גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן השווקים מתקדמים ברקע האינפלציה והאם זה דווקא הזמן להיכנס אליהם?

בשיחה במסגרת הפאנל "איפה לשים את הכסף?" עסקו המשתתפים בטלטלה בשוקי ההון, במצבה של ישראל ביחס לעולם וכיצד ניתן לצמצם נזקים ואף להרוויח תשואה ● שמואל קצביאן, דיסקונט: "הכלכלה בישראל חזקה. זה עדיין לא אומר שהשוק המקומי יצליח להניב תשואה גבוהה מאשר בעולם"

שמואל קצביאן, גת מגידו ורפאל גוזלן / צילום: איל יצהר
שמואל קצביאן, גת מגידו ורפאל גוזלן / צילום: איל יצהר

מתוך שלושת המדדים העיקריים בארצות הברית, שניים כבר נמצאים בטריטוריה של שוק דובי. המדד הנוסף, הדאו ג’ונס, עשוי להצטרף אליהם עוד השבוע, אם לא יהיו הפתעות מרעישות. במפגש השלישי בסדרה "עושים שוק" דיברנו עם חברי הפאנל על מה אפשר לעשות כדי לצמצם נזקים ואפילו לרשום רווחים גם בתקופה מורכבת זו. בפאנל השתתפו גת מגידו - שותפה, מייסדת ומנכ"לית של בית ההשקעות Finessa Capital, שמואל קצביאן - אסטרטג שווקים בדיסקונט, ורפאל גוזלן - כלכלן ראשי, מנהל המחלקה הכלכלית בבית ההשקעות IBI.

"מתחילת השנה ראינו ירידה של 22% במדד S&P 500", פתח את דבריו קצביאן בפאנל. "אפשר לומר שהשוק בשנה וחצי האחרונות היה בתמחור הגבוה ביותר מזה שנים ופגש אינפלציה בשיא. במשך השנים הריביות היו נמוכות. ראינו את האינפלציה עולה בגלל ההיצע ולאחר מכן ראינו את האינפלציה עולה בגלל בעיות של ביקוש. בנקים מרכזיים שחיכו ולא העלו ריבית בזמנו מעלים כעת באופן חד. הריבית עלתה ב-1.5% מתחילת השנה, ויש צפי להעלאה של עוד 2.5% עוד השנה".

לאן השוק הולך מכאן?

לדברי מגידו, רבים סברו שהאינפלציה היא טרנזיטורית, אלא שכעת המצב אינו כך. "אנו בנקודת זמן של התאמות לנתונים החדשים", אמרה. "בישראל יש כלכלה חזקה וכשיש האטה בעולם זה יחלחל גם לכאן, אך ישראל זה מקום שצריך לתת לו עדיפות". עוד הוסיפה מגידו ש"המדדים בעליות לא אמרו את האמת, ובוודאי גם לא בירידות. צריך לחפש את החברות עם המודל העסקי החזק, ושם לתת את מירב ההשקעה".

מנגד, גוזלן סבור שמוקדם לדבר על שינוי מגמה כולל: "השווקים בעולם לא נתקלו באינפלציה כזו. כדי שיהיה שינוי מגמה צריך שיהיה איזון טוב יותר בין ההיצע לביקוש. אחד השינויים החריפים שראינו זה בדיוק בתפישה שאמרה שנחכה לצד ההיצע ומשם תהיה ירידה, אך הבנקים המרכזיים הגיעו לנקודה שכבר לא מחכים שזה יקרה. הגענו למצב שבו הכלכלות מאוד מחוממות, זה בולט מאוד בארצות הברית, שמתמודדת עם שוק עבודה הדוק, ולכן זה בלתי נמנע שיצטרכו לצנן את הכלכלה. לפני כמה שבועות הייתה תחושה שהעלאת הריבית מספיקה, אבל אני חושב שכל עוד האינפלציה לא תרד יהיו הרבה שאלות".

זה הזמן להיכנס לשוק?

"מי שהחליט לא להיות בשוק סבור שיהיה במאה אחוז מיתון, אך אני חושב שצריך להיות זהיר בהערכות הללו", ציין גוזלן. "מספיק שצד ההיצע יספק תיקון משמעותי, ונראה תיקון בשוק. לכן, צריך לחשוב כמה סיכון אתה מוכן לקחת ולאיזה טווח אתה מסתכל. אנו בסביבה עם הרבה שינויים חדים".

מגידו הוסיפה שכל משקיע צריך לבדוק מה רמת הסיכון המתאימה לו ולשמור עליה גם בנפילות וגם בעליות. "אנשים לא מרגישים בנוח כשאי הוודאות גדולה, אך חשוב להסתכל על חוקים מנחים אלו", ציינה. "בינואר, כשבנינו תיק עם מח"מ (משך חיים ממוצע) לא ארוך - גירדנו אחוז וחצי. היום על תיק דומה אפשר להשיא תשואה של 3%. כלומר, צריך לשים לב שיש מקומות של תשואה שוטפת שלא היו פה קודם".

קצביאן העניק זווית נוספת למצב, והתייחס לפדיון הפנסיה. לדבריו: "כשאנו פודים את הפנסיה מוקדם, אנו משלמים מס גבוה שעשוי לגבור על ההפסדים. מעבר לכך, מי שמשקיע לפנסיה מסתכל לטווח ארוך, והיום הסיכוי שהשוק ייתקן באופן מהיר - גדול יותר מבעבר".

באילו סקטורים עדיף להשקיע?

"בעבר שוק האג"ח שימש להגנה לשוק המניות, אך המצב כעת שונה", השיבה מגידו. "אנו רואים את כל השווקים יורדים, ולכן השאלה של משקיע באג"ח היא מה התקופה לפדיון שלו. גם אם הוא יספוג הפסדים לאורך התקופה, השקעה באג"ח הופכת להיות כדאית בשל התשואה לפידיון. בראייה ארוכת טווח נראה רווחי הון מהמשקיעים. אולם, אנו עדיין באמצע התהליך, ולא יודעים איפה התשואה על האג"ח הממשלתי לעשר שנים תעצור".

מגידו המליצה על הסקטורים שקשורים לסחורות, עולמות האנרגיה או חברות בסקטורים שנהנים מהגנה אינפלציונית. "סקטורים כמו פיננסים ותקשורת, שם צריך להיות מאוד סלקטיביים, אך מרווח האשראי הוא בשורה חיובית לבנקים", הסבירה. "בסקטור הפיננסים אנו שמים זרקור לאשראי החוץ בנקאי שלו 2%-3% מסף העוגה, אך הסקטור מקבל רוח גבית מהרגולטור. לכן, אם העוגה תתכווץ, חברות שיש להן יכולת ניתוח טובה של חוב - יוכלו לשמור על חלקן ולצמוח. סקטור נוסף זה סקטור התקשורת שמאוד דפנסיבי בסביבה אינפלציונית".

לראייתו של קצביאן, כיום הריבית קצרת טווח וגבוהה, ולכן הוא המליץ להחזיק במזומן. "קשה לחזות את נתוני האינפלציה שעולים", אמר. "עדיין צריך להיזהר מחברות צמיחה שנהנו ממכפילים גבוהים. צריך ללכת לחברות עם ציפיות רווחים סבירות".

האם המצב עלול להביא לחדלות פירעון של חלק מהחברות?

גוזלן: "יש גבול לכמה הריבית יכולה לעלות. ככל שהריביות ירדו לאורך ההיסטוריה, רמת המינוף עלתה. אבל רמת המינוף לא יכולה לרדת תוך לילה. אי אפשר להתבסס ברמות ריבית גבוהות שכן יותר מדי חוב נלקח ברמות ריבית נמוכות, וכשהוא יגיע למחזור שלו, הוא ייתקל ברמות גבוהות יותר וזה עלול להביא לחדלות פירעון".

"המצב בישראל טוב יחסית"

"בישראל השוק בנוי מסקטורים יציבים, פחות מחברות צמיחה", טען קצביאן. "הכלכלה פה חזקה. זה עדיין לא אומר שהשוק המקומי יצליח להניב תשואה גבוהה מאשר בעולם. במבט קדימה, ההחלטה צריכה להיות בהתאם לפעילות החברות, תזרימי מזומנים, תחומי פעילות ועוד".

גוזלן הוסיף שהשוק הישראלי עשה תשואה טובה יותר, אך מדובר במונחים שקליים. "יש החלשות בשקל של כ-8.5%, ולכן התשואות פה בארץ הן פחות או יותר אותו דבר", הוא הסביר. "אנחנו קצת יותר טובים, אך בסופו של דבר ארצות הברית מכתיבה את הכיוון. השאלה היא מה יכול לעשות קצת יותר טוב. התלות של אירופה בגז הרוסי זה גיים צ’יינג’ר, וזה אומר שהרבה כספים יזרמו לאנרגיות חלופיות בגלל הרצון לא להיות תלויים במשטרים פחות ליברליים ששולטים בשוק האנרגיה".

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו