גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הברית הצבאית של העולם החופשי תוהה איך להתגונן מפני רודנים

נאט"ו קמה לפני 73 שנה כדי לבלום דיקטטורה שוחרת כיבושים באירופה ● המשימה לא השתנתה, אבל עכשיו יש גם דיקטטורה באסיה ובאוקיאנוס השקט ● המערב חוזר ומזכיר שהוא מוכן להגן על עצמו ומרחיב את הגדרת ההתגוננות שלו

מלך ומלכת ספרד, פליפה ולטיסיה (במרכז) עם מנהיגי נאט''ו בארמון המלוכה במדריד, שלישי / צילום: Associated Press, Andrea Comas
מלך ומלכת ספרד, פליפה ולטיסיה (במרכז) עם מנהיגי נאט''ו בארמון המלוכה במדריד, שלישי / צילום: Associated Press, Andrea Comas

מפעם לפעם אפשר להגיד שגלגל ההיסטוריה מתהפך, או לפחות גוברת מהירות סיבוביו, מכוח מלים, או הצהרות. רעיון ההגנה הקיבוצית של הדמוקרטיות המערביות עומד בסימן מלים.

הוא נולד על סיפונה של אוניית מלחמה בריטית, באוגוסט 1941, במהלך פגישה בין ראש הממשלה הבריטי וינסטון צ'רצ'יל לנשיא האמריקאי פרנקלין רוזוולט. המלים שנכתבו על סיפון ״פרינס אוף וויילס״, לצלילי ההמנון הכנסייתי ״קדימה, חיילים נוצריים!״, קיבלו את השם ״האמנה האטלנטית״.

זה היה מובן מאליו. קודם כול, הן חוברו באוקיאנוס האטלנטי, והן כוננו יחסי ברית בין שתי המעצמות האטלנטיות הגדולות של זמנן. במרכז האמנה עמד שחרורה של יבשת אירופה מידי היטלר. חמישה חודשים ופחות לאחר החתימה, ארה״ב נכנסה אל מלחמת העולם השנייה.

ב־1947, נשיא ארה״ב הארי טרומן הכריז על ״דוקטרינת הבלימה״. האויבת הטעונה בלימה הייתה ברית המועצות. הצהרת טרומן הייתה פסימית למדי. היא לא הבטיחה לשחרר את הארצות האירופיות שנפלו בידי הסובייטים. זה היה מצריך מלחמת עולם שלישית. היא הבטיחה לעומת זאת להגן על שלומן של ארצות, שידה של ברית המועצות עדיין לא השיגה. היא עמדה במשימה.

ב־1949 נוסף הבשר לעצמות. 12 ארצות חברו יחד כדי לייסד את ״הברית הצפון אטלנטית״, הלוא היא נאט״ו. המלים ״צפון אטלנטית״ עדיין העמידו את ארה״ב ואת בריטניה במרכזה, לצד צרפת. אבל נכללו בה גם ארצות רחוקות מן האטלנטי כמו איטליה, טורקיה ויוון.

״קונספציה אסטרטגית״ חדשה

הרבה גלגולים עברו מאז על נאט״ו. לפני 35 שנה היה נדמה שניטל טעם קיומה. לפני שש שנים, דונלד טראמפ, אז רק טוען למועמדות מפלגתו לנשיאות, הכריז שנאט״ו "התיישנה״. במרוצת נשיאותו, בכירי יועציו חששו שהוא עומד להודיע על הסתלקות אמריקאית מנאט״ו.

השבוע במדריד, ועידת הפסגה של מנהיגי נאט״ו מבשרת גלגול חדש. הברית הצפון־אטלנטית הופכת לארגון הגנה גלובלי. אל ועידת הפסגה שלה הוזמנו בפעם הראשונה מנהיגים ממזרח אסיה ומן האוקיאנוס השקט. יפן, דרום קוריאה ואוסטרליה אמנם אינן מצטרפות, לפחות לא לפי שעה, אבל הן חוסות עכשיו בצל מטריית־ענק של ״קונספציה אסטרטגית״ חדשה. נאט״ו־פלוס, או פלוס־פלוס, מרחיבה את הגדרת ההתגוננות שלה הרחק מזרחה, ולא מתוך בחירה.

הקונספציה האסטרטגית הקודמת אושרה ב־2010. אז, מנהיגי נאט״ו הביעו את השאיפה לכונן ״שותפות אסטרטגית אמיתית״ עם רוסיה. בחירת המלים הייתה מפוקפקת כבר אז, בהתחשב בזה שרק שנתיים קודם רוסיה יצאה למלחמה נגד גיאורגיה, תלשה שניים מחבליה, והכירה ב״עצמאותם״. אבל הימים היו ימי ״האתחול״ רב־התקוות של ברק אובמה, אשר קיווה לפייס את רוסיה, בין השאר באמצעות התפרקות חד־צדדית מנשק. זו הייתה עוד אחת מאי־ההבנות האסטרטגיות, שמדיניות החוץ של אובמה הייתה משופעת בהן.

ארבע שנים אחר כך, רוסיה פלשה לאוקראינה, ותלשה שלושה מחבליה. אחד (קרים) היא סיפחה, ושניים אחרים (דונייצק ולוהאנסק) הכריזו על ״עצמאותם״. המערב הטיל סנקציות לא מכאיבות במיוחד, ואחר כך גם התחיל לחמש פה ושם את אוקראינה, אם כי לא במידה שהתקרבה להדאיג את ולדימיר פוטין. הוא התחיל את התקדמותו אל פתרון מלא, אולי סופי, של השאלה האוקראינית.

קולונל אמריקאי, ששירת שנים ארוכות במרכז נאט״ו, צוטט השבוע ב'וול סטריט ג'ורנל': ״נאט״ו הייתה מועדון חברתי ב־30 השנה האחרונות. פתאום היא חוזרת והופכת לברית צבאית״.

משערי ים סוף עד איי הדרום

בראש מעייניה של נאט״ו עומדת כמובן רוסיה. אבל נאט״ו מתעניינת עכשיו בדאגה גוברת בתהליך התעצמותה של סין.

רוסיה היא יריבה צבאית, היכולה להחריב את כדור הארץ מספר לא ידוע של פעמים (וגם טורחת להזכיר שהיא יכולה). אבל יש לה משקל פוליטי וכלכלי מוגבל. היא מתפרנסת מיצוא מחצבים ומינרלים. סין לעומת זאת מפזרת מאות מיליארדי דולרים על פני כל כדור הארץ באופן הנראה קונסטרוקטיבי: היא בונה ״חגורות ודרכים״, כבישים, נמלים וגשרים. אבל היא גם מתעניינת בבסיסים צבאיים, משערי ים סוף, דרך הים הערבי והאוקיאנוס ההודי, עבור במפרץ בנגל וגמור באיי דרום האוקיאנוס השקט.

החשש המיידי הוא מפני פלישה סינית לטייוואן, שנובע ממנה פוטנציאל של מלחמה ישירה בין סין לארה״ב. אבל סין משתדלת להרחיב את גבולות השפעתה הפוליטית, הכלכלית והצבאית הרחק מחופיה, מתוך תחרות אינטנסיבית עם המערב ואגב הפחה שיטתית של איבה ושל בוז כלפיו. די לעיין ברטוריקה של דיפלומטים ושל עיתונאים סיניים במדיה החברתית המערבית.

רוסיה אמנם מפגינה יכולת ארטילרית מרשימה, והורסת עד היסוד ערים, עיירות וכפרים באוקראינה. אבל סין כבר מנסה טילים היפר־סוניים בחלל החיצון, ועתה זה השיקה את נושאת המטוסים הגרעינית הראשונה שלה. המערב מתקרב להפסיד בתחרות הטכנולוגית עם סין. חלקה של ארה״ב במחקר־ופיתוח גלובלי ירד ב־60 השנה האחרונות מ־69% ל־30%.

השבוע הודיעו ראשי קבוצת השבע (G7) של הדמוקרטיות התעשייתיות, כי הן ישקיעו 600 מיליארד דולר בבניית תשתיות בכל רחבי העולם, בתחרות ישירה עם סין. הסכום הזה, בזמן הזה, אמנם מעורר פקפוק. לא כל הכלכלנים מתפעלים מהזרמות מסיביות, בזמן אינפלציה גלובלית, מקופותיהן של ארצות שצברו גירעונות ניכרים בשנים האחרונות. אבל בהכרזת השבע צריך לראות בייחוד הצהרת כוונות.

125 הימים האחרונים

זה אפוא שבוע של הצהרות באירופה, בנסיבות של משבר גלובלי כמעט חסר תקדים. נאט״ו מודיעה השבוע שהיא תגדיל פי 7.5 את מצבת הכוחות שלה באירופה. מדהים להיזכר שערב פלישת פוטין לאוקראינה, בסוף פברואר, רק 4,000 חיילים סרו למרותו הישירה של פיקוד נאט״ו. בתוך ימים אחדים, המספר הזה גדל ל־40 אלף. עכשיו הוא יעלה ל־300 אלף.

נאט״ו נערכת למלחמה מסוג אחר, שתתנהל באמצעות סייבר. אבל שדות הקטל של אוקראינה מוכיחים, כי המלחמה הקלאסית לא חלפה מן העולם. מי היה מעלה בדעתו שתותחי הוביצר יהיו כלי הנשק העיקרי במלחמה, המתנהלת מאה שנה ויותר לאחר מלחמת העולם הראשונה.

מועמדות במבחן שורה של הנחות רבות שנים על אופייה של המלחמה הבאה. למשל, ציפייה קבועה בימי המלחמה הקרה הייתה שהתקפה סובייטית על מערב אירופה תהיה כה מוחצת ומהירה שלא יהיה מנוס מנסיגה כללית, לפני שהברית תוכל לצאת למתקפת נגד. ההנחה הזו התארכה גם אל המחשבה האסטרטגית של זמננו. על פי שורה של דיווחים, נאט״ו מאמצת עכשיו גישה חדשה: להילחם על כל סנטימטר.

ב־1 במארס אמרה נשיאת הנציבות של האיחוד האירופי, כי ״ביטחון אירופה השתנה בששת הימים האחרונים יותר ממה שהשתנה ב־20 השנה האחרונות״. מה אפשר להגיד על השינויים של 125 הימים האחרונים? הם מניבים שידוד מערכות שלא היה דוגמתו מאז נחתמה אמנת נאט״ו, לפני 73 שנה. במובן מסוים, המערב חוזר ומגדיר את נכונותו להגן על עצמו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny־globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בבורסה: מדד נפט וגז מזנק ב-6%, הדולר נחלש ב-1.5% מול השקל

מדד ת"א 35 מזנק במעל ל-4% ● בעולם: ירידות חדות באירופה ובחוזים בוול סטריט ● המשקיעים בורחים לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר מתחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

אבו דאבי / צילום: Shutterstock, Saleh Al Tamimi

מקטאר ועד טורקיה: נפילות בבורסות ברחבי המזרח התיכון

בצעד חריג, איחוד האמירויות מבקש למנוע אפשרות של קריסה בשל המתקפות האיראניות ● ביתר הבורסות באזור מתקיים מסחר חרף הסנטימנט השלילי: בבורסות בכווית, קטאר, סעודיה, קפריסין וטורקיה נרשמות ירידות שערים

פטריית עשן כתוצאה מההפצצות בטהרן / צילום: Reuters, רויטרס

גורם ביטחוני: ארה"ב וישראל השיגו עליונות אווירית בכל מערב איראן

פצוע בינוני ומספר פצועים קל בנפילה בבאר שבע ● צה"ל תוקף במקביל באיראן ובלבנון; אישר: בתקיפה בביירות הלילה חוסל חסין מקלד, אחראי מטה המודיעין של חיזבאללה ● קפריסין: יורטו שני כטב"מים שכוונו לבסיס בריטי, אזעקות נשמעו בבירה ● ראש ממשלת לבנון: אוסרים על חיזבאללה לפעול צבאית במדינה ● דובר צה"ל על כניסה קרקעית ללבנון: "כל האפשרויות על השולחן" ● עדכונים שוטפים

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קופצת? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה