גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט הדגל הסודי של אפל: פיתוח רכב אוטונומי ללא הגה ודוושות

ארבע שנים לאחר גניזת המיזם, חזרה ענקית הטכנולוגיה לפתח את הרכב החדשני תחת מעטה חשאיות, ומגייסת מהנדסים ומעצבים מחברות כמו טסלה ולמבורגיני ● במקביל, לפי דיווחים, בכירים באפל בוחנים שת"פים עם יצרניות רכב בארה"ב ● מועד ההשקה המשוער: סוף העשור

רכבים אוטונומיים / אילוסטרציה: Shutterstock
רכבים אוטונומיים / אילוסטרציה: Shutterstock

כבר תקופה ארוכה שמתפרסמות שמועות סביב ענקית הטכנולוגיה אפל בכל הנוגע לרכבים אוטונומיים. החברה אמנם לא הכריזה רשמית על מוצר חדש, אך יש כמה צעדים שמצביעים על כך - כמו גיוס מהנדסים ומעצבים בתחומי הרכבים לאורך השנים. באחרונה, דווח באתר בלומברג כי אפל גייסה את אחד ממנהלי הפיתוח הבכירים בלמבורגיני.

על פי גורמים שמעורים בפרטים, החברה שכרה את לואיג'י טראבורלי, ראש תחום שלדה ודינמיקת רכב בעל ניסיון של 20 שנה אצל יצרנית הרכב האיטלקית - במטרה לעזור להוביל את עיצוב הרכב העתידי של אפל. הוא פיקח על פיתוח השלדה של למבורגיני, והיה אחראי על תחומים נוספים דוגמת היגוי ובלמים.

דובר מטעם אפל לא הגיב על כך, וכך נותרו עוד סימני שאלה רבים סביב הפיתוח החדש. חיצי ביקורת רבים מופנים כלפי אפל בכל הנוגע לשאלת החדשנות של החברה ביחס לעולמות המתפתחים. מדי שנה, אפל משיקה אייפונים חדשים עם שדרוגים, אך החברה לא מציגה חדשנות של ממש. לכן, ברור מדוע אפל תולה תקוות רבות בתחום הרכב האוטונומיים.

רכב אוטונומי לגמרי, יעד שאפתני במיוחד

אפל החלה לעבוד על Project Titan בשנת 2014. מיזם פיתוח הרכב החשמלי, שבו לפי דיווחים מועסקים יותר מאלף מומחי מכוניות ומהנדסים, טולטל רבות - וקיבל תפניות בגלל סכסוכים פנימיים ובעיות נוספות. בשנת 2016 נפוצו שמועות כי המיזם נגנז, אך הוא הוחזר אל השולחן בשנת 2020.

המנכ"ל טים קוק דאג לזרוק רמזים לאורך הדרך. בשנת 2017, הוא אישר כי מתבצעת מלאכת פיתוח בעולמות הרכב האוטונומי, ואמר: "אנחנו מתמקדים במערכות אוטונומיות. זו טכנולוגיית ליבה שאנו רואים בה כחשובה מאוד. אנחנו רואים בה את האמא של כל מיזמי הבינה המלאכותית. זה כנראה אחד ממיזמי הבינה המלאכותית שהכי קשה לעבוד עליהם". באפריל 2021, בפודקאסט של ה"ניו יורק טיימס", הוסיף קוק: "אנחנו חוקרים כיוונים רבים בתוך החברה. רבים מהם לא מתפרסמים או רואים אור. זה לא אומר שאחד מהכיוונים לא יקרה". לשאלה האם אפל עובדת על מכונית אוטונומית ממש או רק על הטכנולוגיה עצמה, קוק סירב להגיב.

בבלומברג פורסם בסוף 2021 כי אפל החליטה ללכת על רכב אוטונומי לחלוטין. משמע - שום אינטראקציה עם הנהג, יעד שאף חברה אחרת לא הגיעה אליו. לפי הדיווחים, באפל שואפים ליצור מכונית ללא הגה או דוושות, תוך שהיא מסתמכת על טכנולוגיה אוטונומית מלאה. משמע, הרכב לא ידרוש התערבות כלל מצד המשתמש. נציין כי בכירים בתעשייה מפקפקים בכך שהמהלך אפשרי בלוח זמנים כזה.

מכונית עם 4 מושבים שמופנים כלפי פנים

במכונית הזו, כך לפי הדיווחים, הנוסעים יושבים לצידי הרכב ולא במושבים קדמיים ואחוריים. כלומר, ארבעה מושבים הפונים כלפי פנים - והנוסעים יכולים לנהל שיחות פנים אל פנים. לפי הדיווחים, אפל שוקלת לשלב במרכז הרכב מסך מגע גדול - לצד שירותים אחרים של החברה.

ענקית הטכנולוגיה מעוניינת, כאמור, גם להסיר את ההגה והדוושות. אפל מקווה כמובן לקבל את האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך ייתכן שלא תוכל להסיר את ההגה משום שזה יכול להיות חיוני במצבי חירום.

הדיווחים מצביעים כי ברכב של אפל קיים שבב בעל עוצמה גבוהה בעיצוב עצמאי, שהוא הרכיב המתקדם ביותר שענקית הטכנולוגיה פיתחה עד כה. לפי הדיווחים, הוא עשוי ממעבדים עצביים שיכולים להתמודד עם עומס הבינה המלאכותית הרב שדרוש לרכב אוטונומי. החברה שמייצרת את השבבים לאייפון, לאייפד ולמק, TSMC, צפויה לייצר גם את שבב זה שייקרא, לפי בלומברג, C1.

בכל הנוגע למקורות האנרגיה של הרכב, הדיווחים מצביעים על סוללה חדשה בעלת פוטנציאל להוזלה משמעותית של עלות הרכב, ולהגדלת טווח הנסיעה ברכב. לפי MacRumors, אפל בוחנת כלי רכב אוטונומיים בכבישים ציבוריים בקליפורניה מאז 2017. הרכבים שנצפו ברחובות קופרטינו כללו חיישנים ומצלמות רבים. כיום, לפי הדיווח, לאפל יש יותר מ־60 רכבי מבחן על הכביש.

אפל צירפה את סגן הנשיא של טסלה

במסלול הגיוס, אפל צירפה בכירים ברחבי התעשייה, בהם אולריך קרנץ - המנהל לשעבר של יצרנית המכוניות החשמליות Canoo, וסטיוארט באוורס - סגן נשיא לשעבר של טסלה שעבד על מערכת הנהיגה העצמית של טסלה. על פי הדיווחים, הפרויקט באפל כולל מאות מהנדסים לשעבר בטסלה ובכירים מחברות ענק נוספות כמו פורד וג'נרל מוטורס, לצד מנהלי עיצוב בכירים לשעבר.

בפרויקט השתתפו בעבר גם ראש הפרויקט לשעבר דאג פילד, ומומחה הבינה המלאכותית איאן גודפלו שעזבו. פילד הצטרף ב־2018, לאחר שהוביל תוכניות רכב בטסלה, ועבר לבסוף לפורד. מי שהחליפו אותו הם קווין לינץ', שאחראי על צוותי השעון החכם של אפל ותכונות הבריאות, וג'ון ג'יאננדרה, ראש תחום למידת מכונה בחברה.

לצד גיוס ההון האנושי הנדרש לפיתוח מיזם שאפתני שכזה, אפל נדרשת למענה בתחום הייצור - סוגייה שאותה החברה טרם הצליחה לפתור. לפי דיווחים, אפל פועל להבטחת שותפויות בתעשיית הרכב, אבל לא ידוע מי יהיה השותף.

בתחילת 2021, הופצו שמועות שאפל שוקלת כי Hyundai Mobis תהיה אחראית על העיצוב, ואילו קיה תספק את קו הייצור בארה"ב. לפי הדיווחים, אפל שקלה את השותפות הזו בגלל שהעסקה עשויה הייתה לתת לענקית הטכנולוגיה גישה ליצרנית רכב מבוססת בצפון אמריקה. אולם זה לא יצא לפועל, ואפל פנתה לשיחות עם יצרניות אחרות.

לפי דיווחים אחרים, ענקית הטכנולוגיה פנתה לחברות נוספות, כמו לניסאן, אבל השותפות לא ראתה אור. היו גם שיחות עם חברות סיניות, כדי לספק סוללות למכוניות אפל העתידיות. בבלומברג דווח כי אפל נאבקת למצוא יצרנית רכב קיימת המתאימה לבניית הרכב שלה. ענקית הטכנולוגיה אף בחנה שיתוף-פעולה עם חברות כמו Foxconn, שאפל מחזיקה כבר בחוזה קיים איתה.

במרץ 2022, דווח כי יצרנית הרכב הגרמנית פורשה דנה על ביצוע פרויקטים משותפים עם אפל. המנכ"ל, אוליבר בלום, אמר כי פורשה דנה על פרויקטים עם אפל, אבל מוקדם מדי לקבל החלטות לגבי פרויקטים עתידיים.

המחיר צפוי להיות גבוה מרכב חשמלי רגיל

בכל הנוגע למחיר, עדיין אין פרטים רשמיים בנושא הזה. עם זאת, השמועות מצביעות על כך שהרכב צפוי להיות משווק כדגם "יוקרתי מאוד" או "גבוה משמעותית" מרכב חשמלי רגיל. לגבי שאלת המועד, התשובה עוד רחוקה.

לפי בלומברג, העבודה על הרכב האוטונומי של אפל נמצאת בשלבים מוקדמים, והיא שואפת להשקה ב־2025. עם זאת, האנליסט המהימן בנוגע לאפל, מינג צ'י קו, מאמין שזה יתרחש בין 2025 לבין 2027. קו מציין כי הוא לא יתפלא אם ההשקה תידחה ל־2028, ואף מאוחר יותר. 

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט