גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה צריך לדעת על ענקית הדאטה והפרסום הסינית בייטדאנס

בייטדאנס הופכת במהירות לשחקנית האפליקציות המובילה בעולם, וליחידה שפעילה בהיקפים גדולים גם בעולם המערבי וגם בסין ● לצד הכנסות של עשרות מיליארדי דולרים מסרטונים, חדשות ושירות סטרימינג למוזיקה - היא גם מייצרת סכנות שצריכות להדאיג את הישראלים

 

 

אפליקציית טיקטוק על רקע הלוגו של בייטדאנס / צילום: Shutterstock
אפליקציית טיקטוק על רקע הלוגו של בייטדאנס / צילום: Shutterstock

 משה רדמן הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה 

בשקט בשקט, מתחת לאף של כולנו, נוצרת בשנים האחרונות ענקית טק סינית שכבר עומדת בשורה אחת עם ענקיות הטק המערביות. זו לא עלי באבא, טנסנט או ביידו, אלא בייטדאנס (Bytedance), החברה האם של טיק טוק ושל עוד כמה אפליקציות מוצלחות. אמנם מדובר בחברה לא ממש מוכרת - בעיקר בשל היותה פרטית - אבל היא כוח עולה אדיר בתעשיית הטק והפרסום העולמי.

בייטדאנס הוקמה ב-2012, כלומר בת עשר בלבד, מה שלא מנע ממנה להגיע לממדים עצומים ולשרת כל חודש 2.2-2.5 מיליארד משתמשים ברחבי העולם באמצעות האפליקציות שלה. הגדולה מביניהן היא טיק טוק, שפועלת ברוב מדינות העולם, ועומדת על כ-1.5 מיליארד משתמשים פעילים בחודש.

בייטדאנס היא גם הבעלים של Douyin (הגרסה הסינית של טיק טוק), של Toutiao, פורטל החדשות המוביל בסין, ושל Resso, שירות סטרימינג חדש למוזיקה שמתחרה בספוטיפיי ואפל מיוזיק. למרות שכרגע הוא פעיל רק בברזיל, אינדונזיה והודו, הוא כבר רושם עשרות מיליוני משתמשים פעילים.

במהלך 2021 היו מספר דיווחים על גיוסי הון מצד בייטדאנס, אך בשל היותה חברה סינית פרטית, קשה לדעת עד כמה המספרים מהימנים. בכל מקרה, ההערכות מדברות על כך שהגיוסים האחרונים היו לפי שווי חברה של 350-400 מיליארד דולר, מה שממקם אותה בפסגת החברות הפרטיות מבחינת שווי שוק - הרבה לפני SpaceX ו-Stripe.

יותר מכך, זה ממקם אותה קרוב מאוד לשווי של מטא, שנסחרת בחודשים האחרונים סביב שווי של 400-450 מיליארד דולר. אותם דיווחים גם מדברים על כך שבייטדאנס עומדת כבר על הכנסות שנתיות של עשרות מיליארדי דולרים, מה שמכניס אותה למועדון אקסקלוסיבי מאוד.

החיבור לממשל הסיני

קשה לשים את האצבע בדיוק על הסיבות המדויקות שבגינן האפליקציות של בייטדאנס כל כך מוצלחות. אבל אין ספק ש"הרוטב הסודי" של החברה הוא יכולות הבינה המלאכותית שלה, והיכולת לייצר אלגוריתמים חכמים ואינטואיטיביים עד כדי כך שהאפליקציות שלה הן משהו שקשה לשבוע ממנו. אם אי פעם גללתם את הפיד שלכם בטיק טוק, ו"רגע אחרי" קלטתם שכבר עברה חצי שעה או שעה - אתם בוודאי מבינים על מה אני מדבר.

מלבד אפליקציות הווידאו, החדשות והמוזיקה שלה, בייטדאנס החלה להתעניין ולפעול אקטיבית בשנתיים האחרונות גם במטאוורס. הפעילות המשמעותית ביותר שהיא ביצעה בגזרה הזו הייתה הרכישה של Pico, יצרנית משקפי VR סינית, שנכון להיום נחשבת למתחרה המרכזית של מטא ביצור משקפיים איכותיים, במחיר יחסית נגיש. הרכישה בוצעה באוגוסט 2021, תמורת קצת יותר מ-750 מיליון דולר, ומאז נראה ש-Pico האיצה את פעילותה וצפויה לשחרר מספר מכשירים חדשים בשנה הקרובה.

בשבועות האחרונים בייטדאנס גם הודיעה שהיא רוכשת את חברת PoliQ, שמייצרת רשת חברתית שדומה קצת ל-Horizon Worlds של מטא, לעולמות וירטואליים (גם במובייל ובמחשב וגם ב-VR). זו רכישה לא גדולה של חברה לא גדולה, אבל בהחלט עוד קריאת כיוון בנוגע לרצון של בייטדאנס להמשיך להתרחב - וזה מוביל אותי לבעיה העיקרית עם בייטדאנס.

עם כל החדשנות של החברה והמוצרים האהובים שלה, ועם כל הכבוד לחברה שצמחה כל כך מהר לצמרת הטק העולמית תוך עשור בלבד, ראוי לציין שמעל בייטדאנס מרחפים גם לא מעט סימני שאלה - בעיקר סביב החיבור שלה לממשל הסיני, והגישה, לכאורה, שהיא נותנת לו למידע של מיליארדי המשתמשים שלה.

את השיח סביב בייטדאנס בכלל, ואפליקציית טיק טוק בפרט, התחיל נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ בשנת 2020, כשפעל לאסור את פעילותה במדינתו, ולאחר מכן קידם סוג של מכירה כפויה של הפעילות הזו בארה"ב לאורקל.

לאחר החלפת הממשל נראה היה שהמומנטום השתנה, ושטיק טוק "נחלצה", אבל בחודשים האחרונים עולים שוב קולות למנוע את פעילותה בארה"ב או לכל הפחות לגרום לה להעביר את כל המידע על אזרחים אמריקאים לאחסון בארה"ב בלבד.

הקולות הללו גברו בחודש האחרון, בעקבות חשיפה ב-Buzzfeed news של כ-80 הקלטות משיחות פנימיות של עובדים בטיק טוק, שמהן עולה שלממשל הסיני בהחלט יש גישה, או לפחות הייתה גישה במועד ההקלטות, לכל הדאטה של משתמשי טיק טוק - ובכללם גם משתמשים אמריקאים. זה כולל הקלטות של עובדים שאומרים משפטים כמו "אפשר לראות הכול בסין", או התייחסות למהנדסים בסין שמחזיקים ב"סופר אדמין" לכל המערכות, עם גישה לכל הדאטה.

בתגובה, בייטדאנס הודיעה מיד עם חשיפת ההקלטות כי תעביר את כל המידע על אזרחים אמריקאים לאחסון בשרתים של אורקל בארה"ב - אבל אין עדות לכך שזה אכן קרה. בכל מקרה, בעיניי זה מעט מדי ומאוחר מדי - יהיה קשה מאוד לשכנע שאין לממשל הסיני כל מיני דרכים נסתרות (בעגה המקצועית זה נקרא Back Doors) לקוד ולדאטה.

מחיר ההתרחבות

טיק טוק בפרט, ובייטדאנס בכלל, היא כבר תופעה שאי אפשר לעצום מולה עיניים. מדובר בחברה סינית עם קשרים לא ברורים עם הממשל, שהופכת במהירות רבה להיות שחקנית האפליקציות המובילה בעולם והיחידה שפעילה בהיקפים גדולים מאוד גם בעולם המערבי וגם בסין (להזכירכם גוגל, מטא וחברות טק מערביות רבות אחרות לא פעילות בסין).

מה שבעיניי יותר מדאיג הוא שהחברה ממשיכה להתרחב - אפליקציית Resso היא דוגמה מעולה לכך, וכעת גם מהלכי המטאוורס שלה, שירות סטרימינג גיימינג חדש שהיא השיקה לאחרונה בטיק טוק ועוד. נכון שכל עוד לא הוכח פורמלית שהממשל הסיני בוחש בדאטה של טיק טוק ושאר האפליקציות שלה עומדת להם חזקת החפות, אבל הסיכונים גבוהים מכדי שנתעלם.

תחשבו על כמות מידע המיקום שהאפליקציות האלו אוספות, הווידאו והתמונות של המקומות הכי רגישים שניתן לחשוב עליהם או ההשפעה חסרת תקדים על ההתנהגות, מחשבה וטרנדים של מאות מיליוני בני נוער וילדים ברחבי העולם.

כל אלו, ובוודאי הפוטנציאל לבאות, מחייבים את ממשלת ישראל וממשלות מערביות בכלל לכל הפחות להיות מודעות לסיכונים, ולהחליט אם ואיך הן מנהלות אותם. גם חברות מסחריות צריכות להחליט אם ואיך הן משתפות פעולה עם ערוצי הפרסום האלו, שעל אף שהם אולי משתלמים במונחי החזר על השקעה - הם גם מסייעים להגדלת הדרקון הסיני, שלא בטוח שאנחנו רוצים לעזור לו לצמוח. אותו הדבר נכון גם לגבי כל אחד ואחת מאיתנו כהורים. אישית, זה מזכיר לי את הסרט "המועמד ממנצ'וריה", שבו סמל ראשון אמריקאי נופל בשבי הסיני במלחמת קוריאה, והסינים מהפנטים אותו והופכים אותו למתנקש שנשלח לרצוח את נשיא ארה"ב.

למען הסר ספק, זה לא שאני תמים וחושב שחברות טק מערביות לא צוברות אף הן כוח מוגזם על ידי שימוש בדאטה. אבל תמיד אעדיף חברה מערבית, כזו שמחויבת לחוקים דמוקרטיים, שאפשר להזמין אותה לשימוע אם רוצים, לקנוס אותה או לאסור עליה פעילות מסוימת - ולא חברה סינית, שהשקיפות והמרות שלה היא בעיקר כלפי הממשל הסיני, שהייתי שמח שלא יתקרב לבני הנוער והילדים, לדאטה ולתודעה של האזרחים שלנו.

נכון שזה יהיה מאוד לא פופולרי מצד אף ממשל למנוע שימוש באפליקציות כל כך אהודות, אבל לפעמים הנהגה צריכה לחשוב מה נכון לעשות, ולא רק מה מייצר אהדה או סימפטיה מצד בוחרים.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן