גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הביומד הישראלית אלפא תאו מפתחת טיפול חדשני לסרטן. האם היא תצליח?

עוזי סופר, מנכ"ל אלפא תאו שפיתחה טיפול לסרטן, מספר על המיזוג ל-SPAC ועל הצלחת המוצר ("אפשרנו למטופלים להגיע לטיפול חוזר, בינתיים אף אחד מהם לא הגיע") ● האם היא תוכיח יעילות יוצאת דופן ותשמור על שווי גבוה?

טיפול בטכנולוגיה של אלפא תאו / צילום: יח''צ
טיפול בטכנולוגיה של אלפא תאו / צילום: יח''צ

בתחילת 2022, כשבשוק האמריקאי החלו לקרוס עסקאות ה-SPAC (חברות נסחרות שהוקמו לצורך רכישת פעילות פרטית) בזו אחר זו, היו שחששו גם לעסקת המיזוג של חברת אלפא תאו (Alpha TAU). החברה הישראלית, המפתחת טיפול חדשני לסרטן, ביקשה להתמזג לתוך חברת SPAC בשם Healthcare Capital Corp, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר. אבל למרבה ההפתעה, זה בדיוק מה שקרה.

"הכנסנו את הגול בזמן פציעות, אחרי שהקהל כבר התייאש והתחיל להתקפל הביתה", צוחק מנכ"ל החברה, עוזי סופר, שאולי עדיין מוכר יותר לשוק ההון הישראלי מתפקידו כמנכ"ל הראשון של חברת המכשור הרפואי בריינסוויי. "זה היה ממש נס, ממש סיעתא דשמיא (סיוע מהשמיים)".

אלפא תאו , הנסחרת בבורסת נאסד"ק, מוזגה כאמור לפי שווי של כמיליארד דולר, אך אמש (רביעי) התרסקה בכמעט 20% וכעת שוויה עומד על 636 מיליון דולר, ירידה של כ-37% מאז המיזוג שהושלם בתחילת חודש מרץ

החברה החלה לצלול יחד עם השוק קצת אחרי ההנפקה, אך בחודש האחרון דווקא התאוששה היטב על רקע מספר חדשות טובות - ההודעה כי החברה תיכנס בקרוב לניסוי קליני רב-מרכזי במוצר שלה לסרטן ראש-צוואר ועור, וכן הודעה על כניסה לניסוי ראשון בסרטן הערמונית. אתמול, כאמור, רשמה ירידה חדה מאוד והשלימה ירידה של כ-55% מהשיא.

אלפא תאו מתמקדת במחקר, פיתוח ושיווק של טכנולוגיה לטיפול בגידולים סרטניים מוצקים, אשר פותחה בראשונה בשנת 2003 באוניברסיטת תל אביב. זוהי שיטה חדשה להקרנות לסרטן, אשר להערכת החברה תפתור חלק מן הבעיות ותופעות הלוואי בהקרנות הקיימות היום.

כעת השוק ממתין לתוצאות הניסויים של החברה, כדי לראות האם היא תלך בדרכה של נובוקיור  הישראלית, שפיתחה גם היא שיטת טיפול חדשנית בסרטן, שאינה תרופה וגם לא בדיוק מכשיר רפואי, ולאחר שהגיעה להכנסות של מאות מיליוני דולרים בשנה, היא נסחרת היום במעל 7.5 מיליארד דולר (לאחר ירידה של 67% במניה מהשיא אשתקד).

אלפא תאו עוד לא שם, כמובן, והאתגרים העומדים בפניה עוד רבים: להראות יעילות יוצאת דופן שתצדיק אימוץ של שיטת טיפול חדשה לחלוטין, להשיג שיפוי ביטוחי, ללמד את הרופאים לבצע את הטיפול. גם הלוגיסטיקה סביב המוצר לא טריוואלית. בשנים הבאות צפויה החברה לפרסם תוצאות במגוון סוגי סרטן. אם התוצאות ישארו מרשימות כמו בניסויים הראשונים ויהיו רלוונטיות לכמה אינדיקציות, אז יהיה הרבה יותר קל לצלוח את שאר האתגרים.

חברה ותיקה שהוקפאה והופשרה

אלפא תאו, שעדיין לא רשמה הכנסות, היא חברה ותיקה שעברה תהליך של הקפאה והפשרה. היא הוקמה באוניברסיטת תל אביב בתחילת שנות ה-2000 על-ידי פרופ' יצחק קלסון ופרופ' יונה קיסרי תחת השם אלתרה, אך ויכוחים בין בעלי מניותיה הרבים הובילו להקפאת פעילותה. ב-2016 גויס סופר לעשות סדר בחברה ולהקים אותה מחדש, גייס הון מבעלי מניות כמו Ourcrowd, מדיסון וונצ'רס, רגה ונצ'רס והמיליארדרים רונלד כהן ואלן פטריקוב, והחל להכניס אותה לניסויים קליניים.

עד לעסקת המיזוג ל-SPAC גויסו לחברה כ-70 מיליון דולר, ובמהלך הגיוס, כ-104 מיליון דולר. בהנפקה הצטרפו לחברה בעלי מניות מוסדיים מובילים כמו פידליטי (FMR) וברקליס. סופר הסביר בעבר לגלובס את שיטת הקרינה החדשה של החברה: "חלקיקי אלפא מייצרים קרינה מאוד קצרת טווח, שפוגעת בצורה עוצמתית ברקמה שנמצאת לידם, אך לא עוברת הלאה לרקמות הבאות". 

אלפא תאו פיתחה מעין "רסיסי" קרינה המוחדרים לתוך הגידול, אשר מתפרקים לאטומים פולטי אלפא. הם יכולים לנוע בתוך הגידול למרחק של כמה מילימטרים לפני שהם פולטים את חלקיק האלפא העוצמתי. ניתן לפזר את הרסיסים בתוך הגידול כך שהקרינה תשפיע על כולו, אך לא מעבר לו.

בשוק כבר קיימות טכנולוגיה בשם ברכיתרפיה, המבוססת על קרינה מגריענים קטנים בתוך הגידול, והיא בינתיים משמשת בעיקר לגידולים שטחיים, בחלק החיצוני של הגוף, וגם כך לא בדיוק השתלטה על השוק. אולם, אלפא תאו מאמינה כי ההבדל בסוג הקרינה, יאפשר חיסול סופי ומדוייק יותר של הגידול.

"אנחנו מכוונים לחולים הקשים יותר"

בינואר האחרון הודיעה החברה כי בניסוי הראשון שלה שנערך בארה"ב, בהובלת מרכז הסרטן המפורסם ממוריאל סלואן קטרינג, הצליחה להביא לנסיגה מלאה של כל הגידולים ב-10 חולים בסרטן עור ורקמות רכות. בדוחותיה האחרונים ציינה כי 98% מכל המטופלים בכל הניסויים שבחנו עד היום את המוצר שלה ברקמות עור, ראש וצוואר, השיגו נסיגה מלאה של הגידולים.

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: יח''צ

"האסטרטגיה של החברה היא תלת-שלבית", אומר סופר. "בשלב הראשון אנחנו הולכים על הגידולים היותר שטחיים כמו עור, צוואר וערמונית. אלה תחומים תחרותיים, אבל אנחנו מכוונים לחולים הקשים ביותר, שטכנולוגיות אחרות לא מועילות להם, או שהגידולים חוזרים אצלם.

"אחר כך אנחנו פונים לתחומים שאין להם היום בכלל פתרון, כמו כבד, לבלב ומוח. ובשלב השלישי, מטרת העל היא הגרורות. יש לנו סימנים לכך שהטיפול שלנו מפעיל את מערכת החיסון בסביבת הגידול, כך שתתקוף גם את הגרורות ותמנע את חזרתו של הסרטן, לפחות במקרים מסויימים".

החברה קיבלה כאמור לפני כמה שבועות אישור להיכנס לניסוי רב מרכזי בארה"ב בתחום הטיפול בסרטן העור, והוא יחל בחודשים הקרובים. כמו כן, בישראל יחל בקרוב ניסוי ראשון בטיפול בסרטן הערמונית, כלומר פעם ראשונה בגידול לא שטחי.

ציינתם שהגידולים נעלמו אצל 98% ממשתתפי הניסויים שלכם, אך האם הסרטן חזר?
"אם הסרטן חוזר, אפשר לבצע את הטיפול שוב. חוץ מזה, פתחנו ניסוי שבו אפשרנו למטופלים להגיע לטיפול חוזר, ובינתיים אף אחד מהם לא הגיע".

סופר מציין כי המודל העסקי של החברה מורכב אבל מאפשר רווחיות גבוהה יחסית. "אנחנו מייצרים את מקור הקרינה באופן אישי לכל מטופל על פי הצורה של הגידול שלו, וכיוון שהקרינה דועכת, חייבים לתת את הטיפול 24 שעות אחרי הכנתו. זו לוגיסטיקה מורכבת אך אני יודע להתמודד איתה".

אלפא תאו מעסיקה היום כ-100 עובדים בירושלים ובבוסטון, ויש לה מפעלי ייצור למקורות הקרינה שלה בשני מקומות אלה. בקופתה נכון לסוף הרבעון הראשון כ-114 מיליון דולר, אשר לדברי סופר יספיקו לה למימוש התוכנית הקלינית שלה בשנים הקרובות.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב