גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארנסט אנד יאנג נקנסה ב-100 מיליון דולר בעקבות חקירה על זיופים בבחינות אתיקה

החברה, אחת מארבע פירמות ראיית החשבון הגדולות בעולם, הואשמה בהטעיית סוכנויות רגולציה לגבי דוח מיוני 2019 על התנהגות פסולה במבחנים

משרדי חברת ארנסט ויאנג / צילום: Shutterstock
משרדי חברת ארנסט ויאנג / צילום: Shutterstock

החברה ארנסט ויאנג הסכימה לשלם קנס בגובה שיא של 100 מיליון דולר ולהודות בכך שחלק מהמבקרים הכספיים שלה רימו בבחינות אתיקה בשנים האחרונות, על פי צו הסדר שפורסם ביום שלישי.

ברשות ניירות ערך (SEC) אמרו שהקנס הוא העונש הגדול ביותר שאי פעם הוטל על חברת ביקורת כספית, ונובע בין היתר מכישלונה של ארנסט ויאנג לדווח על העניין לרגולטורים ששאלו את החברה לגבי התנהגות פסולה כזו.

המקרה הוא המכה החדשה ביותר למוניטין של חברה שמקצועה הוא פיקוח על האמינות של הדוחות הפיננסיים שמפרסמות חברות שונות. KPMG, עוד אחת מארבע החברות הגדולות העוסקות בביקורת, קיבלה קנס של 50 מיליון דולר ב־2019 בעקבות הפרות כללי אתיקה שכללו טענות שחלק מהמבקרים של החברה רימו בבחינות ההכשרה שלהם.

"זה פשוט שערורייתי שעצם אנשי המקצוע האחראים לתפוס רמאות של לקוחות רימו בעצמם, ומכל הדברים, בבחינות האתיקה", אמר מנהל הציות ב־SEC גורביר גרוואל. "וזה מזעזע לא פחות שארנסט ויאנג פגעה בחקירה שלנו לגבי ההתנהגות הפסולה הזו".

בארנסט ויאנג מסרו ש"אין דבר בחברה לא חשוב לנו יותר מההגינות שלנו והאתיקה שלנו". החברה אמרה שהיא לא סובלת רמאות בבחינות, והוסיפה ש"תגובתה להתנהגות הלא מקובלת הזו בעבר הייתה יסודית, נרחבת ויעילה".

ההסדר עלול לסבך מאמץ של מנהיגי החברה לפצל את ארנסט ויאנג לחברות ביקורת וייעוץ נפרדות. מנהלי החברה אמורים היו להיות מודעים לחקירת ה־SEC כשתכננו לפצל את החברה.

תגובת מטעה לרשות ניירות הערך

ארנסט ויאנג קיבלה טיפ מחושף שחיתויות פנימי ביוני 2019 על כך שעובדים מרמים בבחינות האתיקה, שנדרשים על ידי דירקטוריונים של הנהלת חשבונות של המדינות בארה"ב, גם כדי לקבל רישיון עבודה התחלתי וגם להמשך הרישוי, כך נמסר מה־SEC. הרשות האשימה את KPMG באותו חודש בהפרת אתיקה ענקית שכללה רמאות נרחבות בבחינות המשך. הרשות גם האשימה כמה מהשותפים לשעבר ב־KPMG בכך שהשיגו באופן לא כשר רשימה סודית של ביקורות פיננסיות בעבר שתהיה נתונה לבדיקות פתע בנושא הציות לרגולציה.

לאחר החקירה של KPMG, שאלה ה־SEC את ארנסט ויאנג ביוני 2019 אם החברה קיבלה דוחות הנוגעים להתנהגות לא הולמת בזמן המבחנים. ארנסט יאנג גילו מקרים בעבר של רמאות, אבל לא חשפו את הדוח האחרון של חושף השחיתויות המתמקד בבחינות האתיקה.

התגובה של החברה ל־SEC הייתה מטעה בגלל שניתן היה להבין ממנה שלארנסט ויאנג "אין שום עניין כרגע הקשור לתרמיות", נכתב בהודעת ההסדר הכספי שהוציאה ה־SEC.

במקום להעביר את הטיפ הזה במהירות ל־SEC, ארנסט ויאנג החלה חקירה משל עצמה וקיוותה ללמוד עוד לגבי הטענה ולמצוא תוכנית להתמודד עם כל בעיה, כך נכתב בהודעת ההסדר. עורכי הדין המובילים והמנהלים בארנסט ויאנג ידעו תוך חודשים בודדים ש"הרמאות המדוברת נוגעת ליותר מכמה אנשים בודדים במשרד אחד", נכתב בהודעה.

לקראת שתי בדיקות על ידי חברות חיצוניות

כחלק מההסדר, נוסף לקנס של 100 מיליון דולר, תהיה חייבת ארנסט ויאנג לשלם גם על שתי בדיקות ציות נפרדות שייערכו על ידי חברות חיצוניות. אחת מהן תבדוק מדיניות פנים בחברה שנועדו לקדם התנהגות אתית והגינות, והשנייה תנסה להעריך איך הגיבו עורכי הדין והמנהלים של ארנסט ויאנג ל־SEC ביוני 2019, כשהרשות שאלה לגבי הדיווחים על רמאות. הרגולטורים לא יכלו לבדוק חלק מהעובדות האלה בזמן החקירה בגלל שהן פורטו בייעוץ משפטי שהועבר בהתכתבות בין עורכי הדין של ארנסט ויאנג והמנהלים, כך אמרו פקידי ה־SEC.

הבדיקה השנייה נועדה לגלות אם "מישהו מצוות ההנהלה בארנסט ויאנג, ממשרד הייעוץ הכללי, צוות הציות או עובדים אחרים בארנסט ויאנג תרמו לכישלון החברה לתקן את הרישומים השגויים שמסרה", נכתב על ידי ה־SEC.

היועץ האחראי על הבדיקה יקבל סמכות להמליץ על פעולות משמעתיות, והמנהלים הבכירים בארנסט ויאנג יצטרכו לאשר אם יישמו אותן. הדוח עצמו יהיה חשאי ולא ישותף עם ה־SEC.

בארנסט ויאנג פיטרו חלק מהעובדים בגלל הבעיות האלה, על פי ה־SEC, שלא תבעה או הגיעה להסדר עם אף אדם באופן פרטי, אור ליום שלישי. הרגולטורים אמרו שהם ממשיכים לחקור ועלולים לבדוק גם נאשמים אפשריים אחרים בעתיד.

בעוד שהקנס בגובה 100 מיליון דולר הוא גדול במונחים רגולטוריים, ה־SEC בשנה האחרונה החלה להטיל קנסות גבוהים.

בצ'ארלס שוואב הסכימו מוקדם יותר החודש לשלם יותר מ־186 מיליון דולר לסיום חקירה של ה־SEC. בג'י פי מורגן צ'ייס שילמו בדצמבר 200 מיליון דולר והודו שהחברה לא קיימה כהלכה הוראות הקשורות לשמירת רישומי הפעולות של ברוקרים וסוחרים.

היסטוריה של רמאות

פקידי ה־SEC אומרים שלארנסט ויאנג יש היסטוריה של הפרות רגולטוריות ורמאות בבחינות הכשרה על ידי העובדים במחלקת הפיקוח. מ־2012 עד 2015, יותר מ־200 עובדים של ארנסט ויאנג השפיעו על הציונים שלהם בבחינות לימודי המשך על ידי ניצול נקודת תורפה בתוכנת הבחינה, על פי צו ההסדר.

אחרי מקרים מתועדים אחרים של רמאות ב־2016 ו־2017, הזהירה ארנסט ויאנג את עובדיה בארה"ב שהתנהגות פסולה כזו עלולה להביא לפיטורים, כך נכתב בצו של ה־SEC. השותף המנהל בארנסט ויאנג שלח מכתב דומה ביוני 2019. מאז, 91 עובדים בתחום הביקורת "ביקשו, השתמשו או שיתפו מפתחות לתשובות עם עמיתים", נכתב בצו השל ה־SEC.

חברות הנהלת החשבונות הגדולות ביותר בארה"ב היו תחת ביקורת גם בגלל סיבות אחרות, כולל ניגודי עניינים שמובנים בפרקטיקה שלהן של הפעלת עסקי ייעוץ וביקורת פיננסית במקביל. בעבר דיווח הוול סטריט ג'ורנל שארנסט ויאנג שוקלת תוכנית להתפצל לחברה הממוקדת בביקורת ולחברת ייעוץ, פיצול שאם יתרחש יהיה השינוי המבני הגדול ביותר מאחת מחברת ה־Big Four בקרוב לשני עשורים.

לא ניתן היה להבין אם לחקירת ה־SEC היה משקל כלשהו בתוכנית של ארנסט ויאנג לשקול להתפצל.

מבקרי התוכנית אומרים שהיא עלולה להותיר את החברה עם חבויות ביקורת העלולות לספוג קנסות גדולים במידה ויש בעיות עם סוכנויות רגולציה או ביקורות שנכשלות. בארנסט ויאנג צופים שחברת הייעוץ תצמח מהר יותר מחברת הפיקוח, והיועצים באופן אפקטיבי ישלמו למבקרים הפיננסיים על מנת שיאפשרו להם לעזוב ולהקים את הישות החדשה.

בנוסף לשערוריית הרמאות, שרשרת של ביקורות שכשלו גרמה לארנסט ויאנג נזק למוניטין. הזרוע הגרמנית של ארנסט ויאנג נתבעת בעקבות הביקורות שלה על חברת הטכנולוגיה הפיננסית Wirecard, שנרשמה לפירוק ב־2020 לאחר שהודיע שכ־1.9 מיליארד אירו (כ־2 מיליארד דולר) בנכסים כנראה מעולם לא התקיימו. בבריטניה ארנסט ויאנג מתמודדת עם תביעה בגובה 2.7 מיליארד דולר מצד המנהלים של החברה המפעילה בתי חולים NMC Health, שב־2020 נרשמה לפשיטת רגל לאחר שגילתה מיליארדי דולרי בחוב שלא גילתה על קיומו. ארנסט יאנג הייתה גם חברת הביקורת של חברת Luckin Coffee הסינית, שמואשמת בכך שהשתמשה בהזמנות מזויפות על מנת לנפח את נתוני המכירות.

מארק מאורר וג'ין איגלשם השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו