גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצביעות האקלימית של המדינות העשירות בעולם

המדינות העשירות מתחננות לעוד פחם ונפט לעצמן ובמקביל נוזפות במדינות מתפתחות נגד שימוש בדלקים אלה ודוחקים בהן לאמץ מקורות אנרגיה מתחדשים

חווה סולארית / צילום: Shutterstock, abriendomundo
חווה סולארית / צילום: Shutterstock, abriendomundo

תגובת העולם המפותח למשבר האנרגיה העולמי הציגה לראווה את הגישה הצבועה שלו לדלקי מאובנים. מדינות עשירות נוזפות במדינות מתפתחות שישתמשו באנרגיה מתחדשת. בחודש שעבר קבוצת שבע המדינות הגדילה לעשות והכריזה שהמדינות האלה כבר לא יממנו פיתוח של יוזמות חדשות של דלקי מאובנים במדינות זרות. בינתיים, אירופה וארה"ב מתחננות בפני מדינות ערביות שיגדילו את ייצור הנפט. גרמניה מקימה מחדש תחנות כח פחמיות וספרד ואיטליה מוציאות סכומים גדולים על ייצור גז טבעי באפריקה. כל כך הרבה מדינות אירופאיות ביקשו מבוטסואנה להפיק יותר פחם במכרות שלה שהמדינה הולכת להגדיל את הייצוא שלה יותר מכפלים.

העולם המפותח התעשר בעקבות השימוש הנרחב בדלקי מאובנים, והם עדיין מניעים באופן מובהק את רוב הכלכלות בו. כוחות הרוח והשמש אינם אמינים, פשוט בגלל שיש לילות, עננים וימים שקטים. שיפור יכולת האצירה של סוללות לא יעזור בהרבה: יש בעולם היום מספיק סוללות כדי לספק את צריכת החשמל הממוצעת העולמית רק ל־75 שניות. למרות שיכולת אגירת האנרגיה עולה במהירות, עד 2030 הסוללות של העולם עדיין יספיקו רק לפחות מ־11 דקות. כל חורף בגרמניה, כשתפוקת האנרגיה הסולרית היא במינימום, יש כמעט אפס אנרגיית רוח במשך לפחות חמישה ימים - יותר מ־7,000 דקות.

זו הסיבה שלוחות סולריים ושבשבות רוח לא יכולים לספק את רוב האנרגיה הנחוצה לתיעוש של מדינות עניות. בתי חרושת לא יכולים לעצור ולהתחיל מחדש לפי נשיבת הרוח; ייצור פלדה וחומרי דישון תלויים בפחם ובגז; ורוב האנרגיה הסולרית ומהרוח משוט לא מספיקה כדי לספק את האנרגיה הנחוצה כדי להפעיל את משאבות המים, הטרקטורים והמכונות שמוציאים אנשים מעוני.

זו הסיבה שדלקי מאובנים עדיין מספקים יותר משלושה רבעים מהאנרגיה של מדינות עשירות, בעוד שאנרגיית שמש ורוח מספקות פחות מ־3%. אדם ממוצע בעולם המפותח משתמש ביותר אנרגיה המיוצרת מדלקי מאובנים כל יום מהאנרגיה המשמשת 23 אנשים עניים באפריקה.

גן עדן? תרמית ואשליות ירוקות

אבל עשירי העולם מנסים להחניק מימון לדלקי מאובנים חדשים במדינות מתפתחות. לכ־3.5 מיליארד בני אדם בעולם אין גישה קבועה לחשמל. במקום לתת להם גישה לכלים שעזרו למדינות עשירות להתפתח, המדינות העשירות מורות למדינות מתפתחות לדלג על פחם, גז ונפט, וללכת ישר לנירוונה ירוקה של לוחות סולריים ושבשבות רוח.

גן העדן שהן מבטיחות הוא תרמית הבנויה על חשיבה אשלייתית ושיווק של התנועה הירוקה. חישבו על הניסיון של דרנאי, כפר בהודו שגרינפיס ניסתה ב־2014 להפוך לקהילה הראשונה במדינה המונעת בכוח השמש.

גרינפיס קיבלה תשומת לב תקשורתית זוהרת כשהכריזה שבדרנאי יסרבו "להיכנע למלכודת של תעשיית דלקי המאובנים". אבל ביום שהדליקו את החשמל הסולרי בכפר, נגמרו הסוללות תוך שעות ספורות. ילד אחד נזכר איך לא יכול היה לעשות שיעורי בית בוקר אחד בגלל שלא היה מספיק חשמל כדי להפעיל את המנורה היחידה שהמשפחה שלו משתמשת בה.

לכפריים נאמר לא להשתמש במקררים או טלוויזיות בגלל שאלה ירוקנו את המערכת. הם לא יכלו להשתמש בתנורי בישול ונאלצו להמשיך לשרוף עץ וזבל חיות, שיוצרים זיהום המסוכן לבריאות כמו עישון שתי חפיסות סיגריות ביום, על פי ארגון הבריאות העולמי. ברחבי בעולם המתפתח, מיליוני אנשים מתים מוקדם מדי כל שנה בגלל הזיהום הזה בתוך הבתים.

באוגוסט 2014, גרינפיס הזמינה את אחד מהפוליטיקאים המובילים בהודו, זמן קצר לאחר שהתמנה לשר בכיר, להתפעל מעבודת הארגון. כשהגיע, פגש מפגינים שהחזיקו שלטים בהם ביקשו ש"חשמל אמיתי" יוזרם לכפר במקום "החשמל המזויף".

מדינות מתפתחות ממשיכות לחזור לדלקי מאובנים

כשהכפר דרנאי לבסוף התחבר לרשת החשמל הלאומית, שהרוב המכריע של החשמל בה מיוצר מפחם, תושבי הכפר מיהרו להתנתק מהחיבור הסולרי. מחקר אקדמי גילה שאחת הסיבות לכך הייתה שחשמל מהרשת המרכזית עלה שליש מהחשמל המופק מאנרגיה סולרית. מעבר לכך, היה מספיק חשמל כדי להניע מכשירים כמו טלוויזיות ותנורים. היום, מערכת החשמל הסולרי של דרנאי מעלה אבק, מאוחסנת במסתור בקר.

אמנם יש בוודאי שימושים טובים לאנרגיה סולרית, ניתן להיות בטוחים בכך, כמו טעינת מכשירי טלפון או הפעלת מנורות, אבל היא לעתים קרובות יקרה ויש לה מגבלות ברורות. מחקר חדש במדינה הכי מאוכלסת בהודו, אוטר פראדש, גילה שאפילו סובסידיות גדולות לא יהפכו מנורות סולריות לשוות את העלות שלהן לרוב האנשים. אפילו במדינות עשירות כמו גרמניה וספרד, המכשירים בעזרתם מופקת אנרגיה מהרוח ומהשמש כנראה לא היו נבנים אילולא הממשלות סבסדו את התחום.

זו הסיבה לכך שעל אף כל השיח בעולם העשיר על אקטיביזם אקלימי, מדינות מתפתחות עדיין צפויות להסתמך על דלקי מאובנים במשך שנים ארוכות. בסוכנות האנרגיה הבינלאומית מעריכים שאפילו אם כל מדיניות האקלים הנוכחיות ייושמו במלואן, אנרגיה מתחדשת עדיין תספק רק שליש מצרכי האנרגיה של ארה"ב ושל האיחוד האירופי עד 2050. בעולם המתפתח לא עוורים לצביעות הזו. סגן הנשיא של ניגריה, ימי אוסינבג'ו, ניסח את המצב באופן אלגנטי: "אף מדינה בעולם עוד לא הצליחה לעבור תהליך של תיעוש על ידי שימוש באנרגיה מתחדשת", אבל מצפים שאפריקה תעשה זאת "כשכל שאר העולם יודע שאנחנו חייבים תעשיות המונעות בגז כדי לעשות עסקים".

במקום לחסום באופן אנוכי את הנתיב של מדינות אחרות לפיתוח, על המדינות העשירות לעשות את הדבר ההגיוני ולהשקיע בצורה בעלת משמעות בחדשנות הנחוצה כדי להפוך אנרגיה ירוקה ליעילה יותר וזולה יותר מדלקי מאובנים. זו הדרך שבה באמת ניתן יהיה לגרום לכולם לעבור לחלופות המתחדשות. התעקשות על כך שעניי העולם יחיו בלי אנרגיה רבה, זולה ואמינה היא מתן עדיפות להפגנת עמדה של צדקנות על פני הנוחות של חייהם של בני אדם.

הכותב הוא נשיא Copenhagen Consensus ועמית אורח במכון הובר באוניברסיטת סטנפורד. ספרו האחרון הוא "אזעקת שווא: איך פניקת שינוי האקלים עולה לנו טריליונים, פוגעת בעניים ולא מתקנת את כדור הארץ". 

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי