גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר השלטון האזורי: "מחיר הקרקע בישראל מוגזם ופראי"

שי חג'ג', יו"ר מרכז השלטון האזורי, מתנגד לארבע תוכניות ותמ"ל חדשות שמתוכננות באזור הדרום ● לדבריו, הפוליטיקאים מחפשים פתרונות מהירים על חשבון עתיד החקלאות והשטחים הפתוחים, וחייבים לממש קודם כל את הפוטנציאל שיש בהתחדשות העירונית

שי חג’ג’, יו''ר מרכז המועצות האזוריות / צילום: איל יצהר
שי חג’ג’, יו''ר מרכז המועצות האזוריות / צילום: איל יצהר

את הריאיון הזה אנחנו עורכים במשכן הכנסת שעה קלה לפני שיו"ר מרכז השלטון האזורי וראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג' עובר את הכביש למשרד הפנים כדי להילחם נגד תוכנית הוותמ"ל בקרית מלאכי.

מרכז השלטון האזורי מרכז את 54 המועצות האזוריות בישראל, שבהן חיים פחות ממיליון מתושבי המדינה, והן מחזיקות יותר ממחצית משטחה. חג'ג' זועם על כך שהמדינה מתכננת להעביר למעלה מ-25 אלף דונם במחוז דרום הארץ לטיפול הוותמ"ל: 7,000 דונם בנתיבות, 7,000 בשדרות, 7,000 בתימורים ו-4,000 בקריית גת.

הוא מקווה שימצא אוזן קשבת אצל יו"ר מטה התכנון הלאומי במשרד, שלומי הייזלר, אבל הביקורת שלו לא נעצרת רק במקרה הזה. "הוותמ"ל צריכה לעבור מהעולם. מדובר בכלי דורסני שבאמצעותו לוקחים שטחים חקלאיים מניבים שחשובים מאוד למדינת ישראל, בלי פרופורציות ובלי תכנון אמיתי ויעיל שמוביל לבנייה", הוא פותח את דבריו באופן נחרץ.
"בישראל צריך להבטיח את ביטחון המזון של האזרחים. אנחנו רואים מה קורה היום במלחמה בין רוסיה לאוקראינה, אנחנו מבינים את המשמעות: במצב של מלחמה, כשהנמלים שלנו יהיו סגורים, נהיה חייבים לייצר לעצמנו ואם לא יהיו שטחים חקלאיים לא נוכל לעשות את זה. אף אחד לא מעריך את החקלאות, לא שר החקלאות ולא שר האוצר - אלא להיפך. הם פוגעים בחקלאות ובחקלאים".

במסיבת העיתונאים שבה הציגו את הרפורמה בחקלאות דווקא שמעתי מהשרים שרוצים להצעיד את החקלאות קדימה.
"אני לא חושב שיש להם כוונות רעות", חג'ג' מסייג. "הם פשוט לא מבינים חקלאות. 70% מהעגבניות מיוצרות בעוטף עזה ואם יאפשרו את היבוא הזה מטורקיה ומעזה אז נאכל עגבניות רעות מאוד שאנחנו לא יודעים במה השקו אותם ולאנשים לא יהיה להם ממה להתפרנס בעוטף עזה".

יש בישראל משבר דיור מתמשך, אנשים מתקשים מאוד לקנות דירה. צריך לשחרר פה שטחים לבנייה בעבודה של בולדוזר, להלן הוותמ"ל.
"הנתונים של פרופ' ערן פייטלסון (מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית) מראים שהיום בישראל יש קרקעות לכ-800 אלף יח"ד, כשבונים 50-90 אלף בשנה. אז יש פה מלאי לתשע השנים הקרובות. תכנון ותמ"לי הוא לא תכנון אמיתי וטוב. אז מה יקרה? יאשרו תוכניות שיתחילו לבנות רק בעוד שבע שנים והתכנון כבר לא יהיה רלוונטי ושוב יבנו שכונות לא מותאמות למדינת ישראל.

"היו טענות כלפי הוועדות המחוזיות שהן לא עובדות מספיק מהר והוותמ"ל ייתן להן תחרות. במקום לתת להם תחרות, בואו ניקח את כוח האדם שיושב בוותמ"ל ונעבה איתו את הוועדות המחוזיות ונאפשר קידום תוכניות בצורה מהירה יותר ולפחות נבדוק חלופות כי אלו תוכניות שישפיעו עלינו דורות קדימה".

"מאז הקמת הוותמ"ל לא התקבלה התנגדות אחת"

כדי לתאר עד כמה דורסנית עבודת הוותמ"ל, חג'ג' מצייר באוויר באצבעו ואומר: "בא ראש העיר או השר הממונה ולוקח טוש כחול ומסמן פה פינה, 'יופי הנה 7,000 יחידות דיור'. אבל איפה תשתיות? איפה כבישים? תחבורה ציבורית?"

הוא חושף נתון שמפתיע גם אותי: "ידעת שמאז הקמת הוותמ"ל לא התקבלה ולו התנגדות אחת שהוגשה? מאלפי התנגדויות - אפילו לא אחת? כי הוותמ"ל היא בולדוזר שצריך לרוץ קדימה. לקחו בערך 100 אלף דונם שטחים חקלאיים בישראל ומומשו (בהליך מימוש) רק כ-15% עד היום".

אבל לאחר התיקון בהארכת החוק כבר לא לוקחים את הקרקע מיד.
"רק עכשיו בחקיקה החדשה כי עמדנו על זה, כי עקרו מטעי אבוקדו ועברו חמש שנים ולא עשו אפילו תשתית מים. בינתיים החקלאים יכלו להתפרנס. התנגדנו להארכת החוק עד שיסכימו לתנאים שלנו ודרשנו בין היתר שיצרו שלביות, לא יותר מ-30% מקרקע של משבצת חקלאית כדי לא להפוך יישוב חקלאי לעירוני. אבל אני מודה שפספסנו. אפשרנו להם חריגה בארבע תוכניות שבהן הם יוכלו לחרוג מה-30% וכבר אנחנו רואים שלוש תוכניות בדרום שחרגו: שער הנגב, תימורים בקריית מלאכי וקריית גת. בתוכניות האלה הם ניצלו את הג'סטה שעשינו להם לדברים חריגים ומימשו את זה מיד".

שרת הפנים אומרת בפירוש שהיא רוצה להוסיף יחידות דיור לשוק. השרים רוצים לפתור את משבר הדיור ושייבחרו בהם שוב.
"בדיוק. בסוף השרים רוצים להביא תוצאות - הפשרנו קרקעות וכולי. אבל להיבחר שוב זה לא המהות. המהות היא לעשות את זה נכון. אמרתי בכל מקום, אנחנו לא נמנע מעיר להתפתח, אבל נדרש לעשות את זה ביישוב הדעת. קודם לבנות בתוך העיר, בהתחדשות עירונית. זו חוכמה לבנות עיר חדשה ואת הישנה להפוך לסלאמס?

"באופקים העברנו 7,000 דונם לעיר, שזה פי שניים מגודל העיר. אבל בהסכמה עם ראש העיר במקום לתת לו את כל הקרקע מיד, הצעתי לו קח 1,000 דונם תסיים ותקבל עוד והוא הסכים. ובינתיים ממשיכים לגדל בקרקעות האלה. וזה רק כי יש לי קשר טוב עם ראש העיר. זה לא צריך להיות ככה - הוותמ"ל היתה צריכה לקבוע את השלביות הזו".

אתה אומר לצופף ערים ולבנות צמוד דופן כשאתה מגיע מהמועצות האזוריות וגר במושב עם גינה. למה לא לאפשר רווחה כזו לכולם?
"אנחנו הולכים לציפוף של 6 יח"ד לדונם, זה כמעט שכונה בעיר. אנחנו גם יודעים שאנחנו צריכים להצטופף כי מדינת ישראל צריכה קרקע ואנחנו לא מאפשרים יציאה מהקו הכחול. אנחנו נכנסים מתחת לאלונקה איפה שצריך אבל עם שכל".

"יש לנו רק משקיף בוותמ"ל"

חוסר התכנון היעיל שבבסיס פעולות הוועדה, אומר חג'ג', בא לידי ביטוי בתוכניות נוספות שלה, כמו שער הנגב וקריית ביאליק. "בוותמ"ל שער הנגב, שלוקח 40% משטח משבצת של ארבעה קיבוצים שונים, פשוט הופכים את הקיבוצים האלו לשכונה בעיר כי אין להם קרקעות לגדל", אומר חג'ג'. "אני לא כועס. אם מדינת ישראל לא רוצה קיבוצים, שתקבל החלטה אמיצה ותגיד שהיא הופכת קיבוצים לשכונות בעיר ומצופפת אותם בעיר. בסוף זו החלטת ממשלה. תגידו וניאבק. הם לא אומרים ובמסגרת התכנון הם אוכלים שטחים. גם הוותמ"ל בקריית ביאליק שלקח הרבה שטחים שלא מומשו וגם בתים שנבנו עומדים ריקים. אז מה עשינו בעצם?"

חג'ג' הוא גם יו"ר המועצה האזורית מרחבים. כאיש הדרום, הוא מברך על הבאת תושבים חדשים לנגב ולדרום כולו ועל הגדלת הבנייה. אבל הוא דורש לגבות את התוכניות העתידיות בתשתיות ובשירותים מתאימים שלא יבריחו את התושבים. "זה טוב לבנות, אבל צריך תעסוקה ואזורי תעשייה וחינוך. אז אם נותנים אישור לוותמ"ל לבנות יחידות דיור אז אולי נצרף לו גם יחידת סמך שתאפשר גם הרחבה של שטחי מסחר וליצור מקורות תעסוקה? כי מי יבוא מתל אביב לאופקים אחרת?".

 

העמדה שלכם נשמעת בדיונים?
"יש לנו רק משקיף בוותמ"ל, אנחנו לא חלק ממקבלי ההחלטות וזה חלק מהסיפור. אנחנו לא רוצים להפריע - אם צריך ניכנס מתחת לאלונקה - יש לי שני ילדים אחרי צבא, וגם הם יצטרכו למצוא פתרונות דיור. צריך לאפשר דיור במחיר נורמלי לזוג צעיר".

בשלב הזה חג'ג' עובר להציע להעביר את כובד המשקל מהאצת התכנון והבנייה להורדת מחירי הקרקע. הצעה בנוסח הזה העביר גם לשרים האמונים על הנושא ולא זכה למענה.
"אחת הבעיות הקשות שלנו כאן היא מחיר הקרקע שנקבע על ידי רשות מנהל מקרקעי ישראל. עד שלא יעשו שם רפורמה אמיתית של הורדת מחירי הקרקע לא נראה שינוי במחירי הדיור.

"הצענו גם יחד עם השלטון המקומי והשלטון האזורי למשרד השיכון ולמשרד הפנים תנו לנו קרקעות בשווי אפס ואנחנו - החברות הכלכליות שלנו - נבנה בתים בערך שווי הבינוי וניקח עוד 5% תקורה כדי לנהל את המערכת. ככה שנוכל למכור דירה במיליון שקל במקום 3 מיליון. בסוף מי שמספר סיפור על עליית מחירי הדיור שיבוא בטענות לרמ"י ולמדינת ישראל שקובעת את מחיר הקרקע".

אתה אומר, 'זה לא ההיצע', 'זה מחיר הקרקע'.
"מחיר הקרקע מוגזם, פראי. כשאני בניתי את הבית שלי בגילת מחיר הקרקע היה 38 אלף שקל כולל פיתוח והיום מיליון וחצי. למה? מה קרה ב-15 שנים האחרונות שהמחיר עלה בצורה פראית בנגב, בפריפריה, במושב? מישהו פה גוזר קופון על הזוגות הצעירים האלה ואומר שיש בעיית דיור".

מישהו?
"מדינת ישראל גוזרת קופון על הזוגות הצעירים".

שרת הפנים הודיעה כי רוב פעילות הוותמ"ל תוקדש להתחדשות עירונית וליישובי מיעוטים וחרדים.
"זו הצהרה מבורכת. הוותמ"ל אמור להיות מיועד למקומות בהם יש בעיות קשות שצריכים פתרונות מהירים ולא לכל מדינת ישראל. אם זה מה שהיה קורה בפועל. אבל כשכל ראש עיר שרוצה לפתוח ותמ"ל מסמן עם הטוש הכחול מה שבא לו על המפה - אנחנו לא שותפים לכך. אם זה היה מתמקד בשלושת המגזרים האלה, היינו גם מצביעים בעד, אם היינו יכולים להצביע", הוא מוסיף בציניות.

יש שטחים חקלאיים לא מעובדים שהיית מוותר עליהם יותר בקלות?
"רוב השטחים מעובדים על ידי חקלאים. לדוגמה בבארי יש לנו מטע אבוקדו עד לגדר עם ג'אבליה ואם אנחנו לא נשב שם מי יישב שם? אם לא יהיו קרקעות חקלאיות למושבים האלה נצטרך להביא פלוגות לגבולות, אמר את זה האלוף ישראל זיו - לא אני. מי גילה את המחבלים שיצאו מכלא גלבוע? חקלאים. את המנהרות מעזה? חקלאים".

"הממשלה לא תחזיק מעמד וזה מדאיג"

חג'ג' אמנם משתייך פוליטית לליכוד, אבל מביע חשש מהתפרקות הממשלה. "אני חושב שהממשלה הזו לא תחזיק מעמד, זה הולך לבחירות. הבעיה המרכזית היא שאנחנו עלולים למצוא את עצמנו בסבבים של בחירות וזה מאוד מדאיג אותי כראש רשות שצריך תקציב ושרים מתפקדים. בסוף זה משפיע על התושבים שלנו ואני מודאג מאוד. אני איש ליכוד והייתי שמח שהליכוד יחזור לשלטון, למרות שאני מאוד מסתדר עם הממשלה והשרים הנוכחיים, אבל קשה מאוד לתפקד בקונסטלציה הזו. כשהממשלה צולעת הכל צולע ואנחנו סובלים כולנו".

תגובה: "הדברים אינם הולמים את המציאות"

מהוותמ"ל נמסר בתגובה: "הדברים העולים בראיון אינם הולמים את המציאות בעבודת הוותמ"ל והחוק החדש. לגבי זכות ההצבעה נציין כי הרכב הוועדה נקבע בחוק, וכי יש שני מושבים בעלי זיקה ברורה לענף החקלאות. הראשון הינו משרד החקלאות ופיתוח הכפר, והשני הינו ראש הרשות מטה יהודה וממלאי המקום, אשר מיעצגים את המועצות האזוריות. בחוק החדש נוסף נציג המייצג את המועצות האזוריות כמשקיף בדיוני הוועדה.

"עבודת הוותמ"ל רחוקה מלהיות דורסנית. הוועדה קשובה לכל הגורמים בעלי העניין בתחומי תוכניות המקודמות בוועדה, נותנת משקל לכל הטיעונים הנוגעים לתוכניות תוך מתן מענה והכרעה לעת צורך.

"800 אלף יח"ד הינו מספר דמיוני ואין לו אחיזה במציאות. יובהר כי באופן ייחודי ביחס למוסדות התכנון, הוועדה עוקבת אחר מימוש בפועל של התוכניות שאושרו בוועדה, ומנתוני הוותמ"ל עולה כי מתוך 92 תוכניות מאושרות בוועדה, מעל שליש כבר החל פיתוח בשטח או ניתן היתר. זהו סדר גודל שאין לו אח ורע בתחום התכנון.

"לעניין הבקשה להכרזת מתחם מגורים בתימורים, מדובר על בקשה ראשונית שטרם הוכרזה לקידום בוותמ"ל, ובניגוד לנטען בכתבה, מדובר על מתחם שהינו צמוד דופן לשטח השיפוט של קריית מלאכי".

שי חג'ג'

אישי: בן 51, נשוי ואב לארבעה, מתגורר בגילת
מקצועי: ראש מועצה אזורית מרחבים מאז 2012, יו"ר מרכז המועצות האזוריות
עוד משהו: מייצג את חקלאי הדרום, חבר מזכירות הליכוד

עוד כתבות

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"