גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפנים לשריונים: לאחר המהפכה ברשימת הליכוד, במפלגה מצפים להחלטת נתניהו

הטלפונים לראשי הערים במטרה שיתמכו בעורך ישראל היום לשעבר, הדילים שעיצבו את הצמרת החדשה של המפלגה, והמפלה של השרים לשעבר שלא השכילו לעבוד בכנסת: מאחורי הקלעים של הפריימריז בליכוד ● וגם: כך הפכה העבודה למפלגת נישה חברתית־כלכלית

יו''ר הליכוד בנימין נתניהו ורעייתו שרה בפריימריז / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS
יו''ר הליכוד בנימין נתניהו ורעייתו שרה בפריימריז / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

בכניסה לקלפי הגדולה ביותר בפריימריז של הליכוד בבנייני האומה עמדו ביום רביעי ח"כ צחי הנגבי וחברי הכנסת לשעבר אסנת מארק ועמית הלוי, והזכירו למצביעים את מספרם ברשימה. רק אחד מהם התברג לבסוף במקום ריאלי לכנסת ה־25. בעמדות מרוחקות ישבו קבלני קולות עם דפי הצבעה מסומנים, והמצביעים המאורגנים עברו דרכם כדי לקבל את הדפים - בהתאם לדילים שנקבעו מבעוד מועד. האיש המאושר ביותר שחלף בקלפי היה, כנראה, ח"כ יובל שטייניץ שלא התמודד בפריימריז.

בכניסה לקלפי בנתניה חולקו דפי הצבעה מסומנים לעובדי סלקום, שהגיעו בהמוניהם בחולצות ממותגות. עובדי התעשייה האווירית קיבלו הנחיות הצבעה כבר בלילה לפני, ואת הדפים המוכנים בכניסה לקלפיות הסמוכות לנתב"ג ובאשדוד (אלתא). אנשיו של חיים כץ, שהפסיקו להפעיל מערך הסעות לטובת הצבעה בפריימריז כבר לפני עשור בעקבות ביקורת מבקר המדינה, הביטו בהסעות עובדי סלקום ובכרוז שהודיע: "ההסעה של עובדי סלקום יוצאת עכשיו".

ותיקי הליכוד כינו את מאבק הדילים במצביעים החופשיים: "מבחן אתי עטיה". עטיה, חברת כנסת אנונימית מטעמו של כץ, שובצה במקום ה־35 וכבר אי אפשר להתכחש לכוחם של המצביעים המאורגנים. עבור כץ מדובר בהישג פוליטי: חברי כנסת שעבדו לילות כימים כדי להבטיח את מקומם, כמו קטי שטרית, סיימו במקום נמוך יותר מעטיה, שנכללה בדיל שלו.

צמרת רשימת הליכוד עוצבה מחדש לחלוטין

המתמודדים בפריימריז התרוצצו בין הקלפיות כדי לגייס את קולותיהם של 80 אלף המצביעים. איומי חברי הכנסת על מי שהפרו את הדיל איתם בעיצומו של יום הבוחר נשמעו בקלפיות, שכבר ניבאו כמה המרוץ הפעם יהיה דרמטי. ובסופו של יום הוכרז מהפך: שילוב של דילים ופוקדים עם אלפי מצביעים עם רבבות מצביעים חופשיים, עיצב מחדש את צמרת רשימת הליכוד.

יריב לוין, אלי כהן, יואב גלנט, דודי אמסלם ואמיר אוחנה הם החמישייה המובילה החדשה בליכוד, לאחר שבתום הפריימריז הקודמים אלו היו יולי אדלשטיין, ישראל כ"ץ, גלעד ארדן, גדעון סער ומירי רגב. היו"ר בנימין נתניהו, שהודיע כי אין בכוונתו להתערב בבחירות המקדימות - פעל ברגע האחרון לסכל את מועמדות דודו לניאדו שהורשע בפריצה לבתים. ביום הבחירות עצמו הוא שוחח עם ראשי ערים (פוקדים מרכזיים בליכוד) לטובת עורך ישראל היום לשעבר בועז ביסמוט, שהצליח להגיע למקום ריאלי תוך קמפיין בן שבועיים אשר נשען על אהדה ציבורית־ליכודית גבוהה.

למרות הביקורת על נבחרי הליכוד במיקומים הגבוהים בתור "ביביסטים", לא בטוח שנתניהו עצמו מרוצה מהתוצאה שהוא שאף כי תשרת קמפיין "ממלכתי" במטרה להחזיר שני מנדטים שנמצאים בזרועות גדעון סער ואיילת שקד.

עם אמסלם בצמרת זו תהיה רשימה שקל לתקוף. כל נאום שנשא בשנה החולפת ובו מילים קשות נגד הקואליציה ישמש נגד קמפיין הממלכתיות של נתניהו. בסביבת אמסלם כבר הזהירו את נתניהו שפניו לחמישיה לפני מספר שבועות. נתניהו לא האמין. אמסלם, שנאבק מול ברקת בזירה הביתית בליכוד, יאמר שלא משנה אם זה הוא או ברקת ולוין בצמרת - תמיד יהיה מי שיתקוף את הליכוד על מחסור בממלכתיות. רק שעכשיו יאמרו לו אנשי נתניהו - זה יהיה קל יותר. הרבה יותר.

אדלשטיין, ששמע מנתניהו כי יעדיף לראות אותו בצמרת, הידרדר מהמקום הראשון בפריימריז ב־2019 למקום 18. הרבה עבר בנהר הפוליטי: אדלשטיין כבר לא יו"ר הכנסת האהוב, והמרוץ שהתקיים על הנייר מול נתניהו פגע נואשות במעמדו. הסנטימנט של מתפקדי הליכוד תומך ביו"ר, כל עוד הוא החליט להישאר. מי שיצא נגד נתניהו הידרדר.

למעשה, הקרב על ההנהגה ביום שאחרי נתניהו מתעדכן בפנים חדשות. כמות הדיו שנשפכה על המרוץ בין כ"ץ, רגב, ברקת ואדלשטיין ביום "שאחרי" זהה רק למי שחשבו גם במערכת הבחירות הזו כי הליכוד יזיז את העומד בראשו אם ירכיב ממשלה. ובכן, נראה שלוין, כהן ואוחנה יחלקו על כך - כאשר הם במצב טוב יותר לקראת מרוץ היום שאחרי.

הח"כים שעבדו קשה בוועדות זינקו קדימה

העובדה כי בניגוד לעשור האחרון, הפריימריז התקיימו בין חברי כנסת באותו מעמד וללא שכבת השררה במשרדי הממשלה - יישרה אף היא את השורות. חברי הכנסת שעבדו קשה בוועדות ובמליאה זינקו קדימה כמו יואב קיש, שלמה קרעי, קטי שטרית, דודי אמסלם ומעל כולם לוין. מנגד, מי שספגו מפלות הם השרים שלא התרגלו לירידה במעמדם, לא כיבדו את הכנסת בנוכחותם בוועדות - ואת ההשלכות הם הבינו רק כעת.

80 יום לפני פתיחת הקלפיות, למעט העובדה כי רשימת הליכוד שווה לבדה רבע מחברי הכנסת הבאה, אין באמת הצדקה לעיסוק המוגבר במיקום ה־32 וסביר שהוא יגווע עם הזמן. נקודת הרתיחה הבאה תגיע עם הודעת נתניהו על השריונים שהוא מתכוון לבצע ברשימה, חמישה בסך הכל שלא הזיעו השבוע בפריימריז ויזכו לנחיתה מכובדת בכנסת הבאה: עמיחי שיקלי ועידית סילמן על שהביאו לסיום דרכה של הממשלה היוצאת, ושלושה נוספים שנועדו לסייע לנתניהו בהחזרת התווית "הממלכתית" לתנועה.

גם במפלגת העבודה קבעו השבוע את חברי הרשימה לכנסת. לפחות על פי הסקרים, מדובר בחמישה: אחרי היו"ר מרב מיכאלי, נבחרו נעמה לזימי, גלעד קריב, אפרת רייטן ורם שפע. לעומת הליכוד, שם השרים הוותיקים נשלחו לשיפולי הרשימה, חילופי הדורות במפלגת העבודה היו מובהקים יותר עם שני שרים בתפקיד שנשלחו למיקומים לא ריאליים: עמר בר לב ונחמן שי. את הצמרת כבשו חברי הכנסת החדשים ונעדרי הוותק הפוליטי או האג'נדות המדיניות. וכך, העבודה הוכתרה סופית כמפלגת נישה חברתית־כלכלית.

בזמן שבמפלגות גוש המרכז־שמאל ממתינים לסיום ההליכים הדמוקרטיים, הנה תחזית שהשמיע נתניהו באוזני שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס בפגישתם, ותשמח הן את מיכאלי והן את מרצ. מתברר שניידס לא רק רצה לשמוע מדוע הליכוד מעכב הצבעה על חוק שנדרש לקידום תוכנית הפטור מוויזות לארה"ב, אלא בעיקר התעניין בתוצאות הבחירות בישראל.

יו"ר הליכוד העריך באוזני ניידס כי גם מרצ וגם העבודה יעברו לבסוף את אחוז החסימה, אך מה שאמור לקרב את הליכוד לניצחון הוא העלאת אחוזי ההצבעה במעוזי הליכוד. בעוד נתניהו מתכוון לשילוב זרועות תוך־גושי ביום שאחרי הפריימריז, בגוש המרכז־שמאל מחדדים חרבות. יש עתיד וכחול לבן ינסו לדחוק לאיחוד של העבודה ומרצ כדי לגדול עוד קצת על חשבון קולות השמאל שיעזבו את העבודה. במפלגותיהם של יאיר לפיד ובני גנץ מקווים כי שקד והרוח הציונית לא יהיו ביום הבחירות על המפה, ויאפשרו לסער להגדיל במעט את הנדוניה שהביא איתו לכחול לבן.

עוד כתבות

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר המקוצר בת"א צפוי להיפתח בירידות ● בעולם: ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● המשקיעים בורחים לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים, גם הדולר מתחזק בעולם ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?