גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחקר שמנפץ את המיתוסים: עובדים מבוגרים טובים למקום העבודה

עולים יותר למעסיק? מתקשים בטכנולוגיה? מחקרים מגלים כי המיתוסים שמניעים את הגילנות במקום העבודה רחוקים מהמציאות ● בעידן שבו פלח האוכלוסייה המבוגר הוא הצומח ביותר, לארגונים כדאי לעודד העסקת עובדים מבוגרים

עובדים מבוגרים טובים למקום העבודה / צילום: Shutterstock
עובדים מבוגרים טובים למקום העבודה / צילום: Shutterstock

 

 

כשאתם חושבים על עובדים בשנות ה-50 לחייהם או אף יותר, אתם עשויים לדמיין אנשים לקראת פרישה, שאין להם מקום במשרד המודרני ובעלי עניין מועט ברכישה של כלים וטכנולוגיות חדשות. אתם טועים. עובדים מבוגרים אינם ברווזים צולעים או שרידי העבר. הפלח המבוגר יותר של כוח-האדם כולל עובדים בעלי רקע, ניסיון ורצונות מגוונים, ואנחנו יכולים לצפות לראות אותם ברחבי המשרד, בחנות ובמגוון תחומי הייצור עוד זמן רב.

כמעט בכל מקום בעולם, האוכלוסייה נעשית מבוגרת יותר. אנשים מעל גיל 65 היו 5% מאוכלוסיית העולם בשנת 1950. עד 2050 שיעורם באוכלוסייה צפוי לעלות ל-16%, לפי נתוני World Population Prospects: The 2019 Revision. בארה"ב לבדה, עשרת אלפים אנשים מגיעים לגיל 65 מדי יום, ומספר האמריקאים בני 65 ויותר, שעמד על כ-13 מיליון ב-1950, עומד כיום על כ-58 מיליון; עד 2060, כמעט 95 מיליון אמריקאים יהיו בני 65 ויותר. כיום, אדם בן 65 במצב בריאותי טוב יכול לצפות לחיות עד גיל 90 כמעט. מומחים להזדקנות סבורים שילדים שנולדו במאה הנוכחית צריכים להתכונן לחיים עד גיל 100.

רבע מכוח העבודה יהיה מבוגר

אולי חשוב מזה, מספר "השנים הבריאות", שנות החיים שבהן לא נזדקק לטיפול, גדל גם הוא. ומאחר שאנשים היום בריאים יותר בשנות ה-60, ה-70 ואפילו ה-80 לחייהם, הם עובדים שנים רבות יותר מתמיד. שנתיים מהיום, כמעט 25% מכוח העבודה יהיו בני 55 ויותר. חלקם ימשיכו לעבוד מתוך בחירה ואחרים ייאלצו לעשות זאת משום שהשכר שהרוויחו בין גיל 20 ל-60 לא יספיק כדי לפרנס אותם עד גיל 90.

בני 55 ויותר הם פלח האוכלוסייה הצומח ביותר בכוח העבודה בארה"ב, ועדיין הם נתפסים באופן שגוי. מיתוסים וסטריאוטיפים עיקשים, לצד גילנות, חודרים לשיח על עובדים מבוגרים.

אנחנו צריכים לשנות את השיח. אריכות ימים של עובדים אינה בעיה אלא הזדמנות. כדי להפיק תועלת מהניסיון והאנרגיה של אנשים אלה, הארגון שלכם חייב להיות "מותאם גיל", כלומר, לבנות תשתית ומערכות שיתמכו בהעסקתם. 

 

תופעה שלילית שהפכה למקובלת

מחקרים מאשרים שגילנות נפוצה במקום העבודה ובשוק העבודה. בזמן המיתון הגדול, במיוחד עובדים מבוגרים הושפעו לרעה: אחוז גדול יותר מבני ה-55 ומעלה חווה אבטלה ארוכת טווח בהשוואה לעובדים צעירים יותר, הם נעדרו זמן רב יותר משוק העבודה וכאשר חזרו אליו, הם נטו יותר מאחרים לחזור לעבודה בשכר נמוך מזה שהרוויחו בעבודה הקודמת שלהם. 

ויש עוד: יותר מתשעה מתוך עשרה עובדים מבוגרים רואים בהפליה נגד אנשים בקבוצת הגיל שלהם שכיחה במידה מסוימת או מאוד. שלושה מתוך חמישה עובדים מבוגרים מדווחים שראו או חוו הפליה על רקע גיל במקום העבודה. שליש מהאנשים החוששים לאבד את מקום עבודתם בשנה הבאה ציינו גילנות כסיבה מרכזית לכך. בקרב מחפשי עבודה, 44% מהמועמדים המבוגרים יותר אומרים שהם התבקשו למסור מידע הקשור לגיל בתהליך הגשת המועמדות. עם זאת, רק 3% מהעובדים דיווחו שהגישו תלונה רשמית על גילנות לממונה, לנציג משאבי אנוש, לארגון אחר או לסוכנות ממשלתית.
כמעט שישה מתוך עשרה עובדים מבוגרים תומכים מאוד בחיזוק החוקים למניעת הפליה על בסיס גיל.

אשלי מרטין מבית הספר למנהל עסקים בסטנפורד ומייקל ס. נורת' מאוניברסיטת ניו יורק, שערכו מחקר בנושא, מתארים את הגילנות כתופעה שלילית מקובלת.

היתרונות של עובדים מבוגרים

חוקרים בתחום זיהו שני מיתוסים נפוצים התורמים לגילנות.

מיתוס 1: עובדים מבוגרים עולים יותר ואינם מוסיפים ערך.

חלק מהמיתוס הזה נובע מאמונה רווחת שהמשכורות וההטבות לעובדים מבוגרים עולים על אלו של עובדים צעירים יותר. תפיסה נפוצה נוספת היא שעובדים מנוסים הם פחות פרודוקטיביים. בפועל, עובדים מבוגרים מפחיתים עלויות למעסיקים ומוסיפים ערך בדרכים שעובדים אחרים לא עושים. במגפת הקורונה, למשל, עשרות אלפי אנשי מקצוע בדימוס מתחום הבריאות חזרו לעבוד בבתי חולים, כאשר מילים כמו "מנוסים", "נבונים", "חיוניים" ו"מהימנים" שימשו כדי לתאר אותם.

ניתן לראות את ערכם גם במחקר של חברת הייעוץ התעסוקתי מרסר, שמצאה שעובדים מבוגרים מביאים עמם רובד נוסף של אינטליגנציה רגשית למקום העבודה. בנוסף, עובדים מבוגרים מפחיתים עלויות כיוון שהם נוטים פחות לעזוב מרצונם, ובעלי שיעורי תחלופה נמוכים יותר בצוותים שהם מפקחים עליהם. לעובדים מבוגרים יש חשיבות מכרעת ביצירת סביבת עבודה של שיתוף ידע והדרכה, ומחקרים מצביעים על כך שנוכחותם מחזקת את הלכידות הקבוצתית, שיתוף הפעולה והחוסן.

עובדים אלו תורמים גם לחדשנות. מגזר מאריכי הימים הוא הצומח ביותר בעולם ומוערך ב-22 טריליון דולר ברחבי העולם וכמעט 8 טריליון דולר בארה"ב לבדה. כמעט בכל ענף, חברות זקוקות לאסטרטגיה של מתן שירות ללקוחות מבוגרים, ועובדים מבוגרים יכולים למלא תפקיד בהמשגה ובפיתוח מוצרים ושירותים, והבאתם לשוק. בשוק אריכות הימים, יש אפילו מונח לתיאור מוצרים המעוצבים רע ויוצאים מנקודת הנחה שלמבוגרים לא אכפת מאופנה או אטרקטיביות ויזואלית: גדול, דהוי ומשעמם.

מיתוס 2: עובדים מבוגרים מתקשים עם טכנולוגיה ורכישת מיומנויות חדשות

הדימוי של אדם מבוגר שאינו מסוגל להפעיל את הטלפון שלו כבר לא רלוונטי. עובדים מבוגרים רבים שולטים בטכנולוגיה, והמגפה הזניקה את היקף רכישת המיומנויות הדיגיטליות שלהם. עבודה מרחוק עשויה גם היא להיות מחולל שוויון נהדר, שכן כל העובדים נעשו מיומנים יותר בטכנולוגיה הדרושה כדי לשגשג במקום העבודה המשתנה. 

היכן שעדיין קיימים פערים בכישורים, ניתן להשלים אותם. בעשור האחרון חלה עלייה באימוץ טכנולוגיות מפתח על ידי אנשים בקבוצות הגיל המבוגרות ביותר. והכי חשוב, מבוגרים רוצים ללמוד טכנולוגיות חדשות, בדיוק כמו בני דורות אחרים.

להפוך את הגילנות לחוכמה

ארגונים צריכים לשקול איזו הכשרה הם יכולים להציע כדי למקסם את רצונם של העובדים ללמוד ולתרום. חברות כמו BMW, Best Buy, Salesforce ו- Google מספקות הזדמנויות לעובדים בכל הגילים לשמור על אוריינות דיגיטלית, והן ראו תוצאות מצוינות מעובדים מבוגרים. AARP (ארגון אמריקאי הפועל לקידום מבוגרים בשוק העבודה) וגוגל משתפות פעולה כדי לעזור לעובדים עם הכנסה נמוכה מעל גיל 50 - במיוחד נשים ומיעוטים - לשפר את כישוריהם הדיגיטליים. התוכנית אמורה לצאת לדרך בשמונה מדינות בארה"ב, עם כוונות להרחיב אותה לרמה לאומית.

מומחים להזדקנות אוהבים לומר שהמאמצים לשבירת המיתוסים הללו "הופכים את הגילנות לחוכמה". הם סבורים שארגונים צריכים להכיר, לתגמל ולקצור את הערך שעובדים מבוגרים יכולים לתרום בזכות הניסיון והידע שלהם. חברות צריכות לאמץ את נקודת המבט הזאת בחדרי הישיבות, בכוח העבודה ובמסעות הפרסום והשיווק שלהן. בהתחשב במספר חסר התקדים של מבוגרים שיהיו עובדים וצרכנים בשנים הקרובות, יהיה טיפשי לא לעשות זאת.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו