גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזמים שיודעים עוד לפניכם שאתם עומדים לקחת משכנתה

רגע לפני שארזו את המשפחות והתחילו יחד פוסט דוקטורט, נטשו זוהר ברונפמן ונעם ברזיס את האקדמיה ויצאו להקים פלטפורמת בינה מלאכותית שיודעת לנבא התנהגויות של לקוחות הרבה לפני שהן מתרחשות ● אחרי שגייסו למעלה ממאה מיליון דולר, מסבירים מייסדי פקאן AI איך הפתרון שלהם מחליף את מדעני הנתונים האנושיים - וכך מאפשר לחברות מהשורה להתחרות בענקיות כמו אמזון וגוגל

ד''ר נעם ברזיס וד''ר זהר ברונפמן / צילום: איל יצהר
ד''ר נעם ברזיס וד''ר זהר ברונפמן / צילום: איל יצהר


הכתבה הוקלטה בספרייה המרכזית לעוורים ולבעלי לקויות קריאה

 

הרגע המכונן שבו ד"ר זוהר ברונפמן וד"ר נעם ברזיס, מייסדי פקאן AI, הבינו מה יש להם ביד, היה כשהשתתפו בתחרות בינלאומית של מדעני נתונים. הם היו צריכים אז לנבא באמצעות דאטה ועיבוד של בינה מלאכותית, אילו מוצרים בנקאיים כדאי להציע ללקוחות של בנק מסוים. "ישבנו בחדרון קטן ששכרנו מהאוניברסיטה ברמת אביב", משחזר ברונפמן, "וקלטנו שיש איזה מיגל במדריד שעוד לא יודע שהוא הולך לקחת משכנתא, ואנחנו והאלגוריתם שלנו יודעים את זה לפניו. הייתי בהלם ממה שקרה פה. אשכרה יש לנו מכונה שמנבאת מה בנאדם הולך לעשות".

זה קרה לפני ארבע שנים, באחת התחרויות שערך אתר Kaggle למדעני נתונים, "מין אולימפיאדה שמי שמנצח בה הוא המאסטר של מדע הנתונים, כמו חידון התנ"ך", צוחק ברונפמן. "הייתה שם המון עבודה של הכנת דאטה, וזה עיצבן את נעם. ונעם, יש לו קטע שאם הוא מתעצבן, הוא לוקח נשימה ומסתער על הבעיה. אז הוא בנה בלילה אחד אוטומציה להכנת הדאטה - שהפכה לאב-טיפוס של פקאן".

השניים לא זכו לבסוף בפרס, פשוט כי איחרו לדדליין. אבל שני הדוקטורים שהחליטו רגע לפני הפוסט דוקטורט לנטוש את האקדמיה כדי "לעשות משהו לא תלוש אלא מחובר ומשמעותי", כהגדרת ברונפמן, לא זרקו את אב-הטיפוס למגירה. הם הפכו אותו לפלטפורמה לעסקים שאינם עתירי ממון ותהילה גלובלית כמו פייסבוק ואמזון, אבל הבינו שכדי לשרוד את שדה הקרב התחרותי של הפוסט קורונה, חייבים כלי ניתוח מתקדמים כמו בינה מלאכותית.

עד כה גייסה החברה מעל 115 מיליון דולר, מהם 66 מיליון דולר בפברואר השנה, ממשקיעים כמו קרן ההשקעות של גוגל, GGV, דל, וינטג' ו-Mindset. יש לה מעל למאה עובדים בישראל ובארצות הברית, ובין לקוחותיה הבולטים נמנים תאגיד הפארמה ג'ונסון אנד ג'ונסון, ענקית הגיימינג Sciplay, חברת הביטוח הקנדית CAA והפניקס הישראלית.

פקאן שייכת לתחום הקרוי חיזוי אנליטי שחווה צמיחה משמעותית בגלל השיבוש וחוסר הוודאות שיצרה הקורונה בעולם העסקי. הדיגיטציה הגוברת, התזזיתיות של הצרכנים והגברת התחרות לצד התפתחות יכולות הקשורות לביג דאטה, בינה מלאכותית ולימוד מכונה - כל אלו גרמו לעסקים להבין שהם עלולים לאבד את המצפן בלי כלי חיזוי מתקדמים. לפי אתר מחקרי השוק Research and Market, נתח השוק של התחום צפוי לצמוח מ-10.5 מיליארד דולר ב-2021, ל-28 מיליארד דולר בתוך חמש שנים.

"הנאמנות למותג או לחברה התערערו לאחרונה", אומר ברונפמן, "גם צרכנים שקנו רק 5% בדיגיטל, עברו בתקופת הקורונה ל-85%. אז ללא ספק יש עלייה בנטישה וירידה בנאמנות, וחברות משקיעות הרבה יותר משאבים בשימור לקוחות. אבל זה חלון זמן מאוד צר. אם כבר החלטת לעזוב, הסיכוי לשמר אותך יורד בעשרות מונים מאשר כשאת מתלבטת".

כלומר, שם המשחק הוא זיהוי מוקדם. רוב החברות מנסות לזהות את המגמות באמצעות ניתוחי דאטה השואלים שאלות "אנושיות" - כמו מי הפחית את מספר הכניסות שלו לאתר, ומי קנה פחות. לעומת זאת, ניתוחי דאטה מבוססי בינה מלאכותית יכולים לייצר "שאלות" המבוססות על הצלבות שייראו לנו שרירותיות לחלוטין, אבל יגיעו לכללים מדויקים הרבה יותר, וכך לתחזית מוקדמת של הרהורי נטישה, שינוי טעמי הקהל ושינויים בהרגלי הצריכה.

"העשור הקודם היה בסימן של בינה עסקית", אומר ברונפמן, "כל הארגונים הבינו שצריך לאסוף דאטה ודרכו לדעת מה קורה. אבל בשנתיים האחרונות החברות מבינות שבינה עסקית כבר לא מספיקה. הלקוחות שלנו מדווחים על 10% ירידה בנטישה. בעולם של היום, להזיז משתנה עסקי משמעותי בשיעור דו ספרתי - אפשר רק באמצעות בינה מלאכותית".

ממגדל השן לעולם העסקי

הדרכים של ברונפמן וברזיס הצטלבו באקדמיה, בלימודי התואר השני במדעי הקוגניציה באוניברסיטת תל אביב - תחום שעוסק במיפוי ומידול תהליכים מוחיים - אבל כל אחד מהם הגיע מכיוון שונה: ברונפמן, 36, היום נשוי ואב לשתיים מתל אביב, גדל בחיפה להורים שעלו מאוקראינה ב-1980. אביו הוא איש הציבור ופעיל העלייה ד"ר רומן ברונפמן, שבימים אלה מככב בתקשורת כפרשן לפלישה הרוסית לאוקריאנה. למרות שהוריו עלו לארץ, הוא לא הרגיש לדבריו חוויה של בן מהגרים: "המשפחה שלי התערתה בשלב מאוד מוקדם בארץ, בבית מדברים עברית". בצבא שירת ברונפמן ב-8200, וכמעט מיד לאחר השחרור ("למעט טיול קטן אחרי הצבא"), התחיל ללמוד פילוסופיה ומדעי הקוגניציה.

ד''ר רומן ברונפמן, אבא של זהר / צילום: ויקיפדיה

ברזיס, 41, נשוי ואב לשלושה, גר בהוד השרון, ושירת גם הוא ב-8200. הוא נולד בירושלים לאב פילוסוף, דוד ברזיס ז"ל, ולאם כלכלנית המתמחה במאקרו כלכלה, פרופ' אליס ברזיס. בבית דיברו צרפתית, ולעולם הדתי היה חלק מאוד משמעותי בו: האם הגיעה מבית של חסידות גור, ואביו היה הולך איתו לבית הכנסת, "ותמיד בתוך הסידור היה לו ספר פילוסופיה", הוא מספר. מגיל צעיר, אומר ברזיס, הייתה לו מה שהוא מגדיר "תאווה למחשבים. הרגשתי שבבית אני לא מבין מה הם מדברים בכלל, היו להם שיחות פילוסופיות גבוהות. אז הלכתי לעולם שלי. כילד היו לי ספרי לימוד של שפות תכנות, וכל כך התאהבתי בהם שהייתי קורא אותם שוב ושוב".

פרופ' אליס ברזיס, אמא של נעם / צילום: ענבל מרמרי

לאחר השחרור, בין 2009 ל-2016 החל לייעץ לחברות בנושא בינה עסקית, ולהרצות בנושא. במקביל עשה תואר ראשון בכלכלה ופסיכולוגיה, "כי אצלנו בבית אין דבר כזה שאתה לא הולך ללמוד כלכלה. בגלל אמא".

בתואר השני למדעי הקוגניציה פגש כאמור את ברונפמן וחייהם השתלבו: "עוד ביום הראשון ללימודים ראיתי את נעם וישר התיישבתי לידו והתחלנו לדבר", מספר ברונפמן. "תוך 20 דקות בערך התחברנו. מאז עשינו הכל יחד, כל מחקר, כל מאמר וכל פרסום".

השניים המשיכו באוניברסיטת תל אביב לדוקטורט שעסק במודלים לקוגניציה ומדעי המוח, ובתומו כבר התחילו לתכנן יחד את הרעיון והמקום לפוסט דוקטורט, אליו יעברו עם המשפחות שבינתיים הקימו. "הרבה פעמים היינו הולכים יחד לחדר כושר", מספר ברזיס, "והמדריך היה צוחק עלינו - מה אתם באים לפה, אתם בכלל לא מתאמנים, רק מדברים. הפוסט דוקטורט היה המשך טבעי לנו. אבל לזוהר היה חלום לעשות בינה מלאכותית, ואמרתי לו - אם זה החלום שלך, אז למה כל הפוסט הזה. בוא ניקח את הרעיונות שיש לנו ונעשה איתם משהו אמיתי, שיכולים להשתמש בו".

"כבר ראיתי את עצמי עולה במעלית במגדל השן ויושב בצורה מאוד נוחה באקדמיה", מתוודה ברונפמן. "אבל לנעם היה חשוב שנעשה משהו לא תלוש, אלא מחובר ומשפיע, ויותר משהיה לי חשוב להיות באקדמיה - היה לי חשוב להיות עם נעם. החבר'ה כאן צוחקים שתלוש המשכורת הראשון שקיבלתי אי פעם היה מפקאן".

לא רק בחברות הנוצצות

כדי להסביר מה עושה פקאן, כדאי להבין קודם מהו מדע נתונים. זהו תחום חדש יחסית, שמשתמש במאגרי נתונים גדולים (ביג דאטה) ומעביר אותם עיבודים סטטיסטיים ומתמטיים מורכבים כדי לתת תחזיות מדויקות, למשל לאחת הבעיות הכואבות ביותר לעסקים - נטישת לקוחות. אלא שמעטות החברות שיכולות להשתמש בשירותיהם של מדעני נתונים, שהם בעלי הכשרה מעמיקה וספציפית: מדובר בתואר שני או דוקטורט עם התמחות בסטטיסטיקה, טכניקות של עיבוד נתונים וכדומה. "מדעני נתונים הם מצרך נדיר", אומר ברונפמן, "והם הולכים תמיד לחברות הנוצצות".

ברזיס: "אחת הלקוחות שלנו למשל היא חברה אמריקאית בעולמות הבוטוקס והביוטי, שרוצה לדייק את הפניות מהקול סנטר שלה - לדעת למי לפנות ומה להציע לו. לחברה כזאת אין סיכוי לגייס מדען נתונים. בדרך כלל הוא יעדיף ללכת לפייסבוק, גוגל, אמזון, או למשהו ערכי כמו טכנולוגיות בריאות".

אפליקציית הסחר של אמזון. ''סוד ההצלחה זו אלגוריתמיקה מאוד חכמה'' / צילום: Shutterstock

פה פקאן נכנסת לסיפור: החברה למעשה מציעה הנגשה של מדע הנתונים - ומספקת פלטפורמה שמחליפה את מדען הנתונים האנושי, בדומה לוויקס (Wix) החוסכת למשתמשים שירות של בוני אתרים. המטאפורה הזאת חלקית, שכן השימוש בפלטפורמה של פקאן מצריך הכשרה מסוימת של אנליסט נתונים, שיודע לעשות חישובים הכלולים תחת הכותרת בינה עסקית, אלא שאנליסטים מהסוג הזה הם דווקא מצרך מצוי ביותר. "הגאווה הגדולה ביותר שלנו", אומר ברונפמן, "הוא לראות איך אנליסטים כאלה מוסיפים לעצמם בלינקדאין את התואר 'מדען נתונים' לאחר שהם עובדים עם הפלטפורמה שלנו".

כלומר, אתם עושים דמוקרטיזציה של הבינה המלאכותית, והופכים אותה מכלי של האמזון והפייסבוק של העולם, לכלי שזמין לקהל רחב של חברות.
ברזיס: "אנחנו מנגישים אותה לקבוצות גדולות שלא הצליחו עד כה לעבור את המשוכה מניתוחים בתחום הבינה העסקית לשימוש במדע נתונים ובינה מלאכותית".

היתרון המשמעותי של הבינה מלאכותית זו היכולת לזהות בשלב מוקדם ביותר את הסיכון שהצרכן ינטוש, עוד בשלב שהוא מהסס, וכך, הסיכוי לגרום לו להישאר גבוה בהרבה. איך היא עושה זאת? היא מצליבה דברים שעולים בלוגיקה האנושית כמו שינוי, אפילו זעיר, בהתנהגות הצריכה שלו - יחד עם כל מיני משתנים שלא היו עולים במוח האנושי. מהשילוב הזה היא מייצרת חוקים שנראים למוח האנושי שרירותיים לחלוטין, אבל הם עובדים. "זאת לוגיקה שאנחנו לא יודעים לחקות", אומר ברונפמן. "היתרון שהחוקים האלה הרבה יותר מדויקים מהחוקים האנושיים. החיסרון הוא שאת לא תמיד מבינה את ההיגיון".

הבינה המלאכותית גם יכולה לקבל החלטות שהיא אפילו לא יודעת שהן לא מוסריות, וגם אתה לא תדע את זה. למשל אנשים עם בעיה נפשית אולי ייטו לקנות הרבה מעבר לצורך אם תפציץ אותם בהצעות עסקיות.
"חד משמעית, ומי שמשתמש בה צריך לקחת את זה בחשבון".

ואתם לוקחים את זה בחשבון, או נותנים את המידע לשימוש הלקוח - ושהוא יפעיל או לא יפעיל סייגים מוסריים?
"אנחנו מייצרים טכנולוגיה, ובונים את הכלי שלנו כמו שבונים מחשב. אפשר להשתמש בו לשיגור טיל אטומי, ואפשר להשתמש בו לייצור תרופות. אבל אנחנו מתבססים על דאטה שאין בה משתנים לא כשרים. אין משתנים פרטיים, מזהים, וכמובן אין משתנים רפואיים או דמוגרפיים".

מדברים על מחסור חמור של כוח אדם בהייטק. ומצד שני, באה וויקס ומייתרת את בוני האתרים; אתם עוקפים את מדעני הנתונים. האם בסוף רבים מההייטקיסטים המבוקשים יהפכו למיותרים?
"זה אכן קורה", מסכים ברונפמן. "הרבה מאוד סטארט-אפים מנסים לקחת דברים שבני אדם עושים ולייצר אוטומציה סביבם. אבל לפחות בתחום שלנו, של מדעני הנתונים, ברור שהם לא מתייתרים אלא מתפנים לעסוק בבעיות שאי אפשר לעשות להן אוטומציה, ויש המון כאלה".

"לחולל את מהפכת ה-AI"

בחזרה ללידתה של פקאן. בתחילת 2018, חודשיים לאחר סיום הדוקטורט, שכרו השניים חדר קטן באוניברסיטת תל אביב, והתחילו לעבוד. "היינו שני אנשים שהרקע העסקי שלהם מאוד מוגבל", מודה ברונפמן. "אבל התחלנו לדבר עם אנשים, לספר על רעיון ההנגשה והאוטומציה של מדע הנתונים, ופגשנו כמה קרנות הון סיכון".

מבין הקרנות שפגשו, הם התאהבו כהגדרתם בחיים סדגר ואיה פטרבורג מקרן S Capital, מהם קיבלו השקעה של 4 מיליון דולר, ויצאו לדרך. באותו זמן היה להם אב הטיפוס מהתחרות שהשתתפו בה, וכמה לקוחות פיילוט שהשיגו "מהיקב ומהגורן", כפי שמספר ברזיס, "כל מיני חברים ואנשים שפגשנו. הכל היה מאוד פיראטי".

השלב הראשון היה בניית הגרסה הראשונה של המוצר. "התחלנו לצאת לשוק", משחזר ברונפמן, "וראינו שיש צורך כמעט קיומי של חברות לאמץ את היכולות האלה. הדיונים התקיימו עם אנשים מאוד בכירים, בארגונים מאוד גדולים, והעסקות זזו מהר מאוד. החברות מבינות שזה כבר צורך קיומי, שהן חייבות לשלוף שפנים מהכובע כדי לנצח את התחרות. כולם מתחמשים עכשיו בדאטה, כולם בונים יכולות דיגיטליות, ואם לא תמנף את הדאטה שלך, פשוט לא תשרוד את הסביבה העסקית החדשה".

למה דווקא עכשיו חברות מבינות שהן צריכות לשלוף שפנים מהכובע?
"זה עניין של חינוך שוק. לתהליכים לוקח זמן להבשיל. העשור הקודם היה בסימן בינה עסקית. אבל היום, כשמסתכלים על סוד ההצלחה של מובילות הסחר המקוון כמו אמזון, מבינים שיש להן אלגוריתמיקה מאוד חכמה שממנפת את הדאטה שלהם בצורה שמאפשרת לעשות פרסונליזציה, להגיע לאופטימיזציה של מחירים וקווי אספקה. אלה דברים שבחיים לא היו מצליחים להגיע אליהם רק עם בינה עסקית. ברגע שאתה מבין שכוכבי הצפון של התעשייה משתמשים בבינה מלאכותית, אתה מחפש דרך להשוות איתם קו. זה איפשר לנו לשלש את המכירות השנתיות שלנו פעמיים, מ-2019 עד 2020, ומ-2020 עד 2021".

ומה הלאה? להימכר? לגדול?
"אנחנו מגרדים את קצה הקרחון. הפער בין הביקוש להיצע בנוגע ליכולות בינה מלאכותית ומדע נתונים - עצום. אנחנו תמיד צוחקים שבמצגת המשקיעים שלנו, אף פעם לא היה השקף של גודל השוק. זה כמו להגיד כמה מים יש באוקיינוס. אנחנו רוצים להיות מחוללי המהפכה של בינה מלאכותית ככלי בסיסי, שכל צוות עסקי יוכל להשתמש בה. לכן אנחנו מנסים לבנות חברה מאוד גדולה".

ד"ר נעם ברזיס (41)

אישי: נשוי ואב לשלושה, מתגורר בהוד השרון

מקצועי: שותף-מייסד וסמנכ"ל טכנולוגיות בפקאן AI

ד"ר זהר ברונפמן (36)

אישי: נשוי ואב לשתיים, מתגורר ברמת אביב

מקצועי: שותף-מייסד ומנכ"ל פקאן AI

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו