גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם מסבסדים את המכוניות החשמליות, בישראל מעלים את המיסוי

לקוחות רבים שהזמינו רכב חשמלי יגלו בינואר כי הם נדרשים להוסיף עוד אלפי שקלים למחיר ששילמו ● באוצר הציגו את המהלך להעלאת מס הקנייה על כלי רכב חשמלי ופלאג־אין כחיוני לשמירה על הכנסות המדינה, אלא שבחציון האחרון ההכנסות ממסי רכב רק זינקו

האוצר מנסה לשכנע שהעלאת מס הקנייה על כלי רכב חשמליים ופלאג־אין הכרחית לשמירה על הכנסות המדינה / צילום: Shutterstock
האוצר מנסה לשכנע שהעלאת מס הקנייה על כלי רכב חשמליים ופלאג־אין הכרחית לשמירה על הכנסות המדינה / צילום: Shutterstock

בשבועות האחרונים הוצפנו בשיטפון של תחזיות אינפלציה ומיתון קודרות מהארץ והעולם. אפילו בנק ישראל לקח הפוגה רגעית מהאופטימיות התמידית שלו והעלה את תחזית האינפלציה לשנת 2022 ל־4.5%, כאחוז שלם יותר מהתחזית הקודמת שפרסם ביוני. זו עוד תחזית מתונה מאוד בהשוואה לתחזיות חיצוניות, כמו זו שפרסם בתחילת החודש הבנק המרכזי של אנגליה ובה חזה כי "אנחנו ניצבים בפני הלם גדול של אינפלציה" בעקבות "כניסה למיתון שיימשך כחמישה רבעונים".

נקודת האור היחידה שהאירה בשבוע שעבר את האפלולית הייתה סקירה שפרסמה רשות המסים תחת הכותרת "הכנסות המדינה ממסים מינואר 2021 עד יוני 2022 - בסימן התאוששות ממשבר 2020". הסקירה מדווחת בגאווה על זינוק דרמטי שנע בין 21% ל־29% בגביית מסים ישירים בשני הרבעונים הראשונים של 2022, ועל עלייה של 13% בגביית מסים עקיפים ברבעון הראשון, שהתמתנה ברבעון השני.

הסקירה החדשה הקדישה גם פרק מכובד לשוק הרכב שתורם באופן מסורתי תרומה לא קטנה להכנסות המדינה ממסים. אומנם הוא לא כולל נתונים עדכניים על היקף הגבייה בפלח, אך מתמקד בצמיחה ביבוא ובמכירות של כלי רכב עם הנעה חשמלית, היברידיים ופלאג־אין. נדמה כי בסקירה משרד האוצר מנסה לשכנע אותנו שהעלאת מס הקנייה על רכב חשמלי חיונית לשמירה על הכנסות המדינה, אך העלייה בהכנסות ממסי הרכב מעמידה זאת בספק.

 

למרות החששות, הכנסות המדינה דווקא גדלו

נתוני הגבייה בפועל מעידים על בעיה לוגית. למרות שכמעט חמישית מכלי הרכב שנמכרו במחצית הראשונה של 2022 היו כלי רכב חשמליים, היברידיים או פלאג־אין, בפועל הכנסות המדינה ממיסוי רכב כלל לא נפגעו. נהפוך הוא - הן גדלו. הסקירה לא מביאה נתונים פרטניים על היקף הגבייה ממסי רכב, אבל אפשר בהחלט לבצע תחשיב מקורב של הכנסות המדינה ממיסוי רכב במחצית הראשונה.

מס הקנייה על רכב פרטי כלול בסעיף "מס קנייה יבוא" בדוח החודשי של הכנסות המדינה ממסים עקיפים ומהווה בממוצע כ־55% מהכנסות בסעיף. אומנם השנה התכווצו כלל המכירות בשוק הרכב בשל שיבושי אספקה, אך עדיין הכנסות ממס קנייה רכב הסתכמו בכ־6 מיליארד שקל - עלייה של כ־3.4% לעומת המחצית הראשונה של 2021. הסיבה לזינוק היא שהמחיר הממוצע לעסקת רכישת רכב חדש קפץ בשל התכווצות הנחות היבואנים לפרטיים ולציי רכב, ועמו עלתה גם גביית מס הקנייה.

להכנסות האלה צריך להוסיף הכנסות מאגרות רכב, שמהוות בקירוב כ־70% מהסעיף הכללי של "אגרות ותשלומי חובה". מדובר בעוד כ־2.86 מיליארד שקל, צמיחה נאה של כ־7% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שכמעט לא הושפעה מהעובדה שכלי רכב חשמליים נהנים מאגרה מופחתת משמעותית.

גם תרחיש האימים של פגיעה בהכנסות המדינה מבלו דלק בשל המעבר לכלי רכב חשמליים לא בא לידי ביטוי עד כה. במחצית הראשונה ההכנסות מבלו דלק הסתכמו בכ־9.51 מיליארד שקל, עלייה של 8.6% לעומת התקופה המקבילה.

תוסיפו לכך עוד כמה מיליארדים מגביית מע"מ ומס שווי השימוש על רכב צמוד וכמה מאות מיליונים על חלפים ומכס - וקיבלתם נתוני גביה מכובדים מאוד למרות המעבר לחשמל.

בשורה התחתונה נראה שהנימוק של האוצר להעלאת המס הקרובה כדי לפצות על אובדן הכנסות הוא די רעוע. ואם יורשה לנו לתת עוד טיפ לרשות המסים - אנחנו מבינים את הגאווה המקצועית על שבירת שיא נתוני גביית המסים של כל הזמנים, אבל בתקופה שבה חלק גדול מהאוכלוסייה רואה כיצד חסכונותיו והשקעותיו מתאיידים וכיצד כוח הקנייה שלו יורד במהירות - העיתוי לא ממש אידיאלי.

פגיעה בהכנסות או בסביבה: דילמות האוצר

"יבוא רכב חשמלי תפס תאוצה בשנה וחצי האחרונות", ציינו בסקירה. "בשנת 2021 הובאו לארץ 12,157 כלי רכב חשמליים, כאלף כלי רכב בממוצע לחודש. במחצית הראשונה של 2022 הובאו 9,385 כלי רכב חשמליים, יותר מפי שניים לעומת התקופה המקבילה ב־2021".

ביחס לכלי רכב היברידיים ופלאג־אין, נכתב בסקירה: "במצטבר, מתחילת השנה נמצא היבוא בעלייה. בדומה לסך היבוא של רכבי נוסעים, היבוא של רכב היברידי טרם חזר לרמתו בתקופת הטרום קורונה - שנת 2019".

הקורא חד העין עשוי לשאול את עצמו מה עושים נתונים הנוגעים ליבוא ומכירות בסקטור ספציפי של שוק הרכב בתוך סקירה חצי שנתית רוחבית של הכנסות המדינה ממסים. אז הנה מה שכתוב שם "בין השורות".

בינואר הקרוב יוכפל מס הקנייה על רכב חשמלי ל־20%, ובמקביל יועלה ב־15% מס הקנייה על רכבי פלאג־אין. המהלך הזה מציב את האוצר בדילמה. מצד אחד, אין לו שום כוונות להניח לכלי רכב עם מס מופחת לכבוש את השוק ולפגוע בהכנסות העשירות ממס קנייה על כלי רכב מזהמים ועל ההכנסות מבלו דלק.

מן הצד השני, המהלך הזה יוצר לאוצר בעיה תדמיתית לא קטנה, של מי ש"נלחם במגמה סביבתית ירוקה". נציין שלאוצר אין בעיה מעשית עם הביקורת על העלאת המס, שאותה מתחו בחודשים האחרונים משרדי האנרגיה ואיכות הסביבה שמנסים לקדם את הקליטה של רכב חשמלי בישראל, ומשקיעים לא מעט בקמפיינים לעידוד המעבר לרכב חשמלי. מכיוון שאנחנו בתקופה של בחירות, לשרות של שני המשרדים האלה יש דאגות אחרות.

האוצר גם לא מוטרד במיוחד ממורת הרוח הגלויה של עשרות אלפי לקוחות שהזמינו בחודשים האחרונים כלי רכב חשמליים על רקע הזינוק במחירי הדלק. אומנם הרבה לקוחות יגלו בינואר הקרוב שהם נדרשים להוסיף עוד אלפי עד עשרות אלפי שקלים כדי לקבל את הרכב החשמלי שהזמינו, אך האוצר יודע היטב שרוכשי הרכב הפרטי בישראל הם ציבור כנוע ונטול אלטרנטיבות, שתמיד משלים עם גזירות המס. זה עבד מצוין עם כלי הרכב ההיברידיים שכל הטבות המס להם בוטלו, אבל הביקוש להם נשאר חזק.

הקשיים הגלובליים מול ה־OECD

הבעיה התדמיתית העיקרית של האוצר היא מול ארגון ה־OECD, שתומך במוצהר במעבר מכלי רכב מונעי בנזין וסולר לרכב חשמלי, לצורך עמידה ביעדי הפחתת הפליטה הגלובליים. סביר להניח שהארגון לא יראה בעין יפה מהלך שמסגרתו יוכפל המס על רכב חשמלי בעת שכל המדינות המפותחות דווקא מגדילות את הסובסידיות ומציבות יעדים אגרסיביים למעבר לחשמל. ביקורת כזו, שתפגע ביוקרה, "תכאב" לאוצר הרבה יותר מכל מחאה ברשתות החברתיות.

לפיכך האוצר "מרים להנחתה" ומציג נתונים שמעידים, כביכול, כי כלי הרכב החשמליים בישראל הופכים במהירות מנישת שוק קטנה שזקוקה לעידוד ממשלתי, לטרנד גורף שצומח במאות אחוזים מדי חודש.

המסקנה שהאוצר רוצה שנסיק היא שהפלח ימשיך לצמוח במהירות, גם הטבת המס תקטן וקופת המדינה תפצה את עצמה על אובדן ההכנסות מרכב חשמלי. משהו בנוסח "לאכול את העוגה ולהותיר אותה שלמה".

עוד כתבות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים