גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שיחות הפיטורים היו נוראיות, לא יכולתי לזוז": 3 יזמי הייטק מספרים על קשיי המשבר

המשבר בהייטק וגל הפיטורים שבא בעקבותיו מובילים לחוסר ודאות בקרב עובדי הענף ● אלא שגם המנהלים שלהם, שעד לפני חודשים בודדים התרברבו בהכנסות גבוהות ורווחי עתק, נאלצים להתמודד עם השינוי הדרמטי ● שלושה יזמים, שסירבו להיחשף בשמם ובחרו להתראיין באופן אנונימי, מספרים לגלובס כיצד המשבר משפיע על מצבם הנפשי

3 יזמים מספרים על החיים בצל המשבר / אילוסטרציה: גלובס
3 יזמים מספרים על החיים בצל המשבר / אילוסטרציה: גלובס

החיים של יזמי סטארט־אפים אף פעם לא היו באמת פשוטים. מהלך ההקמה של חברה נראה מבחוץ רומנטי ומלהיב והיזמים מתאמצים לשדר תמיד הצלחה ושליטה. אבל בפועל, מבפנים, מדובר ברוב המקרים בתהליך כאוטי, מלא בתקלות, משברים וחוסר ודאות.

עם זאת, תקופה זו של משבר בהייטק מעמתת את היזמים עם קשיים בעוצמה גדולה מבעבר ובעיקר עם משברים בכל החזיתות - הם מתקשים לגייס מימון ממשקיעים, מתמודדים עם לקוחות שלוקחים צעד אחורה וצריכים לקצץ מהר בהוצאות ולפטר, רגע אחרי שהתעסקו בגיוס עובדים.

כמובן שליזמים בשוק יש אחריות מסוימת למצב הנוכחי, כאשר הגדילו מאוד את כוח־האדם בחברות שלהם ובזבזו יותר מדי בתקופת השפע של הכסף הזול אשתקד. כמו כן, ברור כי הנפגעים הגדולים הם קודם כל העובדים שפוטרו, לפעמים זמן קצר אחרי ששמעו ממנהליהם כי הכל הולך מצוין בחברה. לפי אתר לסטארט־אפ, שעוקב אחרי התעשייה, מאז תחילת המשבר פיטרו חברות טכנולוגיה ישראליות מעל 3,500 עובדים בארץ ובחו"ל.

ובכל זאת חשוב לדבר גם על הקשיים העצומים איתם מתמודדים היזמים, חלקם צעירים בשנות ה־20 לחייהם. לצורך כתבה זו, הסכימו שלושה יזמים לשתף אותנו בגילוי לב באותם קשיים, אך ביקשו להישאר בעילום שם.

"אי־אפשר לגייס כסף, קרנות עצרו השקעות"

גיא הוא כבר לא ילד. הוא חווה את משבר הדוט.קום הגדול של תחילת שנות ה־2000, מכר את הסטארט־אפ הראשון שלו וכעת מוביל את השני. למרות הניסיון, גיא מודה כי מדובר בתקופה לחוצה מאוד גם עבורו. "המצב כרגע בשוק הוא שאי־אפשר לגייס כסף. קרנות הון סיכון אומנם עושות קולות ומוכנות להיפגש איתך, אבל בפועל הן עצרו לגמרי השקעות. היית מצפה שהקרנות יעזרו לפחות לחברות הקיימות בפורטפוליו שלהן, אבל יש כאלו שלא עושות גם את זה. הן אומרות: ‘תסתדרו ואל תסתמכו עלינו’. בגלל זה יש סטארט־אפים שנסגרים ואחרים שרצים להימכר".

על אף המשבר שפוקד חברות רבות, בחלקים אחרים בהייטק הישראלי עדיין יש ביקוש גבוה לעובדי פיתוח. הסטארט־אפ של גיא כבר פיטר עובדים, אך במקביל צריך להתמודד גם עם החשש מנטישה של העובדים שנותרו בחברה שלו.

"אני מרגיש שהעובדים מסתכלים עלי בשבע עיניים כדי לראות האם אני במצב רוח רע ולהסיק האם הם צריכים לחפש מקום חדש. יש מצבים שיש לך נפילות ואתה מוציא לחץ על אחרים".

מבחינת גיא החשש הגדול ביותר הוא לאכזב את המשקיעים ששמו כסף בחברה שלו. "יזמים אחרים אומרים לי שמקסימום אני אסגור את החברה, אבל אני מרגיש שיש לי מחויבות עמוקה למשקיעים ששמו כסף עלי אישית. זה מאוד קשה ודורש חוסן רגשי".

"חלק מהעובדים הוציאו עלי את התסכול"

אייל, יזם בתחום הדאטה, מיזג לפני מספר חודשים את הסטארט־אפ שלו עם חברה גדולה יותר. הוא נשאר בתפקיד בכיר גם אחרי העסקה, ולכן צריך היה להוביל את מהלך הקיצוצים הנוכחי של עובדיו, אחד מיני רבים שקורים בתעשיית ההייטק הישראלית והעולמית כרגע.

"הייתי צריך לפטר חמישה עובדים שלנו בארה"ב דרך הזום - אחלה עובדים בתחומי המוצר, המכירות והשיווק, לא עובדים גרועים. רק בינואר סיפרנו לכל העובדים בחברה איך בשנה שעברה הכפלנו את ההכנסות פי חמישה והשנה נשלש אותם שוב, ועכשיו אני צריך להודיע להם פתאום שהם הולכים הביתה".

כדי לעשות את שיחות הפיטורים הוא שכר חדר זול בבית מלון בעיר אחרת. "אמרתי לאשתי שאני חייב להתנתק ליומיים וצריך לעשות את השיחות האלו ללא רעשי רקע מסביב. בלי ילדים בבית או טלפונים על פתרון באגים. שיחות הפיטורים היו נוראיות. לא כל העובדים הבינו את המצב וחלק מהם הוציאו עלי את התסכול. אחרי שסיימתי, התכרבלתי מול הטלוויזיה וצפיתי במשך שעתיים בסדרה פמילי גאי. לא יכולתי לזוז".

חוץ מהפיטורים, מספר אייל, קושי נוסף הוא ההתמודדות עם המשקיעים. "חלק מהמשקיעים, בעיקר הגדולים שמכירים את המצב בשוק, מאוד תומכים. אבל יש גם משקיעים קטנים יותר, אנג'לים פרטיים, שלא מחוברים למציאות. הם כועסים עליך למה פספסת את היעדים ולמה אתה צריך לפטר עובדים עכשיו".

 

קושי חוזר אותו מתארים היזמים הוא התמודדות עם אי הוודאות של התקופה. אי ודאות ביחס לאיך ייראה השוק בעוד חודש ובטח בעוד שנה, ואי ודאות ביחס לציפיות המשקיעים מהם. "הכל קרה באופן מאוד פתאומי", אומר אייל. "אני זוכר שלפני שיצאנו לחג פסח, המשקיעים דיברו איתנו על צמיחה בהכנסות כדבר הכי משמעותי. פתאום אחרי החג , כל מה שכולם דיברו עליו היה הצורך להיות רווחי".

"מנסים להיות שקופים עם העובדים שלנו"

דן, יזם צעיר שהקים רק בשנה שעברה סטארט־אפ בתחום מדידת הביצועים, יכול להרגיש בר מזל. הוא הספיק לגייס סבב סיד משמעותי, רגע לפני שהמשבר הכה בתעשייה. אבל בעולם הסטארט־אפים מיד אחרי סבב גיוס אחד, כבר צריך לעבוד על הבא.

"זאת תקופה קשה שבה אתה מגלה שהרבה דברים שחשבת, מתגלים כמוטלים בספק. קודם ידעתי מה אני צריך לעשות, ידעתי שאם אגיע ליעד של מיליון דולר מכירות, אצליח לגייס עוד כסף ולבנות חברה גדולה. אבל עכשיו זה לא ברור בכלל מתי אוכל לגייס וכמה. בנינו תקציב שיכול לאפשר לנו לשרוד עד יוני 2024, אבל אולי גם אז אי־אפשר יהיה לגייס מימון נוסף? חוץ מזה, אם אני טועה בחישובים, המשמעות היא שהעסק ייסגר. זה מפחיד".

דן מקפיד על הבריאות הנפשית שלו, במיוחד בימים אלו. הוא הולך לטיפול פסיכולוגי, עושה דיקור ומקפיד להתאמן כל יום. "אני לוקח סיכונים ומחפש ריגושים מטבעי, אז למרות הקושי יש במשבר הזה גם אתגר עבורי. אני מתכוון לעשות את המיטב שלי ואם זה לא יעבוד, גם בסדר. אני והשותפים שלי גם מנסים להיות הכי שקופים עם העובדים שלנו".

"כדאי שיהיה מישהו חיצוני שיעזור ליזמים"

כתבה גדולה שהתפרסמה החודש במגזין ביזנס אינסיידר האשימה את המשקיעים, קרנות ההון סיכון, בכך שהם אינם קשובים לקשיים של היזמים ומעדיפים לא לדעת עליהם בימים אלו.

בקרן אייבקס (IBEX Investors) החליטו לקחת את זה ברצינות ולסייע לבריאות הנפשית של המייסדים והמנהלים הבכירים בחברות הפורטפוליו שלהם. במסגרת התוכנית שיזמה הקרן העולמית, היזמים והמנהלים מקבלים שני מפגשים ראשונים עם מטפל מקצועי חינם ולאחר מכן פגישות בסבסוד משמעותי.

ניקול פריאל, קרן אייבקס / צילום: Elisa Szklanny

ניקול פריאל, שותפה באייבקס, משתפת בסיבות להחלטה. "כמה שאנחנו מנסים להיות אנושיים כלפי היזמים שלנו, ולהרגיע אותם שייתכן שדברים ילכו בקצב יותר איטי ממה שהם חשבו, בייחוד בתקופות שבהן השוק בירידה, אנחנו חושבים שכדאי שיהיה גם מישהו חיצוני שיעזור להם בפן האישי והנפשי.

"היזמים הם טיפוסים תחרותיים מאוד שעובדים 24 שעות ביממה ושבעה ימים בשבוע, וחשוב שגם ייקחו את ההפסקה שדרושה להם. בסופו של דבר אנחנו משקיעים באנשים, ואם היציבות שלהם נשברת, החברה בסכנה".

"שיעור בענווה עבור ההייטק הישראלי"

גלי בלוך לירן, יועצת ליזמים ומשקיעים, תומכת בסטארט-אפיסטים בעבודה היומיומית ומכירה את הקשיים ורגעי המשבר שלהם מקרוב. לדבריה, כדי לשרוד את המשבר, היזמים צריכים קודם כל להקפיד על תקשורת חזקה וקרובה עם השותפים שלהם, המשקיעים ועם העובדים. "כאשר סטארט-אפים מפטרים עובדים, הם צריכים לתקשר לעובדים האלו שהם אינם אשמים. צריך להבין שיש משהו מאוד כואב בפיטורים האלה לכל הצדדים, כי מי שעוזבים הם לא עובדים לא מוערכים, לכן זה יוצר תסכול פנימי במערכת".

לדבריה, זוהי שעת מבחן גדולה למשקיעים בשוק. "עכשיו היזמים מגלים את האופי האמיתי של המשקיעים, כמה מהם עומדים לצידם בגיוסי גישור ונותנים עזרה משמעותית בגיוסי המשך וכמה מקבלים רגלים קרות ולא תומכים או לא רגישים מספיק למורכבות.

"מבחינות רבות המשבר הזה מהווה שיעור חשוב בענווה עבור ההייטק הישראלי. זאת הזדמנות ללמוד כמה חשוב להשאיר משאבים בצד ליום גשום ולהתנהל בצניעות, והזדמנות עבור היזמים להיזכר מאיפה הם הגיעו".

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש