גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ישפיע המשבר הפוליטי על מינוי מפקד גל"צ?

ההחלטה על פיזור הכנסת עלולה לטרוף את הקלפים סביב מינוי מפקד גל"צ, שתלוי בשר הביטחון - אך במשרדו לא ממהרים לפנות ליועצת המשפטית לממשלה לקבלת הנחיות ● לעומת זאת, המינוי של מנכ"ל לתאגיד אינו נוגע לגורמים פוליטיים, ולכן יש לו יותר סיכוי להתממש

בני גנץ, גיל עומר, מיכל רפאל כדורי וגלית אלטשטיין / צילום: ויקימדיה-רפי דלויה, רמי זרנגר, גל''צ
בני גנץ, גיל עומר, מיכל רפאל כדורי וגלית אלטשטיין / צילום: ויקימדיה-רפי דלויה, רמי זרנגר, גל''צ

בתקופת ממשלת מעבר לא ניתן כידוע לבצע מינויים לא הכרחיים, מה שמעמיד בסימן שאלה שני מינויים משמעותיים של בכירים שאמורים להתממש בחודשים הקרובים בשוק התקשורת. מדובר במינוי מנכ"ל/ית קבועים לתאגיד השידור הציבורי במקום אלדד קובלנץ, שהודח לאחרונה, ומפקד/ת קבועים לתחנת גלי צה"ל שהינה חלק ממשרד הביטחון.

ההבדל בין מינוי שניתן לבצע לכזה שעלול להיתקל בבעיה משפטית תלוי בין היתר בשלב שבו נמצא תהליך המינוי, ובעיקר מי הגורם הממנה. באספקטים אלה לא אמורה להיווצר בעיה במינוי מנכ"ל לתאגיד השידור הציבורי, שכן אישור המינוי איננו נוגע לגורם פוליטי כלשהו - לא לשר ולא לממשלה, זאת בניגוד לאישור מינויים של חברי מועצת התאגיד.

ועדה בתחילת דרכה

נזכיר כי חברי המועצה נבחרים על ידי ועדת איתור חיצונית, שבראשה עומד שופט. הוועדה בוחרת את המועמדים, ומעבירה אותם לאישורו של שר התקשורת. על פניו, השר אמור להיות כמעט 'חותמת גומי' להחלטות הוועדה, ודרושים נימוקים כבדי משקל על מנת לא לקבל החלטה שלהם. עם זאת, במהלך הלימבו הפוליטי של השנים האחרונות עוכב לאורך זמן המינוי של יוחנן צנגן ויונה ויזנטל לחברי מועצת התאגיד, לאחר שהשר נמנע מלחתום על כתב המינוי שלהם.

אלא שהליך בחירת המנכ"ל שונה: גם לבחירת מועמדים לתפקיד מוקמת ועדת איתור, אך זו ועדה פנימית המורכבת מיו"ר המועצה גיל עומר, ומשני חברים נוספים: מיכל רפאלי כדורי ופרופ' מנחם בן ששון (בעבר נשיא ורקטור האוניברסיטה העברית). השלושה מגבשים קול קורא למועמדים, הנסמך על תנאי סף המוגדרים בחוק, ולאחר תהליך סינון נבחרים שלושה מועמדים שמובאים בפני חברי המועצה, שבוחרים מתוכם אחד.

מועצת התאגיד נהנית מסמכויות נרחבות ואיננה כפופה לרגולטור או שר כלשהו, ולכן ההחלטה על מנכ"ל איננה דורשת אישור של גורם כלשהו מלבדה. בשורה התחתונה, אמנם הליך בחירת מנכ"ל לתאגיד מצוי רק בתחילת הדרך - בסוף השבוע שעבר פורסם הקול קורא המזמין להגיש מועמדויות - אך לא צפויה בעיה משפטית להמשיך את המינוי גם בימי בחירות.

בלי מרחב תמרון

לעומת המקרה של התאגיד, הליך בחירת מפקד קבוע לתחנת גל"צ יוצר סוגיה משפטית מעניינת. המפקד או המפקדת אמורים להיבחר על ידי ועדה מקצועית שמינה שר הביטחון בני גנץ, לאחר חודשים ארוכים שבהם כיהנה כממלאת מקום זמנית גלית אלטשטיין - שהחליפה את מפקד התחנה הקודם, שמעון אלקבץ.

נזכיר כי אלטשטיין נכנסה לתפקיד בספטמבר האחרון, לאחר שהתברר לגנץ כי תוכניותיו לסגור את התחנה הצבאית אינן ישימות. זאת מאחר שיהיה עליו להביא החלטה כזאת לאישור הממשלה, וברור היה כי בקונסטלציה הנוכחית של הממשלה לא יהיה רוב למהלך כזה.

העובדה שמדובר במינוי זמני לא מנעה מאלטשטיין לבצע מהלכים מרחיקי לכת בכל הקשור לצביון התחנה, ולאנשי התקשורת המשדרים בה. מלכתחילה הובהר למשרד הביטחון כי לא ניתן יהיה להישאר בפורמט של מנהלת זמנית יותר מתשעה חודשים, אולם המשרד התמהמה בבחירת ועדת איתור - עד שעמותת הצלחה הגישה נגד השר בג"צ, ורק אז מונתה ועדה שבראשה עומד האלוף במיל' אמיר אבולעפיה.

בנוסף חברים בוועדה גם השופט בדימוס אילן שיף (שכיהן עד לאחרונה כיו"ר ועדת האיתור בתאגיד), עו"ד זהר קדמון סלע שכיהנה בעבר כיו"ר דירקטוריון חדשות 10, וראש אכ"א אלוף יניב עשור.

בניגוד לסבבי בחירה קודמים, שבהם בחרה הוועדה שלושה מועמדים שהובאו לשולחנו של שר הביטחון, הפעם אמורה הוועדה המקצועית להגיש מועמד אחד בלבד - מה שמצמצם מאוד את יכולת התמרון של גנץ או של מי שיבוא אחריו, ובכך גם לטרפד לכאורה טענות אפשרויות על מועמד מועדף וכוח לא ראוי שבו משתמש השר בתקופת מעבר.

למרות שההתמודדות כבר נמצאת בשלב מתקדם לאחר שני סבבי ראיונות, תהליך הבחירה לא הושלם טרם עבר החוק לפיזור הכנסת. לכן, לא מן נמנע כי בשל העובדה שהתהליך עדיין בעיצומו, ייעוץ משפטי עשוי לקבוע כי לא ניתן למנות להשלים את המינוי, ויש להמתין עד שיתברר מי שר הביטחון הבא.

מנגד, גם אם ימונה שר חדש, מרגע שנקבעה ועדה יש לתת לה לסיים לעבוד, ולכן השר החדש ייאלץ להתייחס להמלצות שתיתן הוועדה שמינה קודמו. גם במקרה זה, כדי לפסול מועמד שאיתרה ועדת האיתור יידרש השר לנימוקים טובים במיוחד, כי האישור אמור להיות בשלב הזה כמעט טכני.

הניסיון של בג"צ

הניסיון מלמד שכאשר מסיבות פוליטיות מבקשים לטרפד מינוי, גם אם אישור הממשלה או השר הממונה הם טכניים, אין בעיה לעשות זאת. דוגמאות טובות לכך הן המינויים של מישל קרמרמן לתפקיד מנכ"ל מועצת הרשות השנייה וניר שוויקי לתפקיד יו"ר מועצת הכבלים והלוויין.

נזכיר כי הליך הבחירה הרשמי של קרמרמן, לרבות אישור ועדת גילאור, הסתיים בסמוך להחלטה לצאת לבחירות סבב א', בעת שבנימין נתניהו כיהן כראש הממשלה ואיוב קרא כשר התקשורת. גם אישור המינוי של שוויקי היה בתהליך מתקדם.

כל שעמד בין מינויה של קרמרמן לתפקיד היה אישור פורמלי של הממשלה - מהלך שלא היווה מכשול לאף מועמד בעבר. אלא שהממשלה נמנעה שוב ושוב מלהעלות את מועמדותה להצבעה, ללא הסבר ברור. קרמרמן ועמותת הצלחה פנו לבג"צ בדרישה להעלות את מועמדותם של השניים להצבעה, ורק בפעם הרביעית התערב בג"צ וקבע כי יש לדון במינוי.

מצד שני, יש לזכור כי בג"צ נמנע מלהתערב במינויים של קרמרמן ושוויקי עד שלב מאוחר יחסית, כי באותה תקופה קשה היה לשער כי ישראל תיאלץ להתמודד עם מספר רב של מערכות בחירות. היום כבר ברור שמערכת בחירות נוספת איננה תסריט בלתי אפשרי, וניתן להניח כי הדבר יבוא לידי ביטוי גם בפסיקות בג"צ על מינויים - אם יידרש לזה.

באופן מפתיע, למרות הסיטואציה המשפטית הלא ברורה, משרד הביטחון לא פנה לקבלת הנחיות ממשרד היועצת המשפטית לממשלה. בתגובה לשאלה האם התבקשו או נדרשו להנחיות בנוגע למינוי מפקד לתחנה נמסר ממשרד היועצת כי "לא קיבלנו פנייה, ולא נדרשנו לזה".

בגלי צה"ל הבהירו כי בכל מה שקשור למינוי תפקיד מפקד לתחנה יש לפנות למשרד הביטחון.

במשרד הביטחון לא הגיבו לפניית גלובס.

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק