גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאב הראש של משקיעי הקריפטו: ההשקעה התאדתה, חבות המס האדירה נשארה

רשות המסים קבעה כי המרה של מטבע קריפטו אחד בשני נחשבת למכירה וחייבת במס רווחי הון בשיעור 25% ● מי שמימשו רווחים ב־2021 ולא שמו כסף בצד אלא המשיכו להשקיע אותו, עלולים למצוא עצמם לאחר הנפילות האחרונות בשוק במצב בו השקעתם שווה פחות מהמס שהם חייבים על שנים קודמות

התרסקות מטבעות הקריפטו
התרסקות מטבעות הקריפטו

בעולם המטבעות הדיגיטליים (קריפטו) גילו בשבוע שעבר את ההשפעות ההרסניות של המינוף: ברגע שהנזילות נעצרת, השקעות ממונפות, כאלו שהתבססו על הלוואות, הן פגיעות מאוד. בינתיים שוק הקריפטו ממשיך בירידות, ונכון ליום ראשון בצהריים שער הביטקוין עמד על 17.5 אלף דולר, והמטבע המוביל השלים נפילה של כ-30% בשבעה ימים. קשה להפריז בנזק שנגרם לשוק - לצד גופי ענק שקרסו, ישנם אינספור פרויקטים (המקבילה של תחום המטבעות הדיגיטליים לחברות) שנמצאים בחוסר ודאות לגבי העתיד, והאמון של המשקיעים בשוק התערער.

התרסקות המטבעות, הפיטורים ובריחת המשקיעים: השבוע הקשה של הביטקוין
אופטימיים חסרי תקנה: האנליסטים פספסו את המשבר הנוכחי

הקריסה המהירה הובילה למצב בעייתי נוסף: משקיעים שחייבים סכומי עתק לרשות המסים, אבל מצד שני רואים איך ההשקעה שלהם נחתכת בחדות ואף צוברת הפסדים. בפועל, בעולם האמיתי, הם מתקרבים למצב בו ממיליונרים לרגע הם הולכים וקרבים לפשיטת רגל, כאשר הם יצטרכו להביא עוד כסף מהבית, רק על מנת לשלם את חבות המס הגבוהה. איך זה קרה, ומה הסכנות הבאות בעולם הקריפטו?

מיסוי הקריפטו והסיבה למצב הבעייתי

רשות המסים רואה בכל נכסי הקריפטו נכסי השקעה הוניים, כולל גם ב-NFT ( Non-Fungible Token, שהוא לא מטבע אלא אסימון חסר תחליף המאפשר אימות והוכחת בעלות, למשל על יצירות דיגיטליות). ככאלה הם חייבים במס רווחי הון, כלומר - מס בשיעור של 25% מהרווח. מתי נוצרת חבות המס? ככלל, חבות במס רווחי הון נוצרת בעת מימוש הנכס, כלומר בזמן מכירתו. רשות המסים קבעה כי גם המרה של מטבע קריפטו אחד בשני נחשבת למכירה. כלומר, משקיע שקנה ביטקוין, והמיר אותו ללונה, לצלסיוס, ל-NFT או לכל מטבע קריפטו אחר שהיה הכוכב התורן ועלה במהירות, ביצע מבחינת רשות המסים מכירה של הביטקוין, ורכישה של אותו מטבע קריפטו אחר. ברשות לוקחים את ההפרש בין שער המטבע ביום המכירה לבין השער שבו נרכש המטבע במקור, וממסים ב-25% את הפער ביניהם.

החל משנת 2020 ולאורך שנת 2021, שוק הקריפטו חווה עליות גבוהות ונרשמו בו היקפי מסחר ששברו שיאים. בתקופה זה זו אף היו מימושים רבים: על ידי משקיעים ששינו טעמי השקעה, בשל מעבר מביטקוין ומאת'ריום למטבעות פופולריים אחרים כמו סולנה, לונה, קרדאנו, דודג'קוין, ועוד, וגם בשל רכישות של NFT. מדובר ברווחים משמעותיים, בעיקר מצד משקיעים ותיקים שמימשו פוזיציה. כך למשל רק לפני שלושה חודשים סיפר ראש רשות המסים כי היא גבתה מס של 300 מיליון שקל ממשקיע קריפטו אחד. בתעשייה ישנם גם סיפורים רבים על נערים בני 17 שמגיעים עם ההורים לרשות המסים לאחר שצברו רווחים גבוהים ב-NFT של משחקי מחשב, וההורים חוששים מהסתבכות עם רשויות המס. אולם, אין דרך מסודרת לתשלום מס על קריפטו, בייחוד כשמדובר במס  על השקעה בקריפטו מחוץ לישראל. מס נגבה רק מחשבון בנק ישראלי, והבנקים הישראליים לא ממהרים להכניס כסף שמקורו בהשקעות קריפטו למערכת הפיננסית בישראל. כך קרה שאנשים רבים השקיעו בקריפטו, ולא הצליחו להכניס את הרווחים לישראל על מנת לשלם מהם את המס כחוק.

כאן הסיפור מתחיל להסתבך, המשקיעים בקריפטו מתחלקים באופן גס לשניים: המקצועיים והפשוטים. המשקיעים המקצועיים יודעים שיש להם חבות לרשות המסים, הם לוקחים את הכסף שהם צרכים לשלם לרשות, ושמים אותו במטבע יציב על מנת שישמור על ערכו (מטבעות יציבים הם כאלה ששערם צמוד למטבע פיאט כלשהו - דולר, אירו, וכו'). המשקיעים הפשוטים, בחלק גדול מהמקרים, ממשיכים ומשקיעים את הכסף הלאה, ולא "שמים בצד" את החלק של רשות המסים.

"יצטרכו להביא מיליוני שקלים מהבית"

בשוק סיפרו בימים האחרונים, כי לאחר השבוע האחרון משקיעים רבים, בייחוד אלו שנמצאים בפוזיציות ממונפות, רואים את ערך ההשקעה שלהם יורד במהירות ולעיתים אף מונזל באופן כפוי ובהפסד גדול אם הם פעלו במינוף, כאשר הוא שווה כיום פחות מהחבות שלהם לרשות המסים עבור הרווחים של השנים 2020 ו-2021. כלומר, על מנת לשלם את החוב, הם יצטרכו להביא כסף נוסף מהבית. חשוב לציין בהקשר זה, כי אם המשקיעים מממשים כעת את ההשקעות בהפסד, ההפסד הזה ניתן לקיזוז לצורכי מס רק מול רווחים עתידיים, כלומר כאלו שייצברו בשנים הבאות, ולא ניתן לקיזוז מול רווחי עבר. כלומר, גם מימוש בהפסד כעת לא יפחית את נטל המס על הרווחים בעבר. לכן בעצם על רווחי 2021 צריך לשלם מס גם אם יש הפסדים ב 2022.

"יש לקוחות שיצטרכו להביא מיליוני שקלים מהבית, יש לקוחות שיגיעו לפשיטת רגל בגלל זה, ההתכווצות המהירה של השוק יצרה בעייה", אמר פעיל ותיק בשוק הקריפטו. נציין כי חלק מהמשקיעים הוותיקים יותר נהנים ממגני מס בשל ההפסדים שצברו בשנים 2018-2019, כאשר הפגיעה הגדולה היא במי שהצטרפו לשוק המטבעות הדיגיטליים בתקופת הקורונה והלאה.

הפגיע הקשה של חוסר האמון בשוק

לכאורה, מצבם של המשקיעים המקצועיים טוב יותר: הם שמו את הכסף במטבע יציב ששומר על ערכו, ויש להם מקור לתשלום המס שהם חייבים בו על מימושי העבר, גם כעת כאשר שווי ההשקעות שלהם הולך ויורד. אבל בשוק שבו גם גופי מטבעות יציבים כבר קרסו, המשקיעים המקצועיים חשופים אף הם. התרחיש העיקרי ממנו חוששים כעת בשוק הוא זה של קריסת ענקית המטבעות היציבים ת'תר, מנפיקת המטבע היציב צמוד הדולר הפופולארי USDT. זאת על רקע מציאות בה הקשיים בגוף אחד מדביקים גוף אחר שנמצא מולו בקשרי השקעה ומסחר,וכך  חוסר האמון בשוק הולך וגובר.

חוסר האמון יוצר עוד שני אפקטים מורגשים בתחום: ראשית, הוא מונע תכנוני מס. תכנון המס הפופולארי ביותר בשוק הקריפטו הוא מכירה בהפסד על מנת לזכות במגן מס. כך, כאשר מטבע שמשקיע מעוניין להחזיק בו לטווח ארוך יורד בצורה חדה, מוכרים אותו, מכירים בהפסד, ובכסף רוכשים אותו שוב. אולם כעת כאשר התנודתיות גבוה, והבורסות השונות עוצרות משיכות, משקיעים חוששים לשנות פוזיציה גם לזמן קצר. אפקט נוסף קשור לעובדה שגופים עוצרים משיכות, ואפילו בורסה גדולה כמו בינאנס עצרה משיכות לאורך שעות. הדבר מעורר חשדנות וגורם למשקיעים שמאמינים בשוק להסס לפני שהם מכניסים אליו עוד כסף, שהיה יכול אולי לתמוך בעליות.

בשוק הקריפטו מעריכים: הקורלציה עם המניות תישבר

על רקע הנפילות החדות בתקופה האחרונה בשוק המטבעות הדיגיטליים, מספרים בשוק כי הוא עובר תהליך מהיר של התפרקות המינופים, והנזלות כפויות רבות של פוזיציות. "הבעיה הגדולה ביותר כעת בשוק היא חוסר האמון", ציין תומר רביד, מייסד ומנכ"ל BloxTax, "יש הרבה גופים שקשורים זה לזה בקשרי השקעה, ונוצר מצב שאתה לא יודע אם הצד השני פתאום לא יעצור משיכות או בעצם מה מצבו באמת. בהיבט הזה מה שקורה עכשיו בשוק הקריפטו מזכיר את המשבר של 2008, מצוקת נזילות חושפת מהר מאוד בעיות, ויוצרת משבר אמון".

יובל רואש, מנכ"ל בורסת הקריפטו ביטס אוף גולד, אמר כי "מה שקורה עכשיו זה לא אשמת צלסיוס (בנק הקריפטו שעצר את המשיכות בשבוע שעבר, א"א), וגם לא אשמת הקריסה של טרה לונה (בלוק מטבעות יציבים פופולארי שקרס בחודש שעבר, א"א). בכל ארבע שנים בערך אנחנו רואים מחזוריות של הביטקוין ושל מטבעות הקריפטו, יש נסיקה, התפוצצות וירידה של המחיר. בכל פעם יש את האשם התורן, אבל גם בנסיקה יש הרבה אירועים שקורים, פריצות, יזמים שנעלמים עם הכסף, כשהביטקוין עולה, קל יותר להתעלם מזה, וכשיש ירידות, האירועים מקבלים משקל גבוה יותר. אנחנו עכשיו בתהליך ירידות, אבל השוק בוגר יותר, גם הלקוחות, הרגולציה מתערבת, ונראה את זה מתייצב. כיום יש גם הרבה מאוד משקיעים מוסדיים שנכנסו לשוק, הם משקיעים בקריפטו כמו שהם רגילים להשקיע בשוק ההון, על פי אותם כללים, וזה מחזק את הקורלציה בין השווקים, אבל הקורלציה לא קבועה, וכאשר השוק יתייצב, לדעתי נראה היפרדות של הקורלציה בין הקריפטו לשוק ההון".

עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל הכספים והרגולציה של בורסת הקריפטו הישראלית Bit2C אומר, כי "אומנם לא נעים לחוות אובדן ערך של השקעות, אולם יש לכך גם יתרונות בדחיקת גורמים שליליים מחוץ לשוק והתבגרות של שחקנים ומשקיעים שלומדים איך נכון לנהל סיכונים והשקעות. צריך לזכור שההתקדמות הטכנולוגית בתחום לא נעצרת". לדבריו, "המשבר הנוכחי רק מעצים את החשיבות הרבה של רגולציה אפקטיבית ומותאמת. על הרגולטורים להתעשת בהקדם האפשרי ולפקח בצורה יעילה ונכונה על שוק הקריפטו על ידי מתן רישיונות, אכיפה נוקשה וחינוך של הציבור".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד