גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרטנר והוט חותכות מחירים, דיסני מגיעה: המפץ בטלוויזיה יצא לדרך, ואף אחד לא יודע איך הוא יסתיים

רגע לפני כניסת ערוץ הטלוויזיה של דיסני ומיזם FREE TV מבית קשת, הוט ופרטנר מורידות מחירים ומציעות חבילות טלוויזיה בעשרות שקלים בודדים ● האם זו תהיה מהפכת הסלולר החדשה, ואיך זה ישפיע על הרווחיות של החברות

ספקיות הטלוויזיה מגבירות תחרות / צילום: Shutterstock
ספקיות הטלוויזיה מגבירות תחרות / צילום: Shutterstock

בשבועות האחרונים מתרחשת תנועה משמעותית בשוק הטלוויזיה שעוברת מתחת לרדאר התקשורתי. אבל בימים האחרונים השקט הופר - ההשקה המחודשת של מוצר הסטרימינג NEXT TV מבית הוט, וההודעה של דיסני פלוס על הרשמה מוקדמת לשירות בישראל, ביחד עם הפחתת מחירי הטלוויזיה בפרטנר מלפני פחות משבועיים - כל אלה מלמדים כי אנו עומדים בפני טלטלה בשוק הטלוויזיה, שתבוא לידי ביטוי במהפכת תוכן ובתחרות עזה שתוביל לירידת מחירים דרמטית. אם תרצו, משהו שמזכיר את הכניסה של גולן טלקום והוט מובייל לשוק הסלולר והצניחה המפורסמת במחירי הסלולר בעקבות זאת.

 

הראשונה למצמץ הייתה פרטנר, שיצאה למהלך אגרסיבי של הפחתת תעריפים של עשרות אחוזים בטלוויזיה לפני כשבועיים והציעה ללקוחות חבילת טלוויזיה ב-49 שקל לחודש.

נערכים לשוק התקשורת החדש: וואלה ו-ynet ישיקו ערוצי טלוויזיה | בלעדי

התגובה לא איחרה לבוא - הוט, שחקן פסיבי בשוק הסטרימינג, מיהרה השבוע לקדם את המותג NEXT TV ולהעמיד אותו בחזית. NEXT TV אינו מותג חדש, הוא שירות שהוט כמעט ונכפתה לצאת איתו לשוק בעקבות הכניסה של סלקום ופרטנר לתחום הטלוויזיה, והוא לא קודם במיוחד עד היום על-ידי הוט מחשש שיפגע בשירות הטלוויזיה המסורתי שלה. כעת, כשהשוק זז, להוט אין ברירה אלא לשחק את המשחק אחרת, ולכן היא מגיבה עם חבילות חדשות וזולות של NEXT TV ביחד עם אינטרנט על גבי הסיבים שלה ועם חבילות סלולר.

התגובה של הוט באה גם על רקע הכניסה של FREE TV מבית קשת ו-RGE, שכאמור ביחד עם כניסת דיסני פלוס לישראל יצרו תגובת שרשרת בשוק הטלוויזיה הישראלי.

רפורמת הסלולר: האם ההיסטוריה חוזרת?

ההקבלה לשוק הסלולר מצריכה חזרה של יותר מעשור לאחור. כשנשאלו בכירי משרד התקשורת בתקופת השר משה כחלון, מדוע המשרד לא מסתפק בהכנסת מפעיל סלולרי אחד נוסף, ונדרשים שני מפעילים נוספים במכה אחת, התשובה הייתה שכדי לוודא שהתחרות תביא להורדת מחירים, מפעיל אחד חדש לא מספיק. הגישה הזו הובילה לכניסה של גולן טלקום והוט מובייל במקביל - והשאר היסטוריה.

כעת אנו עומדים בפני סיטואציה דומה בשוק הטלוויזיה: המותג FREE TV מבית קשת ו-RGE עומד להיכנס לשוק במחיר אטרקטיבי מאוד, ככל הנראה סביב 40 שקל לחודש. כדי שהזעזוע יהיה שלם, מצטרפת כאמור פרטנר עם חבילת טלוויזיה ב-49 שקל לחודש. רק שבשונה מהסלולר, הפעם לא מדובר רק בשני מפעילים/מותגים, אלא בארבעה - תוסיפו את החבילה של NEXT TV מבית הוט ב-59 שקל ואת המבצע של דיסני פלוס שמעניק הנחה לנרשמים לשירות - ובהחלט ניתן להעריך שאנו בפתחה של חגיגה צרכנית בשוק הטלוויזיה.

כמו אז, כך גם היום, השאלה של הרחבת התחרות בשוק הטלוויזיה ומספר השחקנים תלויה גם ברגולטור, אך לא רק. אבי צבי, המנכ"ל הפורש של פרטנר, בינתיים לא עוצר את התוכניות הגדולות שלו ל-2022, וכל עוד בעלי השליטה החדשים בחברה לא עוצרים אותו, הוא ממשיך בביצוע. השאלה הגדולה היא מה גרם לצבי, שהחליט לפני פחות משנה להעלות את מחירי הטלוויזיה בטענה כי השירות הפסדי, להוריד אותם כעת בצורה דרסטית?

הצרכן מרוויח: המחירים צנחו עוד לפני כניסת השחקנים

התשובה לכך מורכבת מכמה סיבות. ראשית, כאשר פרטנר העלתה מחירים בטלוויזיה באוגוסט 2021, עדיין הייתה אי-בהירות סביב הכניסה של דיסני פלוס לשוק, וגם FREE TV הייתה בתחילת דרכה. ככל שנקפו החודשים, התברר לפרטנר כי שתי השחקניות החדשות עומדות להיכנס לשוק המקומי וברצינות, הראשונה דרך שיתוף-פעולה עם yes פלוס והשנייה באופן עצמאי. עד שזה יקרה, פרטנר החליטה לנצל את מרווח הזמן, והעלתה מחירים שהקטינו את הפסדיה בטלוויזיה.

כעת, כשיש ודאות ששתי החברות נכנסות בחודשים הקרובים (דיסני פלוס הצהירה על 19 ביוני), והמחירים הזולים של שתיהן ידועים - פרטנר רואה את הסערה המתרגשת, והחליטה לתפוס מחסה.

איש לא משלה את עצמו שבמחיר של 49 שקל לחודש פרטנר יכולה להרוויח מטלוויזיה. למרות שהחברה מדברת על כך שמדובר בשירות אפליקטיבי שמיועד לטלוויזיה ומכשירים חכמים, ושאינו דורש טכנאי, ולכן היא יכלה להוריד את מחיריה, השאלה המתבקשת היא למה להפחית מחירים בעשרות אחוזים ולא להסתפק בהוזלה מתונה יותר.

הערכה בשוק היא שהמהלך של פרטנר נועד להגן על נתח השוק שלה בטלוויזיה, למנוע נטישות מנויים, ומנגד לנסות ולפרוץ דרך לחיזוק של פעילות הסיבים שלה. מה שברור הוא שלמרות שבשטח עוד לא קרה כלום - הכניסה הצפויה של שחקנים חדשים כבר עשתה את שלה, והצרכנים מרוויחים.

הסיבות להוזלה: העיקר לשמור לקוחות בתחום הסיבים

המגמה בשוק הטלוויזיה העולמי, שתקרין גם על השוק בישראל, היא שחברות תקשורת כמו חברות הסלולר שהתרחבו לתחומי הסיבים ושנכנסו לטלוויזיה, יישארו בה במתכונת מצומצמת בלבד של סיב ואפליקציה. כלומר, הטלוויזיה היא לא מוצר שעומד בפני עצמו, אבל הוא תומך במכירות הסיבים האופטיים, שהם הדבר החשוב עבור החברות.

המסקנה הזו נובעת מהכניסה של שחקני התוכן הבינלאומיים בעולם. שחקן מקומי יתקשה להתחרות בנטפליקס או בדיסני פלוס, שלא לדבר על HBO max שתצטרף לחגיגה בישראל בשנה הבאה. ולכן, הדרך המתבקשת היא להנגיש לצופה את המינימום ההכרחי שהוא זקוק לו, כמו ערוצי ברודקאסט, ספורט וילדים, כאשר ממילא תוכן רחב של סרטים וסדרות הוא יצרוך מהשחקנים הבינלאומיים. זה בדיוק מה שעשתה למשל פרטנר - ייצרה FREE TV משלה.

ההנחה הזו מסבירה את מה שקורה ויקרה בחודשים הקרובים בישראל, כאשר שלושה שחקנים (נכון לעכשיו) מכריזים כי מחירי הטלוויזיה בישראל יעמדו על עשרות שקלים במקום מאות שקלים.

מהלך של תחרות מחירים בשוק הטלוויזיה הוא הסיוט של החברות הוותיקות, ובראש ובראשונה הוט ולאחר מכן yes, אבל גם לסלקום. עבור הוט, שהיא כרגע שחקנית סטרימינג מוגבלת מאוד, והיא עדיין הכוח הגדול בשוק, הורדת מחירים לא רק תאלץ אותה להתחרות במחיר, אלא גם תעמיד בסימן שאלה את כל המערכת האדירה שתומכת בשידורים המסורתיים שלה שלא על גבי האינטרנט.

כמות הממירים, הטכנאים, אנשי השירות וההנדסה עבור שחקן ותיק בשוק כמוה, זהו אירוע רציני לטפל בו. אחרי שעשתה את אותו הדבר בשוק הסלולר, ביחד עם גולן טלקום, הוט יודעת דבר או שניים על מחוללי תחרות והשפעתם על השוק.

ב-yes האירוע הוא מעט שונה. ראשית, בגלל שהיא חלק מקבוצת בזק (למרות שהוט היא גם כן חלק מתאגיד ענק - אלטיס), ולכן היא יותר זהירה בגישה שלה. שנית, yes כבר נכנסה לעולם הסטרימינג וגם נערכה עם הסכמי שיתוף-פעולה עם שחקן מרשים כמו דיסני פלוס, שאיתו תשווק חבילה כוללת, בתקווה שזה יגרום ללקוחות להישאר אצלה במחיר סביר.

לגבי סלקום, עתידה בשוק הטלוויזיה יותר מורכב. כאשר החברה נכנסה לשוק הטלוויזיה, היא חתמה על הסכמי תוכן יקרים מאוד, והיום היא תהיה חייבת להיפטר מההסכמים האלה ולעבור למודל של טלוויזיה רזה, בדומה לפרטנר או למודל של FREE TV, או פשוט לצאת לגמרי מהשוק. סביר להניח שכל עוד היא תרצה לקדם מכירות סיבים דרך חבילות טלוויזיה, היא לא תמהר לצאת. 

אבל הכול תלוי ומותנה בקצב ההתפתחות בשוק. כמו בסלולר, זה יקרה כאשר הלקוחות יבינו שאת המכשיר הסלולרי לא חייבים לקנות מהמפעיל, ואלה שתי עסקאות נפרדות של מכשיר ושל זמן אוויר. גם בסלקום, ובשוק הטלוויזיה בכלל, יקרה עם הזמן תהליך דומה. כרגע הצרכנים קונים את הסיב ואת חבילת הטלוויזיה יחד, אבל לאט-לאט הקשר הזה ייפרם, ושני המוצרים יירכשו בנפרד. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי