גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הקלעים של הטלטלה בשטראוס: למה פורש המנכ"ל ומי היורש המיועד

גורמים בענף מעריכים כי סיום כהונתו של גיורא בר דעה סוכם מראש, ללא קשר למשבר מפעל הממתקים ● המועמדים להחליפו צמחו בתוך החברה, כשהמוביל ביניהם הוא ציון בלס, העומד בראש חברת הקפה ● היעד האסטרטגי: הרחבת הפעילויות בארה"ב ופיתוח שווקים חדשים

עפרה שטראוס, ציון בלס וגיורא בר דעה / צילום: שי יחזקל, סיון פרג', איל יצהר
עפרה שטראוס, ציון בלס וגיורא בר דעה / צילום: שי יחזקל, סיון פרג', איל יצהר

גיורא בר דעה הודיע השבוע על סיום תפקידו כמנכ"ל שטראוס, לאחר 5 שנות כהונה. בכך, הוא מסיים פעילות של למעלה משני עשורים בחברה.

בר דעה נכנס לתפקיד המנכ"ל לאחר עזיבתו של גדי לסין, על רקע מצב רפואי. הוא הוביל את תהליך המיזוג בין שטראוס לעלית, ניהל את פעילות שטראוס בארץ ולאחר מכן יצא לנהל את פעילות שטראוס בצפון אמריקה, פיתח את השותפות עם פפסיקו ויחד עימה הקים את אובלה, פעילות הסלטים והמטבלים. 

הסלמונלה, החומוס והמלחמה באוקראינה: הרווח הנקי של שטראוס נחתך ב-93% ברבעון הראשון
הסלמונלה בשוקולד לא הייתה המכה היחידה: המשברים שחתכו משטראוס 2 מיליארד שקל

ההתפטרות מגיעה לאחר תקופה של משברים

עזיבת בר דעה מגיעה לאחר תקופה של משברים. יותר משלושה חודשים עברו מאז דיווחה שטראוס על גילוי הסלמונלה במפעל השוקולד של החברה בנוף הגליל. מאז אותו אירוע, שהוביל להפסקת פעילות המפעל, איבדה מניית שטראוס  כ־8% מערכה, כאשר מדד הייחוס ת"א־35 רושם ירידה צנועה של 2% באותה התקופה.

שטראוס נסחרת כיום לפי שווי של כ־10.5 מיליארד שקל, כך שמאז אירוע הסלמונלה היא גילחה כ־900 מיליון שקל משווי השוק שלה. על־פי הערכות הנהלת החברה, נכון לסוף מאי, הפסקת הייצור במפעל תוריד 170־230 מיליון שקל ברווח הנקי שלה השנה.

 

שטראוס הציגה לבעלי המניות בשנת 2021 רווח נקי של 609 מיליון שקל (לעומת 533 מיליון שקל ב־2020), כך שמדובר על איבוד רווחים השווה ל־28% עד 38% מרווחי השנה שעברה. מבט רחב על המניה מגלה כי בסיכום שלוש השנים האחרונות היא הציגה תשואה שלילית של כ־11%, בזמן שמדד ת"א־35 עלה ב־23%. יותר מכך, גם בשלוש השנים שלפני אירוע הסלמונלה עמד פער התשואות ביניהם על כ־15% לטובת מדד ת"א־35.

ברקע אף תלויה חקירת רשות התחרות בפרשת תיאום המחירים, במסגרתה חוקרי הרשות פשטו על משרדי שופרסל ושטראוס בחשד לקיום הסדר כובל בין ספקים למתחרים וקמעונאים. רק בחודש שעבר נחקרו בר דעה ובכירים נוספים.

פרשת הסלמונלה אומנם פגעה במוניטין וברווחי שטראוס, אלא שבחברה סבורים כי מיום שהתגלה האירוע, המנהלים ובראשם בר דעה פעלו היטב, באחריות, בשקיפות ובאופן שדווקא ראוי לציון. במסיבת עיתונאים שקיימה הקבוצה באותו אירוע עמדו זה לצד זה עפרה שטראוס, גיורא בר דעה ואייל דרור, והודיעו כי הם לוקחים אחריות על המחדלים ויעשו מה שצריך כדי לתקנם.

עריפת ראשים או עזיבה מתוכננת?

התזמון בעזיבתו של בר דעה יכול להוביל להשערה שהוא הראשון שמשלם את המחיר. אבל צריך לומר - הוא מונה לתפקיד בקיץ 2018, כשהיה בן 65. ייתכן כי מלכתחילה לא הייתה כוונה, מבחינתו ומבחינת החברה, להמשיך לעוד קדנציה. אחרי רצף אירועים, שלוו גם במגפת הקורונה, שני הצדדים הרגישו בשלים למינוי חדש, וככל הנראה לא מדובר ב"עריפת ראשים".

באשר למחליפו של בר דעה - לשטראוס יש מסורת של מינויים פנימיים, ונראה כי גם הפעם המחליף יגיע מתוך החברה. על־פי ההערכות, סיכויים גבוהים כי זה יהיה ציון בלס. במשך עשור עפרה שטראוס מכשירה אישית את בלס לתפקיד, ואף שלחה אותו להיות מנהל פעילות הקפה הגלובלית של הקבוצה בדיוק למטרה הזו. הוא נחשב למנהל מצוין ומוערך, כזה שמכיר את הדי.אן.איי של החברה לפני ולפנים ומי שיש לו גם יחסים טובים עם המשפחה.

שחר פלורנץ, מועמד להחלפת המנכ''ל / צילום: יח''צ שטראוס

מועמדים אפשריים נוספים הם תומר הרפז, שעזב לפני כשנה את תפקידו כמנכ"ל חברת הסלטים סברה אובלה; ושחר פלורנץ, סמנכ"ל צמיחה וחדשנות בקבוצת שטראוס, גם הם אנשים שגדלו בחברה עצמה.

תומר הרפז, מועמד להחלפת המנכ''ל / צילום: Simone Henken

כבר לפני מספר שבועות שטראוס פנתה לחברת הד הנטינג, איתה היא עובדת בכל גיוס. זאת, לאחר שבר דעה ועפרה שטראוס החליטו להתחיל בגישושים לקראת מציאת מחליף שיוביל את החברה בתקופה לא פשוטה.

הצוות החדש יתמודד עם אתגרים רבים

מבנה הפעילות של שטראוס מבוסס בשנים האחרונות על השגת צמיחה חד־ספרתית מתונה מדי שנה, כאשר בשנת 2021 צמחו המכירות ב־4.8%. בתוכניתה האסטרטגית לשנים 2022־2026 מציינת שטראוס כי היא הציבה לעצמה את הצמיחה כיעד אסטרטגי מרכזי, "תוך שאיפה ארוכת־טווח לצמוח בקצב שנתי ממוצע של כ־5%".

לצורך כך החליטו בשטראוס להגדיל את ההשקעות בפעילויות הקיימות, ובנוסף החברה הקצתה סכום של לפחות 1 מיליארד שקל למיזוגים ורכישות. המטרה היא להרחיב את הפעילות בארה"ב להיקף של כ־1 מיליארד שקל, בין השאר באמצעות רכישת פלטפורמה מקומית בעלת מתאם גבוה למגמות העתידיות בשוק המזון.

בשטראוס רוצים למנף ולהגדיל את היקף ההשקעות בפעילויות הפודטק, במטרה לייצר פורטפוליו של חברות בעלות שווי הוגן משמעותי לקבוצה בטווח האסטרטגי. החברה אף מתכננת להגדיל פעילות המים הבינלאומית שלה ופיתוחה לשווקים גיאוגרפיים חדשים, באמצעות רכישה של פעילות קיימת או הקמת פעילות חדשה.

במקביל, הקבוצה מתכננת שינויים בפעילויות הקיימות, אשר מטרתם להגדיל מכירות, להרחיב נתחי שוק ולשפר את הרווחיות. שינויים אלה ידרשו בין השאר השקעות הוניות מוגדלות, שעשויות להוות כ־4% ויותר ממחזור המכירות.

את כל אלה ועוד, יחד עם פיתוח הפעילות באתרי האונליין של רשתות שיווק המזון, תידרש ההנהלה להוציא אל הפועל בשנים הקרובות. לשם כך תידרש החברה לבנות צוות ניהולי שיידע ויוכל להתחבר למגמות החדשות בשוקי המזון בעולם ולקהלים הייחודיים השונים שמאפיינים אותם. 

משטראוס נמסר: "החלטתו של גיורא בר דעה כפי שנמסרה אתמול ליו"ר קבוצת שטראוס על רצונו לסיים תפקידו בחודשים הקרובים, נעשתה על דעתו ובגמירות־דעת שלו. דירקטוריון החברה לא קיבל החלטה להדיח מנכ"ל או מנהלים אחרים בעקבות הריקול. גיורא ימשיך להוביל את הקבוצה ויסייע למנכ"ל שיבחר להיכנס לתפקיד. דירקטוריון הקבוצה עודכן באשר להחלטת המנכ"ל בסמוך להגשת המכתב שלו ליו"ר ומיד לאחר הכנת טיוטת דיווח מידי".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים