גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעות האפורות של אתמול הן הטרנד של היום: המשקיעים מגלים מחדש את מניות הדיבידנד

כשמפלס האי-ודאות בשווקים ממשיך לעלות, רמת התנודתיות גבוהה וכך גם האינפלציה והריביות - קשה יותר ויותר לבחור אפיקי ההשקעה בטוחים יחסית ● סגמנט מניות הדיבידנד בעלות תנודתיות נמוכה עשוי לספק למשקיע מקום מפלט דפנסיבי

השקעות / צילום: Shutterstock, Montholz
השקעות / צילום: Shutterstock, Montholz

הכותבת היא מנהלת מחקר מדדים בקסם קרנות.ETF. המידע המוצג מסופק על ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

נדיר לשמוע מאנשי שוק ההון צפי לתקופה קשה, והם תמיד נערכים לכל היותר לתקופה "מאתגרת". לעת עתה נראה ש-2022 היא כזו - מפתיעה, מאתגרת ואפילו קשה, משום שהיא מאיימת לחסל את רוב רובה של רשימת המפלטים הפיננסיים. מדובר באפיקי השקעה שניתן להסתתר בחיקם מסערת הריסון המוניטרי, ממלחמת רוסיה-אוקראינה ומ"המאסף" של מגפת הקורונה על כל נגזרותיה, שממשיכות לחבוט בהיצע העולמי ומתדלקות אינפלציה.

לפי הדיווחים של בלומברג, "צבא סוחרים חובבנים", משקיעים קטנים שהתוודעו לעולם ההשקעות לראשונה במגפת הקורונה, נפרד החודש מכל הונו, כלומר רוב הרווחים שנצברו בשנתיים האחרונות נמחקו בירידות האחרונות. יתרה מזו, קיים חשש שבמבחן הלחץ של שוק דובי, לא רבים מהם יישארו במשחק ההשקעות לאורך זמן.

ותיקי וול סטריט, מנגד, מסתגלים ל"נארטיב אינפלציה/סטגפלציה", מחשבים מסלול מחדש, ועל דרך השלילה נשארים עם אופציות ספורות שמתאימות לתקופת הטלטלות, ואולי גם לזמן ארוך יותר, אם יתברר שכלכלת ארה"ב עוברת שינוי מבני ולא רק מהמורות זמניות.

העיתונות הכלכלית מסמנת מועמד מוביל - בעולם החדש של ריביות עולות, תנודתיות גבוהה ואי-ודאות כלכלית חריגה, קיים כנראה יתרון יחסי לסגמנט מניות הדיבידנד - אפיק פשוט, מוכר ונטול גינוני חדשנות.

בהקבלה לעולם הרכב, לא מדובר בטסלה, סמל העולם החדש, אלא בוולוו הוותיקה והאמינה. אולי היא לא תדהים אותך בעיצובים, אך היא תסייע לצלוח את התקופה הנוכחית במינימום תאונות פיננסיות.

אם כבר מחפשים יציבות וביטחון מדוע לא לשדרג? מדדי המניות מציעים היום לא רק סל של מניות בעלות תשואת דיבידנד גבוהה, אלא גם תקנון לתנודתיות. עורכי המדדים ממפים את מניות הדיבידנד שסובלות מתנודתיות גבהה במחירן, ומשאירים את היציבות מביניהם.

אחד המדדים שעונה לקריטריונים הללו הוא S&P 500 Low Volatility High Dividend Index, שכולל 50 מניות (נכון ל-15.5.2022) שנבחרו על בסיס גודל תשואת הדיבידנד ורמת התנודתיות, והמשקל אף הוא נקבע לפי גודל הדיבידנד. חשוב להדגיש כי עורך המדד מצא כי התוספת של מבחן התנודתיות מסייעת להימנע מ"מלכודת הדיבידנדים" - מצב שבו תשואת דיבידנד גבוהה מסתירה בעיות פיננסיות שונות.

 

מהי מניית דיבידנד?

מניית הדיבידנד מייצגת חברה שמשלמת חלק מרווחיה לבעלי המניות על בסיס קבוע, בדרך כלל רבעוני. זו למעשה דרך להחזיר כסף לבעלי המניות, בניגוד לשימושים אפשריים אחרים שלו, כגון להשקיע בחזרה בעסק או להשקיע במחקר ופיתוח.

הדיבידנדים הם, לרוב, סימן לבשלות החברה. ככל שהחברות מתקדמות יותר במחזורי החיים שלהן, הצמיחה שלהן מואטת וצורכי ההשקעה מחדש פוחתים, מה שמאפשר להן לחלק יותר מזומנים לבעלי המניות.

הדיבידנדים אינם חובה, הם אינם מובטחים, וניתן להגדילם, להקטינם או לבטלם לפי שיקול דעתה של החברה המחלקת את הדיבידנד. אף על פי שהחברות אינן מחויבות לשלם דיבידנדים, הן לרוב יימנעו מהפחתה או ביטול של הדיבידנדים, משום שמהלך כזה יכול לאותת לשוק שיש בעיה. אירועים כאילו עלולים לגרום למחיר המניה לצלול.

למעשה, חברות מסוימות מגדילות את הדיבידנדים לאורך זמן כדי למשוך משקיעים פוטנציאליים. מחזיק מניית הדיבידנד עשוי ליהנות הן מתשלום הדיבידנד והן מעליית שווי המניה (אם אכן הייתה עלייה). גם אם מחיר המניה יירד, המשקיע עדיין ייהנה מתשלום הדיבידנד. לפי S&P, מאז 1926 תרמו דיבידנדים כשליש מביצועי שוק המניות בארה"ב, ורווחי הון את שני השלישים הנותרים.

ב-2022 בלטו מניות הדיבידנד לטובה. הן היכו כמעט כל סגמנט אחר בארה"ב, ונהנו מכניסת כספי המשקיעים הפסיביים.

למרבה ההפתעה, מבחינה סטטיסטית מדובר בתופעה יוצאת דופן. מתברר שבראייה היסטורית, הראלי הזה במניות הדיבידנד איננו שגרתי בסביבת ריבית עולה. הסיבה למתאם שלילי טמונה בהנחה שהריביות בדרך כלל עולות כשהכלכלה צומחת, ונוצר צורך לקרר את הביקוש.

בתקופות פריחה, משקיעים נוטים לוותר על תשלומי מזומנים קבועים שמציעות מניות "דמויות אג"ח" (קרי מניות הדיבידנד). במקומן, הם יעדיפו כנראה את סגמנט המניות "המחזוריות" או חלק ממניות "הערך".

כלכלני Capital Group זיהו כי המתאם בין שיעור הריבית/תשואה למניות הדיבידנד הפך לחיובי בשנתיים האחרונות, זאת אחרי שקרוב ל-30 שנה לפני כן היה שלילי. הדינמיקה של השוק ובעיקר ה"נארטיב" שונים מבעבר.

בשווקים מבינים כי הפעם לא מדובר בהעלאת ריבית מתונה וב"נחיתה רכה" בפעילות, אלא בלחצי מחירים חריגים ובסיכון לא מבוטל לנחיתה קשה בדמות הגלישה למיתון. ארה"ב ושאר כלכלות העולם מתמודדות השנה עם שילוב נדיר של זעזוע לצד ההיצע, זעזוע בשוק הסחורות, וזאת במקביל לזינוק בביקושים "כבושים". עצבנות השווקים, האי-ודאות לגבי השלכות הריסון על הצמיחה ויתרון "הדפנסיביות" של מניות הדיבידנד שכנעו את ציבור המשקיעים כי מדובר באפיק שיכול לתרום ליציבות התיק.

"במדבר כל קוץ פרח", ובשוק יורד זרם קבוע של מזומנים נתפס כהשקעה אטרקטיבית למדי. הבונוס הוא שרוב משלמות הדיבידנדים משתייכות לענפי התשתיות, מוצרי צרכנות ורפואה - ענפים שרגישותם לסביבה כלכלית פחותה מאחרים.

חברות אלו לרוב יציבות יותר, ממושמעות יותר מבחינה מאזנית ובעלות יכולת לגלגל את התייקרות העלויות אל הצרכנים. תכונות אלו מקנות למדדי הדיבידנד יתרון, בעיקר בעיני משקיעים שמייחסים לתרחישים פסימיים של סטגפלציה סיכויי התממשות גבוהים.

במידה מסוימת, חברות שמשלמות דיבידנד נתפסות כגידור נגד אינפלציה. כך, ענקית מוצרי הבית פרוקטר אנד גמבל, למשל, כבר העלתה מחירים בחלק מקווי המוצרים שלה כדי לסייע בהגנה מפני אינפלציה.

יצרני מוצרי יסוד צרכניים נפגעים לעתים קרובות כאשר האינפלציה מתחילה לזוז גבוה יותר ועלויות התשומות עולות. עם זאת, לאחר תקופה של שלושה עד שישה חודשים, לרוב חברות אלו מבקשות לתמחר מחדש חוזים עם קמעונאים ומכולות. זה בסופו של דבר מציב אותן בעמדה טובה יותר להחזיר את עלויות חומרי הגלם, להגדיל את רווחיהן ואולי אף להגדיל את הדיבידנד שלהן בשיעור תואם.

הרוח הגבית של סקטור הנפט והגז

סיבות נוספות לפופולריות של מניות הדיבידנד מעניינות לא פחות, משום שאינן קשורות לעצם עניין הדיבידנדים. חברות הנפט והגז, לדוגמה, נהנות השנה מרוח גבית של זינוק במחירי האנרגיה (מלחמת רוסיה-אוקראינה, השלכות הקורונה וכו').

מניות הענף נסקו מתחילת 2022, ומאחר שמשקלן ב-S&P 500 Low Volatility High Dividend Index עומד על כ-9%, ניתן להסיק כי ככל הנראה הייתה לאנרגיה תרומה לביצועי סגמנט הדיבידנד. בנוסף, חלק מהמשקיעים סבורים כי מניות "הערך" הפכו לאטרקטיביות אחרי הירידות, והביקוש אליהן מתחיל להתאושש. קיימת חפיפה מסוימת בין "ערך" ל"דיבידנד", כך שקשה לקבוע איזה מהשיקולים מניע את הכניסה לסגמנט הדיבידנד.

לסיכום , מפלס האי-ודאות עולה, רמת התנודתיות בשווקים גבוהה והשילוב בין אינפלציה, ריביות עולות והאטה בפעילות מקשים על בחירת אפיקי ההשקעה. סגמנט מניות הדיבידנד בעלות תנודתיות נמוכה עשוי לספק למשקיע מקום מפלט.

לא זו בלבד שמניות הדיבידנד מציעות תזרים הכנסות קבועות, לרוב מדובר בענפים "דפנסיביים", כגון צריכה בסיסית, תשתיות, רפואה וכו', שיכולים להתמודד טוב יותר מאחרים עם האצה באינפלציה והאטה בפעילות. לעיתים, דיבידנד הוא לא רק דיבידנד, אלא גם איתות לכך שמדובר במה שמכונה מניית "איכות" (quality).

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב