גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הם חשבו שפיצחו את הנוסחה ונכשלו: אלו התפיסות הבולטות של הברחות כספים לישראל

בדוח החלטות הוועדה להטלת עיצום כספי לשנת 2020 שהתפרסם עתה, מופיעות 79 החלטות שסך העיצום הכספי בגינן עומד על כ-2 מיליון שקל ● מחצית מהסכום הוטלה כעיצום על מפר בודד

המסלול הירוק והמסלול האדום במכס בנתב''ג / צילום: תמר מצפי
המסלול הירוק והמסלול האדום במכס בנתב''ג / צילום: תמר מצפי

אילן מרקו, צרפתי שעלה לארץ בשנת 2010, חשב שהוא פיצח את השיטה: כשנתפסו בביתו במסגרת חקירה משטרתית כספים במזומן בסך של 537,110 אירו, 87,900 דולר ארה"ב ו-627,200 שקל (בשווי כולל של כ-3 מיליון שקל), הוא הסביר כי הוא הרוויח אותם בחו"ל, וכל פעם הכניס לארץ באמצעות בני משפחה וחברים סכום הנמוך מ-10,000 אירו, כדי להימנע מהצהרה על הכנסת הכספים במזומן על גופו בנתב"ג.

באופן לא מפתיע, ההסבר הזה לא סייע למרקו מול רשויות המדינה. סופו של הסיפור בעיצום כספי בסך 1.5 מיליון שקל ששילם מרקו למדינה, לאחר שהסבריו באשר לדרך בה הגיע הכסף לישראל נדחו על-ידי רשות המסים.

הכספים נתפסו במסגרת חיפוש שנירך בביתו של מרקו במהלך חקירה של מפלג הונאה תל אביב במשטרת ישראל נגד מרקו, שנפתחה בעקבות בקשה לחיקור דין מצרפת בחשד כי ביצע סחיטה באיומים, מעילה והתחזות במדינה.

מרקו, אזרח ישראלי המחזיק בדרכון צרפתי ובבעלותו עסק לפרסום ולשיווק דיגיטלי, טען כי 200,000 אירו מתוך סך הכספים שנתפסו בדירתו הם חסכונות שצבר בעת שהתגורר בצרפת. לטענתו, כשעלה לישראל בחודש דצמבר 2010, הוא הביא עמו 20,000 אירו בלבד, ואת יתרת הכספים, אשר לדבריו מקורם ממכירה של שתי חברות ושני רכבים בצרפת, הכניס בפעימות באמצעות חבריו, זוגתו באותה עת, גרושתו, אחיו ואמו, במשך כ-8 שנים לאחר מכן.

מדבריו עלה כי בכל פעם שהם הגיעו לארץ מצרפת, הם הביאו עמם, לבקשתו, סכום כסף הנמוך מ-10,000 אירו על-מנת להימנע מהצהרה על הכספים, משום שחשש להסתבך, כלשונו. על אף שקיבל מספר הזדמנויות להציג אסמכתאות בדבר מקור הכספים, לא הוצגה בפני הוועדה כל אסמכתה, ולו לכאורה, התומכת בגרסאותיו.

ברשות המסים ראו בכך "הפרת דיווח" חמורה, בסכום גבוה, המבוססת על תכנון קפדני שמטרתו לבצע הבניה של הכסף ולהכניסו לישראל ללא דיווח.

לאור חוסר שיתוף-הפעולה של מרקו ואי-קבלת גרסתו לעניין מקורו החוקי של הכסף, הטילה עליו הוועדה להטלת עיצום כספי על מפרי דיווח, שלא דיווחו למכס על הכנסת כספים לישראל והוצאתם, את הקנס הגבוה ביותר שהוטל על מפרי החוק בשנת 2020.

מרקו ערער, וכאן דווקא זכה להקלה: בית המשפט הפחית את גובה העיצום למיליון שקל.

בלדרית כספים מפריז

עיצום כספי משמעותי נוסף, בסכום של 179,740 אירו (כ- 684 אלף שקל), הוטל על רבקה סופר, שנכנסה במסלול הירוק באולם הנוסעים בנתב"ג כשברשותה סכום כולל של 179,740 אירו, מבלי להצהיר על כך.

סופר, עצמאית בתחום עיצוב הפנים, נבדקה עם נחיתתה בארץ מפריז על-ידי שוטרי משטרת ישראל בנתב"ג, שהבחינו בכבודתה בשטרות כסף רבים, והפנו אותה למסלול האדום על-מנת שתצהיר במכס על הכספים. למרות זאת, סופר פנתה למסלול הירוק ועברה דרכו מבלי להצהיר על הכספים שברשותה. בבדיקה של בודקי המכס במקום נמצאו סכומי כסף גדולים אשר הוסלקו בתוך מספר חוברות מגזין, וחלק מהכספים, בסכום שהוא מתחת לסף הדיווח, נמצאו בתיקה האישי.

בחקירתה ובדיון בפני ועדת העיצומים טענה סופר כי היא פעלה כבלדרית כספים מפריז לישראל עבור אדם אחר, וכי הכספים המתינו לה בכספת שבמלון בפריז, והובטח לה שכר בגובה 1.5% מהסכום שתכניס לארץ. מחקירתה עלה כי היא קיבלה הנחיה לשים בתיקה האישי 12,000 אירו בלבד, שלגביהם אין בעיה חוקית, ואת יתר הכספים להסליק בתוך מספר מגזינים בכבודתה.

לטענתה, היא לא דיווחה על הכספים מאחר שמילאה אחר הוראותיו של האדם האחר, וכי זו הפעם השנייה בה שימשה כבלדרית עבורו, כאשר הפעם הקודמת הייתה בשנת 2018, כשהביאה סכום כסף בדולרים, מתורכיה לישראל.

ממצאי החקירה הצביעו על כך שמדובר באירוע בודד שמהווה חלק מפעילות ענפה של ארגון גדול יותר, המפעיל מנגנון משומן להברחת כספים, במזומן, בין מדינות. לאור כל זאת הטילה הוועדה על המפרה עיצום כספי בסכום השווה בשקלים לסכום הכספים אשר נתפסו - 179,740 אירו. 

אפקט הקורונה: מספר עיצומים נמוך יחסית

שני המקרים הללו, ועיצומים נוספים שהוטלו על "מבריחי כספים" לארץ, מתפרסמים כעת במסגרת דוח החלטות הוועדה להטלת עיצום כספי לשנת 2020. הפרסום מכיל 79 החלטות שסך העיצום הכספי בגינן עומד על כ-2 מיליון שקל, כאשר כמחצית מהסכום הוטל על אילן מרקו, כמפר בודד.

ברשות המסים מסבירים את מספר העיצומים הכספיים הנמוך יחסית כנובע מהתפשטות מגפת הקורונה בעולם במהלך שנת 2020 ומהטלת ההגבלות על הכניסה והיציאה מהארץ בכלל מעברי הגבול.

על-פי חוק איסור הלבנת הון, חלה חובת דיווח על הכנסת כספים למדינת ישראל או הוצאתם ממנה בסכום העולה על 50,000 שקל במעברי הגבול האוויריים והימיים, ועל 12,000 שקל במעברי הגבול היבשתיים. העברת כספים דרך מעברי הגבול היא אחד מדפוסי הפעולה המוכרים והרגישים ביותר בתחום הלבנת הון, שכן מדובר בדרך נוחה להעברת מזומנים ללא תיעוד ושחזור.

נזכיר כי בימים אלה אמורה ועדת העיצומים לקבל החלטה בעניינו של דודי עזרא, יו"ר קבוצת המזון נטו אחזקות, שנתפס בשדה התעופה, בעת יציאתו מישראל ליוון בחג שבועות, כאשר במזוודה אשר נשלחה לבטן המטוס הוסלקו 475,695 אירו במזומן. רשות המסים קיבלה את בקשתו של עזרא לטפל בנושא בהליך מינהלי ולהטיל עליו עיצום כספי במקום ניהול הליך פלילי נגדו. ההחלטה בעניינו של עזרא תתפרסם בדוח של שנת 2022, המתפרסם ככלל כשנה וחצי לאחר תום שנת העיצום הרלוונטי.

על-פי הדוח הנוכחי, המתייחס כאמור לשנה בה מספר הטיסות היה נמוך במיוחד, 37% מההפרות בוצעו בנמל התעופה בן גוריון, 33% במעבר נהר הירדן, ו- 21% במעבר בגין. 20% מההחלטות מתייחסות למפרים שלא דיווחו גם ביציאה מישראל וגם בכניסה אליה, ו-15% מההפרות (12 מקרים) היו בסכומים מעל 100,000 שקל.

1,150 דינר שהובילו לקנס של 80 אלף שקל

בין המפרים בסכומים הגבוהים נתפס מוסא אבו חנידק, שנכנס בינואר 2020 לישראל דרך מעבר גבול "ארז" כשברשותו סך של 280,000 דולר ארה"ב ו-1,150 דינר ירדני (השווים לכ-985,750 שקל), עליהם חלה חובת הדיווח. אבו חנידק כן דיווח על העברת 280,000 דולר, אך לאחר בדיקתו התגלה כי ברשותו סך נוסף של 1,150 דינר עליהם חלה חובת הדיווח, מבלי שהצהיר על כך וזאת בניגוד להוראות סעיף 9 לחוק.

מחקירתו עלה כי בניגוד להוראות החוק, המפר לכאורה לא הצהיר בטופס הדיווח כי העביר את הכספים שברשותו בעבור אדם אחר. לוועדת העיצומים הוגשה בקשה להטיל עיצום כספי על המפר בגין אי-דיווח על הכנסת כספים לישראל בגובה 1,150 דינר ירדני ובגין מסירת דיווח בלתי נכון.

המפר, תושב עזה,  סוחר ירקות וקטניות, טען כי בעשרת החודשים האחרונים הוא עובד עבור חלפן כספים שבבעלותו משרד להמרת מטבע ("צ'יינג'") בחאן יונס, וכי במסגרת עבודתו זו הוא מעביר עבור בשיתי כספים במזומן מעזה לרמאללה. לטענתו, הוא נכנס לישראל בתדירות של כשלוש פעמים בשבוע לצורך העברת הכספים, והוא מקבל תשלום בסך 1,500-2,000 שקל בגין כל העברה.

כאמור, המפר הצהיר בטופס הדיווח על כספים בסך 280,000 דולר ארה"ב שברשותו, מבלי להצהיר על 1,150 דינר ירדני נוספים שגם היו ברשותו. בשל העובדה שהוא לא הצהיר כי הכספים אינם שלו, ולא הצהיר על הדינר הירדני שהיה ברשותו, החליטה הוועדה להשית עליו עיצום כספי בסך 80,000 שקל.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?