גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרסקות המטבעות, הפיטורים ובריחת המשקיעים: השבוע הקשה של הביטקוין

במקביל להתרסקות המדדים בבורסה האמריקאית, גם המטבעות הקריפטוגרפיים חוו שבוע שחור ואיבדו עשרות אחוזים מערכם ● בין הגורמים שהובילו לקריסה: ניהול סיכונים כושל ופעילויות השקעה במינוף גבוה במיוחד והרסני ● האם הביטקוין ודומיו יצליחו להתאושש מהמשבר?

החשש בתעשיית הקריפטו: הרע מכל  עוד לפנינו / איור: גיל ג'יבלי
החשש בתעשיית הקריפטו: הרע מכל עוד לפנינו / איור: גיל ג'יבלי

תעשיית הקריפטו עוברת בימים אלו את אחת התקופות המורכבות בתולדותיה, וקשה להעריך אם היא הגיעה לסיומה. מייסד הבורסה הגדולה בייננס (Binance), צ’אנגפנג ז’או, הגדיר את השבוע האחרון כ"מרחץ דמים", וייעץ לעוקביו בטוויטר לוודא שהם מסוגלים לספוג את המשך המפלה. ואכן, הביטקוין איבד בשבוע אחד יותר מ-30% מערכו, וסך הכל ירד כ-70% מהשיא, בזמן שהאת'ריום איבד השבוע כ-36% מערכו.

ישנם לא מעט גורמים שמשפיעים על המצב בעולם המטבעות הדיגיטליים - חלקם חיצוניים לשוק הקריפטו, וחלקם נובעים מהאופן הבעייתי שבו התנהל השוק בשנים האחרונות. מה שקרה השבוע זה סיפור של התממשות סיכונים בשוק יורד, וסיכונים אלו - בהיעדר רגולציה שעוצרת או מגבילה - נלקחו ביד רחבה.

 

קריסת המטבע הדיגיטלי לונה - ציון הדרך הראשון

מתחת לפני השטח, הקריסה המשמעותית של עולם הקריפטו החלה ב-10 במאי, לפני יותר מחודש. בשלב זה, קרס בלוק טרה (Terra) שהנפיק מטבעות יציבים ששערם צמוד למטבע פיאט, עם הצמדה אלגוריתמית באמצעות מטבע לונה - שזכה לאהדה רבה בקרב הסוחרים וזינק בחדות בחודשים שקדמו לקריסה. בתחילת מאי, בימים של ירידות בשווקים, המטבע צמוד הדולר של בלוק טרה לא הצליח להישאר על השער היציב שלו וקרס במהרה, והמטבע המייצב שלו, לונה, קרס אחריו. לכאורה, מדובר בקריסה של בלוק ספציפי עם פופולריות גדלה, אך גלי ההדף רחבים ועמוקים יותר. על מנת להבין זאת, יש להבין איך פועל עולם ה-DeFi.

ממשיך לצנוח: הביטקוין נסחר מתחת ל-19 אלף דולר
קרן הגידור הגדולה בעולם מהמרת ב-5.7 מיליארד דולר נגד שוק המניות האירופי

מיזמי הבלוקצ’יין מתחלקים למספר תחומים עיקריים: תחום ה-web 3.0 והמטאוורס - פיתוח ועיצוב הדור הבא של האינטרנט, תחום ה-NFT - פיתוח תחום הטכנולוגיה להוכחת בעלות על נכס בבלוקצ’יין, שכעת באה לידי ביטוי בתחומי האמנות והאספנות, והתחום השלישי הוא ה-DeFi - המערכת הפיננסית המבוזרת.

 

ה-DeFi הוא אחד מהתחומים החשובים בעולם הקריפטו מבחינה אידיאולוגית. צריך לזכור שהרקע לעליית הקריפטו היה המיאוס מהתנהלות הבנקים במשבר הסאב פריים בשנת 2008. הביקורת המרכזית באותה העת הייתה שהמערכת הפיננסית המסורתית מתנהלת כמו מועדון חברים סגור, כשלחלק ניכר מהאוכלוסייה אין בכלל גישה למכשירי ההשקעה המתוחכמים שהניבו תשואות גבוהות לאנשי הוול סטריט. מעבר לכך, כשאלו קרסו, המדינה דאגה לחלץ את אותם משקיעי וול סטריט על חשבון כספי משלם המסים.

בעקבות הביקורת, חסידי עולם הקריפטו חלמו להקים מערכת פיננסית חלופית לבנקים, משוחררת מרגולציה, בעלת נגישות מקסימלית לכל אדם, ולתקן באמצעותה את כל הקשיים של המערכת הפיננסית המסורתית. על רקע זה הלך ופרח תחום ה-DeFi.

הטכנולוגיה החדשנית אכן הציבה מראה בפני המערכת הפיננסית המסורתית. למשל, העברת כסף בין מדינות דרך סניפי הבנק בשעות מוגדרות בלבד - שכוללת שליחת פקסים ותהליך בעלות גבוהה - נעשית בעולם הקריפטו בצורה מהירה ופשוטה, תוך ויתור על כל המתווכים בדרך. עם זאת, לצד הדברים הטובים שהביאה איתה תעשיית המטבעות הדיגיטליים, היא לקתה בניהול סיכונים פיננסיים כושל כשהתהפכה המגמה בשווקים.
לכך מצטרף גורם הרסני נוסף - פעילות במינוף. בעוד שבעולם הפיננסים הרגיל המינוף מוגבל, ב-DeFi, בהיעדר רגולציה, פעילות ההשקעה נעשתה במינופים גבוהים שהעניקו הבורסות השונות, מה שאיפשר למקסם את התשואות למשקיעים בתקופות של עליות.

אולם, במינופים יש אלמנט נוסף שנקרא "מרג’ין קול" (Margin Call). אלמנט זה מתאר מצב בו השוק מתהפך ומתחילות ירידות, ושווי ההשקעות מצטמצם. בעקבות זאת, הבורסה שהעניקה את המינוף, קובעת שווי מסוים ממנו מופעל המרג’ין קול, ובהתאם לכך המשקיע יכול לבחור אם להוסיף כסף או למכור את ההשקעה על פי שוויה הנוכחי.

אובדן האמון קיים גם בשוק הקריפטו

אמון הוא ללא ספק מרכיב חשוב בכל מערכת פיננסית, הרי המשקיעים לא יתנו את כספם לגוף שאינם מאמינים בו. כאמור, חוסר האמון במערכת המסורתית הוא שהוביל להקמת ה-DeFi, שבה האמון אמור היה להיות בקוד של המטבע שידוע מראש, ולא בהחלטות אדם שמתקבלות מאינטרסים שונים. דבר זה אמור להיות הבסיס לאמון של המשקיעים ב-DeFi, אך ברגע האמת זה לא קרה.

 

כשעוסקים באמון במערכת פיננסית, חשוב להתייחס לעוד מושג מרכזי - סיכון מערכתי. מושג זה מתאר מצב בו המערכת כולה נמצאת בסיכון כתוצאה מאובדן אמון המשקיעים. הסיכון במערכת הבנקאות המסורתית הוא אחד הסיבות לפיקוח ההדוק עליה, ומספיק שבנק אחד סוטה מהדרך - החשש הוא שהציבור יאבד את האמון במערכת כולה, כי אין למשקיעים יכולת לדעת באמת אם יתר הבנקים האחרים מתנהלים כראוי.

הסיכון המערכתי התממש בבנקאות המסורתית בשנת 2008, כשהתגלו בנקים עם נכסים רעילים. אז הסיכון התבטא בכך שהבנקים הפסיקו לסחור זה עם זה כי הם לא ידעו אם הבנק שמולם יהיה קיים או לא ביום שאחרי המשבר, ונוצרה מצוקת נזילות בשווקים. בגלל מרכיב האמון, גופים במערכת פיננסית לא פועלים בחלל ריק, בידיעה שנפילה של אחד תשפיע על אחר. מסתבר שכך גם קורה בבנקאות הקריפטוגרפית, וכעת אותו סיכון מערכתי מתממש גם ב-DeFi.

המשקיעים ממהרים למשוך את כספם

בחזרה לבלוק טרה ומטבע לונה. שוק הקריפטו סבל מירידות חדות מתחילת 2022, כשטלטלות אלו הובילו לביקושים רבים למטבעות היציבים, שמהווים עבור המשקיעים הגנה מפני תנודתיות. הביקושים הובילו ללחץ על בלוק טרה, וההצמדה של המטבע צמוד הדולר נפתחה. המנגנון המייצב לא עבד, והבלוק קרס ואיתו אמון המשקיעים.

קריסת לונה פגעה קשות באמון המשקיעים. לא היה ברור אם המנגנון פשוט לא עבד, האם הייתה מתקפה על המודל של החברה, או בכלל שאולי הבעלים עושה "משיכת שטיח" (RUG PULL) - פרקטיקה שהתפתחה בעולם הקריפטו, לפיה היזם נעלם עם כספי המשקיעים. ככל הנראה מדובר באפשרות השנייה - הפעלת לחץ על מודל שלא הצליח לעמוד בו. אולם, מצב זה לא הרגיע את המשקיעים, ואלו החלו למשוך כספים מכל מיזמי ה-DeFi והסיכון המערכתי התחיל להתגלגל, וכך גם ה"הדבקה" של הגופים השונים. ולא, לא מדובר במשיכות קטנות.

אובדן של כ־350 מיליון דולר בכל יום

צריך לזכור שהשווקים יורדים בגלל סיבות נוספות - לירידת ערך המניות ולתחזיות להעלאת ריבית יש השפעה רבה על התנהגות מטבעות הקריפטו. כל זה מוביל את המשקיעים לחפש השקעות סולידיות יותר, ולהגביר את הלחץ על הגופים הפועלים בתחום ה-DeFi. במקביל, בחודש יוני אנחנו כבר נמצאים כחצי שנה לתחילת הירידות, והגופים שפעלו באמצעות מינופים, מתחילים להיתקל במרג’ין קול בהשקעות שונות. הירידות בשווקים הובילו לירידה בשווי ההשקעה, וכעת הגופים המשקיעים מתבקשים להביא עוד כסף מהבית כביטחון, או להנזיל את ההשקעה בהפסד.

במקום הזה נמצאת בנק הקריפטו צלזיוס (Celsius Networks), שחולל סערה השבוע. בצלזיוס סבלו ממשיכות בהיקפים של כ-350 מיליון דולר מידי יום. בנק הקריפטו מכר למשקיעים חלום לתשואה של 17% על הפיקדונות, כשבבנקים הרגילים בתקופה זו התשואה היא אפסית. עם זאת, בצלזיוס פעלו יותר כמו חברת השקעות אגרסיבית על מנת להשיג את 17% התשואה, והשקיעו את הפיקדונות במיזמי DeFi אחרים ובהשקעות שונות שירדו בחדות ואיבדו אמון רב.

כך צלזיוס מצא את עצמו השבוע במצב בכי רע. המפקידים ביקשו את כספם בחזרה, כשמנגד הם היו מושקעים בהשקעות שונות, ממונפות ולא נזילות. בצלזיוס הודיעו על עצירת משיכות עקב מצוקת הנזילות, זאת בטענה שיוכלו לעמוד בהתחייבויות ל-400 אלף הלקוחות שלהם. עצירת המשיכות הגבירה עוד יותר את חוסר אמון המשקיעים, הגבירה את הירידות, וקירבה את המרג’ין קולים של הגופים הממונפים.

בה בעת, לא במפתיע, פלטפורמת האיתריום, שמהווה בסיס למיזמים בתחום ה-DeFi וגם השקעה אטרקטיבית עבורם, נפגעה בשבועות האחרונים באורח קשה במיוחד בשל הירידות האחרונות. ביום רביעי קרן הגידור הגדולה הפועלת בתחום ה-DeFi, הקרן הסינגפורית 3AR, נקלעה גם היא לקשיים. מצד אחד, הקרן סובלת מפדיונות כבדים, ומן הצד השני, הגיעה למצב בו הנזילה - בהפסד ככל הנראה - השקעות שהגיעו למרג’ין קול.

צ'אנגפנג ז'או, מייסד בורסת בייננס / צילום: Reuters, Darrin Zammit Lupi

אכן מרחץ דמים כפי שאמר מייסד בייננס, אבל אם במקום לשאוף להחליף את המערכת הקיימת, אנשי ה-DeFi היו מעמיקים לא רק בטכנולוגיה, אלא גם בבנקאות - הם היו יודעים שמשבר נזילות הוא משבר קשה מאוד, שחוסר התאמה בין מקורות ושימושים הוא סיכון גדול, ושגופים שפועלים במינופים גבוהים הם פגיעים במיוחד.

המשקיעים חיפשו סיכונים ונכוו

הקריסות בעולם הקריפטו אינן שוליות ומשניות. מטבע טרה היה בשיאו בין עשרת מטבעות הקריפטו המובילים בשוק, וצלסיוס ו-3AR ניהלו בשיאן נכסים בהיקף של מעל ל-20 מיליארד דולר. השבוע ציינו בתעשייה שחבל שלכך המצב התגלגל, ושהמינופים - שנתנו לה את האפשרות להציג תשואות פנטסטיות כל עוד השווקים עלו - פגעו בה בצורה כל כך קשה.

האם התעשייה תרסן את עצמה באמצעות רגולציה? ככל הנראה לא, כל עוד אין פיקוח חיצוני, וגם אם כן, בעליות הבאות הכל ישכח והריסון העצמי יישחק עד שיעלם. ככה זה עם גופים פיננסיים, מסורתיים וחדשניים - הרווח הגבוה נמצא בתחום האפור, והגופים יגיעו אליו. בגופים מסורתיים אלו הרגולציה מתעצבת ממשבר למשבר, פעמים רבות אחרי שהציבור נשא בהפסדים. עם זאת, השדה האפור ממוצא כל פעם מחדש, עד שהרגולטור סוגר אותו. בהיעדר רגולטור מפקח, גופי ה-DeFi אמנם מזהירים בקוד של המטבע לגבי הסיכון, אך ספק אם המשקיעים מבינים לעומק למה הם נכנסים.

בשורה התחתונה, את האמון שנשבר בתעשיית ה-DeFi לא יהיה קל לשקם. אולם, התעשייה טרם הגיעה לסיום דרכה, וגם אם הרבה גופים ייפלטו ממנה, היא תמשיך להתקיים ולאתגר את המערכת הפיננסית המסורתית. אבל ללא פיקוח חיצוני ורגולציה על ניהול הסיכונים, היא תמיד תישאר בגדר קוריוז סביב מטבע שטס ב־400% לירח, שמישהו פעם נהיה ממנו מיליונר על הנייר. אם בתעשייה לא יפיקו לקחים לגבי ניהול הסיכונים כשהשווקים יעלו - כך יתגברו שוב הבעיות.

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר