גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יונייטד אירליינס משלמת פיקדון על מוניות מעופפות

החברה הפקידה 10 מיליון דולר בתשלומים לפני מסירה ל-100 כלי טיס הנמצאים בפיתוח של Archer Aviation

יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock
יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

חברת יונייטד איירליינס (United Airlines Holdings) שילמה פיקדון בגובה יותר של מ-10 מיליון דולר על 100 מוניות מעופפות, אינדיקציה לכך שחברת התעופה מקבלת ביטחון לגבי הטכנולוגיה החדשה.

יונייטד, יחד עם חברת תעופה מקומית איתה שיתפה פעולה בשנה שעברה, השקיעו ב-Archer Aviation והגיעו להסכם ראשוני לרכישה של עד 200 מוניות מעופפות שמפתחת החברה מסן פרנסיסקו. חברות תעופה אחרות וחברות חכירה הכריזו על השקעות משלהן בסטרטאפים של מוניות מעופפות ועל הזמנות ראשוניות. אבל כלי הטיס עוד לא אושרו על ידי רגולטורים להטיס נוסעים, והחברות הרוכשות באופן כללי לא התבקשו עדיין להעביר מזומנים לחברות הבונות את המוניות.

כלי הטיס שמפותחים על ידי Archer ויריבותיה ממריאים ונוחתים באופן אנכי כמו מסוקים. חברות התעופה מקוות שיוכלו להטיס נוסעים במהירות ברחבי ערים, לעקוף פקקי תנועה ולהוביל נוסעים משדות תעופה במקביל להקטנת פליטות הפחמן שנסיעות כאלה גורמות.

ביונייטד וב-Archer אמרו שיונייטד תהיה הלקוחה הראשונה לכלי הטיס המוביל ארבעה נוסעים שמפתחת החברה - האינדיקציה החדשה ביותר לכך שחברות תעופה מסורתיות רואות כי יש מקום לטכנולוגיה החדשה בעסקים שלהן, בעת שהן מתמודדות עם לחץ למצוא דרכים להקטין את חתימת הפחמן שלהן.

צפי לקבל רישוי ולהתחיל פעילות עד סוף השנה

חברות של מוניות חשמליות מעופפות מפתחות ובוחנות כלי טיס, אבל צריכות לקבל אישור מרגולטורים לפני שהן או הלקוחות הקונים את הכלים יוכלו להשיק שירותים מסחריים הקשורים למוניות. בארה"ב, רשות התעופה הפדרלית (FAA) בודקת כלי טיס, עובדת על כתיבת קריטריוני העסקה לטייסים ובודקת איך לשלב את כלי הטיס המתוכננים במרחב האווירי.

מנהיגי הרשות אמרו שה-FAA מחויבת בלוחות הזמנים שלה לפגישות שיאפשרו לפחות לחלק מהחברות לקבל רישוי לכלי הטיס עד תחילת 2024. ב-Archer צופים לקבל רישוי עד סוף השנה ולהתחיל טיסות מסחריות אחר כך, כך אמר המנכ"ל אדם גולדשטיין.

הטכנולוגיה של החברה, המימון והמסגרת הרגולטורית לתעשייה הבשילו לנקודה בה לקוחות כמו יונייטד מוכנים להתחייב להזמנות, כך אמר גולדשטיין. "יש הרבה דיבור על הזמנות בתעשייה, הרבה דיבור על מחויבויות על הנייר, אבל זו המחויבות האמיתית הראשונה במזומנים", אמר.

אמריקן איירליינס, שבשנה שעברה השקיעה 25 מיליון ב-Vertical Aerospace, סטרטאפ אחר העוסק בכלי טיס חשמליים, התחייבה בחודש שעבר להעביר תשלומים לפני מסירה על 50 כלי טיס הממריאים ונוחתים אנכית ואישרה הזמנות לזמני מסירה, אם כי הכסף עדיין לא החליף ידיים.

Archer, Vertical ומספר סטרטאפים אחרים ביקשו להירשם בבורסה בשנתיים האחרונות, בעת שמשקיעים שפכו מיליארדי דולרים להשקעות בתחום זה. הרבה חברות נכנסו לבורסה דרך מיזוג עם חברות צ'ק פתוח, אבל רובן נסחרות במחיר נמוך ממחיר ההנפקה. מניות Archer ירדו ביותר מ-50% מאז שהחברה הונפקה בספטמבר.

יריבות בשחקים

בנוסף, Archer נמצאת בסכסוך משפטי עם Wisk Aero, חברות מוניות אוויריות יריבה שבואינג היא אחת המשקיעות בה. Wisk תבעה את Archer בשנה שעברה, וטענה שהחברה העתיקה את העיצוב שלה - גנבה סודות מסחריים והפרה פטנטים שלה. Archer הכחישה את הטענה והגישה כמה טענות בתגובה, בהן האשימה את Wisk בכך שטענה טענות כוזבות במטרה לפגוע במוניטין של Archer ולהפריע לעסקיה. כמו כן, הגישה Archer תביעה נגד בואינג. המשפט לגבי התביעה של Wisk והתביעה הנגדית של Archer צפוי להיערך בבית משפט פדרלי באוגוסט הבא. דוברת של Archer אמרה שהחברה מרוצה מהאופן בו התביעה מתקדמת בינתיים. דוברים של Wisk ושל בואינג סירבו להגיב. ביונייטד סירבו להגיב לגבי התביעה.

חברות של מוניות אוויריות חשמליות מתמודדות גם עם אתגרים הקשורים למציאת מקומות על הקרקע להמריא ולנחות, וכן עם אתגרים הקשורים לתאי הסוללה שנותנים אנרגיה לכלי הטיס.

מייקל לסקינן, נשיא קרן ההון סיכון ביונייטד לטכנולוגיות בשלב מוקדם, אמר שיונייטד נעשתה יותר בטוחה בשנה וחצי שעברו מאז השקעתה הראשונית, והוסיף ש-Archer הצליחה לגייס מספיק כסף. כמו כן, הביע אופטימיות לגבי טכנולוגיה לפיתוח תאי סוללה לכלי הטיס.

שירות הסעות יוקרתי לשדה התעופה

יונייטד מתחילה לעשות תוכניות יותר קונקרטיות לגבי המקומות בהם תפעיל את המוניות המעופפות שלה וכנראה תכריז על הנתיבים בחודשים הקרובים, כך אמר לסקינן. ביונייטד תכננו בהתחלה להשתמש בכלי הטיס בעיר אחת או שתיים שיש בהן שדה תעופה וסובלות מגודש תנועה, אם כי החברה עדיין לא החליטה באיזה ערים להתמקד.

המחירים יהיו מקבילים לשירות היוקרה של אובר, Uber Black, אמר לסקינן. נסיעה ממנהטן לשדה תעופה בניו יורק עשויה לעלות מחיר שבין 110 ל־120 דולר, אם כי לסקינן אמר שלאורך זמן המחיר עשוי לרדת. נסיעות במוניות מעופפות חשמליות יתחרו בנסיעות לשדה התעופה ועם שירותי שיתוף נוסעים, אמר.

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בכפר סבא, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התרעה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

אילוסטרציה: Shutterstock

ירידות חדות באירופה; מניות התעופה נופלות, מניות הביטחון מזנקות

המשקיעים בעולם בורחים מסיכון ומחפשים נכסי חוף מבטחים ● מחירי הנפט זינקו בפתיחת המסחר ב-13% לפני שנרגעו מעט ● הזהב נסחר במעל 5,300 דולר ● הדולר מתחזק מול המטבעות בעולם ● מניות חברות התעופה מובילות את הירידות באסיה

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

פטריית עשן כתוצאה מההפצצות בטהרן / צילום: Reuters, רויטרס

גורם ביטחוני: ארה"ב וישראל השיגו עליונות אווירית בכל מערב איראן

אלפי חימושים הוטלו עד כה באיראן; צה"ל: המלחמה תיקח "יותר מכמה ימים" ● פצוע בינוני ומספר פצועים קל בנפילה בבאר שבע ● צה"ל תקף בלבנון ואישר: חוסל אחראי מטה המודיעין של חיזבאללה ● קפריסין: יורטו שני כטב"מים שכוונו לבסיס בריטי, אזעקות נשמעו בבירה ● ראש ממשלת לבנון: אוסרים על חיזבאללה לפעול צבאית במדינה ● דו"צ על כניסה קרקעית ללבנון: "כל האפשרויות על השולחן" ● עדכונים שוטפים

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?