גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צריכים לקחת הלוואה? כך תעשו את זה נכון

קצב האינפלציה השנתי מייקר את כל ההלוואות צמודות המדד, והמציאות החדשה עלולה לפגוע בכיס של כל אחד מאיתנו • כיצד הטלטלה בכלכלה העולמית משפיעה על החובות, ולמה כדאי להיות ערים במיוחד בעת הזו? • ניהול החיסכון המשפחתי: כתבה 14 בסדרה

בחינה מחודשת בתקופת אינפלציה / אילוסטרציה: Shutterstock
בחינה מחודשת בתקופת אינפלציה / אילוסטרציה: Shutterstock

הכתבה הקודמת בסדרת ניהול הכסף המשפחתי עסקה במשבר בשוק ההון - הזינוק באינפלציה והריבית המטפסת - והשפעתו על ניהול החסכונות. הכתבה הנוכחית גם תעסוק במשבר, ובעיקר בגורמים הכלכליים שמשתנים ועומדים בבסיסו, תוך התמקדות בהשפעתם על ניהול החובות של משקי הבית.

האיום על החובות

החובות מתחלקים לסוגים שונים על פי בסיס ההצמדה. יש הלוואות שנלקחות בריבית קבועה, כלומר הריבית ידועה בעת לקיחת ההלוואה, והיא לא משתנה לאורך חיי ההלוואה. אפשרות אחרת היא הלוואה שצמודה למדד המחירים לצרכן, בה הריבית משתנה ביחד עם מדד המחירים לצרכן. הלוואות נפוצות נוספות צמודות לריבית הפריים, שהיא ריבית בנק ישראל +1.5%. הריבית בהלוואות אלו משתנה ביחד עם השינוי בריבית בנק ישראל.

ישנן גם הלוואות שצמודות לשינויים במנגנונים נוספים: הלוואות צמודות למדד תשומות הבניה, הלוואות שצמודות לשינויים במט"ח, הלוואות שצמודות לעוגנים מסוימים ומשתנות מידי תקופה (למשל, כל חמש שנים), וגם הלוואות שצמודות למספר גורמים, כמו מדד מחירים לצרכן.

 

המצב הכלכלי בעולם כיום מוביל לכך שכל ההלוואות במסלולים המרכזיים מתייקרות. לאחר שנים של אינפלציה אפסית בעולם, גל של התייקרויות מוביל לכך שמדד המחירים מרים את הראש. בישראל קצב האינפלציה השנתי כבר הגיע ל-4% - מעל היעד של בנק ישראל. קצב האינפלציה השנתי מייקר את כל ההלוואות צמודות המדד.

הדרך להילחם באינפלציה היא על ידי העלאת ריבית הבנקים המרכזיים, ובהם ריבית בנק ישראל, מה שייקר את כל ההלוואות צמודות הפריים ואת הריביות במסלולים הקבועים. מדוע? מכיוון שריבית קבועה משקפת מצב בו הלווה לא לוקח סיכונים על עצמו, כך שהבנק הוא זה שמתמודד עם סיכון האינפלציה או סיכון העלאת ריבית בנק ישראל. לכן, הריבית הקבועה תהיה הריבית היקרה ביותר מבין האפשרויות. 

 

אולם, חשוב להבין שהריבית הקבועה משקפת את ההערכות של הבנק לגבי הסיכונים שהוא לוקח על עצמו - כמו אינפלציה. בתקופה בה האינפלציה מרימה ראש, הסיכון שהבנק רואה לנגד עיניו עולה, וישתקף בגובה הריבית הקבועה. חשוב להדגיש שהשינוי המדובר רלוונטי רק למי שלוקח הלוואה חדשה ויקבל אותה בריבית גבוהה יותר, ולא למי שכבר יש לו הלוואה קיימת, בה הריבית הקבועה לא תשתנה.

אז מה בעצם קורה בשבועות האחרונים? בנק ישראל פרסם השבוע את נתוני ריביות המשכנתאות בחודש אפריל, וכבר אז נרשמה קפיצה גבוהה בגובה הריבית. חשוב להדגיש שמדובר בקפיצה בריבית הבסיס ההתחלתית לאלו שלקחו משכנתאות חדשות. כלומר, כל מי שלוקח משכנתא כעת, לוקח אותה בריבית התחלתית גבוהה יותר, ובהמשך הריבית תעלה בהתאם למנגנון ההצמדה שהוא בחר: פריים, מדד, עוגן וכדומה.

הגברת הרגישות למחיר

עידן הריבית הנמוכה בעשור וחצי האחרונים הוא גם עידן "הכסף הזול". כלומר, היה זול ללוות כסף, בין אם זה לצריכה, להשקעה או למשכנתא. עידן הכסף הזול היה חלק ממדיניות מוניטרית מכוונת של הבנקים המרכזיים, שנועדה לעודד את האזרחים להוציא כסף לצריכה ועל ידי כך לעודד צמיחה כלכלית. העידן הזה כעת מגיע לסיומו, לבצע מספר התאמות בחשיבה הכלכלית ובהתנהלות.

ככל שהכסף יקר יותר, מומלץ לעבור מהחשיבה "כמה זה ייצא לי בהחזר החודשי" ל"כמה עולה לי ההלוואה". בשנים האחרונות רבים התרגלו לחשוב במונחים של החזרת סכום מסוים בכל חודש, בתמורה לרכישת מוצר מסוים (למשל, רכב). כאשר המוצר או ההלוואה התייקרו, ההחזר נשאר קבוע והתארך במספר חודשים, מה שלמעשה גם מוביל להתארכות תקופת ההחזר הממוצעת של המשכנתא.

כשהכסף מתחיל להתייקר בצורה משמעותית, כדאי מאוד לסגל הסתכלות שונה, ולשאול "כמה זה עולה לי?". לדוגמא, בשנה שעברה נלקחה הלוואה בריבית 8% צמוד לשלושה שנים עבור חופשה בחו"ל. כמה החופשה תעלה בשקלים, ולא באחוזים? כמה תעלה הלוואה להחליף ריהוט, כשריבית בנק ישראל היא כבר לא 0.1%, אלא 1.5%? ההבנה של העלות האמיתית של הכסף, היא הבסיס ללקיחת הלוואה מושכלת ונכונה. על העלות משפיעה גם אורך תקופת ההלוואה, ולא רק גובה הריבית, כך שהארכת תקופת החזרת המשכנתא - רק מייקרת אותה.

הבנת הסיכונים

החודשים האחרונים מלמדים שאחרי תקופה די ארוכה של אינפלציה אפסית, כנראה שסיכון האינפלציה הוערך בחסר - לא רק ברמת הלווה הסופי, אלא גם ברמת קובעי המדיניות. למשל, אינפלציה היא תהליך לא ידוע וקשה לחיזוי, ופעמים רבות מתבטאת בהערכת חסר של הסיכון. התקופה הנוכחית מתאפיינת בחוסר ודאות גבוה מהרגיל, גם בשווקים הפיננסים וגם בכלכלה העולמית. בתקופה הזו, צריך להבין לעומק את מהות הסיכונים להם חשופים המשקיעים בעת לקיחת ההלוואה, ולא להקל בהם ראש.

זהירות עם המינוף

"הכסף הזול" הוביל לפרקטיקה שהפכה להיות נפוצה - לקיחת הלוואות במטרה להשקיע את הכסף ולקבל תשואה גבוהה יותר. כלומר, מינוף לטובת השקעה. ההלוואות אטרקטיביות נלקחות פעמים רבות מגופים מוסדיים למי שמנהל אצלן את החיסכון. באקלים הפיננסי הנוכחי, הסיכון בפרקטיקה הזאת עלה מאוד - בייחוד למי שלוקח את ההלוואה להשקעות בשוק ההון. מומלץ לשים לב שככל שתעלה ריבית בנק ישראל, גם הכדאיות הכלכלית של הפרקטיקה הזאת דורשת בחינה מחדש.

משכנתאות בקצה המזלג

למשכנתאות, שהם החוב הפיננסי הגדול ביותר שלוקח על עצמו משק הבית, נקדיש כתבה נפרדת שתעסוק באופן המיטבי לתכנון המשכנתא. עם זאת, בהקשר של השינויים בכלכלה שמשפיעים על המשכנתאות, ראוי לציין שלקיחת משכנתא כעת - שנקודת הפתיחה שלה מראש יקרה יותר, בתקופה בה ישנן עליות בכל מנגנוני ההצמדה - כדאי מאוד להיות ערים לתרחישים של עליית ריבית בנק ישראל ואף בקצב האינפלציה. עליית ריבית ואף קצב אינפלציה הם תרחישים שעשויים להשפיע על גובה ההחזר החודשי כבר בחודשים הקרובים.

לסיכום, הכלל שתקף תמיד לכל תקופה, בין אם קצב האינפלציה דוהר והריבית מטפסת, חשוב לדעת ולתכנן מראש מהיכן וכיצד מחזירים את ההלוואה.

הצעת חוק: מיחזור משכנתאות ייכנס לרפורמת הניוד

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה לקריאה טרומית את הצעת החוק להקלה בתהליך מיחזור משכנתאות והעברת משכנתא קיימת מבנק לבנק. על פי ההצעה - אותה יזם חבר הכנסת יעקב אשר מיהדות התורה - העברת הרישומים בין הבנקים תבוצע בהליך פנימי במקום, ותחסוך ללקוח את ההליך המסורבל.

"מדובר במהלך צרכני שיגביר את התחרות בתחום מיחזורי המשכנתאות, ויאפשר לצרכנים שנרתעים מההליך המסורבל והמתיש לחסוך בעמלות מיותרות", אמר לגלובס חבר הכנסת אשר. הצעת החוק זכתה לתמיכת חבר הכנסת מיכאל ביטון ממפלגת כחול לבן, יו"ר ועדת הכלכלה.

ההליך הנוכחי ארוך ומסורבל ללקוח

במסגרת הליך מיחזור משכנתא, הלקוח נדרש להגיע פיזית אל הבנק מספר פעמים לשם הרישומים ומתן הוראות להיכן להעביר את התשלום בין הבנקים. על פי הצעת החוק, תהליך סילוק ההלוואה הישנה והפרוצדורה הנלווית לכך, יתבצע במערכות הפנימיות בין הבנקים ותחסוך ללקוח את ההליך ארוך ומייגע.

הצעת החוק מתבססת על רפורמת הניוד בין חשבונות הבנקים, ומרחיבה אותה לניוד הלוואות לדיור. בהתאם, לבנק ישראל תוענק סמכות לקבוע עמלות לגבי ביצוע ניוד משכנתאות על ידי הבנקים. במקביל, בנק ישראל יידרש לקדם תקנות ברוח החוק בתוך ארבעה חודשים.

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים