גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אחרי 7 שנים אפשר להפוך לשותף": עו"ד זאב פרל מספר איך מנהלים משרד עורכי דין מרחוק

עו''ד זאב פרל, ראש משרד עורכי הדין פרל כהן, מסמן בראיון לגלובס את האתגר הבא של הפירמות בישראל ("גלובליות אמיתית, הלקוחות רוצים למכור לארה"ב") • וטוען: "בינתיים המשבר בהייטק הוא משברון. רואים יותר זהירות מצד החברות, ואולי זו זהירות טובה"

עו''ד זאב פרל / צילום: דודו בכר
עו''ד זאב פרל / צילום: דודו בכר

משבר ההייטק נראה כעובדה מוגמרת. חברות מתקשות לגייס, וחלקן נסגרות, מפטרות עובדים או סוגרות שלוחות בישראל. אחת מפירמות עורכי הדין שנמצאות ברקע ומשרתות את הסטארט-אפים כבר שנים היא פרל כהן צדק לצר ברץ.

הפירמה הבינלאומית, שכוללת משרדים בישראל, בארה"ב ובבריטניה, מונה כ-200 עורכי דין ועורכי פטנטים - רובם בישראל. מי שהקים לפני 20 שנה את הסניף הניו יורקי הוא עו"ד זאב פרל, השותף המנהל של הפירמה. בראיון לגלובס מספר פרל, שמשרדו מלווה חברות טכנולוגיה מרגע ההקמה, מה דעתו על משבר ההייטק הנוכחי והאם הוא מחלחל לעורכי הדין, מתאר את השוני בין עורכי הדין בישראל לבין ארה"ב, ומסביר כיצד מנהלים משרד גדול ממרחק של אלפי קילומטרים.

"בינתיים זה משברון ולא משבר", כך מגדיר פרל את המצב בהייטק. "אנחנו לא רואים שינוי בכמות העבודה, בפטנטים ובליטיגציה. רואים יותר זהירות של החברות, ואולי זה טוב".

לשאלתנו בנוגע לדמיון למשברי 2000 ו-2008, פרל משיב כי "ב־2000 הייתה התרסקות טוטאלית, ב-2008 חשבנו שכל המערכת קורסת. אולי אנחנו על פי תהום ועוד לא נפלנו, אבל אולי התהום תהיה שלולית - ונפילה של חצי מטר".

איך משפיע המשבר על עורכי הדין? הוא מסביר כי בתחום הקניין הרוחני פחות מרגישים את הזעזועים. "חברות גדולות חייבות להגן על הפיתוחים והן חושבות בסקאלה של 10-20 שנה". לדבריו, "במצב שחברה מתקשה לגייס, היא עדיין מבקשת את הליווי המשפטי. לא חושב שיש פחות עבודה, אולי יש יותר עבודה על כל עסקה".

עברו לעבודה מרחוק עוד לפני פרוץ הקורונה

פרל מספר על שורת הבדלים בין העיסוק בעריכת דין בארץ לבין ניו יורק. הוא מציין פער אדיר בעלויות, כאשר הליך משפטי בארה"ב עולה פי עשרה מבישראל. ההבדלים באים לידי ביטוי לא רק בעלויות, אלא גם באופי העבודה.

כך למשל, במשרד פרל החלו לעבוד מהבית עוד לפני משבר הקורונה "העברנו את כל המשרד לענן. זה לא המצאה שלנו, למדנו ממשרדים אמריקאים", אומר פרל. "מה קרה אחרי שנגמרה תקופת הקורונה? כאן רואים פערים. בישראל חזרו למשרד, ובארה"ב לא חזרו. האם צריך להחזיר? זו שאלה אחרת".

הבדל נוסף שמציין פרל הוא אופן הייעוץ של עורכי הדין. "ישראלים הרבה יותר מעורבים ואכפתיים כשזה נוגע לביזנס של הלקוח. הלקוח בישראל מצפה גם לייעוץ שאפשר לקרוא לו סמי־עסקי. בארה"ב יש יותר הפרדה, הפוקוס הוא על הצד המשפטי נטו. בארץ, סטארט־אפיסט מצפה לייעוץ שלא קשור רק לכתיבת המסמך, אלא גם לפרמטרים עסקיים. זה לא שחור ולבן, אבל בארה"ב יש נטייה להיצמד לתפקיד כפי שמוגדר".

החל את דרכו בעולם המשפט לפני 28 שנים

פרל (60) החל את דרכו בעולם המשפט ב-1994, עם הצטרפותו למשרד שכיום הוא עומד בראשו. מאז, עבר המשרד כמה גלגולים. פרל כהן היא פירמה שכוללת שלוש שותפויות בישראל, בארה"ב ובאנגליה אשר פועלות יחד בקשת תחומים רחבה. החל מקניין רוחני וטכנולוגיה, ועד שוק ההון תשתיות ומיסוי. בין השותפים: מרק כהן, דורון לצר, יעל ברץ, בנימין ברץ ודור כהן צדק.

בעקבות משבר ההייטק ב-2000, המשרד עבר לעבוד במודל "קרוס־בורדר" (חוצה גבול), וב-2013 התמזג עם משרד ברץ - צעד שהגדיל אותו ב־50%. במהלך השנים גויסו עורכי דין שהרחיבו את תחומי העיסוק, כאשר בשנה האחרונה הצטרפו ארבעה עורכי דין ממשרד איתן מהולל שנסגר, וכן עורכי דין המתמחים במסים וברפואה.

בין לקוחות המשרד ניתן למצוא את חברת מערכות התקשורת Telit, חברת המחשוב NICE; ורילי (Verily), חברה בת של אלפאבית העוסקת בתחום הבריאות; חברת האנרגיה הירוקה פינרגי; גוגל; וכן, אוניברסיטת UCLA.

המשרד עבר אשתקד לבניין חדש בטיימס סקוור, ומנהל מאבקים משפטיים בניו יורק. המשרד ייצג השנה בהצלחה את Telit מול פיליפס שניסתה למנוע יבוא לארה"ב, במסגרת הליך ב-ITC (הרשות האמריקאית לסחר בינלאומי) ובבית המשפט בדלוואר; את חברת הטכנולוגיה אקטליס באחת מההנפקות הישראליות הבודדות בנאסד"ק; ואת סימפליפיי (Siemplify), שנרכשה על ידי גוגל תמורת מאות מיליוני דולרים.

"בישראל כבר פחות נאיבים בתחום הפטנטים"

פרל מתמחה בתחום הקניין הרוחני. בעבר, הוא התבטא כי חברות ישראליות לא יודעות להגן על הפטנטים. ואילו כעת, הוא אומר כי "חברות ישראליות לא נאיביות כפי שהיו כשהתחלתי. החברות למדו את חשיבות הצד האמריקאי. רוב המשרדים בישראל עובדים עם משרדים אמריקאים". פרל נמצא על קו ישראל־ארה"ב אחת לחודשיים לערך. שותפו עו"ד מרק כהן מתגורר בישראל ונוסע לארה"ב אחת לחודש, ולעיתים אף יותר מכך.

איך מנהלים משרד ממרחק של אלפי קילומטרים?
"הניהול הוא מבוזר. יש צוותי עבודה שבראש כל אחד מהם עומד שותף. קבוצת ההתייחסות של עו"ד במשרד היא קבוצת העבודה. עושים ישיבות שותפים אחת לשבועיים בזום. השדרה הניהולית יושבת בעיקר בארץ".

מתי הופכים לשותפים בפרל?
"אין לנו כללי ברזל. עו"ד של 7־8 שנים בהחלט בשל להיות שותף שכר. אז, הוא יוכל להתקדם, להיות שותף ברווחים, ובדרך כלל יותר מאוחר גם שותף אקוויטי בשדרת הבעלים".

על מגמת המיזוגים, אומר פרל כי אחת הבעיות המרכזיות היא ניגוד העניינים בין לקוחות אפשריים. "מסה קריטית זה חשוב. אני לא יודע איך משרדי הענק מתמודדים עם ניגודי העניינים. השבוע הפסדנו עסקה גדולה בגלל שאנחנו מייצגים את הצד השני בעניין אחר".

מה האתגר של משרדי עורכי הדין?
"גלובליות אמיתית. הלקוחות רוצים למכור בארה"ב. יש בישראל תפיסה מקומית מדי. במקום לפרוץ לעולם ולעשות את מה שנייס, אמדוקס וטבע עשו, שוק עריכת הדין הישראלי לא עושה את זה. רוב המשרדים עובדים עם משרדים אמריקאים".

עו"ד זאב פרל

אישי: בן 60, נשוי ואב לשלושה. גר בניו יורק.

מקצועי: מומחה בקניין רוחני, בעל תואר ראשון בגיאולוגיה וכימיה מהאוניברסיטה העברית, תואר שני בכימיה ממכון ויצמן, ותואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת ת"א.

עוד משהו: אוהב טבע וים.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן