גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנאי הסף הנוקשים לתפקיד הכנ"ר וניסיון משרד המשפטים לתקן את הבעיה

מנכ"ל משרד המשפטים ערן דוידי החליט להוציא את שתי המשרות לוועדות איתור ● לאחר תלונות על כך שנציבות שירות המדינה קבעה קריטריונים שנועלים את הדלת למועמדים מבחוץ, במשרד המשפטים פועלים לתיקון תנאי הסף

ערן דוידי, מנכ''ל משרד המשפטים / צילום: דוברות משרד המשפטים
ערן דוידי, מנכ''ל משרד המשפטים / צילום: דוברות משרד המשפטים

כפי שנחשף בגלובס, מנכ"ל משרד המשפטים ערן דוידי החליט לפצל את תפקיד כונס הכנסים הרשמי והאפוטרופוס הכללי לשני תפקידים ולהוציא את המשרות לוועדות איתור.

נציבות שירות המדינה יישמה את מתווה המנכ"ל דוידי, אולם קבעה קריטריונים שלמעשה נועלים את הדלת בפני כמעט כל המועמדים שאינם מתוך מתוך המערכת עצמה.

כך נקבעו הקריטריונים לפיהם מלבד ניסיון של 7 שנים בעבודה משפטית, יש צורך "ב-5 שנות ניסיון בתפקידי ניהול בכירים בשירות הציבורי או בתאגיד, הכוללים: ניהול היררכי של לפחות 20 עובדים. ניהול ממשקי עבודה מול גורמים ובעלי עניין, לפחות 50. ניהול תקציב מעל 10 מיליון שקל. הובלת שינויים ותהליכים משמעותיים ומורכבים חוצי ארגון".

לגלובס נודע כי עורכי דין בכירים מן המגזר הפרטי שביקשו להתמודד על התפקיד, גילו כי הם כלל לא עומדים בתנאי הסף לאור הדרישה לנהל תקציב מעל 10 מיליון שקל ולהוביל שינויים ותהליכים משמעותיים ומורכבים חוצי ארגון.

לאחר שהתקבלו פניות מצד גורמים שונים, במשרד המשפטים הבינו כי מדובר בדרישות אשר לא הופיעו בוועדות איתור אחרות, וכי בעבר נבחרו לתפקיד אנשים שכלל לא עומדים בתנאי הסף הנוכחיים. לאור זאת, פועלים במשרד המשפטים לתיקון תנאי הסף כדי לאפשר למועמדים מגוונים להתמודד על התפקיד.

העומס על כל יחידה מקשה להוביל שינוי

כזכור, מנכ"ל משרד המשפטים, ערן דוידי, החליט על פיצול תפקיד האפוטרופוס הכללי ותפקיד כונס הנכסים הרשמי (המכונה כיום הממונה על הליכי חדלות פירעון). על פי הרפורמה, האגף יפוצל באופן מיידי לשתי יחידות נפרדות. המנכ"ל דוידי ערך עבודת מטה בחודשיים האחרונים כדי לבחון לעומק את משמעות הפיצול.

במשרד המשפטים סיפרו שממצאי עבודת המטה היו חד משמעיים, והוחלט להקים שתי יחידות עצמאיות ונפרדות. כמו כן, מסקנות עבודת המטה מצביעות בראש ובראשונה על הצלחתן של רפורמות ייעול מקצועיות המקודמות במשרד, ובהן רפורמת "ייפוי-כוח מתמשך" באגף האפוטרופוס הכללי, וכן "חוק חדלות פירעון" באגף הממונה על חדלות פירעון.

ממצאי עבודת המטה העלו שבשל היעדר הזיקה בין שתי היחידות והשינויים בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות וחוק חדלות פירעון, כמו גם צורך בהתמחות ארגונית - יהיה נכון לפצל את האגף לשתי יחידות נפרדות.

בדוח עבודת המטה מצוין כי האפוטרופוס הכללי והממונה על חדלות פירעון הוא הארגון השני בגודלו במשרד המשפטים, אשר מונה למעלה מ-500 עובדים. ההשקה היחידה בין שני המכלולים היא ברמה הניהולית, ואינה פועל יוצא של סיבה מהותית או ארגונית, אלא המשך של החלטות שנתקבלו בקום המדינה עם הקמת כלל הגופים המשפטיים.

עוד מצוין בדוח שבחודש אוקטובר 2016 נכנס לתוקף תיקון מס’ 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שהוביל להגדלה משמעותית בנפח העבודה של אגף האפוטרופוס הכללי.

בשנת 2017 הופקדו 612 ייפויי-כוח מתמשכים, אך המספר הכפיל את עצמו פי 10 בשנת 2018. מאז המספרים ממשיכים לזנק, כשבשנת 2021 הופקדו כ-31 ייפויי-כוח מתמשכים, ונכנסו לתוקף 1,162 ייפוי-כוח.

בנוסף, בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקף בחודש ספטמבר 2019, הממונה מטפל בתיקים שגובה החובות בהם עולה על 150 אלף שקל, המהווים כ-75% מסך הליכי חדלות הפירעון שנפתחים במדינת ישראל מידי שנה. החוק יצר שינוי מהותי באופן ניהול הליכי חדלות פירעון של יחידים, כשבשנת 2018 כ-73% ממלאי התיקים בבתי המשפט המחוזיים היו הליכי חדלות פירעון. במשך השנים גדלו היקפי הפעילות בממונה בשיעור גבוה בהרבה מקצב הגידול של האוכלוסייה, וקצב הגידול הממוצע עודנו עומד על קצב גידול של למעלה מ-20% בשנה.

עוד נטען בדוח שתחת העומס הקיים כיום, היכולת להוביל תהליכי שינוי ארגוניים משמעותיים לשם שיפור השירות לאזרח היא מוגבלת ביותר, וניתן לראות שכאשר שונה המבנה הארגוני ונוספו מנהלים, חל שיפור משמעותי בזמני המענה לפניות הנוגעות לצווי ירושה וצוואה.

חיבור היסטורי שאינו רלוונטי לימנו

גורם המצוי בעבודת הכנ"ר והאפוטרופוס הכללי סיפר לגלובס שלרוב כונס הנכסים הרשמי נמצא בממשק עבודה עם בתי המשפט המחוזיים, ואילו האפוטרופוס הכללי נמצא בממשק עבודה עם בתי המשפט לענייני משפחה. התחומים אינם משיקים, כך שלא ברורה התועלת הארגונית בהכפפתם לאגף אחד תחת איש אחד.

לדברי הגורם, חיבור שני התפקידים הוא עובדה היסטורית עם הקמת משרד המשפטים, וייתכן שנקבע עוד בימי המנדט הבריטי. הגורם הוסיף שוועדה מקצועית דנה כבר במהלך שנות ה-90 בפיצול התפקידים, אך לבסוף החליטה להשאיר את העניין פתוח לשיקול שר המשפטים.

לאחר מינויה של הכנ"רית סיגל יעקבי לתפקיד שופטת בית המשפט הכלכלי בתל אביב, מונתה המשנה לפרקליט המדינה, אורית קוטב, כממלאת-מקום הכנ"ר והאפוטרופוס הכללי, עד למינוי קבע של תפקידים אלו.

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

דובר צה''ל, תא''ל אפי דפרין / צילום: צילום מסך

דובר צה"ל על כניסה קרקעית ללבנון: "כל האפשרויות על השולחן"

איראן תוקפת את מתקני הנפט של סעודיה ● האמריקאים עומדים לצד ישראל, מקור ביטחוני: "מבצע בלבנון עשוי לכלול כניסה קרקעית" ● אחרי הירי: מדינת לבנון מנסה למנוע הסלמה ● טראמפ: המלחמה באיראן עשויה להימשך עד חמישה שבועות ● הרמטכ"ל: חיזבאללה פתח במערכה, כל אויב שיאיים על ביטחוננו ישלם מחיר כבד ● עדכונים שוטפים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

אילוסטרציה: Shutterstock

בצל ההסלמה: ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט; מחירי הנפט והזהב מזנקים

המשקיעים בעולם בורחים מסיכון ומחפשים נכסי חוף מבטחים ● מחירי הנפט זינקו בפתיחת המסחר ב-13% לפני שנרגעו מעט ● הזהב נסחר במעל 5,300 דולר ● הדולר מתחזק מול המטבעות בעולם ● מניות חברות התעופה מובילות את הירידות באסיה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות, בארקיע נוקטים בגישה שונה ומאפשרים לציבור הרחב לרכוש כרטיסים

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם העיניים לוול סטריט: איך יגיבו השווקים מעבר לים לתקיפה באיראן

לא רק המשקיעים בבורסה בת"א צפויים להגיב בפתיחת שבוע המסחר לתקיפה, שבה לוקחת חלק גם ארה"ב ● כיצד יושפעו ממנה מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● תשעה הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

המשקיעים הזרים ינהרו אבל הגירעון יזנק: מומחים משרטטים "עידן זהב" לכלכלה ביום שאחרי המלחמה

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?