90% ביחס לשנת 2020, ועקפו אף את ההוצאות ב-2019 על תיירות בתוך ישראל.

עוד כתבות

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

דיווח: כטב"ם ישראלי תקף אופנוע בא-נאקורה שבדרום לבנון

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם