גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה על הנרטיב: מערך ההסברה הלאומי תפס את הבמה

חומרים ויזואליים מסייעים לספק הוכחות ● ראש מערך ההסברה ליאור חייט על הפרסום הפלסטיני שהאשים את ישראל בהרג ילדים בג'באליה: "בנינו תוכנית תקשורתית לפירוק המוקש הזה"

ליאור חייט, ראש מערך ההסברה הלאומי / צילום: מארק ניימן, לע''מ
ליאור חייט, ראש מערך ההסברה הלאומי / צילום: מארק ניימן, לע''מ

מאז תחילת מבצע "עלות השחר", גורמי ההסברה השונים בישראל - דובר צה"ל, משרד החוץ ומערך ההסברה הלאומי במשרד ראש הממשלה - פועלים כדי לקבע נרטיב של כל התרחשות והתרחשות. מקרי המבחן בקרב הזה על הנרטיב התקבלו תוך יממה: שיגורי רקטות מעזה שהובילו לפגיעה ולהרג של אזרחים פלסטינים שווקו על ידי הפלסטינים כירי של צה"ל, בעוד שבצד הישראלי פעלו הסברתית תוך כדי הצגת הוכחות לכך שמדובר בירי פלסטיני ש"השתבש".

סא"ל (מיל') אביטל ליבוביץ', מנכ"לית הוועד היהודי־האמריקאי (AJC) בישראל ולשעבר דוברת צה"ל לתקשורת הזרה, הסבירה לגלובס כי בסיטואציה של נרטיבים שמתנגשים, הדבר החשוב ביותר הוא "לקבל את המידע המהיר ביותר מתוך צה"ל ועם חומרים ויזואליים, כי העניין הוויזואלי הוא סופר־קריטי כדי לספק הוכחות".

לדבריה, "היום אנחנו בעידן של ויראליות מטורפות עם במות מרובות. ישנו חמ"ל בדובר צה"ל שמקבל דיווחים שוטפים מיד כשמתחיל אירוע מאגף המבצעים ופועל במהירות כדי להשפיע על השיח מהרגע הראשון".

פוסט נגד ישראל בפייסבוק

מערך שמתכלל את כלל גופי ההסברה

במבצע הנוכחי, בשונה מאירועים צבאיים קודמים, מי שתפס את המושכות הוא מערך ההסברה הלאומי, שכפוף לראש הממשלה יאיר לפיד. דובר צה"ל הפעם נדחק לשוליים. רונן מנליס, לשעבר דובר צה"ל ומנכ"ל לנושאים אסטרטגיים, אמר לגלובס כי "יש פה אירוע משמח, שישנו מערך הסברה לאומי והעומד בראשו מתראיין ומנגיש את מסרי הדרג המדיני ועונה על השאלות. כשהייתי דובר צה"ל, היו שואלים אותי שאלות על המשא-ומתן, אבל כלובש מדים וכדובר צה"ל, לא הייתי יכול לענות על השאלות האלו".

תא''ל רן כוכב / צילום: אפרים לפיד נציג דו''צ

עם זאת, לדברי מנליס, "למרות ההתקדמות המבורכת, מדינת ישראל רחוקה מאוד מהמצב המתוקן. אומנם ראינו תגובות מהירות יותר ביחס לסבבים אחרים - אבל חסר חדר מצב הסברתי־תודעתי שמנטר את כל המידע מכל הפלטפורמות בזמן אמת, ויודע לייצר תוכן מהיר ורלוונטי. בחדר הזה יוכלו לראות את כל הטרנדים ברשתות החברתיות, וניסיונות הצד השני בשימוש בבוטים ובמניפולציות, וכך אפשר להשפיע על השיח התודעתי בלחימה. יש עוד מרחק ממה שצריך".

רון ברומר, ראש החטיבה למאבק בדה־לגיטימציה במשרד החוץ, הסביר כי "בזמן מבצע תפקידנו במשרד החוץ וכל מי שעוסק בהסברה הוא לשמור על הסטטוס־קוו בעולם. כ־70% מאוכלוסייה מסוימת הם נייטרלים, ובתקופת מבצע עלינו לוודא שהמסרים השליליים לא ישפיעו עליהם". לדבריו, "מה שאנחנו מנסים לעשות זה לאזן את השיח ברשתות החברתיות ובתקשורת".

ברומר מפרט כי בתקופת מבצע, חוץ משמירה על הניטרליים, הם פועלים בשני מישורים נוספים: לחזק את התומכים השקטים של ישראל ולהפוך אותם לתומכים פעילים, ולמנוע זליגה של המתנגדים השקטים להפיכתם למתנגדים פעילים.

כאמור, מי שאחראי לתכלל את כל גופי ההסברה הישראליים על מנת לייצר מסר אחיד, מדויק ויעיל הוא מערך ההסברה הלאומי. ליאור חייט, ראש מערך ההסברה הלאומי, ולשעבר דובר משרד החוץ, הסביר כי "אנחנו מחליטים מי הגורם שמוביל את האירוע. לדוגמה, 'עלות השחר' הוא אירוע צבאי ולדובר צה"ל כמובן יש תפקיד משמעותי במיוחד כאן. אבל ישנם עוד שחקנים, כמו משרד החוץ, משרד ראש הממשלה, הקבינט ועוד - והכל צריך להיות מסונכרן".

"הסיקור של ישראל ירד באופן משמעותי"

לגבי הפרסום שהופץ בסוף השבוע בצד הפלסטיני כי ישראל תקפה בג'באליה והרגה חמישה פלסטינים ובהם ארבעה ילדים, אמר חייט: "זהו אירוע שהיה יכול להתפתח לכדי אסון הסברתי, משנה מערכה ועם השלכות מדיניות קשות, ולכן פעלנו בהקדם, בנינו תוכנית תקשורתית לפירוק המוקש הזה".

ליבוביץ', שעוקבת אחרי התקשורת הזרה, מזהה גם כי הפעם הנושא פחות בכותרת. "יש את המלחמה באוקראינה, בחירות האמצע בארצות-הברית, באירופה הייתה איזו תאונה טרגית - והסיקור של ישראל ירד באופן משמעותי".

כרזה נגד ישראל בטוויטר

שיח ער ברשתות החברתיות, בצד הישראלי ובצד הפלסטיני | נבו טרבלסי

המאבק על דעת הקהל העולמית מתרחש גם ברשתות החברתיות ובאתרים השונים. מבדיקת גלובס, המבוססת על ניתוח של חברת באזילה (Buzzilla) שעוסקת במודיעין גלוי בשפות הנפוצות בישראל ובניטור וניתוח שיח ברשתות החברתיות, עולה כי מבצע עלות השחר גורר שיח רחב ברשתות החברתיות הן בצד הישראלי והן בצד הפלסטיני.

לפי באזילה, מרבית השיח מצד הגולשים הפלסטיניים מדבר על "התוקפנות הישראלית" וגולשים רבים מפנים אצבע מאשימה כלפי ישראל שהחלה את המבצע, וממשיכה עם "פשעי הכיבוש". בצד הפלסטיני נרשמו 2.6 אלף דיונים במהלך השבת האחרונה, וכ־470 אלף אינטראקציות. 12% מהדיונים היו בטוויטר, 29% ברשתות חברתיות אחרות (פייסבוק, אינסטגרם וטיקטוק), והיתר התקיימו בדיווחים תקשורתיים ובפורומים - עם רוב של 59% מהשיח.

 

לפי באזילה, "הציבור הפלסטיני לא באמת מתייחס או מגיב לטענה לפי הג'יהאד האסלאמי טבח באותם הילדים בעקבות שיגור הטיל שנכשל, וממשיך להאשים את ישראל ב'הריגה של חפים מפשע'". מרבית התגובות מכילות התייחסויות דתיות וכן קריאות נגד ישראל.

הישראלים מנסים להבין למה עכשיו

במקביל, נרשמו כ־2.2 אלף דיונים בנושא בצד הישראלי, וכ־816 אלף אינטראקציות. 42% מהדיונים היו בפייסבוק, 23% בטוויטר והיתר התחלקו בין אתרי החדשות, פורומים ובלוגים. לפי הניתוח של באזילה, בין הפלטפורמות שבלטו היו פלטפורמות של צעירים כמו פורום fxp או סטיפס. על פי הבדיקה, ביום שישי, בתחילת המבצע, השיח בצד הישראלי התאפיין בעיקר בשאלה מדוע המבצע התחיל. לפי סקירה שבוצעה על ידי באזילה, רוב המגיבים תומכים במבצע - בתקופה אחרת היינו חושבים כי זה מראה תמיכה בצד הימני במפה הפוליטית. אלא שהפעם ייתכן שמדובר תמיכה בראש הממשלה לפיד ולאו דווקא תמיכה בהשקפה הפוליטית הימנית.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות