גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד תשומות הבנייה מזנק והקונים מבקשים להקדים תשלומים. מה עושות החברות?

מדד תשומות הבנייה הקפיץ את התשלומים על דירות חדשות, ומאות רוכשים מבקשים לפרוס את התשלומים מחדש • מי מאפשר לדחות את התשלומים? מי מגדר את גבוה המדד? ואילו חברות לא מוכנות לבוא כלל לקראת הקונים?

בנייה במרכז הארץ. ''אנחנו חייבים להיות אחראים'' / צילום: Shutterstock
בנייה במרכז הארץ. ''אנחנו חייבים להיות אחראים'' / צילום: Shutterstock

 

הבוקר (ד') אישרה ועדת הכספים סופית את תיקון 9 לחוק המכר. התיקון המקורי, שנחשף בגלובס לראשונה כבר בדצמבר, קבע שההצמדה של מחירי הדירות החדשות למדד תשומות הבנייה תוגבל לרכיב הבנייה בלבד. הבוקר אושר תיקון מרוכך, שלפיו רק 40% ממחיר דירה חדשה בשוק החופשי יוצמד למדד תשומות הבנייה.

נושא ההצמדה למדד תשומות הבנייה כואב לרוכשים רבים. דיון קודם שהתקיים בעניין, לפני כשבועיים, ארך כשלוש שעות שבהן נשמעו בעיקר קולותיהם של נציגי הקבלנים, אנשי רשות מקרקעי ישראל ואנשי משרד הבינוי והשיכון למעט כמה דקות בודדות שבהן בלטה - באופן מיוחד - זעקתם של נציגי הזוכים בהגרלות מחיר למשתכן שנכחו בדיון, וביקשו להתחשב בהם בהצמדה.

הרוכשים: "יום פרסום המדד הוא יום שחור"

"זכיתי בפרויקט ב־2018 בבאר יעקב, ההיתר התקבל בינואר 2021, ורק לאחר תשעה חודשים הקבלן הזמין אותנו לחתום על חוזה", סיפר עידן מירזנדה, נציג מחאת הזוכים המתגבשת שנכח בדיון. "בזמן הזה נוספה לי [הצמדה למדד] של כ־70 אלף שקל. כשהגענו לחתום על החוזה נאמר לנו שאין אפשרות להקדים תשלומים, וכיום אחרי שלושה תשלומים אני עומד על תוספת של כ־50 אלף שקל. כלומר עוד כ־125 אלף שקל נזק כספי נוסף, ואני רק בתשלום השלישי מתוך עשרה". בהמשך אמר מירזנדה שאת כל הכסף ששמר בצד לקראת המעבר לבית נאלץ לשלם על ריביות והצמדות, והוסיף: "ה־15 לחודש, היום שבו מתפרסם המדד, הוא יום שחור לכל המשפחות שנמצאות במצב שלי. אנחנו מפחדים מהיום הזה - רק בחודשיים האחרונים המדד עלה ב־2% שזה 20 אלף שקל. זה המון כסף, אין לנו דרך לשלם את זה".

גם בר טלקר, סטודנטית שזכתה בפרויקט בגן יבנה, השתתפה בדיון ואמרה: "לא הגיוני שאנחנו ממשיכים לשלם תוספות. עדיף לי לשלם את המשכנתה עם ריבית קבועה דבר שאוכל להיערך אליה בהתאם מאשר להתעדכן בכל 15 לחודש ולגלות שהכסף שרציתי להשקיע במטבח למשל איננו".

מירזנדה וטלקר אומרים שהם שניים מבין 250 רוכשים מכ־70 פרויקטים ברחבי הארץ המוחים על בעיית הקדמת התשלומים ועל הסירוב של הקבלנים לתת אפשרות כזו לרוכשי הדירות. בשיחה עם גלובס שניהם מספרים שהפניות שלהם לקבלנים בכדי לנסות להקדים תשלומים כדי להימנע ממצב שבו נותר להם סכום גדול שצמוד למדד תשומות הבנייה - עלו בתוהו.

"אני יודעת שחלק מהקבלנים מאפשרים להקדים תשלומים, אבל הרוב המוחלט לא מאפשר לעשות זאת", אומרת טלקר. "פנינו אל הקבלן בפרויקט שלנו דרך כמה ערוצים, אבל אמרו לנו שלא ניתן לעשות זאת כי זה תלוי בלוח תשלומים והם צמודים למדד והציבו עבורנו עובדה. הסברנו את המצוקה שלנו, אבל נתקלנו בעיקר באטימות. לא ניסו לקדם איתנו פתרון".

מירזנדה הוסיף: "אם המצב יישאר כך, לדעתי בשנים הקרובות יהיה החזר של מאות דירות לקבלנים כי הרוכשים לא יוכלו לעמוד בתשלומים".

דברים דומים סיפרו לגלובס זוכי מחיר למשתכן שקנו דירה מחברת דונה. לדבריהם, בחברה כלל לא עונים לפניותיהם בבקשה להקדים תשלומים. מהחברה נמסר בתגובה: "קניית דירה מקבלן מתאפיינת בפריסת תשלומים לאורך זמן הבנייה ומסוכמת מראש במסגרת חוזה הרכישה, כך שפעימות התשלום יבוצעו בהתאם להתקדמות הבנייה. יתרת התשלום שנותרה נשארת צמודה למדד וזאת כדי לשקף את השינוי בעלויות חומרי הגלם וכוח האדם. כל חוזי הרכישה במסגרת פרויקטי מחיר למשתכן מאושרים על ידי משרד הבינוי והשיכון, כולל תנאי התשלום וההצמדה".

המסרבים: "אני לא יכול לקחת את הסיכון"

ואמנם, עמדתם של קבלנים רבים היא שאם יאפשרו להקדים תשלומים, יצטרכו לספוג בעצמם את העליות במחירי חומרי הגלם.

חברת ניצני מבשרת מקבוצת אחמד עמלה רואה במדינה את האחראית למצב. "כל הרעש של המדדים הוא פופוליזם של שר השיכון, אבל הכי קל לרדת על בוני הדירות", אומר אחמד עמלה, בעלים ומנכ"ל של החברה.

אחמד עמלה, בעלים ומנכ''ל ניצני מבשרת / צילום: ניצני מבשרת

עמלה, שהתחיל כקבלן ביצוע ובהמשך התרחב גם ליזמות, בנה לאחרונה 268 יחידות דיור במודיעין, בנוסף לעוד 251 יחידות דיור המתוכננות להיבנות בלוד, מהן 186 יחידות ישווקו במסגרות תוכניות ממשלתיות.

"העלייה במדד היא תוצאה של עלייה ישירה של תשומות הבנייה", מדגיש עמלה. "העלייה במחירים נובעת מהמצב העולמי. רוצים שנוריד את המחירים אבל מחיר טון ברזל עלה בשנה מ־2,200 ל־3,600 שקל, קוב בטון עלה מ־220 ל־350 שקל בטווח של שנה אחת בלבד. אנשים לא יודעים שמחיר האלומיניום עלה ב־100% תוך שנה: לפני שנה עלות האלומיניום לדירה עמדה על 22 אלף שקל והיום עלות החומר עומדת על 40 אלף. גם תבניות לבנייה עלו ב־100%. לפני שנה מטר עלה 450־500 שקל והיום המחיר שלו הוא 1,000 שקל. קוב עץ שעלה לפני שנה 1,200 שקל, עולה לי היום 2,400.

"ליבי ליבי עם הדיירים שהם גם הורים לילדים. לפני שאני יזם אני גם אבא ויש לי תשעה ילדים שאני צריך לדאוג להם. אני עוסק בנדל"ן והאינטרס שלי שהדירות יהיו זולות - ככה אמכור יותר".

לדבריו, שמונה מתוך עשרה רוכשים פונים ומבקשים להקדים. "כאבא וכבן אדם החלטתי בחודש מאי להקדים תשלומים בכל הדירות שאני מאכלס באוגוסט, ולוותר על המדד בפרויקטים במרחק שלושה חודשים מאכלוס", הוא אומר. "עם זאת, בפרויקטים שיש לי בהם מסירה עוד שנה אני לא יכול לקחת את הסיכון כי אני חייב כסף לבנקים".

בכירה בחברה שבונה מאות יחידות דיור ברחבי הארץ, מספרת שבחברה מעדיפים להיות זהירים בכל מה שקשור להקלות לרוכשים. בשיחה עם גלובס היא אומרת: "התופעה של הקדמת תשלומים התחילה מהרגע שהמדד התחיל לעלות בצורה חריגה יחסית לשנים האחרונות. בחודשים האחרונים כשהמדד עלה סביב 5%־6% לשנה הנזק הכספי כבר הגיע לעשרות אלפי שקלים - במיוחד בפרויקטים של מחיר למשתכן, לכן נשמעו קולות הזעקה.

"צריך להבין: מצד אחד אני משלמת עמלה על הכסף שמשלמים לי כי הוא שוכב בחשבון ואני לא יכולה לעשות איתו כלום - אלא לפי קצב ההתקדמות בפרויקט. לעומת זאת התשלומים שאני צריכה להעביר לשאר הקבלנים בפרויקט הולכים ועולים בגלל שהם צמודים למדד תשומות הבנייה וכנ"ל גם חוזי החומרים.

"רוב המחירים של החומרים מושפעים מהמדד, כמו חצץ ומעליות. במקרה של קרמיקה, 60% מחומר הייצור מיוצר במריופול באוקראינה. יש הרבה גורמים שמשפיעים עלינו ועל המחירים ואי אפשר לקחת סיכון ולומר 'תקדימו את הכסף ונראה מה יהיה' - זה לא יהיה אחראי מצידי לעשות את זה. רק לאחרונה פורסם שכ־1,000 יזמים נכנסו לקשיים וגם אני מתמודדת במכרזים של פרויקטים שיש בהם קשיים כאלה. לכן אני חושבת שצריך להתנהל בצורה אחראית בכדי לשמור על תזרים מזומנים תקין וזה יתבטא בסוף בזמן מסירת הדירה ללקוחות וגם יחזור לרוכשי הדירות ביכולת שלנו לבנות עוד דירות.

"לפני חודשיים החלטנו שמי שרוצה לקנות בפרויקט הנמצא בשלבים מתקדמים, נפטור אותו מהצמדה למדד, אבל בפרויקטים שנמצאים בערך ב־50%־60% ביצוע לא אוכל לעשות זאת ולהגדיל לעצמי את החשיפה".

המאפשרים: "מערכת יחסים לטווח ארוך"

לחברת אפי קפיטל יש כיום 12 פרויקטים של בנייה מגורים ברחבי הארץ. לפי הדוח הרבעוני האחרון, בחמישה מהן היא מחזיקה ב־100% מהבעלות על הפרויקט. סך הכל מדובר על כ־1,000 יחידות דיור, בנוסף לעוד 14 פרויקטים הנמצאים בשלבי תכנון.

לפני כשנתיים החליטה החברה לאפשר הקדמת תשלומים לכל הרוכשים בפרויקטים שלה, וללא קשר לשלב הבנייה. אפי שקדי, בעל השליטה, מנכ"ל ויושב ראש החברה, מסביר: "הצורך הזה התחיל לצוף עם העלייה במדד תשומות הבנייה בגלל הבעיות בשרשרת האספקה שנולדה עם הקורונה. אנחנו מבינים את הצרכים של הלקוחות ומבינים שמערכת היחסים שלנו איתם היא לטווח ארוך. צריך להתייחס לצרכים שלהם בצורה אנושית, בהבנה ובצורה מכבדת".

שקדי מוסיף כי לאחרונה יש עלייה בכמות הביקושים להקדמת תשלומים ואחד מכל שני רוכשי דירות פנה ובירר לגבי אפשרות הקדמת תשלומים.

אפי שקדי, בעל השליטה, מנכ''ל ויו''ר אפי קפיטל / צילום: טל גבעוני

גם בחברת שרבט אומצה החלטה דומה. לחברה יש כיום כ־200 יח"ד בביצוע מתקדם ועוד כ־800 יח"ד בתכנון. גיורא שרבט, מנכ"ל משותף בחברה, מציין כי הפחד מעלייה במדד תשומות הבנייה עורר סוג של בהלה בקרב הציבור ולדבריו זוהי בעיקר תופעה של החודשים האחרונים. "בשנה האחרונה היה ביקוש להקדים תשלומים אולם הסוגיה הזו עלתה ביתר שאת בחודשיים האחרונים".

גיורא שרבט, מנכ''ל משותף חברת האחים שרבט / צילום: לביא שרבט

"באשדוד יש לנו 410 יח"ד שתוך כמה חודשים אוכל לקבל להן היתר חפירה ודיפון. 205 מהדירות בפרויקט הוקצו לזוכים במסגרת מחיר מופחת ומיד אחרי שפורסמו שמות הזוכים, התקבלו בחברה שאלות לגבי אפשרות הקדמת תשלומים".

שרבט מציין כי בכל הפרויקטים שלו הוא מאפשר לרוכש להקדים תשלומים, אך לא כולם עטים על האפשרות הזו. "לא כולם רוצים או יכולים להקדים תשלומים, כי לא קל לשלם גם שכירות וגם משכנתה בו זמנית. אבל אם זה מה שיעשה תחושה טובה לרוכשים, שיהיה - לקחתי על עצמי את הסיכון ואני לא חושב שהימרתי במקרה הזה".

גידור המדד: תקרה של 3% לתשומות הבנייה

חברה נוספת שאפשרה הקלות ללקוחות שלה היא חברה אאורה, שהודיעה לפני כשלושה חודשים כי תאפשר בכל השנה ובכל הפרויקטים של החברה, מסלול "15/85" ובנוסף אפשרות להקדים תשלומים ללא הגבלה וללא קנס. נוסף לכך הוחלט שם על הטבה של גידור המדד - 3% תקרה למדד תשומות הבנייה לשנה.

המטרה של המסלול המאפשר תשלום של 15% בלבד בהתחלה, מציינים בחברה היא "לאפשר לרוכשים צעירים להתחייב למשכנתה במועד מאוחר כשיכולת ההשתכרות שלהם גבוהה יותר. בנוסף, המסלול מאפשר למשפרי דיור למכור את דירתם במועד מאוחר יותר במחיר גבוה יותר".

יעקב אטרקצ'י, בעלים ומנכ"ל אאורה ציין: "אנחנו לא נחכה לתוכניות הממשלה, אלא נוביל מהלכים שישפרו את סיכוי הציבור לרכוש דירה בישראל. הציבור נמצא באי וודאות לאור העליות התכופות והגבוהות במדד תשומות הבנייה, אין מנוס מלתת פתרונות מתקדמים".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?