גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המס על רכב חשמלי יעלה בשנה הבאה: מה "שכחו" באוצר לקחת בחשבון

המס על הרכב החשמלי צפוי להכפיל את עצמו כבר בשנה הבאה • אלא שתוכנית המס של האוצר גובשה ב־2019 ולא התחשבה בשינויים המטלטלים של שוק הרכב החשמלי, כמו עליית מחירי סוללות הליתיום • בעקבות התוכנית, הצמיחה של שוק הרכב החשמלי בישראל צפויה להיבלם

הטענת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock, guteksk7
הטענת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock, guteksk7

בדצמבר 2019 פרסמה רשות המסים מתווה חדש להעלאת מס הקנייה על כלי רכב היברידיים וחשמליים. כמו רפורמות אחרות בתחום הרכב שגובשו בשני העשורים האחרונים, גם המתווה הנוכחי עוצב ב"שיטת הסלאמי" הידועה - החלה הדרגתית של גזירת המס בין 2020 ל-2025 כדי שהציבור לא ירד לעומקו של הנושא, ויקים קול זעקה.

ואכן, הרפורמה עברה מתחת למסכי הרדאר הציבוריים, ועד כה היא גם מילאה בהצלחה את הייעוד הלא מוצהר שלה - הגדלת הכנסות המדינה ממיסוי רכב. אולם על הדרך, היא צפויה לפגוע באופן משמעותי גם בכמה הישגים סביבתיים חשובים שרשם שוק הרכב הישראלי בעשור האחרון, ובעיקר בהמשך המעבר ההמוני מרכב מזהם לרכב "ירוק".

בעקבות הרפורמה, ההיברידיות כבר ספגו מכה אנושה, מכוניות הפלאג-אין איבדו במהירות את האטרקטיביות שלהן, והחל מינואר 2023 שוק הרכב החשמלי ימצא את עצמו על הכוונת של האוצר, כשבשלב הראשון יועלה מס הקנייה מ-10% ל-20% במקביל להפחתת תקרת המס.

 

שינויים בלתי צפויים שהשפיעו על שוק הרכב

התוכנית להעלאת מס הקנייה על רכב חשמלי גובשה בשלהי העשור הקודם על בסיס מספר הנחות יסוד שאינן רלוונטיות כבר בימים אלה. בשנת 2019 משרד האנרגיה פרסם מסמך שמפרט את יעדי המשק עליו הוא אחראי, כשההנחה הבסיסית בו הייתה שמחירי הסוללות ילכו וירדו במהירות החל משנת 2023, ואיתן גם עלויות הייצור והרכישה הגבוהות של הרכב החשמלי.

בין השאר, במסמך נכתב: "בעוד שרכב חשמלי ממוצע יקר כיום בכ-10 אלפים דולר מרכב בנזין, עד שנת 2025 ישנו צפי לירידת מחירים משמעותית, בעיקר בשל הוזלת עלות הסוללות, שתביא לשוויון בין מחירי כלי הרכב לפני מס. לאחר 2025 יפתח פער לטובת הרכב החשמלי, תודות להמשך ירידת עלות הסוללות".

באותה העת, מתכנני הרפורמה לא יכלו לחזות את הקפיצה האדירה בביקוש לרכב חשמלי ולסוללות הליתיום (עלייה של 680% בשלושת הרבעונים האחרונים) שהתרחשה בעקבות הקורונה. כך גם היה קשה לצפות את העלייה החדה במחירי הדלק וחומרי גלם נוספים, לצד הנסיקה במחירים התובלה הימית. כל זאת מבלי להזכיר את משבר השבבים, שמשבש יותר משנה את הייצור והאספקה הגלובליים של תעשיית הרכב בכללותה.

התוצאות של ההתפתחויות הללו שינו במהירות את שוק הרכב החשמלי. בחודשיים האחרונים היצרנים בסין העלו את מחירי סוללות הליתיום לרכב בכ-20%, וזמן קצר לאחר מכן הודיעו עשרות יצרני רכב סינים על התייקרות דגמים חשמליים רבים באלפי דולרים. גם בישראל העליות הורגשו, כשמחירי רכבי טסלה שמיוצרים בסין, זינקו בחדות. קיימת סברה שהעליות הללו הן רק ההתחלה, ובחודשים הקרובים גם הדגמים החשמליים של כמעט כל יצרני הרכב באירופה, ארצות הברית וקוריאה, יעלו גם הם.

שיעור חדירה נמוך מהמצופה

הביקוש לרכב חשמלי בישראל שובר שיאים, וברבעון הראשון נמסרו כ-4,800 כלי רכב חשמליים - עלייה של מאות אחוזים בהשוואה לשנים קודמות. עם זאת, המשמעות של עליות המחיר ושיבושי האספקה האחרונים בשל המלחמה באוקראינה וסגרי הקורונה בסין, היא ששנת 2022 עתידה להיות עוד שנה של דריכה במקום, ולא של צמיחה.

כבר בשלב זה, רשימות ההמתנה לחלק ניכר מדגמי הרכב החשמלי מתפרסות כמעט שנה קדימה, ונראה שבשנת 2022 שיעור החדירה של הרכב החשמלי צפוי להגיע ל־6% עד 7% בלבד. מדובר בנתון רחוק מאוד מהתחזיות הממשלתיות, שצפו שיעור חדירה של 19% ואף 33% עד 2025 (כ-60 עד 100 אלף כלי רכב בשנה).

חשוב לציין שבשל המחסור בכלי רכב, העלאת מס הקנייה ככל הנראה תשפיע גם על לקוחות שכבר הזמינו בשבועות האחרונים כלי רכב חשמליים, או שצפויים להזמין בחודשים הקרובים. יבואני הרכב לא יכולים להתחייב על מחיר סופי לכלי רכב שצפויים להגיע לישראל במהלך הרבעון הראשון של השנה הבאה, ובמילים אחרות, מי שביצע לאחרונה הזמנה על בסיס מחיר מחירון מסוים, ככל הנראה ידרשו לשלם יותר עד שהרכב יגיע לארץ.

החשמליות בעקבות ההיברידיות

לפי הנחת יסוד נוספת של הרפורמה, גם לאחר העלאת מס הקנייה, החדירה של שוק הרכב החשמלי בישראל תמשיך להתקדם מכוח האינרציה, זאת מכיוון שהלקוחות יהיו מוכנים לשלם עליהם יותר בשל החיסכון בדלק ובשל ההנחה בשווי השימוש. הנחה זו מתבססת על כך שהביקוש לרכב היברידי נותר גבוה לאחר שמס הקנייה עלה בשנתיים האחרונות בעשרות אחוזים. עם זאת, נוכח פערי מחיר של עשרות אלפי שקלים לעומת רכבי בנזין רגילים, גם הביקוש להיברידיות נמצא כעת במגמת דעיכה.

התוצאה היא ששוק הרכב הישראלי חוזר אחורה לתקופה של טרום המהפכה ההיברידית. הלקוחות נוטים להעדיף יותר מכוניות עם מערכות הנעה מזהמות יותר, היבואנים מקטינים את ייבוא הגרסאות ההיברידיות בשל שיקולי עלות, ואחד ההישגים הגדולים של "המיסוי הירוק" בעשור החולף נמחק בהדרגה. יש לציין שמה שקרה להיברידיות מתחיל לקרות גם לדגמי הפלאג-אין - מס הקנייה המוטל עליהם הכפיל את עצמו בשלוש השנים האחרונות, והחל מינואר 2023 יטפס ב-15% נוספים ל-55%.

אין ספק שהתהליך יתרחש בקצב משמעותי יותר בשוק הרכב חשמלי. אמנם מחירי הדלק הגבוהים כיום עשויים לסייע למשרד האוצר לטשטש את השפעת הפעימה הראשונה של העלאת המס על חשמליות, אך בטווח הארוך הצמיחה של שוק הרכב החשמלי ככל הנראה תיפגע.

האוצר שומר על פרופיל נמוך

נכון להיום, הכדור נמצא במגרש של האוצר. רפורמת העלאת המס קיימת ומתקדמת מאז 2020 באופן אוטומטי. אם האוצר ישמור על פרופיל נמוך, יתעלם מהבקשות של המשרדים "הירוקים" לעכב את העלאת המס על חשמליות ויחכה לינואר, העלאת המס תעבור ללא עיכוב.

ישראל הייתה אחת המדינות הראשונות בעולם שהודיעו שעד סוף העשור הנוכחי לא יימכרו יותר בתחומה כלי רכב עם מנועי בעירה פנימית, וההודעה הזו העניקה לה הרבה "קרדיט סביבתי" מצד מוסדות בינלאומיים חשובים. אולם כיום, כששוק ההיברידיות לא נהנה משום הטבת מס, רכבי הפלאג-אין נמצא על מסלול חיסול דומה, והמס שחל על כלי הרכב החשמליים צפוי לעכב את התפתחות השוק - "הקרדיט הסביבתי" שישראל זכתה לו מצד גופים רבים בעולם, צפוי להיעלם כלא היה.

ברשות המסים בחרו שלא להתייחס לפרטי הידיעה.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?