גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוותים רב-גיליים: איך גורמים למילניאלס, לבומרים, ל-X ול-Z לעבוד טוב ביחד

איך משפיע הממד האישיותי על התפקוד של צוות עובדים שבו הבדלי גיל משמעותיים, ואיך ניהול נכון יכול לעזור?

מחקר אחד בשבוע. איך ניהול נכון יכול לשפר תפקוד של צוותים רב-גיליים / צילום: Shutterstock
מחקר אחד בשבוע. איך ניהול נכון יכול לשפר תפקוד של צוותים רב-גיליים / צילום: Shutterstock

הבדלי גילאים ודורות הם נושא שהופך להיות משמעותי בארגונים, שכן בסביבת העבודה בימים אלה פועלים ארבעה דורות יחד: דור ה-Z (בני 18-25), מילניאלס (בני 26-40), דור ה-X (בני 41 עד 56) ודור הבייבי בומרס (בני 57 ומעלה). לכל דור יש מאפיינים ייחודיים והתנהלות משלו בעולם העבודה, שנובעים מחוויות חיים שהתגבשו במהלך השנים ומהאופן שבו הן השפיעו על תפיסות, הרגלים וציפיות ממקום העבודה.

נוצר מצב שבו רובנו עובדים עם אנשים מבוגרים או צעירים משמעותית מאיתנו. הפער בין הדורות יוצר מצד אחד מגוון עשיר של יכולות, ומצד אחר טמון בו פוטנציאל לקונפליקטים בינאישיים, ירידה באפקטיביות ופגיעה בביצועים.

מחקרי עבר הראו כי ניהול נכון ותרבות ארגונית חיובית מקטינים את ההשפעה השלילית של הבדלי הגיל ומשפרים משמעותית את תפקוד הצוות. מחקר שהתפרסם לאחרונה הוסיף אלמנט משמעותי נוסף המשפיע לחיוב על יכולתם של צוותי עבודה רב-דוריים להצליח לעבוד יחד, והוא נעוץ דווקא באלמנטים האישיותיים של חברי הצוות. המחקר התמקד בתכונת אופי של נועם הליכות, אשר באה לידי ביטוי באדיבות, סימפתיה, שיתוף פעולה והתחשבות.

במאמר שפורסם ב-Journal of Organizational Behavior על ידי החוקרים לוקסיט, אברי, פרקר ואחרים מאוניברסיטאות מערב אוסטרליה, יוסטון, מלבורן, אוניברסיטת וויין סטייט וחיל האוויר האמריקאי, מצאו החוקרים כי נועם הליכות מונע קונפליקטים בינאישיים שיכולים להיות הרסניים לחברי הצוות.

המחקר נשען על מודל חמש התכונות שהוא מודל האישיות המקובל ביותר בפסיכולוגיה היום. המודל ממפה חמישה ממדי אופי: מוחצנות, נועם הליכות, פתיחות מחשבתית, מצפוניות ויציבות רגשית. על פי המודל ניתן לאפיין את האדם על ידי מציאת מיקומו בכל אחד מממדים אלו.

החוקרים ערכו סדרת ניסויים. בניסוי אחד בחנו 81 צוותים (חברי צוות בגילאים 17-48) שהתבקשו לבנות מנייר, אטבים, נייר דבק וקיסמים את המגדל הגבוה ביותר, שיצליח לעמוד לפחות חמש דקות. כל המשתתפים מילאו שאלון המודד את ממד הנועם באישיותם. החוקרים מצאו כי צוותים בעלי שונות גילאית תפקדו היטב כאשר כל חברי הצוות היו גבוהים יחסית במדד זה.

הניסוי השני נערך על 109 צוותים בגילאי 22-66 שהתבקשו לבנות תוך 18 דקות מגדל גבוה ויציב ממרשמלו, ספגטי, חוט ונייר דבק. החוקרים העריכו את המגדל ונתנו לו ציון על פי מדדים אובייקטיביים.

מעבר לשאלון המודד את מידת הנועם באישיותם, התבקשו המשתתפים הפעם גם למלא שאלון על הקונפליקטים במהלך בניית מגדל המרשמלו. גם כאן מצאו החוקרים כי בצוותים שבהם לכל חברי הצוות היו מדדי נועם יחסית גבוהים, היו פחות קונפליקטים בינאישיים והביצועים של הקבוצה היו טובים יותר.

ומה קרה לצוותים שלא תפקדו היטב? בצוותים בהם היה חבר/ת צוות פחות נעים באינטראקציות עם חברי הצוות האחרים היה סיכוי גבוה להיווצרות סטריאוטיפים באשר לקבוצת ההשתייכות שלו/ה. אנו נוטים לייצר הכללות וסטריאוטיפים בשל הנטייה שלנו כבני אדם לייצר תפיסה של אנשים הדומים לנו מול אלו השונים לנו, במיוחד בממדים של מגדר, גיל, צבע עור, לאום וכו'.

החוקרים מצאו כי חבר הצוות בעל הדירוג הנמוך ביותר של נועם יפעיל את הטיית הסטריאוטיפ כלפי קבוצת הגיל שלו. לדוגמה, הצעירה תדורג כאחת שמסרבת לעבוד לפי הכללים, חסרת סבלנות או לא חכמה, המבוגר יתואר כבעל דעות נוקשות, חסר יצירתיות וגמישות בינאישית.

זאת אומרת שחבר צוות אחד שנוטה להתנהגות בלתי נעימה ישפיע על ביצועי כל הצוות, תוך הפעלת סטריאוטיפים המייצרים דינמיקות שליליות בין חברי הצוות. הסטריאוטיפים שיופעלו על חבר צוות זה, יחולו גם על חברי צוות אחרים המשתייכים לאותה קבוצת גיל. סטראוטיפים אלו יפגעו באחדות הצוות, יקטינו את מחויבות החברים זה לזה ועשויים אף ליצור קונפליקטים שיפגעו בביצועי הצוות כולו.

חשוב לציין כי כאן הכוונה לקונפליקטים בינאישיים שהם הרסניים. קונפליקטים יכולים להיות גם חיוביים כאשר חילוקי הדעות הם פונקציונליים, המתמקדים בתוצרי העבודה ובאופן שניתן לבצע אותה טוב יותר ולא באופי ובאישיות חברי הצוות.

במצב הפוך, הבדלי הגילאים יבואו פחות לידי ביטוי כאשר אפילו האדם הכי פחות נעים בצוות, עדיין יהיה מדורג יחסית גבוה במדד הנועם ביחס לממוצע. כאשר כל חברי הצוות נוטים להיות אנשים נעימים, גם כאשר קיימים הבדלי גיל משמעותיים בין חברי הצוות, זה מקטין מתחים בינאישיים ומשפר ביצועיים.

מומלץ לזכור זאת כשמרכיבים צוותים רב גיליים: כדאי להשקיע יותר מחשבה בהרכב האנשים, וניתן אף להיעזר בשאלונים מקדימים המתייחסים למדדי האישיות.
כדאי גם לשים לב לנטייה לפתח סטריאוטיפים לגבי אנשים צעירים/מבוגרים יותר מאיתנו. זוהי הטיה קוגניטיבית שעלולה להשפיע לרעה על הארגון כולו.

פרופ’ גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein. יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית ומאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון yanashechterman.com

עוד כתבות

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר