גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרחיש גוג-ומגוג: רוסיה וסין מתכוננות למלחמה גלובלית

פוטין "יברך על ההזדמנות להשתמש בנשק גרעיני". הוא חושב שיוכל לנצח ● שי ג'ינפינג מתכונן למלחמה בטייוואן. שניהם מאמינים שהמערב חלש ונרפה ● אנחנו יודעים מה קורה כשדיקטטורים מאמינים בחולשת אויביהם

ולדימיר פוטין ושי ג׳ינפינג באולימפיאדת החורף בבייג׳ינג 2022 / צילום: Alexei Druzhinin
ולדימיר פוטין ושי ג׳ינפינג באולימפיאדת החורף בבייג׳ינג 2022 / צילום: Alexei Druzhinin

המלים המפחידות ביותר של 75 השנה האחרונות? זה קל: 'מלחמת העולם השלישית'. הן התחילו להישמע מיד לאחר שהסתיימה מלחמת העולם השנייה. הן העניקו השראה ל'שעון גוג-ומגוג' של פיזיקאים, שהזהירו את העולם מפני שעת 'חצות'. 

כשהשעון התחיל לתקתק, ב-1947, העולם היה רחוק כדי "שבע דקות מחצות". ב-1953 הוא התקרב כדי שתי דקות. ב-1991 הוא התרחק כדי 17 דקות (השיעור הגדול ביותר). מאז, הוא חזר והתקרב, עד שהגיע אל שתי דקות ב-2017. בשנה שעברה הוא עמד על "מאה שניות". אנחנו ממתינים לעידכון אוקראינה.

ב-1991, במעמד קבלת פרס נובל לשלום, מיכאיל גורבצ'וב, הנשיא האחרון של ברית המועצות, הכריז, "הסכנה של מלחמה גרעינית גלובלית חלפה למעשה". יורשי-יורשיו טרפו את כל הקלפים. ולדימיר פוטין גמר אומר לחזור ולהקים את האימפריה הרוסית. גנרל וולזי קלרק, המפקד העליון לשעבר של כוחות נאט"ו באירופה, אמר על פוטין עוד לפני שלושה חודשים ויותר: "עלינו להתחיל מן ההנחה שהוא יברך על ההזדמנות להשתמש בנשק גרעיני. מנוי וגמור אתו להפגין את נחישותו. הוא רוצה להפחיד את המערב. הוא חושב שיש לו יתרון גרעיני".

לפנים, גם כאשר הסכנה היתה מוחשית ואפילו מיידית, איש לא העז לאיים במלחמה בגלוי. עכשיו, המלים האיומות 'מלחמת העולם השלישית' נפלטות מעשה שגרה מגרונותיהם של נושאי כליו, בפוליטיקה ובתקשורת. הדיקטטור עצמו אינו חדל לרמוז על מלחמה לא-קונבנציונלית. ביום שבו פלש לאוקראינה הוא הזהיר את כל מי שינסו לעמוד בדרכו, ש"רוסיה תגיב מיד, והתוצאות יהיו מעבר למה שנראה אי פעם בהיסטוריה שלכם". שלכם.

להטביע את בריטניה, להרוס את חופי אמריקה

ביום השלישי של הפלישה, פוטין העמיד את כוחה הגרעיני של רוסיה ב"כוננות קרב". הוא אמנם לא עשה שום דבר התקפי, אבל הוא עורר במתכוון את הרושם שהוא שוקל מתקפת-מנע גרעינית, חריגה דרמטית מן ההיגיון של מאזן האימה בימי המלחמה הקרה.

השבוע נוספה חזית פוטנציאלית במלחמתו ההזויה של פוטין נגד אויבי רוסיה: קלינינגרד, המובלעת הרוסית הקטנה בין ליטא לפולין, על שפת הים הבלטי. ליטא, חברה באיחוד האירופי ובנאט"ו, אסרה על מעבר מוצרים, שעליהם חלות סנקציות של האיחוד האירופי. רוסיה הגיבה באיומים ובהזהרות.

לאחר שהמפקד החדש של צבא בריטניה הכריז בפקודת-יום, שבריטניה תגן על שלומן של כל חברות נאט"ו, כולל ליטא, גנרל רוסי, יבגני בוז'ינסקי, השיב בשידור טלוויזיה חי, כי אם בריטניה תצא למלחמה, היא "תחדל להתקיים פיזית... האי שלהם ייעלם, כך שאין לי מושג איפה הוא וצאצאיו יחיו".

אגב, את הדברים האלה הוא אמר ללא התרגשות, בטון ענייני ושקט לחלוטין. צפו-נא בווידיאו:

 

מרגריטה סימוניאן, העורכת הראשית של רוסיה היום' (RT), רשת הטלוויזיה הרוסית המשדרת לעולם, אמרה עוד לפני חודש, "או שאנחנו מנצחים, או שזה ייגמר רע לכל האנושות".

לסימוניאן הייתה השבוע ואריאציה על הנושא. היא הכריזה, בעקבות הפסקת הייצוא של חיטה ודגנים מאוקראינה לארצות רעבות באפריקה ובאסיה, כי "הרעב הוא תקוותנו... הוא יכריח אותם להסיר את הסנקציות ולהיות ידידינו, כי הם יבינו שאין להם בררה".

דיון בטלוויזיה הרוסית ב-30 במאי עסק בשאלה כיצד רוסיה תהרוס את שני החופים של ארה"ב, על מרכזי האוכלוסייה הענקיים שלהם; וכמה אוקראינים יהיה עליה לחסל. חבר ה'דומה' (פרלמנט), אלכסיי ז'וראבליוב, הסביר כי נחוצים רק שני טילים היפר-סוניים לכל חוף, "שום דבר לא יישאר, והפטרייה תהיה כה גבוהה שיהיה אפשר לראות אותה ממקסיקו".

ללמדך ששום דבר בהתפרצות הזו לא היה ספונטני, על המסך הענקי מאחורי ז'וראבליוב הוקרן שיגור של הטיל האמור, מדגם 'סארמאט', זה הידוע גם כ'שטן-2'. סארמאט עדיין לא נכנס לשימוש מבצעי, אבל בשבוע שעבר פוטין הודיע, כי הוא ייכנס לשימוש כזה לפני סוף השנה.

ז'וראבליוב גם הכריז, כי "חמישה אחוזים" של האוקראינים "אינם ניתנים לריפוי" מסטיותיהם ה"נאציות", ואין בררה אפוא אלא "לעשות להם דה-נאציפיקציה, זאת אומרת להרוס אותם".

עניין לנו באנשים שגמרו אומר לנצח במלחמה ויהי מה, גם אם העולם כולו ייחרב. יתר על כן, הם משוכנעים שהם יכולים לנצח במלחמה גלובלית. אני מנחש שמונולוג ממין זה שנשמע בטלוויזיה הרוסית, ונפוץ כמאכלת אש במדיה החברתית, לא נשמע מעולם בשום מקום.


"ראיתי את אויביי, והם תולעים"

אפשר לטעון שב-2022 העולם עומד על סף אסון היסטורי. כולנו חוטאים מפעם לפעם בהשוואות אמוציונליות או מכאניות עם שנות ה-30, אבל קשה להימנע מהן. כמעט כל האנציקלופדיות אומרות לנו, שמלחמת העולם השנייה פרצה באחד בספטמבר 1939, כאשר היטלר פלש לפולין. בעיני הרוסים "המלחמה הפטריוטית הגדולה" התחילה עם פלישת היטלר, ב-21 ביוני 1941. בעיני האמריקאים היא התחילה בשבעה בדצמבר 1941, היום שבו היפנים תקפו את פרל הרבור, וגררו את אמריקה אל המלחמה.

אבל במידה שמלחמת העולם השנייה אמנם הייתה מלחמת עולם, לא מלחמה אירופית, היא ראויה לתאריך פתיחה מוקדם בהרבה: יולי 1937, כאשר יפן פלשה לסין (הפלישה התחילה שנים קודם, אבל ב-1937 היא הפכה למלחמה, שהיסטוריונים מכנים "המלחמה הסינו-יפנית השנייה"). ביולי 1937, תשעה חודשים לפני שהיטלר סיפח את אוסטריה, התוקפנות היפנית בישרה את כל השאר, והפכה את העימות הגלובלי לבלתי נמנע.
ארה"ב לא חשה לעזרת סין, מפני שאז אמריקה היתה ננסית צבאית, ולא היה לה כל חשק להתערב במלחמות מעבר לים. אבל היא התחילה סדרה של עונשים כלכליים: ביטול הסכמי סחר, סגירת תעלת פנמה לשיט יפני, הקפאת נכסים יפניים, ולבסוף, בקיץ 1941, אמברגו נפט. פרל הרבור באה חמישה חודשים אחר כך, בקשר ישיר עם האמברגו.

בסתיו 1941, שתי המעצמות התוקפניות הגדולות של זמנן, גרמניה ויפן, עשו ניסיון נועז להפוך את הסדר העולמי על ראשו. באותו השבוע עצמו, הטנקים הגרמניים צודדו את צריחיהם בשערי מוסקבה ונושאות המטוסים היפניות איימו על החוף המערבי של ארה"ב.

קיץ 2022 אינו שווה ערך מדויק של סתיו 1941, אבל אין קושי לזהות את מרכיבי המשוואה. שתי מעצמות-על צבאיות, רוסיה וסין, שוחרות התפשטות טריטוריאלית בשם הצורך לתקן עוולות היסטוריות. רוסיה שואפת בגלוי לחיסול אוקראינה, והדיקטטור הרוסי מדבר בגלוי על רצונו לעשות מעשה פטר הגדול, ולהשתלט על חוף הים הבלטי.
הדיקטטור הסיני, שי ג'ינפינג, שואף בגלוי לבלוע את טייוואן הקטנה, הדמוקרטית והמשגשגת. הכנותיו הצבאיות נמצאות בהילוך גבוה. אפשר להניח, שפלישה סינית ממשמשת ובאה, לא בשבועות הבאים, אבל בהחלט לפני סוף העשור, אולי בתוך שנתיים-שלוש.

צבאית ופוליטית, הדמוקרטיות המערביות מוכנות עכשיו לאין ערוך יותר ממה שהיו ב-1939. אבל נכונותן עדיין לא הועמדה במבחן קריטי. שני הדיקטטורים סומכים על חולשת המערב, בין אם זו החולשה שהם מייחסים לכוח רצונו הקיבוצי, או החולשה שהם מייחסים למערכת הדמוקרטית בתור שכזאת.

ההיסטוריה מלמדת אותנו מה עושים דיקטטורים, המאמינים בחולשת אויביהם. "ראיתי את אויביי, והם תולעים", אמר היטלר לאנשי-סודו לאחר ועידת מינכן, ב-1938. כשהכריז מלחמה על ארה"ב, בדצמבר 1941, הוא חשב את אמריקה ל"ארץ-כלאיים", זאת אומרת מעורבבת-גזעים, ובתור שכזאת נרפית וּמוּעדת לתבוסה.

הוא טעה. אבל 55 מיליון בני אדם מתו, ורק בסוף המלחמה היה קצת נשק גרעיני. איך תסתיים מלחמה, שעשרת אלפים עד 12 אלף ראשי חץ גרעיניים מוכנים לשימוש בנקודת הפתיחה שלה?

עריצים בעלי הזיות משיחיות, ברוסיה ובסין, החליטו לממש את מה שהם חושבים לייעודן ההיסטורי של ארצותיהם באמצעות הפחדה וכפייה. נשק אולטרה-מודרני במחסניהם משכנע אותם שהם יכולים לנצח.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון