גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה מקדמת נתיבים רק לאוטובוסים, אך העיכובים ממשיכים

בחודש החולף 21% מהאוטובוסים איחרו לתחנת האמצע בלמעלה מ־10 דקות, ו־8% הקדימו ביותר מ־5 דקות - כך עולה ממדד Moovit וגלובס ● לא חל שיפור ביחס לדגימה במאי, והתוצאות בשטח עגומות: לפי סקר של "אור ירוק", האוטובוס מהווה כלי התחבורה העיקרי עבור 18% מהציבור בלבד

מדד התחבורה הציבורית / צילום: תמר מצפי
מדד התחבורה הציבורית / צילום: תמר מצפי

 

בחודש יוני פחות ממחצית האוטובוסים הגיעו בזמן לתחנה או בטווח של 5 דקות מהזמן שקבע משרד התחבורה, כך עולה ממדד דיוק האוטובוסים של גלובס ו-Moovit. בחודש החולף נותחו 20 הימים הראשונים בלבד, בשונה מהבדיקות הקודמות, וזאת כדי לבודד את תקופת החופש הגדול שבה הכבישים מתפנים לנסיעה מהירה יותר של האוטובוסים.

הבעיות והפקקים המשיכו

בימים הנבדקים 8% מהאוטובוסים הקדימו את הגעתם לתחנה האמצעית בקו ביותר מ-5 דקות, בדומה לחודש קודם, והם מייצגים את הסיכוי לפספס נסיעה. 23% איחרו ב-5 עד 10 דקות, 19% איחרו ב־10 עד 20 דקות ו-2% איחרו מעל 20 דקות - ומייצגים ירידה קלה ביחס לחודש הקודם (4%).

בכל הנוגע להגעה לתחנה הסופית בקו, המדד משקף תמונה פחות טובה בהרבה: 18% מהאוטובוסים הקדימו ביותר מ-5 דקות, 16% איחרו יותר מ-20 דקות ורק 29% הגיעו בזמן או בסטייה של עד 5 דקות.

 

מאז תחילת המדידה ופרסומה כאן בחודש פברואר, לא היה שינוי דרמטי בשיעורם של האוטובוסים שהגיעו בזמן או בסטייה קלה לתחנה. זאת, חרף העובדה שבתקופה זו קודמו נתיבי העדפה חדשים בעיקר בת"א, בעוד שברשויות אחרות בישראל האוטובוסים מזדחלים בפקקים וחלק מהחברות המפעילות מדלגות על נסיעות בשל מחסור חמור בנהגים.

במשרד התחבורה מנסים לקדם נתיבי העדפה ברשויות מקומיות במסגרת הסכמים חדשים, ובשבוע שעבר נחתמו שניים כאלו מול עיריית חולון ועיריית ראש העין. עם זאת, מדובר עדיין בתחילת התהליך. גם המחסור בנהגים עדיין לא מטופל במלואו, מה שלא מונע מהמשרד להתגאות בהעלאת שכר נהגים - גם כשמדובר בתוספת חד פעמית כתוצאה מהשביתות בענף, שלא נכנסה לבסיס התקציב.

הציבור מעדיף את הרכב

ברקע נתונים אלו, לאחרונה נערך סקר של מכון מאגר מוחות שהוזמן על ידי עמותת "אור ירוק". על פי הנתונים, 72% מהנשאלים הגדירו את הרכב הפרטי ככלי התחבורה העיקרי שבו הם משתמשים, ורק 18% את האוטובוס.

בנוסף, 55% מהנשאלים שנוסעים ברכב או באופנוע מעידים שיש תחבורה ציבורית זמינה לעבודתם. אלא ש־30% מתוחכם ציינו שנוח להם יותר לנסוע ברכב הפרטי, 17% לא רוצים להיות כבולים ללוח הזמנים של התחבורה הציבורית, 15% נוספים טוענים שאין תחבורה נוחה ולכ-11% הנסיעה ברכב מהירה יותר.

ייתכן שהציבור מעדיף לעמוד בפקקים מאשר לעבור לאוטובוסים, שכן רק 32% מהנוסעים ברכב ענו שהם לא עומדים בפקקים (באזור המרכז שיעורם הוא רק 11%). 4% מאותם משיבים עומדים בפקק עד שעה ביום, ו-13% עומדים בפקק עד שעתיים (באזור המרכז שיעורם עולה ל-21%).

72% מכלל הנשאלים סבורים שמשרד התחבורה לא משקיע מספיק משאבים בבעיית הפקקים. על מנת לפתור אותה, 62% הציעו לשפר את מערך התחבורה הציבורית. כמו כן, 26% מהציבור מאמין שהוספת נתיבי תחבורה ציבורית יסייעו ו-7% תומכים בסגירת מרכזי הערים לרכב פרטי.

למרות התמיכה הציבורית בשיפור מערך התחבורה, 21% מכלל המשיבים טענו ששום דבר לא יגרום להם לעזוב את הרכב הפרטי לטובת התחבורה הציבורית. מנגד, 50% הצביעו על שיפור זמינות התחבורה הציבורית כמהלך שיגרום להם לנטוש את השימוש ברכבם.

"צמאים לתח"צ אמינה"

נתוני הלמ"ס גם מעידים על ירידה בשימוש בתחבורה הציבורית, עוד לפני הקורונה. חרף עבודות התשתית במטרופולינים והפקקים הגואים, רוב הציבור ממשיך להעדיף את הרכב הפרטי. ואכן, בשנת 2015 - 59% מהישראלים הגיעו למקום עבודתם ברכב הפרטי, ובשנת 2020 המספר טיפס ל-63%.

"הכישלון של משרד התחבורה בהעברת נוסעים מהרכב הפרטי לתחבורה הציבורית הוא עצום", טוען עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת אור ירוק. "חוסר הנוחות גורם לרבים להדיר רגליים משימוש באוטובוסים וכולנו מרגישים זאת בעומסי התנועה בכבישים. הציבור צמא לתחבורה ציבורית נוחה ואמינה.

"השקעה בסלילת נתיבי התחבורה, שיפור והרחבת הקיימים ואכיפה חסרת פשרות כנגד נהגי כלי רכב פרטיים שעושים שימוש באותם נתיבים, כמו גם תוספת של אוטובוסים ושיפור השירות, הם הצעדים שיש לבצע כדי לעצור את מגמת העלייה בשימוש ברכב הפרטי".

במשרד התחבורה טוענים כי סדרי העדיפויות שונו והוקצו תקציבים בסך 2 מיליארד שקלים לסלילת שבילי אופניים. "משרד התחבורה יבצע בשנה הקרובה 120 קילומטרים נוספים של נתיבי העדפה לתחבורה הציבורית והשיתופית", צוין. "משרדנו מקדם בימים אלה שורה של פרויקטים מרכזיים בהיקף של מאות מיליארדי שקלים, שנועדו לתת מענה לעומסי התנועה בישראל, בטווח המיידי, הבינוני והארוך, ובכלל זה המטרו ומערכות להסעת המונים בגוש דן ובמטרופולינים הגדולות בארץ.

"פרויקטים אלה יתאפשרו בעקבות תכנון ובנייה המבוססים על ציפוף ותחבורה ציבורית. זאת, במקביל לרפורמה מקיפה במערך התחבורה הציבורית, שתאפשר מהקיץ להגדיל משמעותית את השירות, ולנסוע בכל רחבי הארץ במנויים חודשיים משתלמים במיוחד".

 

מקרה מבחן
מטרונית קו 4 - הקו החיפאי שמוכיח: נתיבי העדפה מפחיתים את העיכובים

המטרונית היא מערכת להסעת המונים הקיימת בחיפה, שזוכה להעדפה ברמזורים ונתיב נסיעה בלעדי. קו 4 של המטרונית מחבר את ציר הקריות אל מרכזית חוף הכרמל דרך מנהרות הכרמל. אולם, בחלק הדרומי של המסלול אין לקו העדפה מלאה ברמזורים, ובמנהרות לא הוקצה נתיב בלעדי.

 

בגלל שמדובר בקו תדיר למדי, יש משמעות פחותה לזמן ההגעה לתחנה לעומת הזמן שהוקצב לו. עם זאת, יש להתאים את לוחות הזמנים לכך, וזאת כדי שהציבור יוכל לקבל מראש תמונה מלאה ועדכנית. דיוק משמעותי יותר הוא בהוצאת קווים אחד אחרי השני, כך שמרווח הזמן ביניהם בהגעה לתחנה יישמר.

לקו יש פוטנציאל גבוה ליצירת אמינות בקרב הנוסעים. בשעות אחר הצהריים קו 4 מגיע לתחנת מרכזית המפרץ לאחר 21 דקות לעומת 15 דקות מתוכננות. אולם, כשהוא מגיע למקטע שבו יש לו העדפה הן בתשתיות והן ברמזורים, הוא מצמצם את הפער ולתחנה הסופית במרכזית הקריות מגיע לאחר 45 דקות לעומת 47 דקות מתוכננות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?