גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלי אקספרס רושם ירידה בהזמנות זה החודש השלישי, הישראלים חזרו לבוקינג

חופשת הפסח וההיערכות לקיץ הובילו לעלייה בהזמנת בתי מלון באפריל, אך במקביל נרשמה ירידה בהזמנות ברשתות השיווק והפארם ובמשלוחי המזון ● טרמינל X, שרשם הפסד ברבעון הראשון של השנה, רושם ירידה בהזמנות ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline
אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline

סיכום חודש אפריל 2022 בקניות הישראלים באונליין מצביע על ירידה לעומת חודש מרץ, לאור צמצום בהזמנות ברשתות השיווק והפארם, ירידה בהיקף הזמנות אוכל ואף בקניות בעלי אקספרס. ההסבר לירידה מיוחס לפסח וחול המועד, והוא גם זה שמצביע על התחזקות בהזמנות של מוצרי תיירות, כאשר האתר בוקינג נכנס לדירוג - כך עולה מנתוני חברת שופ אנליטיקס.

הנתונים המוצגים במדור זה בסיכומו של כל חודש מחלקים את בתי העסק לשלוש קבוצות: רכישות באתרי אונליין מובהקים, כלומר של עסקים שלא פועלים גם בחנויות פיזיות, רכישה באתרי אונליין של רשתות מענפים שונים הפועלות גם באופליין, והזמנות מקוונות מתחום האוכל.

מזמינים דרך מתווך

האתר הסיני עלי אקספרס ניצב גם החודש בראש טבלת אתרי האונליין המובהקים, אלא שבדומה לחודשים עברו, היקף הקניות באתר משקף ירידה, כשהוא מרכז 57% מכלל ההזמנות בעשרת האתרים הבולטים בקטגוריה זו - לעומת 63% במרץ, 72% בפברואר ו-76% בינואר.

קניות הישראלים כוללות בעיקר תכשיטים, כלי עבודה, אביזרים לבית ולמטבח, צעצועים ומוצרי חשמל ואלקטרוניקה. בשופ אנליטיקס מציינים כי למרות היחלשות האתר, עלי אקספרס ממשיך לשמש מקור רכישה גם לעסקים קטנים, הרוכשים באתר מוצרים שמשווקים הלאה לצרכן הישראלי.

שיעור ההזמנות באמזון, השנייה בדירוג בקטגוריה זו, ממשיך את מגמת העלייה המתונה שאפיינה את החודשים הקודמים, עם 9% מההזמנות בקטגוריה. האתר הסיני SHEIN שומר על מקומו השלישי עם כ-8% מנתח המכירות של העשירייה המובילה, צמיחה לעומת החודש שעבר שהסתכם עם נתח של 6%. אתר שיין משווק מוצרי אופנה ומוצרים לבית בתמחור נמוך, ובאפריל הציע מבצעים רבים, שהבולט בהם כלל הנחות לשמלות ערב ובגדי אירועים (חתונות וכדומה).

הביקוש לטוס ולנפוש בתקופת הפסח והקיץ בעיקר משתקף גם בטבלה: את המקום הרביעי תופס האתר בוקינג, המתמחה בהזמנת בתי מלון ופתרונות לינה. מכלל הקטגוריה, בוצעו בבוקינג 5% מההזמנות. בשופ אנליטיקס מציינים כי רוב הישראלים מעדיפים להזמין חדר במלון באמצעות בוקינג ולא באתרי האינטרנט של בתי המלון ישירות, "בדומה למה שקורה עם וולט, כשהצרכנים מעדיפים להזמין את הארוחה מאתר השליחויות, ולא מאתר האינטרנט של המסעדה".

 

נזכיר כי בתי המלון משלמים לבוקינג עמלה של כ-15%. לפני כשנתיים נדרשה הרשות לתחרות לנושא הצגת מחירי הלינה בבוקינג ובאתרי הרשתות, וקבעה כי לא ניתן להגביל את בתי המלון מלהציע מחירים זולים יותר מאלה המוצגים בבוקינג.

בעניין אחר, לאחרונה פרסמה היועצת המשפטית לממשלה עמדה להצגת מחירי הלינה בבוקינג ללא רכיב המע"מ, וציינה כי על האתר הפונה לצרכנים הישראלים באתר בעברית להציע את המחיר הכולל בהתאם לדין הישראלי. מבוקינג נמסר בעניין זה כי הנושא נבחן.

אתר נקסט ממשיך לחזק את מעמדו, ובדומה לנתוני מרץ גם אפריל הסתכם עם נתח של 5% מהקטגוריה. התחזקות האתר הבריטי, מחביבי הקונים הישראלים, מגיעה גם על חשבון טרמינל X מבית פוקס, שאת חודש אפריל מסכם עם 3% מהמכירות לעומת 5% במרץ. נזכיר כי בתחילת השבוע פורסמו דוחות קבוצת פוקס, בעלת טרמינל X, מהם עלה שהאתר סיים את הרבעון הראשון ב־2022 עם הפסד של 2.7 מיליון שקל, ועומד על נתונים שליליים רבעון שני ברציפות.

אתר BUYME, המציע שוברי מתנה למימוש בבתי עסק שונים, גרף 4% מהמכירות בקטגוריה - בדומה למכירות במרקט פלייס של eBay המשקפים התחזקות לעומת מרץ. באתר Iherb, המתמחה בתוספי מזון, מוצרי מזון וטואלטיקה, בוצעו כ-3% מהמכירות (לעומת 4% בחודש שעבר). את העשירייה הראשונה סוגר האתר הבריטי אסוס, שגם החודש מסתפק ב-2% בלבד בקטגוריה.

מחכים להשפעת קארפור

דוח אפריל משקף כאמור ירידה במספר ההזמנות ברשתות הקמעונאות, בעקבות חופשת חג הפסח. "חגים וחופשות אינם תקופות טובות לאי-קומרס", מסביר נתי יעקובי מנכ"ל שופ אנליטיקס. "היציאה משגרת עבודה לטובת חופשות בארץ או בחו"ל מקטינה את הזמן הפנוי, ואת הצורך בהזמנת מוצרים. עם זאת, זהו זמנם של אתרים ייעודיים לבלוט, עובדה שניכרת בגידול באתרי התיירות ובאתרים הקשורים למתנות ופעילויות בפסח".

עם זאת, רשתות המזון והפארם ממשיכות לתפוס חמישה מקומות בדירוג מתוך 10 האתרים הבולטים בקטגוריה של רשתות המחזיקות חנויות פיזיות ומוכרות באונליין. שופרסל ממשיכה לחזק בעקביות את מעמדה, עם נתח של 47% מכלל המכירות בקטגוריה, לעומת 43% במרץ. בהמשך השנה תצטרך הרשת להתמודד עם מתחרה חדש - קארפור הצרפתית, שנכנסת לישראל. הכניסה תלווה בהשקת אתר אי-קומרס, כפי שהרשת נוהגת במדינות שבהן היא פועלת.

במקום השני ניצבת סופר פארם, עם 17%, היחלשות קלה ביחס לחודש מרץ. אתר האונליין של רמי לוי הוא השלישי בקטגוריה, עם נתח של 11%, גם כן ירידה קלה לעומת מרץ. לעומתם, האתר של KSP מתחזק החודש, ונוגס 8% מנתח המכירות בקטגוריה. באתר נמכרים מוצרים מקטגוריות שונות ומגוונות, אחרי שהפך זה מכבר למרקט פלייס נרחב.

אתר זארה ממשיך להיות אתר האופנה החזק בקטגוריה, עם 4% מהמכירות. מתחת לזארה ממוקם אתר האונליין של יינות ביתן עם 3% מהמכירות. יש להניח שהאתר יוסב לאתר קארפור, יחד עם הסבת כל סניפי הרשת לסניפי הקמעונאית הצרפתית.

גם נוכחותה של נספרסו ישראל בעשירייה שומרת על יציבות - בדומה לחודשים מרץ ופברואר, נתח המכירות של האתר שמוכר קפסולות וציוד לקפה משקף 3% מכלל המכירות בקטגוריה. מדובר בנתון מרשים, לאור העובדה שהמכירות ממוקדות במוצרים מסוימים בלבד, במתכונת המכירה הישירה לצרכנים (בשונה מהמנעד הרחב בשאר האתרים בקטגוריה זו).

את העשירייה סוגרים אתר האונליין של ACE ואתר ZER4U שהציע מארזים ומתנות לפסח, כל אחד מהם עם 3%, ורשת הקמעונאות מחסני השוק עם 2% מהמכירות. "העובדה שביתן ומחסני השוק הופכות לתושבות קבועות בעשיריה מצביעה על שינויים בהרגלי הצריכה בנוגע לקניות בסופרמרקט", אומר יעקובי.

וולט: בעיקר נשים

חברת השליחויות וולט שומרת על מעמדה הבלתי מעורער בקטגוריית הזמנות מאתרי מסעדות, עם נתח של 58% מהמכירות. אחריה מקדונלד'ס עם 18% מהמכירות. לעומת וולט, המתחרה תן ביס נחלשת, ייתכן שהסיבה לכך היא חופשים ממקומות עבודה שמהווים חלק ניכר מהזמנותיה. את חודש אפריל סיכמה תן ביס עם 13% מהמכירות, לעומת כ-17% בחודש מרץ. הנתח של דומינוס פיצה עמד באפריל על 6%, ושל משלוחה כ-5%.

"פסח וחול המועד משפיעים על טבלת אתרי ההזמנות ממסעדות", מסביר יעקבי. "ניתן לראות ירידות של כ-25% בהזמנות בתן ביס ובמשלוחה, לעומת וולט שסופגת ירידה מתונה של כ-5% במספר ההזמנות באפריל".

לנוכח נתח השוק יוצא הדופן של וולט, הממשיכה להתחזק בעקביות ולהרחיב את היצע המוצרים שהיא משלחת (מוצרי מזון, פארם וכדומה), ביצעה שופ אנליטיקס ניתוח לאפיון ההזמנות דרך וולט לרבעון הראשון של 2022.

מהבדיקה עולה כי המחיר הממוצע להזמנת ארוחה בוולט עומד על 145 שקל, על פי החלוקה הבאה: 92% מההזמנות נעשות במחיר של עד 250 שקל, 7% מההזמנות הן בטווח מחיר של 251-500 שקל, ואילו 1% מההזמנות הוא במחיר של 500 שקל ויותר. חובבי וולט מזמינים בתדירות של כשלוש פעמים בחודש, בסכום ממוצע לכלל ההזמנות העומד על 435 שקל למזמין או למשק בית. נשים אחראיות לרוב הרכישות בוולט - 70% לעומת 30% גברים.

 

התחזקות רשת הגלידריות גולדה שהפכה להיות חלק מהנוף העירוני ברחבי הארץ לא פוסחת על ההזמנות המקוונות, שקיבלו דחיפה בקורונה. גולדה היא חנות המזון שממנה מזמינים הכי הרבה בוולט. אחרי גולדה ממוקמת מקדונלד'ס, רשת המזון המהיר שמפעילה מערך משלוחים חזק משלה - כלומר נהנית הן מהזמנות ישירות והן מהזמנות בוולט.

במקום השלישי נמצאת רשת Ze Sushi, ואחריה רשת הגלידריות דלי קרים. רשת פיתה בשר חמישית, אחריה מוזס, רשת הקונדיטוריות בוטיק סנטרל, ורשת המסעדות האיטלקיות פיאנו פיאנו הפועלת בשרון ובאזור הצפון, שעקפה את ההזמנות ברשתות לנדוור וארומה.

בפילוח גיל המזמינים, 33% הם בגילאי 25-34, 30% בטווח הגיל 35-44, 27% בני 15 עד 24, 9% בני 45-54, ובני ה-55 ומעלה משקפים 1% מההזמנות.

היכן מתגוררים המזמינים? 67% ביישובי תל אביב וגוש דן, 20% באזור השרון והשומרון, 6% באזור הדרום והשפלה (שם נוכחות שירותי המשלוחים דלה יותר). ירושלים מהווה 3% בלבד מההזמנות, וחיפה והצפון 4%.

עד כמה ההכנסה מהווה שיקול בהזמנות של אוכל? 29% מהמזמינים משתכרים מעט מעל השכר הממוצע במשק (כ-12 אלף שקל), 28% נמצאים ברמת השכר הממוצע, 20% משתכרים ברמת שכר שהיא מעט מתחת לממוצע, ו-15% משתכרים ברמת שכר שהיא "הרבה מתחת לממוצע". 8% מהמזמינים משתכרים ברמת שכר שהיא "הרבה מעל לממוצע".

עוד כתבות

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות בוול סטריט; טבע מזנקת ב-10%, בשיא של חמש שנים

הדאקס עולה ב-0.5% ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? המניה יורדת ב-4% ● רדיט מזנקת ב-10%, ליפט ב-5% ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; מדד הבנקים יורד ב-1.5%, טבע מזנקת ב-7%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2%, ות"א 90 משיל מערכו 0.5% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש