גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן לסיכומים: המרוץ של בנט לעיצוב המורשת שלו, והדילמה של איילת שקד

במשך שנה נפתלי בנט ניסה לשכנע את בוחריו, ואת עצמו בעיקר, שהקמת הממשלה הייתה ההחלטה הנכונה ● אך התלות במשותפת לא נתנה סיכוי, הקשרים עם שקד עלו על שרטון וכשבנט הבין השבוע שהסיפור נגמר, הוא העדיף להודיע בעצמו על מסיבת הסיום ● כעת הוא מחשב מסלול מחדש, בוחן אפשרות לפרוש זמנית, ואף מנסה לעצב את המורשת שלו כראש הממשלה

ראש הממשלה בנט מחשב מסלול מחדש / צילום: יוסי זמיר
ראש הממשלה בנט מחשב מסלול מחדש / צילום: יוסי זמיר

נפתלי בנט הפוליטיקאי לא המציא את שיטת ההתאקלמות האידיאולוגית. אחרי ששנה שלמה ניסה לשכנע את בוחריו, ובעיקר את עצמו, שהממשלה הייתה הרע במיעוטו, בנט סיים את כהונתו כשהוא מציב את הממשלה לא רק כאילוץ פוליטי אלא כבחירה לכתחילה.
מערכת השכנוע עבדה נהדר אצלו אך פחות אצל חבריו למפלגה ואצל הבוחרים. מבלי לבצע את ההתאמות הערכיות הוא לא יכול היה לכהן יום אחד בתפקיד, כאשר בממשלתו יושבים תמר זנדברג ויאיר גולן, ושרידותו הפוליטית נקבעת באמצעות אצבעות הרשימה המשותפת.

כשבנט הבין שאופציית הימין נסגרה בפניו, הוא החליט לייסד בייס אחר שאליו הוא פונה בקרב מצביעי המרכז. את נאום הסיום שלו השבוע, כמו הנאומים האחרונים שנשא בכנסת, יכול היה בקלות לשאת יאיר לפיד. בשיחה עם גלובס מנתחים מקורביו לאורך הדרך את השינוי שעבר. מילים כמו "חתך הפסדים", "הקרבת האידיאולוגיה למען האינטרס האישי" ואפילו "נקמה קרה באיילת שקד", נזרקו לאוויר.

מי שהיה מנכ"ל מועצת יש"ע ונאם נאומים חוצבי להבות על גג המכולת בבית אל, לפני פינוי בתי דריינוף כשר החינוך, השיל מעליו את מחנה הימין ועל הדרך גם את חבריו למפלגה ולמטה שעזבו בזה אחר זה. כשבנט הבין שהממשלה הגיעה לסוף דרכה - הוא העדיף לארגן את הנסיבות בעצמו והכריז בהפתעה על פיזור הכנסת.

"בנט רצה להיות רה"מ בכל מחיר והוא נהיה רה"מ בכל מחיר", אומר אחד מאנשיו לשעבר. "הוא שילם מחיר אישי כבד מאוד ומצא את עצמו לבד בהרפתקה הזו. בהמשך, מאילוץ, הוא עשה אידיאליזציה למצב החדש והצליח אולי לשכנע את עצמו בזה". כשבסביבתו ביקשו ממנו לעשות חישוב מסלול מחדש אחרי פרישת סילמן - בנט דחה את העצות וכמוהו עשתה גם איילת שקד, שותפתו הפוליטית בעשור האחרון.

בנט אמנם הצליח להיכנס למועדון המצומצם של ראשי ממשלת ישראל, אך גם שבר את השיא של ברק ביחס לכהונה הקצרה ביותר. עכשיו הוא נדרש לחישוב מסלול מחדש: האם להמשיך בבחירות הבאות כיו"ר ימינה, או כפי שטוענים בסביבתו להכריז על פרישה ולחזור מאוחר יותר. במוצאי השבת הוא יקיים סדרת ראיונות שבהם יעבוד על עיצוב המורשת שלו כראש ממשלה. הוא ירצה להיזכר כמי שהציל את ישראל מסבבי מערכות בחירות.

התלות במשותפת התגלתה בכל יום

מאז חזרת הכנסת מפגרת החורף, התגלתה בכל יום התלות המוחלטת של הממשלה באצבעות הרשימה המשותפת. חברי כנסת שביקשו להעביר חוקים נדרשו לתיאום עם אחמד טיבי, ולא עם יו"ר הקואליציה הנכנס בועז טופורובסקי. למעשה, כדי לקבוע את סדר היום של המליאה נדרש גם טופורובסקי עצמו לתיאום מלא-מלא עם ראשי הרשימה.

לפיד אמר לגלובס השבוע כי "כל ממשלות ישראל שיתפו פעולה עם המשותפת וכשבאים נציגי ציבור ומבקשים עזרה לציבור שלהם זה חלק מהעבודה בכנסת. אני מדגיש - אנחנו עושים בדיוק כל מה שעשו ממשלות נתניהו".

אלא שבעוד ממשלות נתניהו נדרשו לשיתופי פעולה אד-הוק עם המשותפת מפעם לפעם, ממשלת בנט לפיד פיתחה בחברי הרשימה תלות מוחלטת. בכל שבוע, כדי להבין מה יעלה על סדר היום, גם הכתבים הפוליטיים בדקו את האפשרויות בתכנוני הח"כים הערבים באופוזיציה.

הנקמה הקרה של ראש הממשלה לשקד

השותפות המסקרנת ביותר במגרש הפוליטי היא זו של בנט ושקד. למרות איתותי האזהרה מסביבתה, שקד בחרה להישאר בממשלה ולהמשיך לפעול בה כל עוד אפשר. כך השבוע, כשהיא בקזבלנקה, שקד קיבלה מבנט טלפון עם הודעה קצרה על המשך דרכו (ודרכה). מקורבי השניים במערכת הפוליטית טוענים כי בנט הגיש לה את הנקמה הקרה על שעיכבה אותו בצמתים אחרים במהלך הדרך. כעת, הוא מנע ממנה את האפשרות לסגור דיל בליכוד.

הטענות כלפי שקד מתחילות עוד בימי הקמת הימין החדש וההססנות שלה, וממשיכות בעיכוב חקיקת החוקים נגד נתניהו, שהיו אולי מוציאים אותו מהמגרש הפוליטי ומאריכים את ימיה של הממשלה. בשלב הזה לא נותרו לשקד אפשרויות על השולחן: הבית היהודי סגר את שעריו וכך גם הליכוד. כעת, היא נדרשת להכריע בין ימינה לבין פרישה.

על הפרק: אחוז החסימה ושיטת הבחירות

בעוד גוש הימין-חרדים מתייצב על כ-60 מנדטים ללא סער וימינה, במפלגות הקואליציה מסתמנת מצוקה קשה סביב אחוז החסימה. רע"ם, מרצ, ימינה ותקווה חדשה מתנדנדות על הגבול, כאשר מספיק שאחת מהן נופלת והימין זוכה במנדטים שיעברו מצד לצד ומסמן את הניצחון.

בתקווה חדשה נשענים על שאיפות כי ביום הבוחר יתייצבו ארבעה מנדטים של בוחרים לתמוך במפלגה. זאת, למרות שבבסיס הסקרים הם זוכים לתמיכה יציבה של 2.5 מנדטים בלבד. סער, שיכול היה להקים ממשלה עוד בכנסת הזו, לוקח סיכון בין היעלמות להישרדות בקושי. בפעם הקודמת הפער בין הסקרים לתוצאות הוביל לאיבוד של 60% מכוחם של סער-בנט, הפעם אם אחת מהמפלגות תיאבד רק 30% מכוחה, היא לא תעבור את אחוז החסימה.

ברקע הסקרים שמראים לא מעט מפלגות מתנדנדות, המרכז להעצמת האזרח ייצא בשבוע הבא בקמפיין גדול בדרישה לשנות את שיטת הממשל. המטרה תהיה ברורה: לשנות את השיטה עוד לפני הכניסה לסבב הבחירות. לפי ההצעה שלהם ראש המפלגה הגדולה ביותר יהיה ראש הממשלה.

כוחות רבים יפעלו סביב הכוונה לשנות את השיטה ויגובו בתמיכה הציבורית הקיימת למהלך. גם אם זה לא יוביל לשינוי שיטת הממשל בפועל, הקמפיין החדש עשוי להשיב את שיח המפלגות הגדולות לקמפיינים ויפגע בהכרח במפלגות הקטנות שכיום בגוש הקואליציה.

ללפיד כראש ממשלת המעבר ויו"ר המפלגה הגדולה ביותר בגוש תהיה משימת על: להתאפק מלנקוט בשיטות קניבליות שיחסלו את המפלגות תחתיו, ולסייע להן לעבור את אחוז החסימה. לא סתם בשבוע האחרון חזרה לשולחן גם היוזמה להורדת אחוז החסימה. אלא שללא המהלך הזה ולפי מגמת הסקרים, לפיד צפוי לקרוא לשרשרת איחוד מפלגות במחנה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?